Τι ακριβώς έκανε ο Ερντογάν: Τι δυνατότητες προσφέρονται στην Ελλάδα.

 (Photo by OZAN KOSE/AFP via Getty Images)

Τι ακριβώς έκανε ο Ερντογάν: 
Τι δυνατότητες προσφέρονται στην Ελλάδα.

Μας προσφέρεται η δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουμε για την ανάγκη φρεναρίσματος της γείτονος. 

Η θλιβερή απόφαση Ερντογάν, και μάλιστα επισπεύδοντας την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος (με εξέπληξε το συγκεκριμένο σκέλος, εκτός εάν προετοιμάζεται για εκλογές) έχει τις εξής διαστάσεις:

- Επιστεγάζει τη στροφή/κλίση της Τουρκίας στην Ανατολή και τη συνολική οπισθοδρόμηση της σε όλα τα επίπεδα (κράτος δικαίου, διάκριση εξουσιών, ατομικές και θρησκευτικές ελευθερίες).

- Οικοδομεί σταθερά ένα σύστημα α’ λά τούρκα, με νόμους, δίκαια (ή ερμηνείες αυτών) και κανόνες, ωσάν η Τουρκία να είναι μία μεγάλη χώρα που επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού.

- Επιχειρεί να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη παγκόσμιο σημείο αναφοράς του σουνιτικού Ισλάμ, αξιοποιώντας το μούδιασμα των αραβικών χώρων και δη αυτών του Κόλπου και της Αιγύπτου.

- Τροφοδοτεί τις θρησκευτικές εντάσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

- Χτίζει τείχος απέναντι στον πολιτισμένο κόσμο και τη χριστιανοσύνη, εξελίσσοντας την Τουρκία στο σουνιτικό Ιράν (υπάρχουν και άλλα παραδείγματα)

- Ξυπνάει μνήμες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ελπίδα είναι να αφυπνιστεί η Δύση ώστε να συνειδητοποιήσει με ποια Τουρκία συναναστρέφεται (να δούμε αν η κοινή γνώμη θα πιέσει τις ηγεσίες).

- Γκρεμίζει τον Κεμάλ ώστε να αντικατασταθεί από τον Ερντογάν ως ο νέος πατέρας των Τούρκων (Ατατούρκ).

Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των ΗΠΑ (ο Τραμπ τιμώρησε τον Ερντογάν μόνο στην περίπτωση του πάστορα Μπράνσον και έχει μπροστά του εκλογές και ένα χριστιανικό ακροατήριο αλλά και λόμπι, που ίσως τον υποχρεώσουν να πάρει θέση), της ΕΕ και της Ρωσίας.

Ως προς την Ελλάδα, δύο επισημάνσεις:

- Μας προσφέρεται η δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουμε για την ανάγκη φρεναρίσματος της γείτονος, με τη λήψη (ακόμη και προληπτικών) μέτρων έναντι της και οπωσδήποτε έγκαιρων προειδοποιητικών βολών στο παρασκήνιο.

- Καθίσταται προϊόντος του χρόνου πρόβλημα για τη Δύση, όχι μόνο για τον ελληνισμό. Απαιτείται, όπως εδώ και καιρό αναφέρουμε, συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα fora από μεριάς μας

- Η εν λόγω κίνηση φέρνει την Τουρκία απέναντι σε ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας. Αν το μήνυμα έναντι της Άγκυρας είναι επιτέλους κρυστάλλινο, τα περιθώρια για περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο μειώνονται.  Προφανώς, δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι έτσι της ανοίγει η όρεξη, ωστόσο, δύσκολα θα προβεί σε μία τέτοια κίνηση ενώ έχει βάλει απέναντι της το σύνολο (και όχι μόνο) της Δύσης.

Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης
Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων


11/07/2020 


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ        




 1.
Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με την Αγία Σοφία; 
Ο Δρ Δημ. Σταθακόπουλος εξηγεί και κρούει κώδωνα κινδύνου

Δεν έχουν περάσει ούτε 15 ημέρες, από τη δημοσίευση στο Militaire.gr, του άρθρου που υπέγραφε ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος με τίτλο “Τι θα γίνει με την Αγία Σοφία και πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”. Έγινε ακριβώς ότι έγραφε… Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος μιλά στο Militaire.gr για την απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Μας υπενθυμίζει ότι και αυτή την υπόθεση οι Τούρκοι τη “δουλεύουν” χρόνια. Εξηγεί γιατί το έκανε ο Ερντογάν. Τι επιδιώκει. Μας λέει τι μπορεί να γίνει και τι θα γίνει από δω και πέρα.

Βαθύς γνώστης της Τουρκίας και ίσως ο μόνος που εδώ και χρόνια “διαβάζει” σωστά τον Ερντογάν, χτυπά ξανά καμπανάκι κινδύνου για την Ελλάδα. Θανάσιμου κινδύνου. Η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ένα ακόμη μήνυμα προς την Ελλάδα. Ο κ.Σταθακόπουλος επισημαίνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε όσα η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει. Δεν είναι τυχαίο ότι το καθεστώς Ερντογάν επιμένει στην κατάργηση της.

Δείτε τα πολλά και ενδιαφέροντα που λέει στη συνέντευξη του ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Από Militaire News -11/07/2020 

https://www.militaire.gr/ti-epidiokei-o-erntogan-me-tin-agia-sofia-o-dr-dim-stathakopoylos-exigei-kai-kroyei-kodona-kindynoy/
  
(Photo by OZAN KOSE/AFP via Getty Images)

2.
Η εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας.

Την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν οφείλουμε να την κάνουμε βραχνά και όχι ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγία Σοφία δεν θα πρέπει να μας σοκάρει καθώς αποτελούσε απαραίτητο εργαλείο για να μπορεί να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος τη δουλειά του. 

Αυτό που ήθελε, ήταν να έχει στη προσωπική του ευχέρεια την απόφαση για να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως τζαμί ή όχι.

Έτσι, θα μπορεί να έχει ως εργαλείο την επιλογή ”παραχώρησης” ή ”δείγματος καλής θέλησης” για να μη προχωρήσει στη λειτουργία ως τζαμί τώρα ή στο μέλλον.

Από το πουθενά λοιπόν, δημιούργησε τις συνθήκες για να παραχωρήσει κάτι που δεν είχε...

Η ίδια αυτή τακτική εφαρμόζεται και σε άλλα θέματα (μεταναστευτικό, Συρία, Λιβύη, υδρογονάνθρακες Αν.Μεσογείου, κλπ).

Η Ελλάδα οφείλει -κόντρα στο τι προστάζει το θυμικό- να μην βγει η ίδια μπροστά, ”φωνάζοντας” για την Αγία Σοφία, αλλά να κινηθεί παρασκηνιακά μέσω όλων των εμπλεκόμενων διεθνών οργανισμών.

Επίσης, η χώρα μας οφείλει να μη δεχθεί σε καμία περίπτωση το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως θέμα προς διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ή μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν οφείλουμε να την κάνουμε βραχνά και όχι ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο.

Μιχάλης Μαθιουλάκης
Αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής - Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-eryaleiopoiese-tes-ayias-sofias_gr_5f087ed3c5b6480493cf3fe0?utm_hp_ref=gr-homepage

10/07/2020  




3.
Η ύβρις και το ρίσκο του Ερντογάν.  

Πέραν πάσης αμφιβολίας η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποτελεί μια κατάφωρη πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα. Όμως, θα ήταν λάθος να ερμηνευθεί αυτή η ενέργεια υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μόνο. Και φυσικά θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για την πράξη ενός «παράφρονος» ηγέτη. 

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Ερντογάν αποτελεί το αποκορύφωμα της στρατηγικής που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να αναδειχθεί ο ίδιος και η χώρα του σε κέντρο αναφοράς του μουσουλμανικού κόσμου. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, που αποτέλεσε ουσιαστικά την ιδρυτική πράξη του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η συμμαχία του με τον ανατραπέντα Αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι, αλλά και η απροκάλυπτη ανάμιξή του στη Συρία και τη Λιβύη είναι δηλωτικές των δύο βασικών στοχεύσεών του. Να εκριζώσει την κεμαλική παράδοση και να πείσει τον μουσουλμανικό κόσμο ότι η Τουρκία δεν αποτελεί «βραχίονα» ή «προπύργιο» της Δύσης στην περιοχή. 

Με άλλα λόγια, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Ερντογάν δεν θέλει να αναδείξει τόσο την αντιπαλότητά του με την Ελλάδα όσο με τον Χριστιανισμό και τον Δυτικό Κόσμο. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η δημοτικότητά του φαίνεται να φθίνει, ιδίως στη δυτικότροπη Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επιχειρεί να αυξήσει τη δημοφιλία του στην Ανατολία και να ενισχύσει το στάτους του στο Ισλάμ. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να επέλεξε ακριβώς αυτή την αδιανόητη ύβρι απέναντι στον δυτικό πολιτισμό ελπίζοντας σε «αντίποινα» του χριστιανικού κόσμου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του «θύματος» και της «εξωτερικής απειλής» για να συσπειρώσει τους οπαδούς του. 

Άσχετα από τις προθέσεις του, όμως, ο Ερντογάν δεν ανέλαβε χθες ένα λελογισμένο ρίσκο, αλλά πιθανότατα μπέρδεψε τη σκιά του με το μπόι του. Με την ενέργειά του προσβάλλει και προκαλεί τους μεγαλύτερους παίκτες της περιοχής: από την Ορθόδοξη Ρωσία και την Ε.Ε. μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες που πιθανώς να έχουν άλλον ηγέτη σε μερικούς μήνες. Και δεν αποκλείεται η εμβληματική Αγία Σοφία να αποτελέσει τελικά τη νέμεσή του. 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
mhatz@naftemporiki.gr

https://www.naftemporiki.gr/story/1618160/i-ubris-kai-to-risko-tou-erntogan


11/7/2020