Η συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων είναι προάγγελος, αλλά και μήνυμα προς τον Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Ο διευθυντής της Μοσάντ, η "εκστρατεία φιλίας" στον Κόλπο 
και η ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ. 
(2) Οργή Τουρκίας για τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ:
 "Προδοσία προς τον λαό της Παλαιστίνης".  


Η συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων είναι προάγγελος, 
αλλά και μήνυμα προς τον Ερντογάν.

Την στιγμή που μαίνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μία πολύ σημαντική εξέλιξη αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Σε απάντηση του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανάρτησε στο twitter την φράση «ιστορική μέρα», γραμμένη στα εβραϊκά.

Στην ουσία τα Εμιράτα γίνονται η πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου και η τρίτη αραβική χώρα (μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994), που αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Πρέπει να σημειώσουμε πως είναι άλλες δύο χώρες του αραβικού κόσμου που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων τους με το Ισραήλ. Καταρχήν, είναι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο παραδοσιακός σύμμαχος των Εμιράτων.

Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση πως το Άμπου Ντάμπι, στην ουσία προαναγγέλλει μία αντίστοιχη απόφαση του Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία έχει συγκροτήσει μία άτυπη συμμαχία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εις βάρος του Ιράν, υποστηρίζοντας την πολιτική “μέγιστης πίεσης” που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ, έναντι της επιρροής της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή. Η δεύτερη χώρα που μοιάζει έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ είναι το Σουδάν, που αποτελεί την “γέφυρα” της Μέσης Ανατολής με την Αφρική.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψη του στην Ουγκάντα, αναφέρθηκε σε μια προοπτική «εξομάλυνσης» των σχέσεων με το Σουδάν. Το Σουδάν, μία χώρα κομβική στην ιστορία του πολιτικού Ισλάμ, έχει μεταβάλει τον γεωπολιτικό του προσανατολισμό, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ (συμμάχου του Ερντογάν) από αναίμακτο πραξικόπημα τον Απρίλη του 2019.

Κερδισμένοι Τραμπ και Νετανιάχου

Κερδισμένος από αυτήν την εξέλιξη είναι φυσικά ο πρόεδρος Τραμπ. Ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που επί θητείας του ένα αραβικό κράτος υπογράφει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Οι προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες έγιναν επί θητείας δύο δημοκρατικών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, έξι χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ-Κιπούρ και του Μπιλ Κλίντον, τέσσερα χρόνια μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Μάλιστα ο νυν πρόεδρος (που αντιμετωπίσει σωρεία επικρίσεων για την εξωτερική του πολιτική) μπορεί να ισχυριστεί πως για πρώτη φορά ένα αραβικό κράτος αναγνωρίζει το Ισραήλ, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Μέση Ανατολή. Κερδισμένος είναι όμως και ο Νετανιάχου, παρόλο που υποχρεώθηκε να αναστείλει το σχέδιο του να προσαρτήσει τους (παράνομους βάση διεθνούς δικαίου) εβραϊκούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη.

Ουσιαστικά έχουμε μία νέα εκδοχή του δόγματος “γη έναντι ειρήνης”. Ο Μεναχέμ Μπεγκίν είχε εγκαταλείψει το Σινά, για να υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο Νετανιάχου υποχρεούται να αναστείλει την προσάρτηση των εποικισμών στην Δυτική Όχθη, για να εξασφαλίσει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα (και δευτερευόντως με την Ιορδανία). Το Αμμάν είχε απειλήσει πως θα επανεξετάσει την συνθήκη ειρήνης, εάν ο Νετανιάχου προχωρούσε στα επικίνδυνα σχέδια του.

Μήνυμα με αποδέκτη τον Ερντογάν

Χαμένοι είναι προφανώς οι Παλαιστίνιοι, που αισθάνονται ακόμα μία φορά προδομένοι. Με εξαίρεση μία αναστολή στην προσάρτηση των εποικισμών στην Δυτική Όχθη (που παραμένει στις προθέσεις του Νετανιάχου), δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο Παλαιστινιακό στην συμφωνία Εμιράτων-Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς αντέδρασαν στην υπογραφή της, αλλά είναι κοινό μυστικό πως το Παλαιστινιακό θεωρείται πια “βαρίδι” για την πλειονότητα των αραβικών κρατών, που έχουν πλέον άλλες γεωπολιτικές προτεραιότητες.

Η συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων ήρθε όμως την στιγμή που οι τουρκικές πολεμικές απειλές εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ καταδίκασε σθεναρά τις τουρκικής προκλήσεις, ενώ τα Εμιράτα, από κοινού με την Αίγυπτο (αλλά και τη Σαουδική Αραβία) αντιστρατεύονται τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στην Μέση Ανατολή. Υπάρχουν μάλιστα πολλές ενδείξεις πως στους “ορφανούς” βομβαρδισμούς στην (κατ’ ουσία τουρκική) αεροπορική βάση της Αλ-Ουατίγια στην Λιβύη, είχαν κάποια συμμετοχή και τα Εμιράτα.

Σε αυτό συνηγορούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας που διαμαρτυρήθηκε για την «κακοπιστία» που δείχνουν τα Εμιράτα, έναντι της Τουρκίας. Το Άμπου Ντάμπι μίλησε για «αποικιοκρατικές φιλοδοξίες», που τρέφει η Τουρκία. Στην ουσία αναφέρονταν στο σύνολο της νεοοθωμανικής ατζέντας του Ερντογάν, που ξεκινά από την πολεμική εμπλοκή στην Λιβύη, τους βομβαρδισμούς των Κούρδων στο Ιράκ και φτάνει μέχρι την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί (την οποία καταδίκασε έντονα το Άμπου Ντάμπι).

Επομένως, η συμφωνία Τελ Αβίβ και Άμπου Ντάμπι ήρθε την στιγμή που η Τουρκία “ανοιγοκλείνει” πολεμικά μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε απειλώντας με επίθεση εναντίον της Σύρτης στην Λιβύη, πότε με τις προκλήσεις του Oruc Reis. Δεν αποκλείεται ο τελικός καταλύτης για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, να μην αποτέλεσε η απειλή του Ιράν, αλλά οι νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, που ειδικά στα μάτια των Εμιράτων εξελίσσεται σε έναν “σουνίτη Χομεϊνί”.

Γιώργος Λυκοκάπης
Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος. Έχει σπουδάσει πολιτική επιστήμη. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στις διεθνείς σχέσεις, στην πολιτική και στην ιστορία.

ΠΗΓΗ: slpress.gr

ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

15/8/2020


        ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        




Ο διευθυντής της Μοσάντ, η "εκστρατεία φιλίας" στον Κόλπο 
και η ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ. 

Ο διευθυντής της Μοσάντ επισκέφθηκε πολλές φορές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μεσολαβήσει για την ιστορική συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ και ήταν ο άνθρωπος-κλειδί της Ιερουσαλήμ για τη διευθέτηση της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα την Πέμπτη.

Ποιος είναι ο Γιόσι Κόεν

Στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο 59χρονος Γιόσι Κόεν ( Yossi Cohen) , πήρε τα ηνία μίας εκ των ισχυρότερων υπηρεσιών πληροφοριών του πλανήτη πριν από πέντε χρόνια. Θρησκευόμενος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Κοέν ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια το δεξί χέρι του Μπένζαμιν Νετανιάχου για θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας. 

Ο Κόεν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας από το 2013, ήταν πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια έγινε πράκτορας της Μοσάντ στην οποία είχε ενταχθεί το 1983. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις πριν γίνει υποδιευθυντής της (από το 2011 έως το 2013).Ο Κόεν είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στη Μοσάντ υπεύθυνος της επιχειρησιακής διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πρακτόρων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Μοσάντ ιδρύθηκε από τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, τον Δεκέμβριο του 1949, δεκαεννέα μήνες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η υπηρεσία αναφέρεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και μόνο.

Η εκστρατεία ειρήνης

Η συμφωνία ενισχύθηκε από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το Channel 12 του Ισραήλ και τους New York Times. Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν, πραγματοποίησε πολλά μυστικά ταξίδια στα ΗΑΕ τον περασμένο χρόνο και η Μοσάντ οργάνωσε μυστικές αποστολές ιατρικού εξοπλισμού από το Ισραήλ στα ΗΑΕ μετά την έναρξη της πανδημίας, ανέφεραν οι Times. Ο Κοέν συναντήθηκε συχνά με εκπροσώπους των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια εδώ και χρόνια για την οικοδόμηση σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με τους Times.

Το Channel 12 πρόσθεσε ότι η δημιουργία σχέσεων με αραβικά κράτη θεωρείται ευθύνη της Μοσάντ.

Μια δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε ότι ο Νετανιάχου κάλεσε τον Κοέν και "τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Μοσάντ τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη δεσμών με τα έθνη του Κόλπου, που βοήθησαν την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας".

Η Ιερουσαλήμ και το Αμπού Ντάμπι, που μοιράζονται έναν κοινό εχθρό, το Ιράν, είχαν ήδη παγιωμένες σχέσεις σε επίπεδο πληροφοριών και ασφάλειας, οι οποίες διατηρήθηκαν κρυφές αλλά θεωρούνταν κοινό μυστικό.

Η κοινή αντίταξη στο Ιράν ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για ομαλοποίηση των σχέσεων και οι ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν στο μέλλον, δήλωσε το Channel 12.

Τον Ιούνιο, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συνεργάζονταν για την καταπολέμηση της πανδημίας και τον περασμένο μήνα, εταιρείες από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το Group 42, μια εταιρεία τεχνολογίας που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, υπέγραψε ένα μνημόνιο συνενεργασίας με τις ισραηλινές εταιρείες αμυντικών συστημάτων Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Δύο απευθείας πτήσεις από τα ΗΑΕ προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν τους τελευταίους μήνες με βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που θεωρήθηκε ως ένα περαιτέρω σημάδι ομαλοποίησης με το Ισραήλ. Η Παλαιστίνιοι απέρριψαν την ενίσχυση για τους λόγους αυτούς. 

Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας δήλωσε ότι αρκετά κράτη στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, συμμετείχαν ενεργά σε συνεργασία με το σύστημα υγείας του Ισραήλ.

Μια αποστολή 100.000 εξοπλισμού τεστ κορανοϊού που παραδόθηκε στο Ισραήλ τον Μάρτιο από τη Μοσάντ προήλθε από τα ΗΑΕ, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Νετανιάχου κάλεσε τον Κοέν και τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του στην "ανάπτυξη των δεσμών με τα κράτη του Κόλπου με την πάροδο των ετών, η οποία συνέβαλε στην υλοποίηση της ειρηνευτικής συνθήκης [ΗΑΕ]".

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και ο γαμπρός του και ο σύμβουλος Τζάρεντ Κούσνερ δήλωσαν όλοι την Πέμπτη ότι αναμένουν περισσότερα αραβικά κράτη να ακολουθήσουν το προβάδισμα των ΗΑΕ και να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Μπαχρέιν σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το κράτος του Κόλπου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τους δεσμούς με τα ΗΑΕ.

Το Μπαχρέιν αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που θα δημιουργήσει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους την Πέμπτη το απόγευμα. "Συμφώνησαν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ", είπαν σε κοινή δήλωση με τις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε από τον Τραμπ.

Το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο της συμφωνίας. Φιλικά αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος χαιρέτισαν τη συμφωνία. Παραδοσιακοί εχθροί, και των ΗΑΕ και του Ισραήλ, το Ιράν και η Τουρκία εξέφρασαν την οργή τους για τη συμφωνία.

Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr/diethni/3474517/o-dieuthuntis-tis-mosant-i-ekstrateia-filias-ston-kolpo-kai-i-eirineutiki-sumfonia-iae-israil?fbclid=IwAR3o_2XlMeCEA-bU41FgPT49G6iCoyt8PudXifhM0wbW7SbstZS5xPR_VwA


14/8/2020



2.
Οργή Τουρκίας για τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ:
 "Προδοσία προς τον λαό της Παλαιστίνης". 
  
Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε συμφωνία για πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, σε μια ιστορική εξέλιξη που, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που την ανακοίνωσε, θα συμβάλει στην προσπάθεια για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας καταδίκασε την Πέμπτη τη συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, μπαίνοντας στη μικρή λίστα όσων ξένων χωρών, εκτός από την παλαιστινιακή Χαμάς και την ηγεσία των Παλαιστινίων, αντιτίθενται στην ιστορική συμφωνία, πίσω μόνο από το Ιράν, που χτες είπε ότι η συμφωνία "εξυπηρετεί σιωνιστικά συμφέροντα".

"Η ιστορία θα καταγράψει σίγουρα την ήττα εκείνων που πρόδωσαν τον παλαιστινιακό λαό και τον σκοπό τους", δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν στο Twitter. 

Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, σε συμφωνία που περιλαμβάνει τη δέσμευση του Ισραήλ να "αναβάλει προσωρινά" το σχέδιο προσάρτησής του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι "εξακολουθεί να έχει δεσμευτεί" να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης παρά τη συμφωνία εξομάλυνσης με τα ΗΑΕ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι μπαίνει "πάγος" προς το παρόν σε αυτό.

Τα ΗΑΕ θα είναι η τρίτη αραβική χώρα που θα υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.

Η συμφωνία κανονικοποίησης προδίδει την Ιερουσαλήμ, το [τέμενος] Αλ Άκσα και την Παλαιστινιακή υπόθεση, δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή την Πέμπτη.

"Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει έντονα και καταδικάζει τη δήλωση των Αμερικανών, Ισραηλινών και ΗΑΕ σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεων", είπε σε τηλεοπτική τοποθέτηση ο Nabil Abu Rudeina, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

"Αυτό το βήμα έρχεται στο φως της επιμονής του Ισραήλ να έχει επικεντρωθεί στην κατοχή και προσάρτηση τμημάτων των παλαιστινιακών εδαφών", είπε.

Σε παρόμοιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι "ο παλαιστινιακός λαός και η κυβέρνηση έχουν δίκιο που εκφράζουν έντονη αντίδραση εναντίον της συμφωνίας ΗΑΕ - Ισραήλ".

https://www.capital.gr/diethni/3474508/orgi-tourkias-gia-ti-sumfonia-israil-iae-prodosia-pros-ton-lao-tis-palaistinis?fbclid=IwAR3Nhbn95orRkFpCD32REj3PhkdZ8oFgZgVOsm7Yy6_VCLKUeDU9JjOBmqY


14/8/2020