Τουρκία: Σε τζαμί μετατρέπεται και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Κοιτώντας τον Ερντογάν να μετατρέπει μνημεία σε τζαμιά!  



Τουρκία: Σε τζαμί μετατρέπεται και η Μονή της Χώρας 
στην Κωνσταντινούπολη.

'Ενα ακόμη  μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά την Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας (Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα) στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μουσουλμανικό τέμενος.

Η εν λόγω εκκλησία, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτέλουσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγία Σοφία, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ.



Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Σήμερα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση και η Μονή της Χώρας μεταφέρθηκε στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται ότι στη Μονή συνεχίζονταν τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών. 



Με πληροφορίες από skai.gr, Milliyet

https://www.kathimerini.gr/1092792/gallery/epikairothta/kosmos/toyrkia-se-tzami-metatrepetai-kai-h-monh-ths-xwras-sthn-kwnstantinoypolh

21/8/2020


           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           




1.
Κοιτώντας τον Ερντογάν να μετατρέπει μνημεία σε τζαμιά!  

 Η Μονή της Χώρας, είναι ένα μνημείο  απίστευτης και μοναδικής ομορφιάς,  με χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά που απεικονίζουν ( ουσιαστικά   εξιστορούν ) στιγμές  από το βίο  του Χριστού, της Παναγίας  και των Βυζαντινών  αυτοκρατόρων . Τηνείχαν κάνει τζαμί ( Kariye camii ), μετά  μουσείο  ( Kariye müzesi ) και από σήμερα  πάλι  τζαμί μετά το ΦΕΚ που ακολούθησε την περσινή  απόφαση  του Τουρκικού  ΣτΕ ( Daniştay) .

Η εν λόγω απόφαση του 2019,  ήταν ο νομολογιακός προπομπός  της αντίστοιχης  της 2ας Ιουλίου  2020 για την αγιά Σοφιά ( ΦΕΚ 10.07.2020) .
Επειδή  ο Τούρκος Πρόεδρος  άργησε  περίπου  1,5 χρόνο  να υπογράψει  το ΦΕΚ για την μετατροπή  της μονής  της χώρας  σε τζαμί  , υπήρξε  η ψευδαίσθηση  πως θα έκανε  το ίδιο  και με την αγιά Σοφιά, πλην όμως φευ, την έκανε  ακαριαία όπως είδαμε  !

Και το ερώτημά μου επανέρχεται :





 Γιατί  οι έχοντες  έννομο  συμφέρον  ( πχ UNESCO Τουρκίας  , χριστιανοί  Τούρκοι Πολίτες  ) δεν έκαναν  παρέμβαση  στις δίκες ή δεν ετοιμάζουν προσφυγές κατά  των Προεδρικών Διαταγμάτων ( ΠΔ ) του Erdoğan ;

Αλλά όλοι  προτιμούμε  να κλαίμε  και να ευχόμαστε  εσχατολογικές τιμωρίες  ή να αναμασάμε επί αιώνες  το : ” πάλι με χρόνια  με καιρούς  ….”

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου

Από Militaire News -21/08/2020 

https://www.militaire.gr/koitontas-ton-erntogan-na-metatrepei-mnimeia-se-tzamia-o-d-stathakopoylos-grafei-gia-ti-moni-tis-choras/



 2.
Έντονη ελληνική αντίδραση για τη μετατροπή σε τζαμί
 της Μονής Χώρας.

«Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», σημειώνει.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της”, προσθέτει και τονίζει. «Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.defence-point.gr/news/entoni-elliniki-antidrasi-gia-ti-metatropi-se-tzami-tis-monis-choras?fbclid=IwAR0ZsLEvesiYKxKZu2QEq_8NpNiPumpD9vhVRRBytT7ATC-kCKGX-bRC3rI#.Xz-8ZZF4J_Y.facebook

  21/08/2020