Παρενέργειες των ένοπλων συμπλοκών στο Ταβούς της Αρμενίας: Το Αζερμπαϊτζάν παθαίνει ΣΟΚ.



Τα περιβόητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Απριλίου έγιναν δυσάρεστη έκπληξη για τους Αρμένιους, δεν προκαλούν φόβο πλέον διότι αυτές τις ημέρες καταρρίφθηκαν 13 UAV, εκ των οποίων και ένα πανάκριβο drone 30 εκατομμυρίων δολαρίων εφοδιασμένο με σύστημα καθοδήγησης πυρός.

Παρενέργειες των ένοπλων συμπλοκών στο Ταβούς της Αρμενίας: 
Το Αζερμπαϊτζάν παθαίνει σοκ.

Lragir.am– Η πρόκληση στο Ταβούς, αν και έγινε το πιο σοβαρό περιστατικό μετά από τον 4ημερο πόλεμο του Απριλίου, στην πραγματικότητα είχε τοπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το έδαφος γύρω από το Αζερμπαϊτζάν ήταν τόσο ασταθές που ακόμη και ένα τέτοιο τοπικό επεισόδιο προκάλεσε ισχυρό «σεισμό» γύρω από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ταρακουνώντας τα θεμέλια αυτών των χωρών. Οι συνέπειες της «δόνησης» συνεχίζονται και σήμερα, και το Μπακού αρχίζει όλο και περισσότερο να βυθίζεται στα δικά του ερείπια.

Το πρώτο πλήγμα ήταν η καταστροφή του οχήματος, στο οποίο όπως αποδείχθηκε βρισκόταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου και ενός στρατηγού που είχε εκπαιδευτεί στην Τουρκία στις ειδικές επιχειρήσεις. Το Μπακού συνειδητοποιεί, ότι τελείωσαν οι εποχές όταν μπορούσαν να καλέσουν τη Μόσχα, και από εκεί η Μόσχα να καλέσει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε απευθείας με τους Αρμένιους, και οι Αρμένιοι δεν είναι πάντα διαθέσιμοι στην τηλεφωνική γραμμή.

Στη συνέχεια αποδείχθηκε, ότι τα περιβόητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Απριλίου έγιναν δυσάρεστη έκπληξη για τους Αρμένιους, δεν προκαλούν φόβο πλέον διότι αυτές τις ημέρες καταρρίφθηκαν 13 UAV, εκ των οποίων και ένα πανάκριβο drone 30 εκατομμυρίων δολαρίων εφοδιασμένο με σύστημα καθοδήγησης πυρός.

Δεν πραγματοποιήθηκε και ο υπολογισμός του Μπακού, ότι οι Αρμένιοι θα ανατινάξουν τους αγωγούς φυσικού αερίου, με τους οποίους το αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα έπρεπε να εισέλθει στην Ευρώπη. Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν να προκαλέσουν και την Ευρώπη και να την προωθήσουν σε κυρώσεις κατά της Αρμενίας.

Ματαιώθηκε και το πονηρό σχέδιο του Γενικού Επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το οποίο η Αρμενία θα ζητούσε βοήθεια από το CSTO (ΟΣΣΕ), η Ρωσία θα επέμβει και η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να στείλει στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν.

Μετά από αυτές τις αποτυχίες ήρθε το δεύτερο σοκ, όταν ο Αλίεφ αποκάλεσε τους δικούς του διπλωμάτες -προδότες- και απέλυσε τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος διακρίθηκε από τη διπλωματική αυτοσυγκράτηση και δεν έλεγε ανόητα πράγματα για «αρχαίο Αζερμπαϊτζάν και Ιρεβάν.»

Ένα άλλο σόκ συνέβη όταν ο Αλίγιεφ παραδέχτηκε ότι  από τους αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, μόνο 150 είχαν προσφερθήκαν εθελοντικά να πάνε στο μέτωπο.

Το άλλο πλήγμα, στη διεθνή σκηνή αυτή τη φορά, ήταν ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έλαβε στήριξη από τις χώρες που δηλώνουν ότι είναι σύμμαχοι του Μπακού, όπως ομολόγησε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να εξετάσει το ζήτημα της αναστολής στρατιωτικών χορηγήσεων στο Αζερμπαϊτζάν, και αυτό έγινε πραγματικός εφιάλτης για το Μπακού.

Πάντως το μεγαλύτερο πλήγμα το Μπακού ήλθε μετά από τις ηλίθιες απειλές για την πυραυλική επίθεση στο πυρηνικό σταθμό του Μετασμόρ της Αρμενίας. Εδώ, ακόμη και εκείνοι που υποστήριζαν το Αζερμπαϊτζάν, άρχισαν να αναρωτιούνται εάν είναι στα καλά του το Αζερμπαϊτζάν;

Και τότε το Αζερμπαϊτζάν σκέφτηκε να μεταφέρει  τον πόλεμο στην αγορά των «βερίκοκων» – πρώτα υπήρχαν καρέ στα οποία οι αζέροι ποδοπάτησαν τα αρμενικά βερίκοκα, και μετά  έγινε γνωστό ότι οι αγορές της Μόσχας, οι οποίες ανήκουν σε Εβραίους του Αζερμπαϊτζάν, δεν δέχονταν φορτηγά από την Αρμενία. Στη συνέχεια οι Αρμένιοι στη Μόσχα οργανωμένοι άρχισαν να αγοράζουν όλα τα εισαγόμενα βερίκοκα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν  στη συνεδρίαση των αρχηγών των κυβερνήσεων της CSTO (Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια) δήλωσε, ότι η πρόκληση έγινε από το Αζερμπαϊτζάν και το γεγονός αυτό δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Μετά από αυτό, το Μπακού άρχισε να δυσαρεστείται με τη «σιωπή» του φιλικού Καζακστάν.

Και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Shavarsh Kocharian επιβεβαίωσε, ότι η Αρμενία δεν ζήτησε βοήθεια από το CSTO, μόνο ενημέρωσε για την κατάσταση.

Μετά από όλα αυτά, είναι πιθανό στο Αζερμπαϊτζάν να συμβεί μια πλήρης αλλαγή εξουσίας- ακόμα και  μέχρι τον πρόεδρο.

Πηγή: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας 


20 Ιουλίου 2020