Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται πια τον κορονοϊό;


Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται πια τον κορονοϊό;

Μπορεί το θέμα των ημερών να είναι τα θετικά νέα από την κούρσα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, ωστόσο τα παγκόσμια χρηματιστήρια δείχνουν να έχουν βρει… το δικό τους εμβόλιο από τις 23 Μαρτίου. Τέσσερις ολόκληρους μήνες διαρκεί η ανοδική κίνηση των αγορών και ειδικότερα των τεχνολογικών εταιρειών οι οποίες ζουν μία δική τους πραγματικότητα.

Για του λόγου το αληθές, ο MSCI World σημειώνει κέρδη 41,7%, ο S&P 500 ενισχύεται σε ποσοστό 43,76%, την ώρα που ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, έχοντας «γράψει» κέρδη άνω του 53% στο ίδιο διάστημα.

Μία από τις φράσεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στις αναλύσεις που καταπιάνονται με την πορεία των χρηματιστηρίων είναι ότι «οι αγορές έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα». Όσοι τη χρησιμοποιούν αναφέρονται στο εντυπωσιακό ράλι που σημειώνουν οι μεγαλύτεροι δείκτες του κόσμου την ώρα που καταγράφονται διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και όλα δείχνουν ότι ένα δεύτερο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών.

Η πιο συνηθισμένη εξήγηση του ράλι είναι η άπλετη ρευστότητα που διοχετεύουν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Όμως και πάλι, ο φόβος είναι φόβος και όσοι πιστεύουν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους δεν τα επενδύουν έτσι εύκολα σε μετοχές. Εξάλλου, άπλετη ήταν η ρευστότητα και το διάστημα 19/2 -23/3 όταν σημειώθηκε το κραχ. Κάποιοι άλλοι αποδίδουν την άρνηση των χρηματιστηριακών δεικτών να υποχωρήσουν, στους millennials που… μεταμφιέζονται σε traders και επενδύουν καθημερινά μέσω ψηφιακών πλατφόρμων όπως η Robinhood, χωρίς να έχουν τις «καταβολές» και την εμπειρία των παραδοσιακών επενδυτών.

Υπάρχει και μία άλλη εξήγηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί, συνεπάγεται ότι οι αγορές δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες μετά τον κορονοϊό. Οι μετοχές που… τραβούν κυρίως το «κουπί» της ανόδου είναι οι τεχνολογικές. Διότι πολύ απλά, η πανδημία και τα lockdown έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μάλιστα με αυξημένους τζίρους, ακόμη και αν η πανδημία ήρθε για να μείνει, είναι οι τεχνολογικές. Όχι ο τουρισμός, ούτε η βαριά βιομηχανία, ούτε καν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί.

Αφού ξεκαθάρισε, λοιπόν, το τοπίο αναφορικά με το ποιοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν στη νέα «κανονικότητα», οι επενδυτές ποντάρουν μετά μανίας στην κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και των μικρότερων εταιρειών του κλάδου που έχουν σοβαρές προοπτικές. Αυτή η μανία γίνεται χιονοστιβάδα γιατί παλιοί και νέοι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να βγουν χαμένοι αν… εμπιστευθούν τα χρήματά τους στον τεχνολογικό κλάδο.

Η χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs, η οποία παρουσιάζει τις προβλέψεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την επόμενη δεκαετία (!), ίσως απαντά και αυτή εν μέρει στο γιατί υφίσταται αυτό το τεράστιο χάσμα μεταξύ επενδυτικής προσδοκίας και πραγματικότητας. Σύμφωνα με την Goldman, ο S&P 500 θα αποδίδει κατά μέσο όρο ετησίως και για την επόμενη δεκαετία 6%. Μπορεί να μην είναι πολύ εντυπωσιακή η απόδοση αυτή αν τη συγκρίνουμε με το περίπου 13% που έδινε κάθε χρόνο την προηγούμενη δεκαετία ο ίδιος δείκτης, όμως δεν είναι και καταστροφή.

Ξέρετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που βλέπει η Goldman ότι απειλούν την πορεία της Wall Street; Το «ξήλωμα» της παγκοσμιοποίησης, οι φόροι, το κόστος εργασίας, το δημογραφικό και η σύνθεση των δεικτών. Πουθενά η πανδημία. Γιατί το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (εμβόλιο ή θεραπεία), ο πλανήτης θα επιστρέψει στην κανονικότητα το 2021. Μία κανονικότητα, ωστόσο, που δεν θα έχει τα κέρδη του παρελθόντος. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αγορές περιμένουν εναγωνίως τις καλές ειδήσεις για το εμβόλιο, όπως έγινε με την Moderna και τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιό της.

Κωσταντίνος Μαριόλης


 16 Ιουλίου 2020