Θα βιώσουμε την κορύφωση της κρίσης: Γιατί άραγε αντιδρά η Τουρκία στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία;


 Θα βιώσουμε την κορύφωση της κρίσης: 
Γιατί άραγε αντιδρά η Τουρκία στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία;

Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η απάντησης της κατοχικής Τουρκίας αφορά- ως αναμενόταν- κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης. Δηλαδή, συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή του Καστελόριζου και δρομολόγηση καθόδου ερευνητικού σκάφους.  Ήταν μια προδιαγεγραμμένη αντίδραση, η οποία θα εκδηλωνόταν, ούτως ή άλλως, καθώς αυτό είναι το πεδίο στο οποίο θεωρεί ο Ερντογάν ότι… αποδίδει.

Επειδή ακούγονται διάφορες απόψεις για τι έπρεπε να γίνει και τι όχι, τίθεται- το ρητορικό- ερώτημα:

Εάν, δηλαδή, δεν υπογραφόταν η συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου, η Άγκυρα θα σταματούσε κάθε δράση;
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι μόλις συμφωνήθηκε η λεγόμενη αποκλιμάκωση, με παρέμβαση της Γερμανίας, η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Βέβαια, όπως έσπευσαν να αναφέρουν κάποιοι στην Αθήνα, «άλλο ‘’Ούρουτς Ρέις’’ κι άλλο ‘’Μπαρμπαρός’’».

Μήπως, όμως, η συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου τίναξε στο αέρα τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Τουρκία, που η έναρξη τους ορίστηκε χρονικά στις 24 Αυγούστου;
Η Άγκυρα συμφώνησε με τους Γερμανούς, που ως Προεδρία της Ε.Ε. παρενέβησαν, να προσέλθει σε διάλογο, μετά που πήρε ανταλλάγματα ( π.χ. τουρισμός από Γερμανία). Περαιτέρω, έδωσε ένα μήνα χρονικό περιθώριο για «διπλωματική συνεννόηση» και μετά το τέλος θα επανερχόταν στα παλιά. Επιπροσθέτως, η Τουρκία δεν αποδέχθηκε να ακυρώσει το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. Ως εκ τούτο δεν μπορεί να αντιδρά για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Γιατί, όμως, η Άγκυρα  αντιδρά στη συμφωνία; Πόσο επηρεάζονται οι σχεδιασμοί της; Πολλά έχουν αναφερθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Είναι προφανές πως όσα δεν περιλήφθηκαν είναι σοβαρά και θα τα βρούμε μπροστά μας σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Και με την Τουρκία, εάν και εφόσον υπάρξουν. Τούτο το έχουν αντιληφθεί εξαρχής οι Τούρκοι και ας φωνάζουν.

Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, μια αμφισβητούμενη από την Τουρκία περιοχή, μια περιοχή που «γκρίζαρε» η κατοχική Τουρκία δεν έχει περιληφθεί στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτά, λοιπόν, θα αποτελούν προηγούμενο και προφανώς θα τα αξιοποιήσει η κατοχική Τουρκία, κι ας φωνάζει σήμερα για την «μονομερή ενέργεια» της Αθήνας. Στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα η λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Η συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου  έγινε προφανώς για να απαντηθεί- ως ισοδύναμο τετελεσμένο- στο ψευδομνημόνιο της κατοχικής Τουρκίας με τον εγκάθετο της στην Τρίπολη.  Αλλά προφανώς και δεν εξουδετερώνεται το μνημόνιο καθώς  η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της στην περιοχή. Δεν αποτελεί, δηλαδή, εργαλείο το οποίο αποτρέπει τις σχεδιαζόμενες έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Ούτε ανατρέπει τον ευρύτερο σχεδιασμό της Άγκυρας, αυτόν που φέρει τον μεγαλεπήβολο κωδικό ονομασίας «Γαλάζιας Πατρίδας». Ακόμη και όσοι πανηγυρικά υποδέχθηκαν την ελληνοαιγυπτιακή  συμφωνία  το αναγνωρίζουν.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται είχε ανάγκη αυτή τη συμφωνία και την ήθελε τώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως συνομολογείται μια συμφωνία με εκπτώσεις. Τη συμφωνία προφανώς και την ήθελε η Αίγυπτος. Όπως μάλιστα αναφέρεται οι γνωστές τεχνοκρατικές ενστάσεις του βαθέως κράτους, στο υπουργείο Εξωτερικών, κάμφθηκαν με παρέμβαση του Προέδρου Σίσι. Το Κάιρο έχει ανάγκη την Ελλάδα-  και στο λιβυκό μέτωπο- πλην όμως αυτό δεν αξιοποιήθηκε. Και φαίνεται από το γεγονός ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της Αιγύπτου.

Η επόμενη ημέρα αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η διαχείριση αυτής της νέας κρίσης θα κρίνει εν πολλοίς και τη συνέχεια. Κατά πόσο, δηλαδή, θα οδηγηθούν Ελλάδα και Τουρκία σε στρατιωτική σύρραξη, σε ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο. Η κατοχική Τουρκία θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία πίεσης που έχει για να στριμώξει την Ελλάδα. Και με τη συγκέντρωση δυνάμεων και με το μεταναστευτικό.

Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε διάλογο; Και εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες και ποιους όρους;

Μέσα σε αυτό το παιχνίδι της έντασης αναμένεται και παρέμβαση τρίτων. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Μέρκελ για παράδειγμα ή άλλων δυνάμεων; Το σίγουρο είναι πως πολύ σύντομα η Ελλάδα και η Τουρκία θα βρεθούν αντιμέτωπες. Η κρίση έχει αρχίσει, κι αυτή τη φορά θα βιώσουμε την κορύφωση.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


10/8/2020


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           




1.
Εν αναμονή της εξόδου του τουρκικού στόλου: 
Σε επιφυλακή οι Ε.Δ. της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα διατάξει τον τουρκικό στόλο να εξέλθει των βάσεων και να κατευθυνθεί στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη γειτονική χώρα. Αλλά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή. Ειδικά, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στις θέσεις του στο Αιγαίο.

Βεβαίως ας μην ψάχνουμε δεξιά και αριστερά για πληροφορίες. Έκανε δηλώσεις ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας την Παρασκευή, και μάλιστα έξω από την Αγία Σοφία και μας προετοίμασε για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βγάλει σε περιοχή γύρω από το Καστελόριζο και το Oruc Reis αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Διότι μπορεί να το εμφανίσει σε διεθνή ύδατα και να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Γνωρίζει πως αν το στείλει στα νερά γύρω από το νησί του Αιγαίου, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, Τούρκοι δημοσιογράφοι άρχισαν να δημοσιεύουν και βίντεο και φωτογραφίες με τουρκικά πολεμικά πλοία με τον ισχυρισμό ότι βρίσκονται σε περιοχές του Καστελόριζου.

Προσωπικά με προβλημάτισε το γεγονός ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν από Τούρκους δημοσιογράφους που τους θεωρούμε ανεξάρτητους, όχι τσιράκια του Ταγίπ Ερντογάν. Άρα είναι αληθινά. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα στην Τουρκία εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που αντιστέκονται…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνδυάσει την έξοδο του στόλου με επικοινωνιακή επίθεση και θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε στην Καγκελάριο Μέρκελ για αποφυγή επιθετικών ενεργειών. Εννοεί, ως επιθετική ενέργεια, τη νόμιμη πράξη δύο χωρών-μελών των Ηνωμένων Εθνών που υπέγραψαν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες τους. Η συμφωνία της Αιγύπτου και της Ελλάδας που πόνεσε πολύ τον Ταγίπ Ερντογάν. Και βεβαίως τον θύμωσε.

Το μορατόριουμ του Αυγούστου είναι πλέον παρελθόν. Ελπίζαμε ότι θα περάσαμε ήρεμα το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Αλλά έχουμε γείτονα την παραβατική Τουρκία, όχι τη …Γαλλία! Βέβαια, θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα και από τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ούτε οι Ευρωπαίοι, πόσο μάλλον ούτε οι Αμερικανοί, δεν θέλουν με τίποτα μία σύγκρουση στο Αιγαίο μεταξύ δύο χωρών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το ερώτημα πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αν ακούει, και ποιον ακούει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ως προϊόν ανάλυσης, όχι στη βάση κάποιας ανεξάρτητης πληροφόρησης: Πιστεύω ότι η Τουρκία θα βγάλει τον στόλο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν το γεωτρύπανο θα πάει σε περιοχές όπου θα παραβιάσει την ελληνική και την κυπριακή εθνική κυριαρχία.

Θεωρώ ότι εάν ο τουρκικός στόλος και το Oruc Reis παραβιάσουν την ελληνική κυριαρχία, η Ελλάδα θα απαντήσει. Όποια ξένη χώρα υπέβαλε ερώτημα στην Αθήνα αναφορικά με την αντίδραση της έλαβε αυτή την απάντηση: ότι η Ελλάδα θα απαντήσει.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Απαιτείται προσοχή και καθολική ενότητα στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτοί που νομίζουν ότι δεν χρειαζόταν η συμφωνία με την Αίγυπτο κάνουν λάθος. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα «ερέθισε» την Τουρκία είναι -όπως πάντα- εκτός τόπου και χρόνου.

Η συμφωνία μπορεί να μην είναι η καλύτερη, αλλά ήταν αναγκαία…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ,
 Hellas Journal

10/8/2020


Προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέει ήδη το «Ορούτς Ρέις», συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, μετά τη νέα NAVTEX που εκδόθηκε λίγο μετά τις 7:00 από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, για να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ στις 12.00 θα συγκληθεί -υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Σε ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το «Ορούτς Ρέις» έφτασε στο σημείο των ερευνών επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν».

 2.
Αυτή είναι η NAVTEX της Τουρκίας
 – Αγγίζει οριοθετημένη περιοχή ανατολικά της Καρπάθου (χάρτης)

Στην κρισιμότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που κορυφαία πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ευρισκόμενα εκτός τόπου και χρόνου, γράφουν άρθρα και μιλούν ακόμα για διερευνητικές επαφές και συνομιλίες με  την Τουρκία.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλορίζου, αγγίζοντας μάλιστα και την περιοχή που οριοθέτησε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, με τη συμφωνία που υπογράφηκε προσφάτως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε πλήρη αρμοδιότητα στον Τούρκο ΓΕΕΘΑ να χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για την προστασία του Oruc Reis από οποιαδήποτε απειλή.

H NAVTEX των Τούρκων:

TURNHOS N/W : 1024/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-08-2020 07:18)
TURNHOS N/W : 1024/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.



https://infognomonpolitics.gr/2020/08/afti-einai-i-navtex-tis-tourkias-angizei-oriothetimeni-periochi-anatolika-tis-karpathou-chartis/


10/8/2020