Παγκόσμια πρωταθλήτρια ύφεσης η Βρετανία


AP Photo/Alastair Grant
Κατά 20,4% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ισχνή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ε.Ε. τον Ιούνιο, αλλά μειωμένη κατά 11,6% σε σχέση με πέρσι.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια ύφεσης η Βρετανία.

Η Βρετανία διεκδικεί από χθες τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στη συρρίκνωση του ΑΕΠ της λόγω της πανδημίας, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ύφεση-ρεκόρ -20,4%, έναντι μόλις -2,2% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.

Σαφώς πρόκειται για τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της βρετανικής οικονομίας, όπως αναγνωρίζει η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οποία επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση Τζόνσον, εγκαταλείποντας καθυστερημένα την αμφιλεγόμενη τακτική της «ανοσίας της αγέλης», έθεσε σε ισχύ μέτρα σχεδόν καθολικού lockdown που προκάλεσε μείωση της παραγωγής κατά 20%. Τον Μάιο, με την επανέναρξη της λειτουργίας των εργοταξίων και της μεταποιητικής δραστηριότητας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέκαμψε κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.

Η βρετανική στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι κατά τα δύο τρίμηνα ύφεσης, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 22,1%, λίγο λιγότερο από το -22,7% που καταγράφηκε στην Ισπανία, αλλά υπερδιπλάσιο του -10,6% που καταγράφηκε στις ΗΠΑ το ίδιο διάστημα. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καθαρή αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη σε ύφεση, με το -20,4%, έναντι -18,5% της Ισπανίας και -13,8% της Γαλλίας.

«Μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Τα σημερινά νούμερα το επιβεβαιώνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την εργασία τους και, δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι. Αλλά υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο του έτους, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει μείωση του ΑΕΠ κατά 9,5%, ενώ αναμένει βραδεία ανάκαμψη το 2021 και επιστροφή στους προ της πανδημίας ρυθμούς το 2022.

Η πρωτοφανής ύφεση καταγράφηκε παρά τα μέτρα δεκάδων δισ. στερλινών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων -μόνο τον Ιούλιο ο Σουνάκ ανακοίνωσε πρόσθετο πακέτο 33 δισ.- με δάνεια και επιχορηγήσεις που έχουν στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, παρά τα μέτρα, έχουν χαθεί τουλάχιστον 730.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών. Μεγάλες επιχειρήσεις, από αεροπορικές εταιρείες μέχρι αλυσίδες λιανικής, καθημερινά προαναγγέλλουν την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης που είναι σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει μια εκτίναξη της ανεργίας, που έως και τον Ιούλιο παρέμενε στο 3,9% (2,7 εκατ. άνεργοι). Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά.

Στην ευρωζώνη

Η Βρετανία είναι προφανώς σε δεινή θέση, αλλά τα πράγματα δεν είναι διόλου καλά στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση μεν κατά 9,1% σε σχέση με τον Μάιο, αλλά μείωση κατά 12,3% (στην ευρωζώνη) και 11,6% (στην Ε.Ε.) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ενωσης που πέτυχε αύξηση (+5%) της βιομηχανικής της δραστηριότητας σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η μείωση κυμαίνεται από -0,3% στη Λετονία μέχρι περίπου -14% στη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα η πτώση της μεταποίησης τον Ιούνιο ήταν 5,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ σε σχέση με τον Μάιο κατέγραψε μια ισχνή ανάκαμψη 2,6% έναντι 9,1% στο σύνολο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Την πιο εντυπωσιακή επίδοση είχε η Σλοβακία, όπου η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο κατά 21,7%.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος


13/8/2020