Εξοπλιστικό 7 δις και ελληνογαλλική συμφωνία στις 10 Σεπτεμβρίου λένε με διαρροές από την κυβέρνηση.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία 
με επίκεντρο τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra.


Εξοπλιστικό 7 δις και ελληνογαλλική συμφωνία στις 10 Σεπτεμβρίου λένε με διαρροές από την κυβέρνηση.

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαμόρφωση του εκτάκτου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας  της χώρας.  Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιεί τις ανάγκες σε οπλικά συστήματα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις , επιχειρησιακά ενισχυμένες, να αποτρέψουν δυναμικά, κάθε τουρκικό επεκτατικό σχέδιο, που θα επιχειρήσει να επιβουλευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.  Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, πιθανότατα να  εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ίσως και πριν από την υπογραφή της διμερούς ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται  να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου,  σε ειδική τελετή,  μεταξύ του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ε.Μακρόν και του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχει πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό, να δεσμεύσει άμεσα ένα ποσό περίπου στα 7 δισεκ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα εισηγηθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ,  θα περιλαμβάνει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την απόκτηση νέων φρεγατών, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την αγορά τορπιλών,  καθώς και άλλα πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα και για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ.

Στην ήδη υπάρχουσα ελληνογαλλική συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra , το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε  την εκτεταμένη αναβάθμιση του οπλισμού των φρεγατών  από την ναυπηγό εταιρεία Naval Group.  Το κόστος για απόκτηση των  δύο φρεγατών Belharra φτάνει στα 2,2με 2,5 δισ. ευρώ. Στα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των φρεγατών είναι και το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Επίσης , κάθε φρεγάτα , θα φέρει και πυραύλους Exocet.

Ειδικότερα, για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, η καταρχήν συμφωνία, είναι  δωρεά οκτώ μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα και η  αγορά 10 ολοκαίνουργιων μαχητικών από την ελληνική κυβέρνηση. Το μαχητικό Rafale είναι ένα σύγχρονο δικηνητήριο αεροσκάφος  με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς σύγχρονου οπλισμού  και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά,  που δίνουν σαφές πλεονέκτημα  στις ελληνοτουρκικές αερομαχίες, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  Στα οπλικά πλεονεκτήματα του  Rafale είναι τα βλήματα MICA NG και Meteor, τα οποία είναι βλήματα αέρος-αέρος (αερομαχίες), καθώς και οι  κατευθυνόμενες βόμβες AASM της έκδοσης των 2.200 λιβρών. Και φυσικά, θα χρησιμοποιούν τα βλήματα SCALP-EG και Exocet.

Το οικονομικό πακέτο για την προμήθεια των Rafale, έχει οροφή τα 2 δισεκ. ευρώ και η συμφωνία, περιέχει τη δέσμευση της Γαλλίας, για άμεση άφιξη των πρώτων αεροσκαφών, σε Ελληνική Αεροπορική Βάση, αφού εκτιμάται , ότι το προσεχές διάστημα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επειδή αναμένεται η Τουρκία,  να κλιμακώσει τις προκλήσεις και απειλές της. Η Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, παίρνει πλέον, πιο συγκεκριμένη (στρατιωτική) μορφή, που ανησυχεί την Τουρκία. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα “άπληστους και ανίκανους” τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. “Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε και μάρτυρες.  Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;”, δήλωσε ο Τ. Ερντογάν. Ελπίζουμε, να επικρατήσει η σύνεση και να μη χρειαστεί να δοθεί η απάντηση στα ερωτήματα και τις απορίες του Τούρκου Προέδρου, σε κάποιο τυχαίο ή στημένο «θερμό» επεισόδιο, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου, ή ακόμη και Κρητικό ή Λιβυκό πέλαγος, σε περιοχές όπου συμπίπτουν οι συντεταγμένες του ελληνο-αιγυπτιακού και τουρκο-λιβυκού συμφώνου οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Από Militaire News -31/08/2020  



           ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ             




Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία 
με επίκεντρο τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετώδης προεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας με επίκεντρο την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών Rafale καθώς και των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών τεχνολογίας αιχμής Belharra.

Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις είναι διαρκείς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο με απώτερο στόχο στα μέσα Σεπτεμβρίου να υπογραφεί ένα πρώτο προσύμφωνο μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τη προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαμηνύοντας πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.

 Από το προηγούμενο διάστημα έχει τεθεί η αμυντική στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα μέσω της απόκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale τόσο μεταχειρισμένα ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με καινούργια αεροσκάφη. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ υψηλό επίπεδο απευθείας μεταξύ των δύο ηγετών και ακολούθως ενημερώθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, μετά και τη νέα γαλλική οικονομική προσφορά αναθερμάνθηκε το ζήτημα της ναυπήγησης των δύο Belharra.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής: η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών υλοποιώντας τα δύο παραπάνω προγράμματα καθώς και μικρότερα επιμέρους αλλά εξίσου αναγκαία και απαραίτητα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και το προσύμφωνο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Πηγές υπογραμμίζουν στο DefenceReview.gr πως μέσα στη συμφωνία θα τεθούν πολλά θέματα όπως μεγάλης κλίμακας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελληνογαλλικά αεροναυτικά γυμνάσια σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ελλιμενισμός και αεροπορική εξυπηρέτηση των γαλλικών μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις της ΠΑ, ρήτρα αμυντικής συνδρομής, τα εξοπλιστικά που προαναφέρθηκαν μαζί με ενδιάμεσες λύσεις, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία καθώς και συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

Φυσικά μένει όλα αυτά να τα δούμε στη πράξη όταν θα πέσουν οι υπογραφές και δοθούν οι προκαταβολές έναρξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνεπώς, άποψη μας είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Εκτίμηση μας είναι πως είμαστε σε καλό δρόμο και παραμένουμε αισιόδοξοι.

Τονίζουμε πως παρά τον ενθουσιασμό και τα πανηγύρια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία αλλά θετικές προθέσεις και συζητήσεις σε προχωρημένο επίπεδο. Το πολύ θετικό είναι πως βλέπουμε μια Γαλλική πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση μακριά από γαλλικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και μια γαλλική ευελιξία στα θέματα τιμών και αποπληρωμών. Διεργασίες υπάρχουν και στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευθετηθούν οικονομικά θέματα λογιστικής φύσεως.

Ευχής έργο όλων είναι να προχωρήσει μια ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και να υλοποιηθούν εξοπλιστικά προγράμματα με οπλικά συστήματα που αλλάζουν και ανατρέπουν το ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος υπέρ της χώρας μας.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τις ικανότητες και τις επιδόσεις του Rafale F3R ή ακόμα καλύτερα των F4. Ούτε να τονίσουμε για πολλοστή φορά πόσο ισχυρός είναι ο συνδυασμός του κορυφαίου ραντάρ Sea Fire 500 με τα βλήματα Aster 30.

Η ουσία είναι πως με αυτά τα δύο οπλικά συστήματα η Ελλάδα θα διαθέτει μια εξαιρετική αεροναυτική παρουσία όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη στο ΓΕΑ υπάρχει ενθουσιασμός καθώς ο συνδυασμός Rafale (λαμβάνοντας υπόψη τους αισθητήρες και το ραντάρ του) με Mica και μελλοντικά με Meteor και Mica NG θα δώσει ποιοτική υπεροχή στη ΠΑ ενώ θα συνδράμει τα μέγιστα σε αποστολές κρούσης εδάφους με Scalp και επιφάνειας με Exocet.

Διότι όπως έχουμε αναφέρει και εξηγήσει κατ’ επανάληψη σημασία δεν έχει η οποιαδήποτε πλατφόρμα είτε ναυτική είτε αεροπορική αλλά τα όπλα που φέρει.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η Γαλλία προσανατολίζεται σε πολύ καλές τιμές για τα Rafale (αντίστοιχες των τιμών που προμηθεύεται η Γαλλική Αεροπορία) τόσο για τα μεταχειρισμένα όσο και τα ολοκαίνουργια. Το καλό με τα Rafale είναι πως όπλα και υποδομές υπάρχουν οπότε μια σύμβαση θα περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, τα ανταλλακτικά και θέματα εκπαίδευσης.

Εάν τελικώς υλοποιηθεί και υπογραφεί η συμφωνία για Belharra (έστω και στη γαλλική διαμόρφωση) και Rafale τότε θα μιλάμε για εξοπλιστική κοσμογονία μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Υπενθυμίζουμε, πως η τελευταία φορά που προμηθευτήκαμε νέο υλικό ήταν τα 30 F-16 Block 52+ Advanced. Μια εξοπλιστική κοσμογονία που θα δώσει μεγάλη ανάκτηση ποιοτικής ισχύος και υπεροχής έναντι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιάννης Νικήτας

https://defencereview.gr/i-ellinogalliki-amyntiki-synergasia/

 31 Αυγούστου 2020