Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ: Γιατί τα γαλλικά Rafale “κέρασαν” τους Τούρκους στη βάση της Λιβύης.


Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ: Γιατί τα γαλλικά Rafale 
“κέρασαν” τους Τούρκους στη βάση της Λιβύης.

Θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη κάθε απόλυτη άποψη σχετικά με το ποία χώρα ή ποια ακριβώς δύναμη ήταν αυτή που έπληξε τους τουρκικούς MIM-23 Hawk και τα συστήματα παρεμβολής Koral στην αεροπορική βάση Al Watiya, στη βορειοδυτική Λιβύη. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και πολύ περισσότερο αποδείξεις. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε και αυτές με βάση την κοινή λογική και τα ισχύοντα δεδομένα. Κατ΄ επέκταση όσο δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το πλήγμα έγινε από τα γαλλικά Rafale, δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ούτε για το ότι το πλήγμα δεν έγινε από τα γαλλικά μαχητικά.

Γιατί ναι μεν θα ήταν αδύνατο τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από τη νότια Γαλλία, ή από τη βάση Solenzara στο νησί της Κορσικής και να πετάξουν εντός του FIR της Ρώμης ανεντόπιστα, μέχρι να φτάσουν σε απόσταση βολής όπλων από τη βάση Al Watiya, αλλά…

Δεν ισχύει το ίδιο αν υποθέσουμε ότι απογειώθηκαν από τη βάση της Γαλλίας στη Djanema, πρωτεύουσα του Τσαντ, νότια της Λιβύης! Από εκεί θα μπορούσαν να επιχειρήσουν και να πετάξουν μέχρι την Al Watiya ανεντόπιστα. Όπως και από το νότιο τμήμα της Αιγύπτου, πράγμα το οποίο θεωρούμε λιγότερο πιθανό…

Ρίχνοντας μία ματιά στο χάρτη, αποκαλύπτεται αμέσως η πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Djanema από τη βάση Al Watiya. Αποκαλύπτεται όμως και το ότι όλος αυτός ο τεράστιος χώρος καλύπτεται από έρημο, στην οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει και κάλυψη ραντάρ από στρατιωτικές δυνάμεις ή οποιαδήποτε Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Ρίχνοντας άλλη μία ματιά στην ιστορία των τελευταίων ετών στην ευρύτερη Δυτική και Κεντρική Αφρική, θα δούμε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές στο Νήγιρα, το Μαλί και το Tσαντ για την οργάνωση και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εξουδετέρωσης ομάδων τζιχαντιστών.

Τα Rafale C και Mirage 2000D της Γαλλικής Αεροπορίας επομένως, έχουν κατ επανάληψη επιχειρήσει σε αυτή την περιοχή του κόσμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκεί και οι κατάλληλες υποδομές για την φιλοξενία τους.

Επομένως, γαλλικά Rafale θα μπορούσαν να επιχειρήσουν από τη βάση της Djanema και να προσβάλουν το αεροδρόμιο Al Watiya, μέσω εναέριου ανεφοδιασμού πάνω από το βόρειο Τσαντ, ή το νότιο τμήμα της Λιβύης που πρακτικά είναι εντελώς ακατοίκητο. Και κατ΄ επέκταση και χωρίς μέσα επιτήρησης.

Το Rafale μπορεί να πετάξει σε πολύ μικρό ύψος πάνω από το έδαφος αυτόματα και με απόλυτη ασφάλεια χάρη στην λειτουργική διαμόρφωση αυτόματου TFR που διαθέτει το ραντάρ RBE 2AA. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι τέτοια μαχητικά είναι πιθανό να προσέγγισαν το αεροδρόμιο ανεντόπιστα από νότια…

Μπορεί επίσης να πλήξει μέχρι και έξι στόχους στο έδαφος ταυτόχρονα, με κατευθυνόμενα όπλα AASM (HAMMER SBU-38/-54/-64) καθοδήγησης INS-GPS, σε συνδυασμό με λέιζερ ή υπέρυθρη ακτινοβολία, αντίστοιχα. Η ακτίνα του όπλου κυμαίνεται από τα 15 έως τα 70 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος πτήσης του μαχητικού. Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν ρίψεις 250 ΑΑSM το 2011 στη Λιβύη.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Καταρχήν για να δείξουμε ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν εμπειρία τέτοιων προσβολών. Ούτε και οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν μέχρι έξι στόχους σε μία και μόνο επίθεση. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη δυνατότητα που παρέχει το AASM.

Στη Συρία οι επιθέσεις τους γίνονταν και γίνονται από μεγάλα ύψη, με τη χρήση καθοδηγούμενων όπλων. Μία απλή ματιά στα διαθέσιμα βίντεο του Ρωσικού ΥΠΑΜ αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Γιατί ο στόχος φαίνεται σχεδόν κατακόρυφα από πάνω.

Στα βίντεο της πρόσφατης επίθεσης στα τουρκικά συστήματα (που φαίνεται να έχουν παρθεί από αισθητήρες IR ατρακτιδίων στοχοποίησης…), η γωνία είναι τελείως διαφορετική. Οι στόχοι διακρίνονται από πλάγια, ενώ αν παρατηρήσετε με προσοχή και η γωνία προσβολής των όπλων είναι μικρή. Δεν χτυπούν κατακόρυφα δηλαδή αλλά πλευρικά…

Θεωρούμε απίθανο να αξιοποιήθηκαν όπλα μακρού πλήγματος (όπως οι SCALP –EG) για την προσβολή των στόχων. Πολύ απλά γιατί το κόστος των όπλων αυτού του είδους είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από το στόχο του (MIM-23)! Και αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε…

Πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση. Θεωρούμε ότι δεν θα αποκάλυπταν την ταυτότητά του προκειμένου να μην προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις τάξεις του ΝΑΤΟ, μεταξύ χωρών-μελών της.

Αντίθετα, αν την προσβολή είχαν κάνει οι Ρώσοι, θα το αποκάλυπταν λογικά με σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Όσον αφορά το κίνητρο της αντεκδίκησης, όσο οι Ρώσοι θα μπορούσαν να θέλουν να εκδικηθούν την εξουδετέρωση των Pantsir από τουρκικά UAV, άλλο τόσο οι Γάλλοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν αναπάντητη την σοβαρή πρόκληση των Τούρκων που στοχοποίησαν γαλλική φρεγάτα και σε θεωρούμενο στο Παρίσι ως “γαλλικό γήπεδο”.

Υπενθυμίζουμε, ότι τα πλήγματα που είχαν κάνει οι Ρώσοι με όπλα οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος Kalibr από βομβαρδιστικά αεροπλάνα και μονάδες επιφανείας στην Κασπία, εναντίον στόχων στη Συρία, ενώ είχαν εκτελεστεί με απόλυτη μυστικότητα, δημοσιοποιήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα!

Και κάτι τελευταίο… Στις φωτογραφίες του αεροδρομίου στην Al Watiya, πριν και μετά την προσβολή, διακρίνονται οι στόχοι από δορυφορικές λήψεις. Αν και οι Ρώσοι έχουν τέτοια δυνατότητα, υπενθυμίζουμε ότι την έχουν και οι Γάλλοι μέσω του δορυφορικού δικτύου Helios στο οποίο έχει πρόσβαση και η Ελλάδα, ενώ πιθανότατα δεν την έχουν οι Αιγύπτιοι και οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη


 10/07/2020  



        ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ        


Τυνησιακός χάρτης που δείχνει τη τοποθεσία της βάσης αλ Ουατίγια 
πριν τη κατάληψη της από τους Τούρκους.

1.
 Στη Λιβύη, ο Ερντογάν χτυπήθηκε στον καρπό. 
Θα ακολουθούν και άλλα χτυπήματα; 

Μια σειρά επιτυχιών για την υποστηριζόμενη από τη Τουρκία κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) στη Λιβύη έληξε στις 4 Ιουλίου όταν η αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια  που καταλήφθηκε πρόσφατα από τις φιλο-GNA δυνάμεις υπέστη μυστηριώδη βομβαρδισμό.

Οι ένοπλες ομάδες πιστές στη GNA εισήλθαν στην αλ-Ουατίγια πριν από λίγες εβδομάδες μετά από μια γρήγορη επίθεση που διευκολύνθηκε από τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2. Δεν πάει πολύς καιρός που μαχητές των φιλο-GNA δυνάμεων έπαιρναν selfies με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir που είχε εγκαταλείψει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA). Αντί των ρωσικών συστημάτων Pantsirs, αναπτύχθηκαν τα τουρκικά συστήματα MIM 23 HAWK στη βάση.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες από την αλ-Ουατίγια δείχνουν  ξεκάθαρα ότι τα ίδια συστήματα βλάφτηκαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλο πλήγμα για το κύρος της Άγκυρας, ειδικά επειδή η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χούλουσι Ακάρ.

Ο Abdel-Malik Al-Medeni, εκπρόσωπος της Επιχείρησης Ηφαίστειο της Οργής που διεξάγεται από μονάδες της GNA,  δήλωσε ότι  εικάζεται ότι οι επιδρομές ήταν έργο από Mirage 2000-9 που αναπτύχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στον Sidi al-Barrani στην Αίγυπτο. Τα ΗΑΕ δεν σχολίασαν.

Πραγματικά, το συμβάν δεν αποτελεί έκπληξη. Η επιθετική πολιτική του Ρετζέπ Ερντογάν στη Λιβύη απασχολεί εδώ και καιρό αρκετές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να έκριναν ότι είχε έρθει ο καιρός να χαστουκίσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Πρώτον, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του πλησιέστερου γείτονα της Λιβύης, της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσσι έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Λιβύη. Δεύτερον, η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη δεν εγκρίνεται από τα ΗΑΕ, έναν από τους συμμάχους της Αιγύπτου. Τρίτον, η Γαλλία πάντα επέκρινε τη λιβυκή πολιτική του Ερντογάν. Βέβαια, το Παρίσι, το Αμπού Ντάμπι και το Κάιρο υποστηρίζουν τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ..
Η  πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για τη πιθανή ταυτότητα των υπευθύνων της επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο ερευνητή Akram Kharief. Ο αναλυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Ρωσίας είναι η λιγότερο πιθανή, καθώς η Ρωσία δεν διαθέτει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα στη Λιβύη και είναι επιφυλακτική για καταστροφή των σχέσεων της με την Τουρκία. Περαιτέρω, η Λιβύη βρίσκεται πέρα ​​από τη δυνατότητα των ρωσικών διαστημικών πληροφοριών και συστημάτων στόχευσης Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι η επιχείρηση πιθανότατα πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη των Εμιράτων από αιγυπτιακό έδαφος με την υποστήριξη πληροφοριών που παρείχε η Γαλλία. Εάν αποδεχτούμε αυτό το συμπέρασμα, η επίθεση πρέπει να θεωρηθεί «κόκκινη γραμμή» για τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία και η GNA δεν έχουν αποκαλύψει την έκταση των απωλειών που υπέστησαν στην επίθεση, αλλά αυτό δεν έχει πολύ σημασία. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι το σήμα που έστειλε η επίθεση η οποία επανέφερε στην πραγματικότητα τα φιλόδοξα σχέδια της Άγκυρας να καταλάβουν το λιμάνι της Σύρτης και την αεροπορική βάση της Al-Joufra.

Το μέλλον της σύγκρουσης στη Λιβύη εξαρτάται από τώρα και στο εξής από την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το μήνυμα.

Alaeddin Saleh*,
 Observateur continental
*Ο Alaeddin Saleh, είναι Λίβυος δημοσιογράφος με μακρά επαγγελματική εμπειρία στη μελέτη και την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων στη Λιβύη και στη περιοχή. 

Το ιστολόγιο Continental Observer έχει διατηρήσει ατόφια 
ολόκληρο το κείμενο που έστειλε ο Alaeddin Saleh

Κριστιάν 

http://www.observateurcontinental.fr/?module=articles&action=view&id=1760


10/7/2020


 2.
Λιβύη: Μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές… 
Οθωμανικές ασκήσεις η Τουρκία. 

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν προσεχείς «μεγάλης κλίμακας» ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, περιοχή την οποία η Τουρκία φαίνεται να θεωρεί μέρος των χωρικών της υδάτων. Σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Ερντογάν, στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 17 πολεμικά αεροπλάνα και 8 πολεμικά πλοία για να αποδείξουν «την ικανότητα της Τουρκίας να ελέγχει την περιοχή αεροπορικώς και θαλάσσιβς και το ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή».

Το τουρκικό ναυτικό ανέφερε ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης σε τρεις διαφορετικές περιοχές και με τρία διαφορετικά ονόματα: Barbarus, Turgut Reis και Chaka Bey. Χωρίς να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα, η εφημερίδα Yeni Şafak ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν σύντομα εν αναμονή του ξεσπάσματος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο εν μέσω των πρόσφατων κλιμακούμενων εντάσεων στη Λιβύη.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι αυτές οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν 17 πολεμικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία για να αποδείξουν «την ικανότητα της Τουρκίας να ελέγχει την περιοχή αεροπορικώς και θαλάσσια και ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή». Η Yeni Şafak ανέφερε ότι οι ασκήσεις αποτελούν μήνυμα προς τους φίλους και τους αντιπάλους της Τουρκίας και αποτελούν απόδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να χτυπήσει παντού εντός 24 ωρών.

«Η άσκηση αποτελεί μήνυμα σε πολλούς άξονες, ιδίως στην Επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα», πρόσθεσαν Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυριζόμενοι ότι αποδέκτες του μηνύματος είναι και η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ στόχος της είναι και η άσκηση επιρροής σε χώρες που δεν έχουν αποφασίσει αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει ονομάσει τα τρία στάδια της άσκησης με ονόματα “Οθωμανών” ναυάρχων, κανένας εκ των οποίων μόνο ένας ήταν βέβαια Τούρκος! Είναι οι Μπαρμπαρόσα, Τουργκούτ Ρέις και Τσάκα μπέης. Και μόνο τα ονόματα μαρτυρούν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστήσει και πάλι την Ανατολική Μεσόγειο “τουρκική λίμνη”.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ''ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ''

https://www.defence-point.gr/news/megalis-klimakas-aeronaytikes-othomanikes-askiseis-sti-livyi-i-toyrkia


 10/07/2020