Κρίσιμος Σεπτέμβριος για Αθήνα και 'Αγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
(1) Κάτι τρέχει με τη Γαλλία…
 (2) Γαλλία και η Ελλάδα είναι πλέον
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  (3) Γάλλος ΥΠΕΞ: Συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση κατά Τουρκίας.

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία συμμετείχαν στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Ευνομία 2020» που διεξήχθη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΕΕΦ ΚΥΠΡΟΥ

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για Αθήνα και Αγκυρα.

Για ένα μήνα εξαιρετικά ευαίσθητων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο προετοιμάζεται η Αθήνα, μετά και το πολύ σαφώς οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα που φαίνεται ότι δημιουργείται κατόπιν των αποφάσεων για πλαίσιο κυρώσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και της εμφανούς πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να αποφύγει την κλιμάκωση σε προεκλογική περίοδο. Η ένταση των τελευταίων εβδομάδων οδήγησε ακόμα και το συνήθως προσεκτικό ΝΑΤΟ να αναλάβει πρωτοβουλίες άνευ προηγουμένου. Οπως εκείνη που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης και εν συνεχεία αποκλιμάκωσης των κρίσεων ανάμεσα σε κράτη-μέλη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Είναι αμφίβολο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υπολογίζει πως η διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό του στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεχόμενο το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από την Αθήνα. Ο Ερντογάν δείχνει να ακολουθεί μια τακτική με ευρεία αποδοχή και σε διπλωματικούς κύκλους της Τουρκίας, βάσει της οποίας μόνο οι κρίσεις ξεκλειδώνουν τις εξελίξεις για πρόοδο σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα βέβαια των συμφερόντων της Αγκυρας.

Οπως δείχνει η στρατιωτική κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων, η δραστηριοποίηση του «Ορούτς Ρέις» στα νότια του Καστελλόριζου αποτελεί μεν αντίδραση στη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, κυρίως όμως είναι ένας τρόπος διατήρησης του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στη ζωή. Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την εδραίωση μιας κάποιας στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη αλλά και τις βάσεις που διευρύνει στα Κατεχόμενα, η τουρκική ηγεσία φαίνεται ότι εκτιμούσε πως τα ελληνικά περιθώρια αντίδρασης ήταν περιορισμένα.

Οι εξάρσεις των τελευταίων ημερών, που εκφράστηκαν από την ανοίκεια, πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και τη χρονική επέκταση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις», αποτελούν τις πλέον προφανείς αντιδράσεις από την πλευρά της Αγκυρας. Την εβδομάδα που πέρασε, από την Αγκυρα εκφράστηκε έντονη ανησυχία και για τις συζητήσεις στην Αθήνα περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πέρα από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Οι κραυγές στα ΜΜΕ, κυρίως όμως οι διπλωματικοί ψίθυροι για το ενδεχόμενο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην Κρήτη, φανερώνουν την πραγματική ανησυχία της Αγκυρας, να μετατραπεί δηλαδή το μεγάλο νησί σε ενός είδους βάση προβολής στρατιωτικής ισχύος που θα απειλεί στην πράξη τα σχέδια των Τούρκων στην περιοχή. Πέρα από την ελληνική στρατιωτική παρουσία και το αυξανόμενα ισχυρό στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Σούδα, είναι σταδιακά συχνότερη και η μεταστάθμευση αεροπορικών δυνάμεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Γαλλία. Σε αυτό το σχήμα των συνεργασιών με τα ΗΑΕ και τη Γαλλία έχει σημαντικότατο ρόλο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος εκτός από το τακτικό σκέλος το οποίο εκ των πραγμάτων εποπτεύει, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη χάραξη στρατηγικής για την Κρήτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα γαλλικά Ραφάλ

Μετά τα F-16 των ΗΑΕ, αναμένεται να σταθμεύσουν στην Κρήτη επί κάποιο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και γαλλικά Ραφάλ. Η άσκηση της τελευταίας εβδομάδας και οι συνεκπαιδεύσεις των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τα γαλλικά Ραφάλ αποτέλεσαν και ένα τεστ διαλειτουργικότητας ανάμεσα στους δύο τύπους αεροσκαφών. Το ζήτημα προμήθειας Ραφάλ (όπως επισήμανε η «Κ» και την περασμένη Κυριακή) βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με τη διαχείρισή του να γίνεται σε ανώτατο επίπεδο, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τις τελευταίες εβδομάδες, στα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κρήτης προστέθηκε και ένα ακόμα.

Η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου στην Ανατολική Κρήτη αποδείχθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό σημαντικός εφοδιαστικός κρίκος που επέτρεψε σε σημαντικές μονάδες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αυτονομία τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχει τη σημασία του ότι περί την Κρήτη πλέουν οι πιο ισχυρές μονάδες του Π.Ν., αλλά και η ενόχληση της Αγκυρας για την επιχείρηση των F-16 που απογειώθηκαν από τη Σούδα. Σε όλη τη στρατηγική που χαράσσεται περί την Κρήτη σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Αίγυπτος, όπως φάνηκε και από την επιχείρηση μεταφοράς των εννέα αεροσκαφών των ΗΑΕ, τα οποία ξεκίνησαν από τον Περσικό Κόλπο, μεταστάθμευσαν στην Αλεξάνδρεια και από εκεί πέρασαν στο ελληνικό νησί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρώτο, και πλέον αναμενόμενο, είναι η Αγκυρα να συνεχίσει τις επεκτάσεις των NAVTEX περίπου στην περιοχή που έχει δεσμευτεί μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχιστεί η κατάσταση ελεγχόμενης έντασης των τελευταίων ημερών. Το πλέον αρνητικό ενδεχόμενο είναι, με δεδομένη την παρέλευση των ενενήντα ημερών από το αίτημα αδειοδότησης της ΤΡΑΟ με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, να εκδοθεί NAVTEX για έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης. Ετσι, καθίσταται σαφές ότι το παιχνίδι επιδεινώνεται ραγδαία. Σε κάθε περίπτωση όμως Αθήνα και

Λευκωσία παρατηρούν με ανησυχία και ένα άλλο φαινόμενο, αυτό των ενισχύσεων των κατοχικών δυνάμεων στη βόρεια Κύπρο, αλλά και την ταχεία προώθηση των σχεδίων για ναυτική βάση όχι μόνο στον Βορρά αλλά και στα ανατολικά, την Αμμόχωστο. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» έκανε σε εγκαταστάσεις του τουρκικού ναυτικού στην Αμμόχωστο τις πρόχειρες επιδιορθώσεις που της επέτρεψαν να φωτογραφηθεί δίχως τη ζημιά που υπέστη από την πρύμνη της «Λήμνος» στις 12 Αυγούστου.

Η ανάγκη ενίσχυσης του στόλου

Ολη αυτή η ναυτική –κατά κύριο λόγο– κινητοποίηση επαναφέρει στην επιφάνεια το ζήτημα των κυρίων μονάδων του Στόλου. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν φθάσει τον τελευταίο μήνα προτάσεις από πολλές πλευρές, οι οποίες περιλαμβάνουν από ναυπήγηση νέων μονάδων εντός Ελλάδος μέχρι παραχώρηση παλαιότερων μονάδων για «ενδιάμεση λύση», αλλά και προσπάθειες αναθέρμανσης υποθέσεων (χονδρικά από Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία). Προτεραιότητα, η οποία έχει εγκριθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου που επιβλέπει την προσπάθεια προώθησης κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι η ταχεία βελτίωση του μέσου όρου ζωής και αποτελεσματικότητας των υφισταμένων πλοίων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προκρίνονται προγράμματα που εμπλέκουν την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, ενώ προχωρούν ταχέως και προμήθειες όπως τα τέσσερα ελικόπτερα MH-60R, που έχουν, άλλωστε, ήδη εγκριθεί. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα το οποίο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κυρίως κατά τα έτη 2020 και 2021. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


31/8/2020




2.
Κάτι τρέχει με τη Γαλλία…

Στο μάτι της Τουρκίας έχει μπει για τα καλά η Γαλλία και οι κινήσεις της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Λιβύη.

Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το «πύρινο κήρυγμα» του Ερντογάν, που ανέφερε:

“Αποδέχεται ο ελληνικός λαός ό, τι θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει  το τίμημα λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;»

Και υπάρχει λόγος σοβαρός. Τον «φανέρωσε» σήμερα και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας: «Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με την Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος».
Φαίνεται πως η άσκηση «EUNOMIA 2020» πείραξε πολύ την Τουρκία. Γιατί «το μήνυμα εστάλη«.
Και δεν ήταν το μόνο. Ήδη στις 13 Αυγούστου γαλλικά αεροσκάφη Rafale, μαζί με ελληνικά μαχητικά, ακύρωσαν στην πράξη την τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis…

Άλλωστε η Γαλλία, στο υψηλότατο επίπεδο, έχει καταστήσει σαφή την στάση της όταν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε στις 28 Αυγούστου: «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία».

Δύο μέρες νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έστελνε το δικό της «μήνυμα»: «Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση…Η περιοχή δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων, είναι ένα κοινό αγαθό».

Είναι όμως μόνον αυτά που εξόργισαν την Τουρκία;

Πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ξεκινά από τη Γαλλία και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο με «άγνωστο» τελικό προορισμό. Άξιο λόγου είναι το γεγονός πως -όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης- τα αεροπλάνα που βρίσκονται επάνω του είναι Rafale.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων ότι βρίσκεται «στα σκαριά» ελληνογαλλική συμφωνία για την προμήθεια Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αν και τα δημοσιεύματα αποκλίνουν στον τρόπο της προμήθειας, στο κόστος ή στον εξοπλισμό τους, κοινός τόπος είναι ότι Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Και μπορεί οι σχετικές πληροφορίες να μην επιβεβαιώνονται επισήμως. Ούτε όμως διαψεύδονται…

«Τα συμφέροντα της Γαλλίας δεν ταυτίζονται με αυτά της Γερμανίας…»
Οι κινήσεις που κάνει η Γαλλία δεν μένουν φυσικά απαρατήρητες και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστική η συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel o Bόλφανγκ Ίσινγκερ, Γερμανός διπλωμάτης και προεδρεύων της Διάσκεψης του Μονάχου ο οποίος -όπως μεταδίδει η DW– αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Παίρνω το παράδειγμα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Φυσικά σήμερα τα γερμανικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα γαλλικά. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία όσο πιο κοντά γίνεται στην Ευρώπη. Η Γαλλία έχει ένα άλλο σημείο εκκίνησης: Η αλληλεγγύη μας – όπως προκύπτει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας- στη σύγκρουση Ελλάδας-Toυρκίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει πάνω απ‘ όλα να ισχύει για το κράτος-μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα. Και ερωτώ: Η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι εντελώς απαλλαγμένη από το να σκέφτεται πρώτα τα δικά της συμφέροντα αντί των ευρωπαϊκών; Για παράδειγμα, έχουμε λάβει υπόψιν στη συζήτηση για την στάθμευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στη Γερμανία τα συμφέροντα της Πολωνίας, των βαλτικών χωρών ή άλλων εταίρων και γειτόνων μας; Όχι. Στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2; Όχι. Κάποιες φορές φαινόμαστε απερίσκεπτοι στα μάτια των εταίρων μας και όχι πάντα ως οι καλύτεροι Ευρωπαίοι».

https://www.onalert.gr/ellada/kati-trechei-me-ti-gallia/394218/


31/08/2020 


 2Α.
Γαλλία και η Ελλάδα είναι πλέον
 ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Λοιπόν, επίσημο: Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, κατευθύνεται στην Αν. Μεσόγειο με "απροσδιόριστη αποστολή"!!! Έχει Μέγιστο Επιχειρησιακό Φορτίο Μάχης, δηλαδή κουβαλάει τα πάντα όλα!

Ο Μακρόν δήλωσε προχθές πως η "Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις"!
Και αυτό πράττει, αφήνοντας με την αποφασιστικότητά του, άφωνη και παροπλισμένη τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Κανείς τους δε περίμενε, αυτό που συμβαίνει, οπότε να το γράψω καθαρά, καθώς πλέον, ΟΛΟΙ γνωρίζουν: Η Γαλλία και η Ελλάδα, στοχοποιήθηκαν από την Τουρκία και είναι πλέον ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Σε όλα, μέχρι τέλους!!!

Έφτιαξα ένα βιντεάκι για να τιμήσω τη Γαλλία, το απολαμβάνετε με τον ήχο δυνατά! Vive la France! Ζήτω η Ελλάς!

(Το οπτικό υλικό είναι από το FRANCE24)


Alekos Markellos
https://www.facebook.com/strangerthingsboi/posts/10221526239238143?comment_id=10221526514165016&reply_comment_id=10221526636168066&notif_id=1598859804313984&notif_t=feed_comment_reply&hc_location=ufi


  2Β.
Γαλλικά ΜΜΕ: Μεγάλη ναυτική δύναμη κινείται στην Αν. Μεσόγειο 
– «Σε ετοιμότητα μάχης» το Charles de Gaulle.  

Η ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσιεύματα Γαλλικών Μέσων ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται σχετική πληροφόρηση από το Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης.

Το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού ναυτικού καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, όπως του γαλλικού lemarin.ouest-france.fr.

Όντας το σημαντικότερο στρατηγικό όπλο της Γαλλίας, δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας περισσότερες λεπτομέρειες, όπως όμως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Toulon γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμμίας άλλης χώρας.

Η ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο τη συγκεκριμένη στιγμή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα απειλούσε ευθέως Ελλάδα και Γαλλία πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Πηγή ΕΡΤ

https://www.onalert.gr/ellinotourkika/gallika-mme-megali-naytiki-dynami-kineitai-stin-an-mesogeio-se-etoimotita-machis-to-charles-de-gaulle/394256/?fbclid=IwAR0VHfy9eXygNgIuXPTGZJtzPGL101uCb3AyAY22Hl7ybO71Qn-Hy7Vfcqo

31/08/2020 



 3.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση κατά Τουρκίας.

Η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ' αυτής» σημείωσε.

«Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Αυγούστου, που ήταν -όπως τόνισε- πυκνές, «ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό». «Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επισήμανε αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο. Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε και προσέθεσε πως αυτό άλλωστε αποφασίστηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

«Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», είπε ο κ. Λε Ντριάν.

«Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας» προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει:

«Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/1094026/article/epikairothta/politikh/gallos-ype3-syllogikh-eyrwpaikh-apanthsh-kata-toyrkias?fbclid=IwAR0wOHbsHlKsKgZnoHj1U2ba6I0j_lIS19Z4YvmUHbl1LO9nRzUTG4qCYwg


31/8/2020


    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   




Ο πρόεδρος του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστική Δράση προσπαθεί να ξεπεράσει σε γραφικότητα του Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του.Χωρίς να μασήσει τα λόγια του, κι ένεκα της εθνικής γιορτής της Τουρκίας που ήταν την Κυριακή, ανέφερε ότι θα οργανώσει «πορεία για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» (31/8/2020)

Γελάστε ελεύθερα! Ο Ερντογάν μας αποκαλεί πειρατές της Μεσογείου και του Αιγαίου (31/8/2020)