«Το δίκαιο του ισχυροτέρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:  
(1) ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως έγινε η ναυμαχία της φρεγάτας "Λήμνος" 
με την "Κεμάλ Ρέις" – Όλες οι λεπτομέρειες .
 (2) Yaşar Yakış, πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Τουρκία κάνει τα ίδια λάθη που έκανε το 1912, παραμονές του Πρώτο Βαλκανικού Πολέμου. 

«Κυρά αλεπού, ποιος σ’ έμαθε να μοιράζεις; Η συμφορά του λύκου.»

«Το δίκαιο του ισχυροτέρου».

Λέμε συχνά ό,τι το μόνο «δίκαιο» που θριαμβεύει είναι «το δίκαιο του ισχυροτέρου»· ο Θουκυδίδης,[1] στον λόγο των ισχυρών Αθηναίων προς τους αδύναμους Μηλίους, γράφει: «Το δίκαιο, στα λόγια των ανθρώπων, αποφασίζεται όταν κι οι δυο πλευρές βρίσκονται στην ίδια ανάγκη, αλλά εκείνα που μπορούν να γίνουν τα κάνουν οι πιο ισχυροί, κι οι αδύνατοι τα παραδέχονται υποχωρώντας.» («Δίκαια μεν εν τω ανθρωπείω λόγω από της ίσης ανάγκης κρίνεται, δυνατά δε οι προύχοντες πράσσουσι και οι ασθενείς συγχωρούσιν»).

Τα ίδια λέει και ο Θρασύμαχος[2] στην πλατωνική «Πολιτεία»:

«…Τίποτε άλλο δεν είναι το δίκαιο παρά το συμφέρον του ισχυροτέρου… Δίκαιο είναι το συμφέρον εκείνου που έχει την εξουσία στα χέρια του»· («Το δίκαιον είναι ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον… Δίκαιον είναι το της καθεστηκυίας αρχής συμφέρον.»)

Παραπλήσια σημασία έχει και η λαϊκή παροιμία «Κυρά αλεπού, ποιος σ’ έμαθε να μοιράζεις; Η συμφορά του λύκου.» Τα παθήματα των άλλων γίνονται μαθήματα· η έκφραση προέρχεται από τον παλιό μύθο του Αισώπου «Λιοντάρι λύκος και αλεπού»: Λιοντάρι, Λύκος, κι Αλπού αντάμα, / τα τρία βγήκαν να κυνηγήσουν. / Με συμφωνία, πως ό,τι πιάκουν, να το μοιράσουν ανάμεσά τους. / Πολύ και πλούσιο κυνήγι κάνουν, / κι αφού σε μέρος τα αραδιάζουν, / του Λύκου λέγει το Λεοντάρι / σε τρία μέρη να τα χωρίσει. / Εκείνος τότε, κι αν λαιμαργάει, / σα φυσικό του, βαστιέται ωστόσο· / κι από το φόβο του ανώτερού του, / με δικιοσύνη τα διαμοιράζει. / Ο βασιλέας των τετραπόδων / με άγριο βλέμμα καταφρονώντας / ισοτιμία, που δεν του πρέπει, / μ’ οργή το Λύκο ευτύς ξεσκίζει· / και της Πανούργης το βάρος δίνει, / να κάμει εκείνη, καθώς ηξέρει. / Σωρόν ομπρός του τ’ απανωτιάζει, / κι αυτή κρατάει πολλά ολίγο. / Ποιος σ’ έχει μάθει, της λέει, Κουμπάρα, / με τόσο δίκιο να διαμοιράζεις; / σκυφτά εκείνη του απηλογήθη: / του Λύκου, αφέντη, η δυστυχία.][3]

Δ.Τ.

Παραπομπές
[1] Ε, 89.
[2] A, 338C, 339Α. Μετάφρ. Ι.Ν. Γρυπάρη, Ζαχαρόπουλος, 1954.
[3] ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΗΛΑΡΑ. ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΑ ΤΙΝΑ. Εκδοθέντα παρά ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ. ΚΕΡΚΥΡA. ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔIΟIΚΗΣΕΩΣ. 1827.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά. Επισκεφτείτε τη διεύθυνση της: https://www.facebook.com/groups/2285257741730850/. Περισσότερες παροιμίες,  παροιμιώδεις  φράσεις και γνωμικά  μπορείτε να  βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.


21/4/2020


         ΣXETIKA KEIMENA             


Το ρήγμα που προκάλεσε η "Λήμνος" στην τουρκική φρεγάτα "Κεμάλ Ρέις".
Ο ψυχολογικός πόλεμος του Ερντογάν και οι απειλές του Ακάρ έχουν ακυρωθεί. Στη φωτογραφία της "Κεμάλ Ρέις" φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει ουσιαστικά αχρηστευτεί. Σύμφωνα με Έλληνες και Αμερικανούς ναυπηγούς, των οποίων ζητήσαμε την εκτίμηση,  η  "Κεμάλ Ρέις"  κανονικά έπρεπε να πάει για Total Loss,  κοινώς  για παλιοσίδερα, αφού  φαίνεται ότι  η τρύπα έχει προχωρήσει τουλάχιστον 2,5-3 μέτρα μέσα στο πλοίο, το οποίο φαίνεται ότι μπατάρει μιας και είχε μεγάλη εισροή υδάτων.

 1.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως έγινε η ναυμαχία της φρεγάτας "Λήμνος"
 με την "Κεμάλ Ρέις" – Όλες οι λεπτομέρειες .

 Η ιστορία της “επακούμβησης” της φρεγάτας “Λήμνος” με την τουρκική φρεγάτα “Κεμάλ Ρέις” είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι την παρουσίασαν στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα. Και δεν έχει σχέση με το “Ορούτς Ρέις”. Η υπόθεση ξεκινά πολύ πιο πριν, όταν η ελληνική φρεγάτα περιπολούσε στην Λιβύη και ήταν αυτή που έγινε αιτία οι Τούρκοι να προκαλέσουν το γαλλικό πολεμικό πλοίο, εξοργίζοντας τον πρόεδρο Μακρόν. Η “Λήμνος” εκεί είχε δεχτεί σωρεία προκλήσεων, οι οποίες δεν έγιναν γνωστές. Λόγω μιας βλάβης η φρεγάτα επέστρεψε στην Ελλάδα για επισκευές, αλλά γρήγορα επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία. 

Δύο μέρες πριν τη ναυμαχία που θα περιγράψουμε παρακάτω, συνέβησαν γεγονότα, τα οποία κρατήθηκαν μακριά από το φως της δημοσιότητας. Ο ελληνικός στόλος έχει στις τάξεις του αξιόπλοα καράβια, με παλαιότερο το “Ναύαρχος Βότσης” – μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής.

Έχει συχνές βλάβες και το ότι παραμένει ακόμα ενεργό οφείλεται στη ναυτοσύνη του πληρώματός του. Την προηγούμενη μέρα οι Τούρκοι και αφού το “Βότσης” είχε βγει από επισκευή, προσπάθησαν να το βυθίσουν. Και χρησιμοποίησαν για το λόγο αυτό, πολύ νεότερα πλοία με πολύ πιο σύγχρονες μηχανές.

Το “Βότσης” κατάφερε με μαεστρία αλλά και με πολύ κόπο να αποφύγει τις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων. Και αμέσως σήμανε συναγερμός, λόγω της πρόθεσης των Τούρκων να καταγράψουν μια “νίκη” στη θάλασσα! Υπενθυμίζω ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα είχαν επιχειρήσει να εμβολίσουν το άοπλο σκάφος του Λιμενικού “Γαύδος” στα Ιμια και μάλιστα βράδυ.

Όπως και μια εβδομάδα πριν είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εμβολίσουν κανονιοφόρο μας. Το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο δεν έχει ούτε πυροβόλο, γλύτωσε τα χειρότερα, διότι ο Έλληνας καπετάνιος αντέδρασε και παρότι ο Τούρκος το χτύπησε η ζημιά ήταν μικρή.

Οι Τούρκοι είχαν συμπεράνει ότι οι Έλληνες έχουν εντολές να μην αντιδρούν στις προκλήσεις. Κοινώς, να μην ανταποδίδουν σύμφωνα με όσα ορίζει ο στρατιωτικός κώδικας και η εκπαίδευσή τους. Εξοργισμένοι από την αποτυχία τους να αποτρέψουν τον εξοπλισμό της Κύπρου με γαλλικά συστήματα παράκτιας άμυνας, έψαχναν μία εύκολη “νίκη” κατά ελληνικού πλοίου.

 Η φρεγάτα "Λήμνος" μετά το επεισόδιο.

Ο ικανότατος κυβερνήτης της φρεγάτας "Λήμνος" αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης.

Η “Λήμνος” αλλάζει ρότα

Την περασμένη Τετάρτη, οι προκλήσεις των Τούρκων είχαν κορυφωθεί, με το “Ορούτς Ρέις” να βρίσκεται 100 μίλια νότια από το Καστελλόριζο.

Το συνόδευαν τουρκικά πολεμικά. Εκείνο το πρωινό η “Λήμνος” περιπολούσε κοντά στο Καστελλόριζο όπου οι Τούρκοι για άλλη μια φορά το είχαν υπό ναυτικό αποκλεισμό με πέντε πολεμικά τους πλοία να εκτελούν εικονικές βολές στο νησί και να παρενοχλούν επικίνδυνα το “Βότσης”. Όταν οι Τούρκοι διαπίστωσαν ότι… (...) 

AΠΟΣΠΑΣΜΑ από το άρθρο του Γ. ΑΔΑΛΗ: ''ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως έγινε η ναυμαχία της φρεγάτας "Λήμνος" με την "Κεμάλ Ρέις" – Όλες οι λεπτομέρειες'',17/8/2020. ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο ΕΔΩ: 
 https://slpress.gr/ethnika/apokalypsi-pos-egine-i-naymachia-tis-fregatas-quot-limnos-quot-me-tin-quot-kemal-reis-quot-oles-oi-leptomereies/



 Yaşar Yakış, πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Τουρκία κάνει τα ίδια λάθη που έκανε το 1912, παραμονές του Πρώτο Βαλκανικού Πολέμου. 
(Ο Γιασάρ Γιακίς προέρχεται από το διπλωματικό σώμα και χρημάτισε πρώτος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΑΚΡ)

2.
Πού πάει η Τουρκία;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη απόγευμα) είναι σε εξέλιξη η δεύτερη κρίση του «Oruç Reis», αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση βαίνει προς… αποκλιμάκωση, με άδηλο ακόμα το κόστος της για την Ελλάδα. Η κρίση αυτή προκλήθηκε λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε άρον-άρον η Ελλάδα με την Αίγυπτο, υπό την ασφυκτική χρονική πίεση της επικείμενης ανάρτησης του τουρκολυβικού μνημονίου στον ΟΗΕ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, βοηθούντος του νέου προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, του Τούρκου διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ.

Δηλαδή, ένα κράτος με ιστορία 200 χρόνων τρέχει ασθμαίνων πίσω από τα γεγονότα όπως τα καθορίζουν άλλοι, ενώ κανονικά, κατά το «διοικείν εστί προβλέπειν», και κατά το «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», θα έπρεπε και να προβλέψει και να προλάβει τα γεγονότα, και συγκεκριμένα την υπογραφή του καταστροφικού για την Ελλάδα τουρκολυβικού μνημονίου.

Αρκεί να θυμίσω στους αναγνώστες μας ότι επί τουλάχιστον έναν χρόνο η Τουρκία χρησιμοποιούσε ακωλύτως τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας αλλά και το Αιγαίο, για να μεταφέρει οπλικά συστήματα και τρομοκράτες ισλαμιστές στη Λιβύη, για να σχηματίσει έναν κλοιό προστασίας γύρω από τον Σαράτζ.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας παρακαλούσε τον Καντάφι αλλά και τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη συμφωνία, και όλες αρνήθηκαν. Επίσης είναι γνωστό ότι και στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σαράτζ υπήρχαν έντονες διαφωνίες για την υπογραφή της.

Απλώς, ο Σαράτζ αναγκάστηκε να υπογράψει όταν η Τουρκία ήταν η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την πολιτική και τη φυσική του επιβίωση, με τα οπλικά συστήματα και το προσωπικό που είχε μεταφέρει στην Τρίπολη η Τουρκία μέσω Ελλάδος.

Προειδοποιούσαμε και κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και στην προηγούμενη και στην παρούσα κυβέρνηση, και δεν άκουγε κανείς.

Όταν σε μια τηλεοπτική εκπομπή ρώτησα κάποιον επαΐοντα γιατί δεν κατεβάζουμε ένα τουρκικό αεροπλάνο που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και να προβούμε σε κατάσχεση του φορτίου, η απάντηση ήταν: «Αν δεν μεταφέρει όπλα, θα πληρώσουμε πρόστιμο».

Φοβήθηκε να πει ότι δεν τολμούσαν και οι δύο ελληνικές κυβερνήσεις να το πράξουν.

Και άφησαν ελεύθερους τους Τούρκους να στήσουν τη θανατηφόρα παγίδα στην Ελλάδα.

Όταν δε προειδοποιούσαμε επανειλημμένα και την προηγούμενη και αυτήν την κυβέρνηση «κάντε κάτι για να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία», οι κυβερνώντες ήταν απασχολημένοι με το λάφυρο που λέγεται εξουσία.

Κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν πήγε στην Τρίπολη να πιέσει τον Σαράτζ να μην υπογράψει τη συμφωνία, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον που διαθέτει μια κυβέρνηση και ένα κράτος, για να πείσει τον ηγέτη ενός άλλου κράτους να μην προβεί σε μια τόσο εχθρική ενέργεια που λεηλατεί τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Και τώρα, ολόκληρη Ελλάδα εξευτελίζεται από τον Ερντογάν, τον Μπαχτσελί και τον Σαράτζ, γιατί δεν προνόησε, γιατί δεν προέβλεψε, γιατί οι κυβερνώντες δεν την προστάτεψαν, ως όφειλαν.

Όμως ας δούμε από ποια Τουρκία εξευτελίζεται η Ελλάδα, όπως την περιγράφει ένας Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος μάλιστα διατέλεσε και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών του κόμματος του Ερντογάν. Πρόκειται για τον Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος μίλησε στο ahvalnews.

Yaşar Yakiş: Η Τουρκία διάγει μια παρόμοια κατάσταση 
με εκείνη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, το 2012.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, μιλώντας στην εκπομπή «Ματιά στην Τουρκία», αξιολόγησε την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, για την κατανομή των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Γιακίς παρομοίασε την κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία, με εκείνη του 1912, όταν ξέσπασε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.

Όταν η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, με την οποία περιορίζει την περιοχή αρμοδιότητας που θεωρεί ότι έχει η Τουρκία, η Άγκυρα έστειλε το «Oruç Reis» για σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Ο Γιακίς δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μπορεί να αποφευχθεί αν οι δυο πλευρές ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση.

Ο Γιακίς είπε τα εξής σε τίτλους:

«Η Τουρκία έχει πολλά συσσωρευμένα προβλήματα. Και είναι ατυχές για την Τουρκία να ξεσπάσει αυτή η κρίση, στην κατάσταση που είναι η χώρα. Στην πραγματικότητα, η πηγή της έντασης είναι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας. Και αυτό ήλθε να προστεθεί σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν ήδη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο.

Η Τουρκία έχει χάσει τους ταλαντούχους επαγγελματίες της για διάφορους λόγους. Η Ελλάδα [σ.τ.μ.: και η Κύπρος], ενεργώντας πιο γρήγορα από την Τουρκία, υπέγραψε με τις χώρες που συνορεύει στην Αν. Μεσόγειο μια σειρά από συμφωνίες, εξασφαλίζοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εμείς τώρα προσπαθούμε να χαλάσουμε αυτό που έκανε η Ελλάδα.

Στην Τουρκία οι ειδικοί επέμεναν να υπογράψει η Άγκυρα συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Στην πραγματικότητα, απεστάλη αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων στην Αίγυπτο. Οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο την πρόταση της Τουρκίας. Τους είπαν: «Βλέπετε, αν υπογράψετε συμφωνία μαζί μας, αυτά θα είναι τα κέρδη σας στις θαλάσσιες ζώνες». Όμως τελικά η Τουρκία δεν έδωσε προτεραιότητα σ’ αυτό το θέμα. Μετά, όταν το καθεστώς του Μόρσι ανατράπηκε και ήρθε ο Σίσι, δεν υπογράψαμε τίποτα μαζί τους, επειδή θεωρούσαμε παράνομο το καθεστώς Σίσι. Στη συνέχεια, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία και υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Τώρα προσπαθούμε να χαλάσουμε έναν γάμο που έκαναν.

»Η Τουρκία έχει μείνει μόνη της. Η Γαλλία παίρνει τη θέση της ελληνικής πλευράς. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, θέλει να κοιτάξει το θέμα λίγο βαθύτερα.

»Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έχει ως στόχο να χαλάσει το διάδρομο της Αν. Μεσογείου που δημιούργησε η Τουρκία.

»Όπως και να το δει κανείς, εγώ μελετώντας την κατάσταση, φέρνω μπροστά μου εικόνες από τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, που έγινε πριν από 110 χρόνια. Τότε η Τουρκία είχε απέναντί της τους πάντες. Και όταν χάσαμε τον Βαλκανικό Πόλεμο, χάσαμε τα εδάφη της βόρειας Ελλάδας, των Σκοπίων, και το μεγαλύτερο μέρος της Βουλγαρίας. Αιτία ήταν η ανάμιξη του στρατού στην πολιτική, η δημιουργία δύο πόλων στο στρατό, η διαίρεση του λαού σε δύο μέτωπα. Σε μια τέτοια κατάσταση ήμασταν, όταν ήλθε η ήττα των Βαλκανίων. Ο βουλγαρικός στρατός προέλασε μέχρι τα προάστια της Κωνσταντινούπολης, στο σημερινό Yeşilköy (Άγιος Στέφανος).

»Είμαστε σε μια κατάσταση που βρίσκεται πολύ κοντά σ’ εκείνην του 1912, πριν από 110 χρόνια. Είμαστε με όλες τις χώρες σε διαμάχη, η κοινωνία στην Τουρκία χωρισμένη στα δύο, και δεν κυβερνούν τη χώρα [σ.τ.μ.: ούτε διοικούν το στρατό] έμπειροι και ικανοί ηγέτες».

Αυτά λέει ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για τη χώρα του, που μας κάνει αυτά που μας κάνει τις τελευταίες δραματικές ημέρες στην Αν. Μεσόγειο.

Σκεφτείτε σε ποια κατάσταση θα ήταν η Ελλάδα, αν φροντίζαμε να μην είχε υπογραφεί το τουρκολυβικό σύμφωνο.

Δεν θα είχαμε υποχρεωθεί να υπογράψουμε μια βλαπτική συμφωνία με την Αίγυπτο και οι δυνατότητες ελιγμών της Τουρκίας θα ήταν ελάχιστες.

Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, παρά να ελπίσουμε τα παθήματα της Αν. Μεσογείου να μας γίνουν μαθήματα.

 Σάββας Καλεντερίδης

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ''Κυριακάτικη Δημοκρατία''
 και το ''Pontos-news.gr''


16/8/2020