Φυλετική δικαιοσύνη: Η νέα κοσμική θρησκεία της Αμερικής


Φυλετική δικαιοσύνη: 
Η νέα κοσμική θρησκεία της Αμερικής. 

Το απόσπασμα της ημέρας είναι από την διακεκριμένη ερευνήτρια πολιτικής του Center of American Experiment, Katherine Kersten, η οποία στο εξαιρετικό και εμβριθές άρθρο της στην Twin Cities Star Tribune με τίτλο “Racial justice: The new religion? The “woke” movement is built on shows of “right-thinking” and Puritan-style intolerance“ (Φυλετική δικαιοσύνη: Η νέα θρησκεία; Το κίνημα “woke” είναι χτισμένο πάνω σε επιδείξεις “ορθής σκέψης” και πουριτανικής μισαλλοδοξίας ), επισημαίνει τα εξής:

“Αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια νέα κοσμική θρησκεία. Παρά τις αξιώσεις της περί ‘συμπεριληπτικότητας’ αυτή η νέα πίστη είναι βαθιά μισαλλόδοξη. Έχει τις ρίζες της σε ένα παρελθόν της Αμερικής που μπορεί να εκπλήξει τους πιστούς της: στην πουριτανική εποχή των πρώιμων θρησκευτικών ζηλωτών του έθνους μας. Οι προοδευτικοί σήμερα είναι απασχολημένοι σε μια θεολογία χωρίς θεό. Οι woke (αφυπνισμένοι - ευαισθητοποιημένοι) είναι οι νέοι σωσμένοι.

Ένα από τα κεντρικά στοιχεία της πουριτανικής θεολογίας είναι η ‘εγγενής φαυλότητα’ - το δόγμα ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς διεστραμμένοι ως αποτέλεσμα του προπατορικού αμαρτήματος: Το προπατορικό αμάρτημα της Αμερικής είναι η λευκή ανωτερότητα.

Οι ακόλουθοι της νέας αυτής πίστης βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους ‘εκλεκτούς’, που σώζονται από μια οιονεί προκαθορισμένη χάρη. Είναι πεπεισμένοι ότι κατέχουν μια ανώτερη αλήθεια και αφοσιώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να την επιβάλουν στους άλλους.

Όπως και οι προκατόχοι τους Πουριτανοί, οι ακόλουθοι της πίστης των woke πιστεύουν ότι οι αιρετικοί - η ψευδής πίστη των οποίων θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη κοινότητα - πρέπει να εκριζωθούν. Οι αποστάτες πρέπει να ταπεινωθούν και να εξοστρακιστούν.

Η νέα αυτή πίστη όμως προσφέρει μια οδό σωτηρίας για τους λευκούς Αμερικανούς και τους υπόλοιπους αμαρτωλούς. Για να ενταχθεί κανείς στη χορεία των δικαίων, πρέπει να ομολογήσει τις αμαρτίες του - να ‘ελέγξει το προνόμιό του’ - να ικετεύσει συγχώρευση, να κάνει μετάνοια και να ορκιστεί να γίνει ‘σύμμαχος’ των καταπιεσμένων.

Σήμερα, μια πουριτανική νοοτροπία κυνηγιού μαγισσών μαίνεται τριγύρω μας, και επιδιώκει να καταστρέψει τη φήμη και το βιος εκείνων που επιδεικνύουν έστω και τον ελάχιστο δισταγμό να μαρτυρήσουν το ορθό δόγμα. Το ‘μισαλλόδοξος και μισητής’ είναι το νέο ‘μάγος και μάγισσα’.

Ο ‘εξαναγκαστικός προσηλυτισμός’ στη νέα πίστη γίνεται επίσης κάτι το συχνό. Οι πολιτικοί γονατίζουν σε ένδειξη μετάνοιας και οι λευκοί σε ακριβές γειτονιές βάζουν ταμπέλες ‘Black Lives Matter’ στο γκαζόν τους. Τι εξηγεί αυτή τη ραγδαία συνθηκολόγηση; για πολλούς νέους ανθρώπους - που ανησυχούν μετά τα lockdown του COVID-19 και συχνά δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την ιστορία της θρησκείας - ο προσηλυτισμός στην πίστη των woke μπορεί να είναι μέρος μιας αναζήτησης νοήματος στην μετα-χριστιανική μας κοινωνία. Για τις εταιρίες, η έκφραση ‘αλληλεγγύης’ προς τη νέα θρησκεία, αποδεικνύεται καλή επιχειρηματική στρατηγική.

Για τους ηγέτες όμως του κινήματος, αυτή η κοσμική πίστη προσφέρει πολλά περισσότερα. Στόχος της είναι να διαλύσει το ‘αδιόρθωτα ρατσιστικό’ αμαρτωλό έθνος στο οποίο ζούμε και να οικοδομήσει μια ‘νέα πόλη στον λόγο’ που θα χτιστεί κατ’ εικόνα τους”.

  Mark J. Perry,
 ερευνητής στο American Enterprise Institute και καθηγητής οικονομικών στο University of Michigan.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 27 Ιουλίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του ''American Enterprise Institute'' και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.


 24 Αυγούστου 2020 




  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ