Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
(1) Καρχαρίας: Ο αιώνιος «βασιλιάς της θάλασσας»
(2) Με ολική εξαφάνιση απειλούνται οι πολικές αρκούδες 


Η άπληστη λαιμαργία μας
 καταστρέφει τον πλανήτη.

Σε κάθε ψαριά τόνου, βάρους χιλίων τόνων, περίπου 175 κητοειδή –κυρίως δελφίνια– εγκλωβίζονται στα δίχτυα των αλιευτικών πλοίων. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Ογδόντα χιλιάδες δελφίνια του Ινδικού ωκεανού εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τα δίχτυα των αλιευτικών σκαφών τόνου. Οι θάλασσες μακελεύονται στο όνομα της ανθρώπινης όρεξης. Μα, καταναλώνουμε όσα σκοτώνουμε;

Πάνω από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Η υπεραλίευση των καρχαριών καθοδηγείται από την ακόρεστη λαιμαργία των ανθρώπων για σούπα από πτερύγιο καρχαρία.

Υπολογίσθηκε ότι για κάθε πιάτο σούπας καρχαρία χρησιμοποιούνται 31,26 γραμμάρια πτερυγίου, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η WWF στην παρουσίαση του νέου της εργαλείου που ονόμασε «Sharkulator», «εργαλείο» που βοηθά τους εν δυνάμει καταναλωτές τής εν λόγω σούπας να καταλάβουν πόσοι καρχαρίες σώζονται αν αρνηθεί ο καθένας από αυτούς έστω και ένα πιάτο σούπας, έστω σε ένα και μόνο κοινωνικό γεγονός.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που δίνεται. Το 2018, μόνο στο Χονγκ Κονγκ έγιναν 49.331 γάμοι. Αν κάθε γαμήλιο δείπνο είχε δεκαεπτά τραπέζια, αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονταν 204 πιάτα καρχαριόσουπας ανά δείπνο. «Αν σε κάθε γάμο αυτού του βεληνεκούς δεν σερβιριστεί σούπα καρχαρία, τότε σώζονται 24 καρχαρίες» δήλωσε η Senior Conservation Officer της WWF στο Χονγκ Κονγκ, Gloria Lai.

Θα μου πεις: «Και τι μας νοιάζει, βρε κοπελιά, πόσοι καρχαρίες σκοτώνονται; Αμα κάθε χρόνο ψαρεύονται 100 εκατομμύρια, βάλε πόσοι ακόμη ζουν στη θάλασσα!» Η απάντησή μου έχει τρία σκέλη.

Κατ' αρχάς, βρίσκω τρομακτικό το νούμερο, που στο μυαλό μου –αλλά και στην πραγματικότητα– μεταφράζεται σε αφανισμό. Αν αναφερόμασταν σε ανθρώπους, δεν νομίζω ότι η λέξη «γενοκτονία» θα κάλυπτε το μέγεθος του απαρφανισμού των θαλασσών. Και μιλάμε για κατανάλωση του συγκεκριμένου εδέσματος, από κάποιες μόνο χώρες. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν τρώγαμε όλοι οι κάτοικοι της γης ένα πιατάκι σούπα από πτερύγιο καρχαρία την εβδομάδα.

Το δεύτερο σκέλος της απάντησής στηρίζεται στα στοιχεία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

«Οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς των άλλων ψαριών υπό έλεγχο. Το 2014 η εκούσια και ακούσια αλίευση καρχαριών ανήλθε σε 810.000 τόνους. Τα πιο κοινά είδη καρχαριών που αλιεύονται στη Μεσόγειο είναι: σκυλόψαρο (catshark), κεντρόνι (Gulper shark), γκρίζος καρχαρίας (Bluntnose Sixgill shark), γαλάζιος καρχαρίας (Blue shark), ίσσουρος καρχαρίας (Shortfin Mako shark) και αλεπόψαρο (Thresher shark)».

Από αυτό το σκέλος, κρατάμε ως σημαντική πληροφορία ότι «διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών», οπότε αυτομάτως αντιλαμβανόμαστε ότι όπου ζουν οι καρχαρίες –ισχύει για κάθε ον στην αλυσίδα της ζωής– τότε εκεί υπάρχει τροφή για όλους.

Το τρίτο σκέλος της απάντησης αφορά την ηθική προσέγγιση της τροφής και την συνειδητοποίησή μας ως καταναλωτών. Τι κρύβει μέσα της η σουπίτσα από πτερύγιο καρχαρία; Το ανείπωτο. Οτι οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών (finning) και κατόπιν τους πετούν ζωντανούς στην θάλασσα! Για να καταλάβουμε το τι συμβαίνει σε κάποιον άλλο έξω από εμάς, είναι καλό να «μπαίνουμε στα παπούτσια του», όπως προτρέπει και η σοφία του λαού. Αν το καλοσκεφτούμε, λοιπόν, η συμπεριφορά αυτή είναι σαν να ακρωτηριάζεις έναν άνθρωπο, να τον αφήνεις στο χώμα και να φεύγεις και να το θεωρείς μάλιστα φυσιολογική συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία αν είναι για τα ζώα που μιλάμε. Είναι ζωή.

Η ίδια βαναυσότητα χαρακτηρίζει την εντατική κτηνοτροφία και κάθε εντατικής μορφής παραγωγή τροφής ή μη βιώσιμης παραγωγής (δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε και στους υπόλοιπους τομείς που λειτουργούν τοιουτοτρόπως).

Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε μας επιλογή έχει αντίκτυπο και κάθε μας επιλογή είναι πολιτική δράσης. Δηλώνει την στάση μας απέναντι στην ζωή. Δηλώνει τον σεβασμό μας απέναντι στην ζωή. Δεν γίνεται απλά να θέλουμε ένα πιάτο φαΐ μπροστά μας και να μη σκεφτόμαστε τη διαδρομή που έχει διανύσει η τροφή μας από την π.χ. κτηνοτροφική μονάδα στο πιάτο μας, να μην μας ενδιαφέρει ο τρόπος διαχείρισής του.

Η θέση «Ο,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ηθικό», αφορά όλες μας τις συμπεριφορές. Μπορούμε να καταναλώνουμε ότι έχει παραχθεί με βιώσιμο και ηθικό τρόπο. Οι λέξεις «σεβασμός» και «έλεος» εκλείπουν από τον τρόπο που πραγματώνονται οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες μέχρι τα τώρα και είναι προς το δικό μας όφελος να καταλάβουμε ότι οι επιλογές μιας ηθικής κατανάλωσης θα έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα.

Ευτυχώς υπάρχουν ευήκοα ώτα. Οσον αφορά την κατανάλωση σούπας από πτερύγιο καρχαρία –για να κλείσουμε τον κύκλο της πρωθύστερης πληροφόρησης–, το Χονγκ Κονγκ έχει καταφέρει να μειώσει την εισαγωγή πτερυγίων καρχαρία την τελευταία δεκαετία κατά 70%, σύμφωνα με στοιχεία του Census and Statistics Department, με πτώση των εισαγωγών έτος με έτος, που αγγίζει το 40%. Στους πέντε πρώτους μήνες μάλιστα του 2020, η πόλη εισήγαγε 538 τόνους πτερυγίων καρχαρία, αριθμός που εμφανίζει πτώση κατά 60% αντιπαραβαλλόμενο με τις εισαγωγές της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.



Μήπως, αντί να σκοτώνουμε αλόγιστα,
 να αφήσουμε τη ζωή να αναγεννηθεί;

Αν με τις παραπάνω πληροφορίες συνδυάσουμε και τα αποτελέσματα έρευνας που υπολόγισε ότι περί τα 4,1 εκατομμύρια μικρά κητοειδή πιάστηκαν σε δίχτυα αλίευσης τόνου από το 1950 μέχρι το 2018 και ότι το 80% των δελφινιών που ζουν στον Ινδικό ωκεανό ενδέχεται να σκοτώθηκαν στα πλαίσια της αλιείας τόνου, σχηματίζουμε μια μικρή εικόνα της λεηλασίας που συμβαίνει στις θάλασσες της γης.

Εκατό χιλιάδες μικρά κητοειδή, κυρίως δελφίνια, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους – παρεμπίπτον αλίευμα– σε δίχτυα αλιευτικών σκαφών τόνου κατά την περίοδο 2004-2006, σύμφωνα πάντα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Endangered Species Research  της οποίας ηγήθηκε ο δρ Charles Anderson από τον Οργανισμό Manta Marine που εδρεύει στις Μαλδίβες.

Μάλιστα οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι απώλειες πιθανώς να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ό,τι κατάφερε να καταγράψει η έρευνα, αφού από τα νούμερα αυτά απουσιάζουν οι θάνατοι όσων κητοειδών δεν «έπιασαν» κατάστρωμα, παρότι πιάστηκαν στα απλάδια (δίχτυα) ή θάνατοι που συνέβησαν μετά την απόδραση των κητών από τα δίχτυα (αλλά οφείλονται σε τραυματισμό τους από την αιχμαλωσία τους), ή θανάτους που σχετίζονται με δίχτυα που βρίσκονται παραταγμένα (ghost nets) κατακόρυφα, κοντά στην επιφάνεια, στα μεσόνερα ή στον πυθμένα και στα οποία τα ψάρια παγιδεύονται, ή θανάτους που εμπλέκονται με πολλούς ακόμη τρόπους στην αλιεία τόνου.

Οι χώρες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε παρεμπίπτοντα αλιεύματα αφού έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά αλιείας τόνου είναι το Ιράν, η Ινδονησία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Ομάν, Υεμένη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τανζανία. Αυτές οι εννέα χώρες αθροίζουν περίπου το 96% της παρεμπίπτουσας (bycatch) αλιείας που συνεπάγεται η εντατική αλιεία τόνου στον Ινδικό Ωκεανό.

Σε αυτές τις πληροφορίες, όμως, σίγουρα έχουμε άγνωστες λέξεις, που είναι τα «παρεμπίπτοντα αλιεύματα». Τι σημαίνει ο όρος; «Παρεμπίπτουσα (bycatch), ονομάζεται η μη επιλεκτική αλιεία, που έχει ως αποτέλεσμα την αλίευση ειδών που δεν αποτελούν στόχο και καταλήγει σε απόρριψη. Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα μπορεί να είναι μη εμπορεύσιμα ψάρια ή και άλλα είδη όπως θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες, καρχαρίες, θαλασσοπούλια κ.α.

Το φαινόμενο της παρεμπίπτουσας αλιείας είναι αποτέλεσμα των μη επιλεκτικών αλιευτικών μεθόδων και εργαλείων και τα ποσοστά απορρίψεων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο αλιείας. Το φαινόμενο της παρεμπίπτουσας αλιείας και των απορρίψεων θεωρείται τόσο περιβαλλοντικά, όσο και ηθικά απαράδεκτο».

Διαβάζουμε λοιπόν απόρριψη αλιευμάτων και δεν έχουμε την εικόνα στα μάτια μας που θα βοηθήσει να οδηγηθούμε σε επιλογές αγοράς αλιευμάτων αειφόρου αλιείας –γενικότερα παραγωγής τροφής–, δεν έχουμε το οπτικό ερέθισμα της απίστευτης σκληρότητας, βαναυσότητας που κρύβεται πίσω από αυτές τις δυο λέξεις, που μπορούμε κάλλιστα να τις αντιπαραβάλλουμε με τον όρο «παράπλευρες απώλειες».


Ο καταναλωτής έχει τη δύναμη να αλλάξει την αγορά

  «Ο,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και προϊόν αειφορικής αλιείας», μας εξηγεί η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

«Για πολλά είδη αλιευμάτων, ακόμα και το νόμιμο ελάχιστο επιτρεπόμενο αλιεύσιμο μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από το μέγεθος πρώτης αναπαραγωγής. Ενα από τα πολλά ακραία παραδείγματα είναι το μαγιάτικο (Seriola dumerili), για το οποίο νόμιμο ελάχιστο επιτρεπόμενο αλιεύσιμο μέγεθος είναι τα 8 cm, ενώ το μέγεθος πρώτης αναπαραγωγής του είναι τα 109 cm.

Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στο ότι το νόμιμο ελάχιστο επιτρεπόμενο αλιεύσιμο μέγεθος ορίστηκε από τον νομοθέτη του 1968 (με βασιλικό διάταγμα), ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποια νεότερη νομοθεσία, με αποτέλεσμα το μαγιάτικο ακόμα να περιλαμβάνεται σε μία γενική κατηγορία και να μπορεί να αλιεύεται σε μέγεθος των 8 εκατοστών.

»Οσον αφορά την τσιπούρα (Sparus aurata), η διαφορά δεν είναι αυτής της απόκλισης, αλλά το νόμιμο ελάχιστο επιτρεπόμενο αλιεύσιμο μέγεθος είναι τα 20 cm, ενώ το μέγεθος πρώτης αναπαραγωγής είναι τα 30 cm. Συνεπώς, είτε παράνομα είτε νόμιμα, είναι μεγάλος ο αριθμός των αλιευμάτων, από πολλά διαφορετικά είδη, που ψαρεύονται πολύ πριν καν αναπαραχθούν ώστε να εμπλουτίσουν το απόθεμά τους.

»Αλλο ένα παράδειγμα αφορά την παράνομη και καταστροφική αλιεία προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών ως εκλεκτά εδέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια για την εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στην Ελλάδα, τα δημοφιλέστερα προστατευόμενα είδη που διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια είναι ο πετροσωλήνας, η μπουρού, η κοχύλα και ο λεγόμενος γόνος (δηλαδή υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών). Φανταστείτε ότι πριν από δύο χρόνια στα δημοφιλή παράνομα είδη συγκαταλεγόταν και η Πίνα, η οποία σήμερα κοντεύει να εξαφανιστεί για πάντα ως είδος. Ενα ακόμη είδος που οι επόμενες γενιές θα το βλέπουν μόνο σε φωτογραφία.

»Ο καταναλωτής μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό μέρος του προβλήματος, καθώς είναι αυτός που ουσιαστικά χρηματοδοτεί, δημιουργεί την εμπορική αξία και επομένως ενεργοποιεί την παράνομη αλιεία. Εάν αλλάξουν οι καταναλωτές –και εδώ φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο ο Τύπος–, θα μπορούσε να αντιστραφεί η όλη κατάσταση», καταλήγει η κ. Μήλιου.

Γιά να δούμε όμως ένα ακόμα παράδειγμα που αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο κατανάλωσης παράνομων αλιευμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέθεσε:

«Η αλιεία του πετροσωλήνα είναι ιδιαίτερα καταστροφική, δεδομένου ότι το όστρακο αυτό ζει μέσα στους βράχους – εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Lithophaga lithophaga. Οι δύτες για να τον ψαρέψουν χρησιμοποιούν σφυριά ή ακόμα και κομπρεσέρ, με τα οποία σπάνε τους βράχους μέσα στους οποίους ζουν οι πετροσωλήνες, προκαλώντας έτσι εκτεταμένη καταστροφή στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης. Επιπλέον, επειδή ο πετροσωλήνας για να φτάσει σε μέγεθος κατάλληλο για βρώση απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια (ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του είδους ανέρχεται στα 0,2 cm/έτος), καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αποκατάσταση του πληθυσμού τους εξαιτίας της εντατικής αλίευσης που υφίσταται, δεδομένου ότι το απόθεμά τους αντιμετωπίζει παράλληλα τόσο την πίεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και των ανθρωπογενών επιπτώσεων στα παράκτια οικοσυστήματα. Ενα ακόμη όμως σημαντικότατο για την υγεία των ανθρώπων στοιχείο που οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν είναι ότι είδη όπως ο πετροσωλήνας, ακριβώς επειδή χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν βρώσιμο μέγεθος, μπορούν να συσσωρεύσουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο) αλλά και οργανοχλωρίων (PDB, DDT). Αυτό τα καθιστά επιβαρυντικά για την υγεία αυτών που τα καταναλώνουν».

Για επίλογο θα χρησιμοποιήσω την παρακάτω σαφέστατη πληροφορία από την ιστοσελίδα του «Αρχιπέλαγος»: «Τα ιχθυαποθέματα παγκοσμίως προβλέπεται να καταρρεύσουν μέχρι το 2048, εάν δεν σταματήσει άμεσα η υπερεκμετάλλευση των θαλασσών. Περισσότερο από το 65% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο θεωρείται ότι αλιεύεται πέρα από τα ασφαλή βιολογικά όρια» .

Είκοσι οκτώ χρονάκια μάς χωρίζουν από την εκτίμηση του χρόνου κατάρρευσης των ιχθυαποθεμάτων.

📍Η εφαρμογή Fish4Life είναι ο οδηγός για τη βιώσιμη κατανάλωση θαλασσινών στην Ελλάδα και έχει στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να γνωρίζουν ποια αλιεύματα είναι νόμιμα και ποια είναι αειφορικά. Eτσι, στην εφαρμογή, αναφέρονται τα προτεινόμενα ελάχιστα μεγέθη για το κάθε είδος αλιεύματος, καθώς και οι εποχές που προτείνεται να μην καταναλώνεται το κάθε είδος (περίοδος αναπαραγωγής)

Βάση Παναγοπούλου


25/7/2020


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ     



1.
Καρχαρίας: Ο αιώνιος «βασιλιάς της θάλασσας»

Φόβος και τρόμος για τους λουόμενους και τους σέρφερ ή ένα παρεξηγημένο πλάσμα που απλώς αγωνίζεται να επιβιώσει σε έναν σκληρό και εχθρικό κόσμο; 

Η ονομασία τους προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «κάρχαρον», δηλαδή πριόνι, λόγω τους σχήματος και της διάταξης που έχουν τα δόντια τους. Αυτά τα κοφτερά δόντια είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται οι πιο τρομακτικοί θηρευτές της θάλασσας. Και όταν μεταφορικά λέμε πως κάποιος «έπεσε στα δόντια του καρχαρία» περιγράφουμε μια κατάσταση απόλυτου κινδύνου. Τον απόλυτο τρόμο «ζωγραφίζει» και ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεόμενος από τον τραγικό θάνατο ενός άγγλου στρατιώτη στα δόντια ενός καρχαρία στο λιμάνι της Κέρκυρας, στο ποίημα «Ο πόρφυρας» (δηλαδή ο καρχαρίας), περιγράφοντας τη στιγμή της επίθεσης με τους εξής στίχους: «Κοντά ‘ναι κει στον νιον ομπρός ο τίγρης του πελάγου./ Κι αλιά! μακριά ‘ναι το σπαθί, μακριά ‘ναι το τουφέκι!/ Αλλ’ όπως έσχισ’ εύκολα βάθος τρανό κι εβγήκε./ Κι όρμησε…/ Κατά τον κάτασπρο λαιμό που λάμπει ωσάν τον κύκνο,/ Κατά το στήθος το πλατύ και το ξανθό κεφάλι,/ Κατά τη μεγαλόψυχη γλυκιά πνοή της νιότης». Την ίδια όμως στιγμή που ο ποιητής θρηνεί για τον άτυχο νέο, υμνεί και την ομορφιά και τη δύναμη της φύσης, ακόμα και όταν αυτή επιτίθεται! Ο δε Νίκος Καββαδίας στον στίχο «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» από το ποίημα «Γυναίκα» χρησιμοποιεί επίσης μεταφορικά αυτό το πανάρχαιο και απίστευτα ανθεκτικό ζώο για να περιγράψει την προσπάθεια (χορός) του ανθρώπου να κατακτήσει το αδύνατο.

Πιο παλαιοί από τους δεινοσαύρους

Σύμβολο αγριότητας, δύναμης, αντοχής και επιβίωσης στα βαθιά και άγνωστα νερά, τρομακτική φονική μηχανή (όπως παρουσιάζεται στην ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία»), ή παρεξηγημένο και ευάλωτο στην πραγματικότητα πλάσμα που δίνει σκληρό αγώνα για την επιβίωσή του, ο καρχαρίας είναι εδώ και αιώνες ένας από τους πιο μυστηριώδεις (γι’ αυτό και γοητευτικούς αλλά και τρομακτικούς) κατοίκους της θάλασσας. Αποδείξεις για την ύπαρξή του έχουμε ήδη από την Ορδοβίκια περίοδο, δηλαδή σχεδόν 440 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλά είναι τα ευρήματα (απολιθώματα) που επιβεβαιώνουν την παρουσία των πλασμάτων από τα οποία προήλθε ο σημερινός καρχαρίας καθώς, όπως όλα τα είδη, έτσι και αυτοί μέσα στον χρόνο μεταλλάχθηκαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σύγχρονοι καρχαρίες εμφανίστηκαν περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα υπάρχουν περίπου 440 είδη, το μέγεθος των οποίων μπορεί να ξεκινάει από τα 15-20 εκατοστά και να φθάνει (στην περίπτωση του φαλαινοκαρχαρία) τα 14-15 μέτρα.

Τα πιο εντυπωσιακά είδη

Ανάμεσά τους ο λευκός καρχαρίας, ο οποίος μπορεί να φθάσει τα έξι μέτρα και που κολυμπάει κοντά στις ακτές αναζητώντας τη λεία του, θεωρείται ο πιο επικίνδυνος. Υπάρχει βεβαίως και ο καρχαρία τίγρης, ο οποίος έρχεται δεύτερος στον κατάλογο των καρχαριών με τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους. Μεγάλη και η επικινδυνότητα του καρχαρία ταύρου, του καρχαρία των Γκαλαπάγκος, του καρχαρία αλωνιστή και του γαλάζιου καρχαρία. Στη Μεσόγειο απαντώνται 47 είδη, εκ των οποίων περίπου 35 ζουν και στα δικά μας πελάγη, τα οποία πελάγη όμως δεν έχουν την επικινδυνότητα που έχουν άλλες θάλασσες. Οπως και αν έχει, όταν ακούς τη λέξη «καρχαρίας» το μυαλό σου πηγαίνει σε σκληρές εικόνες. Στις εικόνες από τα ντοκιμαντέρ που τους δείχνουν να κυνηγούν την τροφή τους ή να επιτίθενται σε ανθρώπους και σε ταινίες (και σε πολλές trash ταινίες), οι οποίες, στην παράδοση των «Σαγονιών του καρχαρία» (παραγωγής 1975, σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ), συνέχισαν να συντηρούν την εικόνα του καρχαρία-δολοφόνου που καραδοκεί για να μας κάνει μια χαψιά. Ετσι, άγριες στιγμές ζουν η Χάλι Μπέρι στο «Dark Τide» («Σε βαθιά νερά», 1912), η Μπλέικ Λάιβλι στο «The Shallows» («Σε ρηχά νερά», 2016) και οι Ντανιέλ Τράβις και Μπλανσάρ Ράιαν στο «Open Water» («Αγριος ωκεανός», 2003). Φοβερός, τρομερός και αστείος είναι ο καρχαρίας Χάρχας (στα αγγλικά Bruce) στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψάχνοντας τον Νέμο». Ο οποίος μαζί με τον Κεφάλα και τον Σβούρα, δύο ακόμα καρχαρίες, ισχυρίζεται «είμαι καρχαρίας καλός. Οχι μια μηχανή που τρώει. Για να αλλάξω την κακιά μου εικόνα, πρέπει πρώτα να αλλάξω τον εαυτό μου. Τα ψάρια είναι φίλοι. Oχι φαΐ…». Μαζί του θα συμφωνούσαν και άλλα συγγενικά είδη που τρέφονται με πλαγκτόν, για τους περισσότερους όμως τα ψάρια (και όχι μόνο) είναι φαΐ, γιατί αυτή είναι η φύση τους. Κατά τα άλλα, όπως επισημαίνουν και οι γνωρίζοντες, ο άνθρωπος δεν αποτελεί στόχο για τους καρχαρίες. Οι ελάχιστες επιθέσεις σε κολυμβητές ή σέρφερ γίνονται συνήθως από καρχαρίες που στοχεύουν σε φώκιες ή δελφίνια. Την ίδια στιγμή, οι καρχαρίες αποτελούν πολύτιμο μέλος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και, κόντρα στους μύθους που περιβάλλουν το είδος τους και που τους παρουσιάζουν ως κτήνη που σκοτώνουν μόνο για την ηδονή που τους προκαλεί το αίμα, πρέπει να προστατεύονται. Αρκεί τα πτερύγιά τους να σκίζουν τη θάλασσα μακριά από τις παραλίες όπου απολαμβάνουμε τα μπάνια μας.

Κατερίνα Τοπούζογλου: Το κορίτσι που δεν φοβάται τους καρχαρίες

Ιδρύτρια του All for Blue, οργανισμού που ασχολείται με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των καρχαριών, με εκπαιδευτικά σεμινάρια και με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, η Κατερίνα Τοπούζογλου τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τους καρχαρίες. Εχοντας συχνά καταδυθεί στις περιοχές όπου συχνάζουν, σε διάφορα μέρη του κόσμου, και έχοντας συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα και δράσεις για τη φροντίδα και τη σωτηρία τους (καθώς πολλά από τα είδη τους κινδυνεύουν με εξαφάνιση), είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μας βοηθήσει να τους γνωρίσουμε. 

Πώς προέκυψε η πρώτη επαφή σας με καρχαρία; Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο… «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η θάλασσα ήταν το «σπίτι» μου. Στον βυθό νιώθω ασφάλεια, ηρεμία και οικειότητα. Το 2010 είδα ένα βίντεο που έδειχνε έναν δύτη να χαϊδεύει έναν καρχαρία. Ο καρχαρίας ξάπλωσε στην άμμο ήρεμος, σχεδόν κοιμόταν, και ο δύτης του αφαίρεσε ένα αγκίστρι από το στόμα. Η έκπληξή μου έγινε μεγαλύτερη όταν διαπίστωσα ότι ο δύτης ήταν γυναίκα, η Κριστίνα Ζενάτο. Επειτα από οκτώ μήνες πήγα να εκπαιδευτώ κοντά της. Η Κριστίνα, φίλη μου πλέον, ήταν ένας από τους ανθρώπους που με ενέπνευσαν να ιδρύσω την All for Blue».

Τι ήταν όμως αυτό που σας τράβηξε κοντά στους καρχαρίες; «Το μυστήριο που τους περιβάλλει. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους καρχαρίες, και είναι απίστευτα παρεξηγημένοι. Εμφανίστηκαν στη Γη πριν από τους δεινοσαύρους. Τρέφονται με ασθενή και άρρωστα ζώα και έτσι κρατούν σε ισορροπία το θαλάσσιο οικοσύστημα. Πολλά είδη τρέφονται με φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, όπως ο αξιαγάπητος φαλαινοκαρχαρίας που είναι το μεγαλύτερο ψάρι, ένας άκακος γίγαντας. Αλλα είδη πάλι τρελαίνονται με το αίμα των ψαριών αλλά αδιαφορούν εντελώς για το δικό μας αίμα και το κρέας μας. Εχει τύχει να ανοίξει η μύτη του ζευγαριού μου (σ.σ.: πάντα οι καταδύσεις γίνονται σε ζεύγη) στον βυθό και οι καρχαρίες γύρω μας ούτε που κουνήθηκαν. Δεν θέλεις όμως να είσαι δίπλα τους όταν κυνηγούν, τότε αλλάζουν εντελώς συμπεριφορά. Επίσης, έχουν πιο οξυμένες αισθήσεις από εμάς και απίστευτο ένστικτο. Δυστυχώς πολλά είδη τους κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης».

Οπότε ο άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους; «Οι ψαράδες τούς κόβουν το πτερύγιο και τους πετούν ζωντανούς στη θάλασσα όπου βρίσκουν φρικτό θάνατο από ασφυξία. Μάλιστα, στην Ελλάδα αλλά και αλλού, συχνά πωλούν το κρέας τους ως γαλέο. Κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι ο γαλέος δεν είναι μπακαλιάρος αλλά είδος καρχαρία. Εμείς προτρέπουμε τους καταναλωτές να αποφεύγουν γενικότερα τον γαλέο, τους καρχαρίες και τα σαλάχια, καθώς συγκεντρώνουν και μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων (τις υψηλότερες από όλα τα υπόλοιπα ψάρια) και πολλά είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη Μεσόγειο. Η σταδιακή εξαφάνισή τους πλήττει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς επιτρέπει την αύξηση των ειδών τα οποία ο καρχαρίας θηρεύει, με αποτέλεσμα την απορρύθμισή του. Κατά τα άλλα, οι καρχαρίες άθελά τους, λόγω περιέργειας ή για λόγους άμυνας, κάνουν ετησίως 5-8 θανατηφόρες επιθέσεις. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο: Για την περίφημη shark fin soup που τρώνε οι Κινέζοι θανατώνονται ετησίως 100.000.000 καρχαρίες. Και στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν συνηθισμένο όταν σκοτώνεται ένας καρχαρίας να παρουσιάζεται ο αλιευτής ως ήρωας».

Πώς εκπαιδευτήκατε ώστε να τους αντιμετωπίζετε; «Η εκπαίδευση είναι σημαντική, αλλά και οι αμέτρητες ώρες στον βυθό μαζί τους προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις. Είμαι εκπαιδεύτρια αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης, shark handler και πιστοποιημένη από τον διεθνή οργανισμό της Project Aware ως shark awareness instructor. Εχω μάθει πως όλα στη θάλασσα πρέπει να γίνονται με ασφάλεια, όχι μόνο για εμάς αλλά και για το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, γι’ αυτό προσπαθώ κάθε χρόνο να ανανεώνω την εκπαίδευσή μου. Επίσης είμαι αθλήτρια της υποβρύχιας σκοποβολής, κάτι που με βοηθάει στα ερευνητικά προγράμματα όταν κάνουμε shark tagging (τοποθέτηση πομπών στα πτερύγιά τους). Οι καρχαρίες είναι διαισθητικά ζώα, πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας και αντιδρούν αναλόγως, π.χ. με την Κριστίνα έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίδραση. Οταν βρίσκονται δίπλα της, πολλές φορές (αναλόγως το είδος φυσικά) νιώθω πως λειτουργούν σαν κουτάβια».

Ποιες καταδύσεις σας θυμάστε περισσότερο; «Θυμάμαι όλες μου τις βουτιές με καρχαρίες: Τις στιγμές που συμμετέχω σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα για την προστασία τους και πρέπει να τους φωτογραφήσω (photo ID shot), να τοποθετήσω πομπούς στα πτερύγιά τους ή να τους αφαιρέσω αγκίστρια από το στόμα, τις στιγμές που μαζεύω σκουπίδια από τον βυθό και εκείνοι κολυμπούν δίπλα μου… Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα ταξίδι στις Μπαχάμες με σκοπό να επισκεφθώ τους nurse sharks (είδος καρχαρία ήρεμο και τεμπέλικο, που του αρέσει να ξαπλώνει στην άμμο και να κάθεται με τις ώρες) σε ένα συγκεκριμένο νησί. Επειδή είναι ακριβός προορισμός, κατάφερα να βρω οικονομική διαμονή σε ένα μέρος που βρισκόταν όμως… τέσσερα νησιά πιο μακριά από τον τελικό προορισμό. Αναγκάστηκα να κάνω θαλάσσιο οτοστόπ από το ξημέρωμα στους ντόπιους που περνούσαν με βάρκες. Εμεινα μερικές ώρες σε ένα έρημο νησί με μοναδικούς κατοίκους κάτι γουρουνάκια, και τελικά έπειτα από επτά ώρες περιπλάνησης στο πουθενά κατάφερα να φθάσω στον προορισμό μου. Μόλις είδα τους καρχαρίες άρχισα να κλαίω από χαρά. Οι ντόπιοι είχαν ξεκαρδιστεί μαζί μου. Επίσης, απολαμβάνω τις στιγμές που βρίσκω δόντια καρχαριών στον βυθό, τότε γελάει και η μάσκα μου από τη χαρά! Το να ψάχνεις ένα λευκό δόντι στη λευκή άμμο είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα! Μου προκαλεί χαρά όμως ο ενθουσιασμός των παιδιών όταν τους δείχνω τα δόντια των καρχαριών στα σεμινάρια που κάνω στα σχολεία».

Εχετε φοβηθεί ποτέ; Εχετε κινδυνεύσει; «Οπως συνηθίζω να λέω και στα σεμινάρια, οι πιο επικίνδυνοι καρχαρίες είναι αυτοί της στεριάς, που περπατούν ανάμεσά μας. Εκείνο που πρέπει να φοβόμαστε για τους καρχαρίες είναι ο αφανισμός τους. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, όπου φορούσαμε ειδική ατσάλινη στολή, με δάγκωσε δύο φορές καρχαρίας την ώρα που προσπαθούσα να του κάνω την τονική ακινησία (τεχνική όπου ο δύτης χαϊδεύει τη μύτη του καρχαρία και εκείνος χαλαρώνει και βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας) για να του βγάλω ένα αγκίστρι. Αυτό έγινε από δικό μου λάθος, καθώς ήταν η πρώτη φορά και είχα άγχος. Μετά εξοικειώθηκα και πλέον είναι κάτι που το κάνω με περισσότερη ηρεμία και πάντα με σεβασμό. Επίσης, τον Ιανουάριο ήμουν στη Νότια Αφρική, συμμετέχοντας σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τους καρχαρίες. Περνούσα αρκετές ώρες στο νερό βγάζοντας φωτογραφίες για ένα ερευνητικό κέντρο. Σε μία από τις βουτιές ένα πλοκάμι από blue bottle (είδος τσούχτρας) τυλίχτηκε στον λαιμό μου και από τον πόνο νόμιζα πως θα λιποθυμήσω. Εκαναν μισή ώρα να το βγάλουν από πάνω μου. Οσο περίεργο κι αν ακουστεί, στον βυθό φοβάμαι τις σμέρνες, όταν τις βλέπω πάω από την αντίθετη μεριά, ενώ με τους καρχαρίες δεν έχω κανένα θέμα, μου προκαλούν δέος και απίστευτη χαρά».

Οι περισσότεροι άνθρωποι τους αντιμετωπίζουν με φόβο. Τι θα τους λέγατε για να τους συμφιλιώσετε μαζί τους; «Επηρεασμένοι από μια ταινία φαντασίας πλάσαμε έναν μύθο για τους καρχαρίες που κρατάει χρόνια! Οσο περισσότερα μαθαίνουμε για αυτούς τόσο περισσότερο τους θαυμάζουμε για όσα προσφέρουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η αργή ανάπτυξη, η καθυστερημένη ωρίμανση, η μεγάλης διάρκειας εγκυμοσύνη και οι μικρές γέννες τούς κατατάσσουν μεταξύ των πιο τρωτών ζώων στον κόσμο. Οπως προκύπτει από τα εκπαιδευτικά μας σεμινάρια, 72% των ενηλίκων αλλάζει άποψη για τους καρχαρίες μετά το οπτικοακουστικό υλικό που τους δείχνουμε και τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Φυσικά, στα παιδιά το ποσοστό ξεπερνάει το 90%, καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα και έχουν άλλη αντίληψη».

Η εμπειρία που έχετε αποκτήσει σας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία όταν καταδύεστε ή σας κάνει πιο προσεκτική; Ποιες είναι οι παγίδες του βυθού; «Το πιο σημαντικό απ’ όλα, κατά τη γνώμη μου, είναι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Οση εμπειρία και αν έχει κάποιος, η θάλασσα εγκυμονεί κινδύνους που αν βουτήξεις με την αλαζονεία του έμπειρου μπορεί να μη σου βγει σε καλό. Γι’ αυτό τηρούμε το πρωτόκολλο στις δράσεις και στα ερευνητικά προγράμματα, βουτάμε πάντα με ζευγάρι και λειτουργούμε απέναντι στη θάλασσα σαν να είμαστε επισκέπτες που εισέρχονται στον χώρο με απόλυτο σεβασμό».

Τελικά τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε καρχαρία; «Αν τον δούμε στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα ο καρχαρίας θα φοβηθεί πρώτος και θα εξαφανιστεί στα βαθιά, όπως μου έτυχε εμένα στον βυθό της Ρω. Στο εξωτερικό, εξαρτάται πάντα από πολλούς παράγοντες. Αν το νερό είναι θολό, δεν μπαίνουμε στη θάλασσα για κατάδυση. Αν είναι διαυγές τηρούμε κανόνες ασφαλείας, δεν κάνουμε νευρικές και απότομες κινήσεις, καθώς αυτό μας καθιστά αυτόματα θήραμα για τον θηρευτή, λειτουργούμε με ηρεμία και με σεβασμό.

Οι επιθέσεις στους σέρφερ γίνονται επειδή οι καρχαρίες θεωρούν ότι η σανίδα είναι είτε χελώνα είτε φώκια τραυματισμένη ή άρρωστη, δηλαδή κάτι που υπάρχει στο μενού τους. Παρεμπιπτόντως, αν κάποιος θέλει να δει καρχαρίες και σαλάχια ας προτιμήσει ένα από τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν (όπως το «Blue Planet» του BBC), αντί να επισκέπτεται τους χώρους όπου αυτά τα πλάσματα ζουν σε αιχμαλωσία».

Οι ελληνικές θάλασσες είναι πράγματι ακίνδυνες; Εμείς δεν έχουμε να φοβόμαστε από καρχαρίες; «Ο κίνδυνος επίθεσης καρχαρία στις ελληνικές ακτές και θάλασσες είναι ελάχιστος, αν όχι μηδαμινός, καθώς ζουν σε μεγάλα βάθη και λόγω της υπεραλίευσης έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί τους. Το τέρας της θάλασσας είναι τα σκουπίδια και όχι τα ζώα που ζουν σε αυτή. Αν το κατανοήσει αυτό ο σύγχρονος κόσμος σύντομα, ίσως και να καταφέρουμε να κάνουμε τη διαφορά. Η θάλασσα είναι πηγή ζωής, ενέργειας και οξυγόνου για όλους μας. Ας αφήσουμε τα άγρια ζώα να την απολαμβάνουν και να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε ένα υγιές και ισορροπημένο οικοσύστημα».

Βίδος Κοσμάς


21/07/2020 



2.
Με ολική εξαφάνιση απειλούνται οι πολικές αρκούδες

Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί έρευνα που δημοσίευσε η Nature Climate Change. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η εκπομπή καυσαερίων που έχει οδηγήσει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το είδος.

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι η εξαφάνιση των ογκόπαγων που βρίσκονται στο περιβάλλον που ζουν και επιβιώνουν, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τους - 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ογκόπαγοι διευκολύνουν τις αρκούδες στο κυνήγι, ιδιαίτερα της φώκιας που αποτελεί τη βασική πηγή λίπους. Οι αρκούδες αποθηκεύουν λίπος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το οποίο συγκρατούν όλο το καλοκαίρι: που για τα ζώα αυτά αποτελεί περίοδο νηστείας.

ID 60853875 © Vladimir Seliverstov | Dreamstime.com

Με το λιώσιμο των πάγων η περίοδος νηστείας των αρκούδων μεγαλώνει και δυσκολεύει τα ζώα να βρουν την τροφή που χρειάζονται. Ιδιαίτερα για τα θηλυκά, η πρόκληση είναι εντονότερη καθώς χρειάζονται περισσότερο λίπος για να παράξουν γάλα την περίοδο της άνοιξης που γεννούν. Πολύ συχνά, πλέον, παρατηρείται και το φαινόμενο πολικές αρκούδες να πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές για την εύρεση τροφής. 

Oleg Krashevsky@putoranatour via AP

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 25.000 πολικές αρκούδες οι οποίες μοιράζονται στον Καναδά, την Αλάσκα, τη Σιβηρία, τα νησιά Σβάλμπαρντ και τη Γροιλανδία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πληθυσμοί αυτοί δεν θα πληγούν όλοι ταυτόχρονα. Όμως, αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι εκπομπές καυσαερίων, τότε θα μειωθεί η αναπαραγωγική τους ικανότητα και θα τεθούν σε κίνδυνο σχεδόν όλες, μέχρι το 2100.

ID 114748430 © Senorrojo | Dreamstime.com

Ο επιστήμονας Στίβεν Άμστρουπ είπε πως οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν και από τη λαθροθηρία και την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Από αυτούς τους κινδύνους, όμως, μπορούν να προστατευτούν. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένα περιβάλλον που να προστατεύει το είδος από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

ID 109546837 © Joanna Perchaluk | Dreamstime.com

Προτάσεις που έχουν γίνει για τη σωτηρία του είδους αφορούν την επανένταξη στην Αρκτική ζώα που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, αλλά και τη μεταφορά τους στον Νότιο Πόλο. Ωστόσο, ο Στίβεν Άμστρουπ θεωρεί κάτι τέτοιο ανέφικτο. «Ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε να σκοτώσουμε τις τελευταίες πολικές αρκούδες, αντί να τις αφήσουμε να πεθάνουν από την πείνα», σχολίασε. 

https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/252901_me-oliki-exafanisi-apeiloyntai-oi-polikes-arkoydes


20/7/2020