Το δίλημμα της Αιγύπτου λύνεται με πραγματισμό από το ίδιο το Κάϊρο Γιατί ο ρόλος της Αιγύπτου για τις ελληνικές επιδιώξεις είναι πολύ σημαντικός.

 Φωτογραφία αρχείου  - Πλοίο του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού 
(LOIC VENANCE VIA GETTY IMAGES)

Το δίλημμα της Αιγύπτου λύνεται με πραγματισμό από το ίδιο το Κάϊρο.
Γιατί ο ρόλος της Αιγύπτου για τις ελληνικές επιδιώξεις είναι πολύ σημαντικός.

Σε όσα διαδραματίζονται στη Μεσόγειο, η οποία είναι η γέφυρα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική και επομένως, μια κρίσιμη περιοχή της Περιμέτρου (Rimland) ο έλεγχος της οποίας θα αναδείξει και τον ηγεμόνα του 21ου αιώνα, η Άιγυπτος παίζει κρίσιμο ρόλο για τους εξής λόγους:

1. Η Αίγυπτος ελέγχει ένα από τα 7-8 σημεία ασφυξίας του κόσμου και ευρύτερα, από τον έλεγχό της εξαρτάται ακόμη ένα, νότια της Ερυθράς Θάλασσας.

2. Η Αίγυπτος είναι το κρηπίδωμα του αραβικού κόσμου, η χώρα που κάποτε έκανε πολιτική τον παναραβισμό και μαζί με τη Σαουδική Αραβία αλλά και την Ινδονησία, παίζουν σημαντικό ρόλο για το Ισλάμ.

3. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με ισχυρό στρατό και έως τώρα κρατά τις ισορροπίες εντός της, αποκλείοντας όσο μπορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι είναι σύμμαχοι των Τούρκων. Παρόλα αυτά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κρατούν σημαντικές θέσεις στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία.

4. Ο ρόλος της Αιγύπτου για τις ελληνικές επιδιώξεις είναι πολύ σημαντικός. Οφείλουμε να καταλάβουμε πως χάραξη ΑΟΖ και γενικά θαλάσσιων ζωνών, δε γίνεται να πραγματοποιηθεί χωρίς συναίνεση άλλων κρατών. Ευθυδικίες και μαξιμαλισμοί, μάλλον ευνοούν την Τουρκία και θα μας στερήσουν σημαντικά επιχειρήματα από τη διεκδίκηση των συμφερόντων μας στην περιοχή.

5. Ωστόσο, ήρθε η ώρα η Αίγυπτος να αποφασίσει για το ίδιο της το μέλλον. Αφηγήματα του ύφους ″οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας και απλώς ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα″ είναι μάλλον ευσεβείς πόθοι. Οι Αιγύπτιοι οφείλουν να κάνουν σημαία τον πραγματισμό, όπως και η Ελλάδα. Πραγματισμός σε συνδυασμό με λήψη αποφάσεων πάνω στο λελογισμένο ρίσκο με μειωμένο ρόλο φοβικών συνδρόμων, (το ρίσκο είναι απαραίτητο, καθώς η εξωτερική πολιτική ως ενεργητική δραστηριότητα ομοιάζει με την επιχειρηματικότητα) εξασφαλίζει επιτυχίες.

6. Η Αίγυπτος οφείλει να αντιληφθεί ότι κανένας διάδοχος του Ερντογάν δε θα ματαιώσει την φιλοαραβική-φιλοισλαμική πολιτική, διεκδικώντας από την Αίγυπτο τα σκίπτρα. Επιπλέον, πιθανός έλεγχος της Τουρκίας επί της Κύπρου, καθιστά επισφαλές το βάθος της Αιγύπτου προς τη Μεσόγειο.

7. Τέλος, η τουρκική πολιτική στη Λιβύη σε συνδυασμό με την υποστήριξη εκ μέρους της Άγκυρας ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων, καθιστά την Αίγυπτο ευάλωτη σε περικύκλωση. Η Τουρκία έχει επίσης στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με τη Σομαλία, επομένως βρίσκεται ήδη και νοτιοανατολικά της Αιγύπτου.

Επομένως, η Αίγυπτος πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να οριοθετήσει έστω κατ′ αρχήν τμηματικά θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα, κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλο άλμα για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ε.Ε κάτι που μελλοντικά ίσως της εξασφαλίσει πολύ σημαντική ειδική σχέση, μειώνοντας παράλληλα τη χρησιμότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε. Η περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας, δε συμφέρει σε καμία περίπτωση την Αίγυπτο η οποία είναι αναγκασμένη να έχει σχέσεις με χώρες σαν την Ελλάδα και την Κύπρο που δεν απειλούν τον περιφερειακό ρόλο της Αιγύπτου, αντιθέτως, τον αναδεικνύουν.

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας
 & Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων


 14/06/2020