Ιστορικές εξελίξεις συνέβησαν τον Ιούνιο στην Κυπριακή Δημοκρατία

  




Ιστορικές εξελίξεις συνέβησαν τον Ιούνιο
 στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Ιούνιος υπήρξε μήνας σημαντικών εξελίξεων για την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον αντίκτυπο αυτών να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους πολίτες. Στις 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή υπογραφής για τη συμφωνία που αφορά την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων. Δύο μέρες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) ενημέρωσε για την απόφαση χρηματοδότησης, με 150 εκατομμύρια ευρώ, του έργου της κατασκευής υποδομών για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η υπό αναφορά συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζεται ως ιστορική. Και αυτό αφενός γιατί η οριστική ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων επέλυσε μια διμερή εκκρεμότητα και αφετέρου γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ενδυνάμωση Κυπριακής Δημοκρατίας

Την ίδια στιγμή, εκπέμπει επίσης σημαντικά πολιτικά μηνύματα αφού αναβαθμίζει περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδυναμώνεται ακόμη η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας και η συμφωνία της δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει τις περιοχές που ασκεί τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο της, εφαρμόζοντας τόσο τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια παράμετρος που είχε τεθεί εν αμφιβόλω λόγω της πρόσφατης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποίησε τα τουρκοκυπριακά αντανακλαστικά, με  τον «Υπουργό Εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι να φωνασκεί ότι η συμφωνία αποτελεί παραβίαση των διεθνών συνθηκών του 1960 και, ως εκ τούτου, δε δεσμεύει την τ/κ πλευρά.

Οφέλη για κατοίκους και ιδιοκτήτες

Πρώτων όλων όμως, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός του εδάφους που ελέγχουν οι Βρετανικές Αρχές.  Η εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και ισοπολιτείας, μέσω της αναθεώρησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, αποκαθιστά πλήρως τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα, απεγκλωβίζεται για σκοπούς ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εδάφους εντός των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο εντάσσεται πλέον σε Πολεοδομικές Ζώνες. Σχεδόν 1.800 εκτάρια (περίπου 860 εκτάρια στην περιοχή Ακρωτηρίου και  άλλα 930 εκτάρια στην περιοχή Δεκέλειας) εντάσσονται σε Ζώνες Ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, η δυνατότητα για οικιστική, τουριστική, εμπορική, βιομηχανική και άλλης κλίμακας ανάπτυξη (π.χ. εκπαιδευτήρια, θεματικά πάρκα, νοσοκομεία, χώροι εστίασης, πρατήρια καυσίμων), δημιουργεί πλέον ιδιαίτερες προοπτικές σε μια περιοχή, η οποία ήταν καθηλωμένη για 60 χρόνια από της εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οριστική έλευση φυσικού αερίου

Όσον αφορά την επισταμένη προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι αυτή ανάγεται από τον Νοέμβριο του 2007 όταν τότε συστάθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (Δ.Ε.Φ.Α.). Έκτοτε, υπήρχαν 4 αποτυχημένες προσπάθειες για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η πλειοψηφία των οποίων σχετιζόταν με την αδυναμία εξευρέσεως επενδυτή. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων και δεδομένης της δρομολόγησης της νέας προσπάθειας, δεν μπορεί παρά η κυβέρνηση να νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένη, αφού σε στενή συνεργασία με τη Δ.Ε.Φ.Α., πέτυχε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «Connecting Europe Facility», να εγκρίνει χορηγία ύψους 101 εκατομμυρίων, και επιπρόσθετα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εγκρίνει δανειοδότηση 150 εκατομμυρίων, καθιστώντας επιτέλους βιώσιμη την επένδυση των συνολικά 289 εκατομμυρίων (το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλει η Α.Η.Κ.).

Οφέλη από την έλευση

Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Χερσαίου Τερματικού Αποθήκευσης και Επαναεροποίησης στο Βασιλικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  στις 9 Ιουλίου σηματοδοτεί και επίσημα το τελικό στάδιο της προσπάθειας για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα φυσικού αερίου. 

Είναι σημαντικό μάλιστα να τονιστεί ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα εξαρτάται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τις διακυμάνσεις που προκύπτουν όσον αφορά στην τιμή του στις διεθνείς αγορές. Θα μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά συνέπειες ατυχημάτων, όπως αυτές που ζήσαμε μετά την τραγωδία στο Μαρί. Πολύ σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει άμεση μείωση στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, μειώνοντας, συνακόλουθα, και το τελικό κόστος ηλεκτρισμού για τον Κύπριο καταναλωτή. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και η ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία αφού αυτόματα προκύπτει μείωση των βασικών λειτουργικών εξόδων κάθε επιχείρησης. Ύψιστης σημασίας είναι επίσης η ανάσα που θα δοθεί στο φυσικό περιβάλλον από τη χρήση φυσικού αερίου, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περίπου 30%, εν συγκρίσει με το πετρέλαιο. Η εξαιρετικά χαμηλή εκπομπή ρύπων θα βοηθήσει τη χώρα μας να ανταποκριθεί στους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα μειωθεί σημαντικά η ανάγκη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Έργα και Πολιτικές για αλλαγή του «Κράτους του 60»

Στο προηγούμενο μου άρθρο, ανέφερα ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην αλλαγή των αναχρονιστικών δομών του λεγόμενου «Κράτους του 60». Η υλοποίηση του εν λόγω στόχου δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων, αλλά και μέσω της μεθοδικής υλοποίησης έργων και πολιτικών, όπως είναι ακριβώς η κατασκευή υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και η ανάπτυξη εντός των μη στρατιωτικών περιοχών των Βρετανικών Βάσεων.

Η τόλμη και συνάμα αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και του ιδίου του Προέδρου προσωπικά, διέπει οριζόντια όλο το συγκείμενο της διακυβέρνησής του. Η συνεχής προσπάθεια του για εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών, ενισχύει την αξιοπιστία του έναντι τους. Γιατί ακριβώς οι τελευταίοι εκλαμβάνουν ότι νοιάζεται και κόπτεται αποδεδειγμένα για την υλοποίηση πολιτικών με αποδέκτες τους ιδίους των ποικίλων θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν.

  Πέτρος Δημητρίου   
* Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

22 Ιουνίου 2020