Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο: H Αίγυπτος ετοιμάζεται για το αμυντικό «ντιλ του αιώνα» με Ευρωπαϊκή χώρα.


 Νέα τροπή στη «φλεγόμενη» Μεσόγειο: 
H Αίγυπτος ετοιμάζεται για το αμυντικό «ντιλ του αιώνα»
 με Ευρωπαϊκή χώρα.

Την ώρα που η κατάσταση στη Μεσόγειο εντείνεται συνεχώς, το Κάιρο έχει βγει στην αγορά και είναι έτοιμο να δαπανήσει δισεκατομμύρια για νέες φρεγάτες και όχι μόνο…

Μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, πυραυλικά συστήματα, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην ιστορία της.

Αν και η Αίγυπτος επιθυμεί την απόκτηση 2 φρεγατών FREMM από την Ιταλία εδώ και κάποιο, για άγνωστους λόγους δεν έχουν υπάρξει οριστικές εξελίξεις στο θέμα. Αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής «La Republica» η κυβέρνηση στη Ρώμη ετοιμάζεται να εγκρίνει την τεράστια στρατιωτική συμφωνία.

Η προμήθεια των πλοίων, με πιθανό κόστος περίπου €1,2 δις, εντάσσεται στο ευρύτερο ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αιγύπτου, που έχει ήδη οδηγήσει στην παραγγελία 4 υποβρύχιων Type 209/1400mod, 4 φρεγατών MEKO A200, 1 φρεγάτας FREMM, 4 κορβετών Gowind 2500 και 2 ελικοπτεροφόρων Mistral. Πέρα από τις 2 FREMM, η Ιταλία θα ήθελε να πουλήσει ακόμα 4 ίδιες φρεγάτες και 20 περιπολικά, τα οποία θα κατασκευαστούν σε αιγυπτιακά ναυπηγεία. Στο ίδιο πακέτο φήμες προσθέτουν την πώληση 24 μαχητικών Eurofighter, εκπαιδευτικών M-346 και τουλάχιστον 1 δορυφόρου.

Αν η Ρώμη πετύχει την πώληση των πλοίων, θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την ιταλική πολεμική βιομηχανία, ικανή να ανοίξει την πόρτα για την εξασφάλιση περισσότερων συμβολαίων και σε άλλες αραβικές χώρες.

Το δημοσίευμα της «La Republica», επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο, αυτή η συμφωνία θεωρείται ως «η συμφωνία του αιώνα» για τη Ρώμη, καθώς δεν προσδίδει μόνο εμπορική και βιομηχανική αξία για την Ιταλία, αλλά εμπίπτει επίσης στην επιθυμία της Ρώμης να διατηρήσει σταθερές στρατιωτικές σχέσεις με το Κάιρο, την ώρα που οι συσχετισμοί στη Μεσόγειο συνεχώς μεταβάλλονται.

Πηγή: AMN


02/06/2020