Η «οργή της αγέλης».




Η «οργή της αγέλης». 

Οι ταραχές, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς και οι μαζικές διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στο Βελιγράδι, παρά την ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι αποσύρει την απόφασή του για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Οι ταραχές ξεκίνησαν την Τρίτη το βράδυ, έπειτα από συγκέντρωση μεγάλου πλήθους οργισμένων Σέρβων μπροστά από το κτίριο της σερβικής Βουλής στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Δημόσια υγεία στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων

Αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που αποτελούταν από ετερόκλητες ομάδες αγανακτισμένων Σέρβων, πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Βούτσιτς να επιβάλει ξανά lockdown στο Βελιγράδι. Το ίδιο lockdown το οποίο ο Βούτσιτς είχε αποσύρει στα μέσα Μαίου προκειμένου να διεξαγάγει την προεκλογική του εκστρατεία με την οποία και πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές της 21ης Ιουνίου. Μια προεκλογική εκστρατεία ωστόσο, που δεν ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών σε θέματα δημόσιας υγιεινής, καθώς περιλάμβανε μαζικές συγκεντρώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες με γεμάτα γήπεδα, που επιπόλαια εξέθεσαν το σέρβικο λαό σ' ένα νέο κύμα πανδημίας Covid-19. Η δημόσια υγεία θυσιάστηκε στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ακόμη και ορισμένοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης του SNS νόσησαν ή βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα κρούσματα στη Σερβία αυξήθηκαν δραματικά ξεπερνώντας τα 16.000, και χθες Τρίτη 8 Ιουλίου 2020 ανακοινώθηκαν 350 νέα κρούσματα και 11 νεκροί, με αυξητικές τάσεις, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. 

«Μπαμπά, αυτό είναι για σένα, που πέθανες χωρίς αναπνευστήρα»

Την Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 20:30 περίπου, χιλιάδες Σέρβοι άρχισαν να μαζεύονται μπροστά από το κοινοβούλιο της Σερβίας. Ακτιβιστές της πρωτοβουλίας «Ας μην πνίξουμε το Βελιγράδι» άνοιξαν ένα πανό με τη λέξη "Killers" μπροστά από τη σερβική Σκούπστινα (Εθνοσυνέλευση). Στην αρχή, φαινόταν ότι θα ήταν άλλη μία ειρηνική διαμαρτυρία. Όλοι φορούσαν ιατρικές μάσκες, κρατούσαν αποστάσεις μεταξύ τους...
Λίγο πριν τις 10 μ.μ., ανακοινώθηκε η άφιξη των φοιτητών. Μισή ώρα αργότερα, άρχισε να επικρατεί χάος, και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ταραχές σημειώθηκαν σε τρία σημεία στο Βελιγράδι: μπροστά από τη Βουλή, στη Ραδιοτηλεόραση (RTS) της Σερβίας και στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Τασμάϊνταν).

"Μπαμπά, αυτό είναι για σένα που πέθανες στο νοσοκομείο του Ζέμουν, επειδή δεν υπήρχε αναπνευστήρας για σένα. Μπαμπά, σ 'αγαπώ πάρα πολύ. Λιούμπισα Τζούριτς, σ' Αγαπώ!", φώναξε ένας από τους διαδηλωτές στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού Ν1 με τα μάτια του γεμάτα δάκρυα, τόσο από συγκίνηση όσο κι από τα δακρυγόνα της αστυνομίας..

Προβοκάτορες εθνικιστές μαζί με ειρηνικούς διαδηλωτές

Οι ταραχές ξεκίνησαν ρίχνοντας τους μεταλλικούς φράκτες της αστυνομίας κοντά στη Βουλή. Στην αρχή, φαινόταν ότι μόνο μια ομάδα εθνικιστών ήταν βίαιη, η οποία, τραγουδώντας τραγούδια του Κοσσυφοπεδίου, κατάφερε να διαπεράσει τις πόρτες της σερβικής Βουλής και να μπει για λίγο μέσα. Ο πρώην βουλευτής Σέρτζαν Νόγκο (Srdjan Nogo), ο οποίος ήταν στο κόμμα των ακροδεξιών Dveri, και είχε οργανώσει δύο φορές διαμαρτυρίες, (η τελευταία ήταν στις 21 Ιουνίου την ημέρα των εκλογών), ήταν επίσης στο διάδρομο της Βουλής μαζί με τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία, πλήρως εξοπλισμένη, γρήγορα τους απώθησε με βία. Αυτό προκάλεσε μια τεράστια εξέγερση της μάζας των πολιτών, κι έτσι οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες, καπνογόνα και δακρυγόνα. Ένα όχημα της αστυνομίας απώθησε εκατοντάδες διαδηλωτές, που υποχώρησαν προσωρινά προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά στη συνέχεια έσπευσαν και πάλι προς τη Βουλή. Τα αστυνομικά δακρυγόνα έπεφταν προς όλες τις κατευθύνσεις και οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να τα πετάξουν πίσω και να καλύψουν τα μάτια, ενώ η αστυνομία ξυλοφόρτωνε τους πάντες αδιακρίτως. Οι τραυματίες ήταν δεκάδες, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε νεκρός.

Οι διαδηλωτές φώναζαν "προδότες", "κλέφτες", "παραιτήσου", έβριζαν τον Βούτσιτς, και κάποιοι τραγουδούσαν για το Κόσοβο. Παρόλο που αρχικά φαινόταν πως ήταν οι Σέρβοι εθνικιστές που ήρθαν σκόπιμα για να προκαλέσουν ταραχές, αποδείχθηκε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν διάφορες πολιτικές και ακτιβιστικές ομάδες, από το “Ας μην πνίξουμε το Βελιγράδι”, μέχρι τους εθνολαϊκιστές Dveri. Από ανθρώπους που ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν για τη μαζική κοπή δένδρων στο Βελιγράδι μέχρι και συνωμοσιοπαρανοϊκούς που συνέδεαν την έξαρση της Covid-19 με την εγκατάσταση κεραιών 5G.

«Εγκληματίες και γκάνκστερ βρίσκονται στην εξουσία»

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Ας μην πνίξουμε το Βελιγράδι”, ο Ράντομιρ Λάζοβιτς, που ήταν επίσης παρών στη συγκέντρωση, δήλωσε στην τηλεόραση N1 ότι κανείς δεν διοργάνωσε αυτή τη συγκέντρωση και πως οι πολίτες ήρθαν αυθόρμητα γιατί είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, επειδή “οι εγκληματίες είναι στην εξουσία, και αυτό είναι το μόνο πράγμα που είναι ξεκάθαρο”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 είναι “απλά ένα άλλοθι” και χρησιμεύουν για να “καλύψουν την αδυναμία των αρχών που παίξουν με τις ζωές των πολιτών της Σερβίας”.

Από την πλευρά του το κίνημα "1 από 5 εκατομμύρια" (1 od 5 miliona) κάλεσε ολόκληρη την αντιπολίτευση να δράσει ενωμένη επειδή "έχουν ένα καθεστώς γκάνγκστερ εναντίον τους και εναντίον της Σερβίας, που αποφάσισε και πάλι να φυλακίσει τον λαό για περισσότερες από 48 ώρες".

Οι απαγορεύσεις δεν πρέπει να περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρόεδρος του κινήματος “Φτάνει Πιά”, Σάσα Ραντούλοβιτς, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εισαχθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, ούτε μπορούν να περιοριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα χωρίς κατάσταση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. "Ο νόμος για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί κενά σε ολόκληρη την πόλη ή ολόκληρη τη χώρα. Το μέτρο πρέπει να είναι αναλογικό ", δήλωσε ο Ραντούλοβιτς.

Το Λαϊκό Κόμμα της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή εναντίον του Προέδρου της Σερβίας, Εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος η Σάντα Ράσκοβιτς Ίβιτς, εκτίμησε ότι η σχέση μεταξύ του λαού και του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της θυμίζει τη σχέση μεταξύ μιας γυναίκας και του βιαστή της.

Υπενθυμίζεται πως οι διαδηλώσεις στηρίχθηκαν από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία», που μποϊκοτάρισε τις εκλογές της 21η Ιουνίου. Βασικό αίτημά τους είναι να αντικατασταθούν όλα τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, που είναι κυβερνητικοί πολιτικοί, άσχετοι με θέματα υγείας, με επιδημιολόγους που θα αντιμετωπίζουν την κρίση Covid-19 με επιστημονικά κριτήρια και όχι πολιτικά.

Πρωθυπουργός Σερβίας: «το κράτος θα προστατεύσει την έννομη τάξη»

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήρθαν δια του στόματος της πρωθυπουργού της Σερβίας Άννα Μπέρναμπιτς, που δήλωσε πως το κράτος θα προστατεύσει την έννομη τάξη και υπερασπίστηκε την αστυνομική βία: "Καταδικάζω έντονα τον βανδαλισμό αστυνομικών πίσω από τη βίαιη εισβολή στο σερβικό κοινοβούλιο σε μια εποχή που το κράτος και το σύστημα υγείας αντιμετωπίζουν τη βαρύτερη επίθεση κοροναϊού από την αρχή της πανδημίας", δήλωσε η Μπέρναμπιτς και συνέχισε λέγοντας πως “μπορούσαν να μπουν στο σερβικό κοινοβούλιο στις εκλογές. Έδειξαν για άλλη μια φορά το αληθινό βίαιο πρόσωπό τους, προσπαθώντας να κερδίσουν πολιτικά σημεία στη μεγαλύτερη κρίση στον πλανήτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ένας άλλος κυβερνητικός πολιτικός, ο Ντράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα, δήλωσε πως “η προσπάθεια βίαιης εισόδου στο κοινοβούλιο είναι τρομοκρατική πράξη”.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: η συγκέντρωση που διοργανώθηκε «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε τηλεοπτικό του διάγγελμά την Τετάρτη 8 Ιουνίου, κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι ο ίδιος φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά επειδή υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού. Χαρακτήρισε μάλιστα πολιτική βία αυτό που συνέβη. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν πρόφαση για τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε “από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις”, αναφέροντας ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, δείχνοντας μάλιστα και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο Βούτσιτς είπε ότι αυτά τα γεγονότα έβλαψαν το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό και εκτίμησε πως θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο, που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Προειδοποίησε πως οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος (Ρωσία;) για τα επεισόδια που προκλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο απέσυρε τελικά την απόφασή για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι. Ωστόσο θα εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 10 Ιουλίου από την κυβέρνηση, καθώς «δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς.

Ντάγκαν Τζίλας: οι διαμαρτυρίες των πολιτών θα συνεχιστούν

Μαζική συγκέντρωση έλαβε χώρα στο Βελιγράδι και το βράδυ της Τετάρτης, αλλά ισχυρές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας, με έφιππες δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα, καπνογόνα και δακρυγόνα. διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος και οι συγκρούσεις δεν αποφεύχθηκαν. Το κέντρο του Βελιγραδίου έδινε την εντύπωση εμπόλεμης ζώνης. Επεισόδια έγιναν και στο Νόβισαντ, ενώ στην πόλη Νις της νότιας Σερβίας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, η τοπική αστυνομία δεν τόλμησε να συγκρουστεί μαζί τους.

Σύμφωνα με τον Ντάγκαν Τζίλας, πρώην δήμαρχο Βελιγραδίου και μια από τις ηγετικές μορφές της σερβικής αντιπολίτευσης, οι διαμαρτυρίες των πολιτών θα συνεχιστούν καθώς οι Σέρβοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους ωθούμενοι από πλήθος δυσαρεσκειών που έχουν συσσωρεύσει και όχι μόνο εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού.

Κυβερνητική δωρεά 8,4 εκατομμυρίων ευρώ στην εκκλησία, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν αναπνευστήρες

Τελευταίο, αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό, μερικές μέρες πριν ο πρόεδρος Βούτσιτς αποφάσισε να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δηνάρια (8,4 εκατομμύρια Ευρώ) από το αποθεματικό του προϋπολογισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας για έργα στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. Ταυτόχρονα, διατέθηκαν δέκα φορές λιγότερα χρήματα (μόλις 750.000 Ευρώ) από το αποθεματικό του προϋπολογισμού για την πόλη Νόβι Πάζαρ, όπου κυριολεκτικά θερίζει η Covid-19 και δεν υπάρχουν αναπνευστήρες, γάντια και μάσκες. Με τα χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά στην εκκλησία θα μπορούσαν να αγοραστούν 8,5 εκατομμύρια μάσκες και να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της Σερβίας...

Γιώργος Στάμκος


10/7/2020