Το τίμημα της λαθροθηρίας.
Το τίμημα της λαθροθηρίας.
Οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες και οι ουρακοτάγκοι γίνονται «κατοικίδια», τα «λέπια» των παγκολίνων γίνονται φάρμακα και τα οστά των τίγρεων τονωτικά. Ο κοροναϊός, μία ζωονόσος που προέκυψε εν πολλοίς από το παράνομο κυνήγι και εμπόριο της άγριας ζωής και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι εδώ. Αλλά ο άνθρωπος δεν δείχνει να μαθαίνει. Η περιβαλλοντική κόλαση δεν είναι μακριά.
Τα πρωτεύοντα θηλαστικά (πίθηκοι, μαϊμούδες κλπ) οδηγούνται σε εξαφάνιση κυρίως λόγω της λαθροθηρίας. Οι λαθροθήρες κυρίως αιχμαλωτίζουν τα ζώα αυτά για να τα πουλήσουν ως κατοικίδια, μία πρακτική που κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά σε περιοχές όπως το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο όπου οι άγριοι χιμπατζήδες έχουν αποδεκατιστεί. Πίθηκοι, γορίλες και ουρακοτάγκοι ακολουθούν την ίδια τύχη αφού απομακρύνονται από τα δάση τους σε Αφρική και Ασία. Παράλληλα η παγκόσμια αγορά τέτοιων άγριων ζώων ακμάζει.
Η επιθυμία ορισμένων να έχουν για κατοικίδιο ένα άγριο ζώο στον πίσω κήπο είναι καταστροφική. Οι γνωρίζοντες λένε ότι για κάθε μωρό χιμπατζή που απομακρύνεται από την άγρια φύση δέκα ενήλικες χιμπατζήδες δολοφονούνται στην προσπάθειά τους να το προστατέψουν.
Τα τελευταία χρόνια ζωντανά πρωτεύοντα βρέθηκαν να μετακινούνται λαθραία μέσα σε βαλίτσες στους χώρους αποσκευών αεροπλάνων, στην αγκαλιά γυναικών, τυλιγμένα με κουβερτούλες σαν μωρά ακόμη και μέσα σε χειραποσκευές που μπαίνουν κατευθείαν στις καμπίνες των αεροπλάνων.
Φέτος, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού - μια πανδημία που κατά τραγική ειρωνία προκλήθηκε από το εμπόριο των άγριων ζώων, πιθανών των παγκολίνων - μπήκε φρένο σε αυτού του είδους τις λαθρο - διαδρομές. Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει παράλληλα ότι μπήκε φρένο στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Αντίθετα αυτό συνεχίζεται μέσω διαδικτύου.
Παράλληλα οι απειλές για τα άγρια ζώα αυξάνονται σε τοπικό επίπεδο. Μόλις αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε η είδηση για μία τίγρη στην Ινδία που έπεσε νεκρή όταν το σύρμα που έστησε ένα λαθροθήρας διαπέρασε την τραχεία της. Αυτού του τύπου οι παγίδες γίνονται όλο και πιο συχνές εν μέσω πανδημίας, καθώς άνθρωποι που μένουν άνεργοι στρέφονται στην άγρια φύση προκειμένου να βρουν χρήματα για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. «Είναι επικίνδυνο να κυνηγάς αλλά φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρεις» δηλώνει ο Mayukh Chatterjee, βιολόγος του Wildlife Trust της Ινδίας.
Στην Αφρική οι φόβοι για αυξανόμενη λαθροθηρία δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των δασοφυλάκων. Ωστόσο, η λαθροθηρία για το κρέας αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου αγωνίζονται να βρουν τροφή.
Το κυνήγι του παγκολίνου συνεχίζεται
Υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο γύρω από την «απαγόρευση» του εμπορίου παγκολίνων για χρήση των «λεπιών» τους στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση. Ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Έρευνας που εδρεύει στο Λονδίνο ανακάλυψε, ότι τα «λέπια» των παγκολίνων δεν έχουν απαγορευτεί καθόλου, αλλά απλώς αφαιρέθηκαν από μια ενότητα στην επίσημη περίληψη των φετινών εγκεκριμένων παραδοσιακών φαρμάκων.
Πίσω από την κουρτίνα, οι παγκολίνοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία, ως συστατικό σε φάρμακα ευρεσιτεχνίας για τη θεραπεία του κοιλιακού άλγους και την υποβοήθηση της κυκλοφορίας του αίματος.
Οι παγκολίνοι παραμένουν το πιο διακινούμενο θηλαστικό στον κόσμο και έχουν αναγνωριστεί ως πιθανός σύνδεσμος για το ξέσπασμα της πανδημίας κοροναϊού. «Χωρίς ολοκληρωμένη δράση για την εξάλειψη της ζήτησης για τη χρήση των “λεπιών” των παγκολινών στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η συνεχιζόμενη βιομηχανική εμπορία παγκολινών και ταυτόχρονα ο αποδεκατισμός των άγριων πληθυσμών θα συνεχιστεί», τονίζει ο Κρις Χάμλεϊ, υπεύθυνος εκστρατειών του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Έρευνας.
Το κοκαλάκι της λεοπάρδαλης
Απομένουν λιγότερες από 450 άγριες λεοπαρδάλεις στην Κίνα. Αλλά αυτό το ζώο βρίσκεται υπό διωγμό για να καταλήξει τελικά να γίνει ένα τονωτικό υγείας. Η κινεζική ιατρική περίληψη του 2020 περιλαμβάνει ακόμα τα οστά της λεοπάρδαλης ως επίσημα αναγνωρισμένο συστατικό ενός τέτοιου σκευάσματος.
Όπως έγραψε πρόσφατα η διάσημη ανθρωπολόγος Τζέιν Γκουντάλ «ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλευτήκαμε τα ζώα και τον φυσικό κόσμο δημιούργησε αυτήν την πανδημία του κοροναϊού και είναι σημαντικό καθώς βγαίνουμε από το lockdown, να μάθουμε να ζούμε σε μεγαλύτερη αρμονία με τη φύση.
Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι οργανωμένο έγκλημα. Ακριβώς εκεί. Μαζί με τα όπλα, τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων. Έχει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως γράφει ο Νικ Κλαρκ στο Al Jazeera, μπορεί κανείς να πληρώσει 100 δολάρια για μια δόση από κόκκαλο τίγρης για να θεραπεύσει την αϋπνία του ή 40.000 δολάρια για να αποκτήσει ένα μωρό γορίλα που κάποιος άρπαξε από την άγρια φύση. Μπορεί να πληρώσει για να αγοράσει έναν παπαγάλο που το είδος του απειλείται με εξαφάνιση ή ένα φιαλίδιο με αλεσμένο κέρατο ρινόκερου για τη λίμπιντο ή μερικά μπιχλιμπίδια από ελεφαντόδου, έτσι απλά, επειδή μπορεί.
Η απάντηση από τη φύση όμως θα είναι μία πανδημία. Ίσως και... δύο.
4/7/2020