Center For American Progress: Ο Ερντογάν χάνει το παιχνίδι στο εσωτερικό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Στον κατήφορο χωρίς φρένα η τουρκική λίρα.
(2) Η τουρκική λίρα (ίσως) έπιασε πάτο.
Center For American Progress:
Ο Ερντογάν χάνει το παιχνίδι στο εσωτερικό.
Στην εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει την υποστήριξη κρίσιμων ομάδων ψηφοφόρων όπως οι νέοι συντηρητικών απόψεων και οι εθνικιστές της ακροδεξιάς, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει περισσότερη καταπίεση στο εσωτερικό και επιθετικές ενέργειες στο εξωτερικό, προβαίνει η γνωστή δεξαμενή σκέψης Center For American Progress (CAP).
Σε μια μακροσκελή ανάλυση, την οποία επιμελείται ο Μαξ Χόφμαν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας τονίζεται ότι το σημαντικότερο μέλημα για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι η "ασφάλεια του καθεστώτος" και "η φιλοδοξία του να αναδείξει την Τουρκία σε παγκόσμιο παίκτη υπό τη διακυβέρνησή του".
Η έκθεση αναλύει πώς βασικές ομάδες ψηφοφόρων του Ερντογάν είναι απογοητευμένες με τις επιδόσεις της διακυβέρνησής του. Για παράδειγμα η εξοικειωμένη στις διαδικτυακή πληροφόρηση νέα γενιά, που έχει απογοητευτεί από τις προσπάθειες του AKP να βάλει φίμωτρο στα social media, ενώ μέχρι στιγμής έχει μπλοκάρει πάνω από 400.000 ιστότοπους στην Τουρκία.
Οι αλλαγές στο μιντιακό τοπίο έχουν κάνει ένα 70% των Τούρκων (94% μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης) να μην εμπιστεύονται τα παραδοσιακά Μέσα. Παρακολουθούν λοιπόν ολοένα και λιγότερο ειδησεογραφικά προγράμματα και όλο και περισσότερο ψυχαγωγικά προγράμματα. Η Τουρκία έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τηλεοπτικής μυθοπλασίας παγκοσμίως.
Πέντε εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023 στην Τουρκία, λόγος για τον οποίο η γενιά ηλικίας 18-29 είναι η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων και μήλον της έριδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή στη γείτονα. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι νέοι της συντηρητικής δεξιάς στρέφουν την πλάτη στον Ερντογάν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Με την ανεργία στις τάξεις των νέων να κυμαίνεται γύρω στο 25% οι προοπτικές για το μέλλον διαγράφονται δυσοίωνες για την τουρκική νεολαία. Τον περασμένο χρόνο περίπου 2,5 εκατ. Τούρκοι έχασαν τις δουλειές τους την ώρα που η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκρατήσει τον κατήφορο της τουρκικής λίρας. Και σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί η "γενικευμένη οργή για την προσφυγική κρίση, για την παρουσία Σύρων προσφύγων σε μεγαλουπόλεις, που εντείνουν την οικονομική ανησυχία μεταξύ των Τούρκων που πασχίζουν να επιβιώσουν και το φόβο ότι απειλείται η παραδοσιακή τουρκική κουλτούρα".
Aλλά και οι αμφιλεγόμενες κινήσεις του Ερντογάν, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ερμηνεύονται κυρίως ως προσπάθειες ενίσχυσης της δημοτικότητάς του στις τάξεις των συντηρητικών μουσουλμάνων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τον Μαξ Χόφμαν η δυναμική που εμφάνιζε κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της Τουρκίας το AKP έχει χαθεί στο μεγαλύτερο μέρος της καθώς οι Τούρκοι έχουν συνηθίσει πλέον στις παρεχόμενες από την κυβέρνηση υπηρεσίες και στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην προνομιακή μεταχείριση ανθρώπων του κόμματος του Ερντογάν και τις δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας, που είναι εφικτή μόνον για εκείνους που έχουν κάποιο "μέσο" στο κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του τουρκικού ινστιτούτου SODEV, το 70% των ερωτηθέντων -απ’ όλο το πολιτικό φάσμα – θεωρούν ότι οι ταλαντούχοι νέοι Τούρκοι αδυνατούν να ανελιχθούν επαγγελματικά στη χώρα τους χωρίς τις κατάλληλες "πολιτικές διασυνδέσεις", κάτι μπορεί να απειλήσει την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία.
Η δυναμική πορεία πριν από χρόνια της τουρκικής οικονομίας και η ευημερία αποτελούσαν πηγή περηφάνιας για τους Τούρκους, αλλά οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην οικονομία έχουν προκαλέσει βαθιά απογοήτευση στους ψηφοφόρους.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ΜetroPoll κατέγραψε πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος στο 30% το τελευταίο εξάμηνο και παράλληλη αύξηση στο 10% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Την ίδια ώρα υποστηρικτές του Ερντογάν αντλούν και τα κόμματα δύο πρώην συνεργατών του, του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Αλί Μπαμπατζάν. Τα δύο κόμματα, που αποσχίστηκαν από το AKP βρίσκουν απήχηση στην τουρκική δεξιά και κεντροδεξιά και υπενθυμίζουν ότι "μεγάλα τμήματα της τουρκικής κοινής γνώμης δεν συμμερίζονται αυτή την επιθετική τακτική" σημειώνεται.
"Ακόμη κι αν προσελκύσουν μικρό σχετικά αριθμό συντηρητικών, τα δύο κόμματα μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για δημάρχους της κεμαλικής αντιπολίτευσης".
Το CAP διαπιστώνει, βάσει πανεθνικών δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων του AKP που δηλώνουν αφοσιωμένοι στον Ερντογάν έχει υποχωρήσει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο 66%, ενώ οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος που θα ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν έναν άλλο ηγέτη αυξήθηκαν από το 21% στο 37%.
Παράλληλα όπως σημειώνει το Center for American Progress, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού εμφανίζεται να προηγείται μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Ερντογάν, και μάλιστα με σχετική διαφορά.
"Υπό το φάσμα μιας αμφίρροπης εκστρατείας επανεκλογής ο Ερντογάν είναι θα συνεχίσει να υποδαυλίζει τον εθνικισμό μέσω της καταπίεσης των Κούρδων στο εσωτερικό", αναφέρει η έκθεση. Μετά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου του 2015, όταν το AKP έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή, το κουρδικό ζήτημα αναζωπυρώθηκε, στελέχη της αντιπολίτευσης περιθωριοποιήθηκαν κι έτσι το κόμμα του Ερντογάν ανέκτησε την πλειοψηφία την 1η Νοεμβρίου.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυτές οι τάσεις και τα ερωτήματα χρειάζονται κρίσιμες στρατηγικές εκτιμήσεις. Προς το παρόν, είναι πολύ αβέβαιο ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να κερδίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Εάν καταφύγει σε εκλογική νοθεία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα αποδεχθούν και θα δεχτούν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας ή θα υποβαθμίσουν σοβαρά τις σχέσεις με μια κρίσιμη περιφερειακή δύναμη; Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο Ερντογάν προκαλέσει σύγκρουση με την Ελλάδα ή την Κύπρο - και τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ - για να συσπειρώσει το έθνος;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθμίσουν πόσο μπορούν να υποστηρίξουν την Τουρκία στη Συρία ή τη Λιβύη, ιδίως εάν οι ενέργειές τους καθοδηγούνται από τις πολιτικές απαιτήσεις ενός ηγέτη με αμφίβολα δημοκρατικά διαπιστευτήρια.
Οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη τα τελευταία χρόνια "σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίστηκαν με το εκλογικό καλεντάρι. Είναι πιθανό ο Τούρκος ηγέτης να επισπεύσει μια κρίση σε ένα απ’ αυτά τα μέτωπα ενόψει μιας αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης ενδίδοντας στην εχθρότητα της εθνικιστικής δεξιάς έναντι ξένων χωρών".
Παράλληλα υπάρχουν και τα μακροχρόνια ζητήματα της πρόσβασης των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ - και η ασφάλεια των πυρηνικών όπλων που στεγάζονται εκεί - παραμένουν επιτακτικής σημασίας, ιδίως δεδομένης της πιθανότητας περαιτέρω πολιτικών αναταραχών στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία βρίσκεται απέναντι από το συμμαχικό μέλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και αντιτίθεται στη Γαλλία στη Λιβύη. Η κλιμάκωση και στις δύο πλευρές θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη συνοχή και την αξιοπιστία της συμμαχίας. Πράγματι, η Γαλλία ανέστειλε τη συμμετοχή σε μια ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο μετά από ένα περιστατικό μεταξύ γαλλικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου.
Αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές το 2023, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση μπορεί να βελτιωθούν, αφού η νέα κυβέρνηση θα έχει "λιγότερους λόγους να υποδαυλίζει τα αντιδυτικά αισθήματα ή να προκαλεί ρήξεις πολιτικής με τις ΗΠΑ" σημειώνει η έκθεση του CAP.
26 Αυγούστου 2020
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό κατάρρευση βρίσκεται η οικονομία στη γειτονική μας χώρα και ο Ερντογάν δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία αυτή ούτε με τους λεονταρισμούς του στη Μεσόγειο, ούτε με τις θριαμβολογίες για τα κοιτάσματα αερίου. ● Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, συνυπολογίζοντας το γεωπολιτικό ρίσκο των τουρκικών προκλήσεων.
Κατρακύλα χωρίς τέλος; Εδώ και ημέρες, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου (ξανα)φλερτάρει με το ναδίρ. Χθες, εν μέσω νέας κλιμάκωσης της πολεμοχαρούς ρητορικής του προέδρου Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στα 7,395 ανά δολάριο -μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό των 7,408 ανά δολάριο που σημείωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Ομως, η βουτιά έναντι του αμερικανικού νομίσματος μοιάζει με... μακροβούτι. Από τις αρχές του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η βασική αιτία, κατά πολλούς αναλυτές, είναι τόσο εμφανής που δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τα ηγεμονικά, εκτός συνόρων νταηλίκια του επίδοξου σύγχρονου «σουλτάνου». Αντικατοπτρίζεται σαφώς στις βάσιμες ανησυχίες των επενδυτών για την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.
Εδώ και καιρό, γράφει ο ιστότοπος Ahval, «η τουρκική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εργάζονται συντονισμένα [με την τελευταία μάλιστα να εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα προς στήριξη της λίρας] ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι μία “έκρηξη” δανεισμού, που τώρα απειλεί με “υπερθέρμανση” την οικονομία».
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το επιτόκιο αναφοράς της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει «γειωμένο» στο 8,25%, την ώρα που ο πληθωρισμός στη γείτονα καλπάζει με 11,8%. «Τα σημάδια γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνα», γράφει ο οικονομολόγος Τιμ Φοξ στην εφημερίδα National των (ουδόλως φιλικών προς την Αγκυρα) Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Η Τουρκία», αναφέρει, «έχει αρχίσει να χαράζει τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε το 2018», χρονιά εγχώριας νομισματικής κρίσης. «Αν και είναι κατανοητά τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω πανδημίας», επισημαίνει, «οι αγορές ανησυχούν για τις “πληγές” που η ίδια η Τουρκία προκαλεί στον εαυτό της».
Δεν είναι μόνον ο πληθωρισμός, εξηγεί. Είναι τα εξαϋλωμένα συναλλαγματικά αποθέματα, οι δαπανηρές παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα, η επερχόμενη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η υγειονομική κρίση: όλα αυτά, δηλαδή, που πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, συνδυαστικά «με τις ανορθόδοξες οικονομικές [και όχι μόνον] πολιτικές του Ερντογάν, που δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης».
Προς επίρρωση όλων αυτών, υπήρξαν μέσα στα τελευταία 24ωρα δυο παράλληλες εξελίξεις. Η πρώτη ήταν το «καμπανάκι» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που αναθεώρησε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική της τουρκικής οικονομίας, συνυπολογίζοντας στις εκτιμήσεις του και το γεωπολιτικό ρίσκο των τουρκικών προκλήσεων, όπως π.χ. μία πιθανή επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Προς το παρόν, πάντως, ο Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της γείτονος στη βαθμίδα ΒΒ-, αν και προέβλεψε συρρίκνωσή της κατά 3,9% για φέτος.
Η δεύτερη εξέλιξη, σχεδόν ταυτόχρονη με την πρώτη, ήταν η αναιμική -και παροδική όπως αποδείχθηκε- ευφορία στην τουρκική χρηματαγορά από την ανακοίνωση Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή, για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Στόχος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «είναι η τροφοδοσία της χώρας από το κοίτασμα το 2023».
«Ηταν μία πατριωτική προαναγγελία», σχολιάζει η γερμανική Die Welt, «δεδομένου ότι το 2023 η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και ο Ερντογάν θέλει να τα γιορτάσει ως πρόεδρος της χώρας. Η επέτειος αυτή αποτελεί εδώ και καιρό τον μαγικό στόχο του», επισημαίνει. «Ομως, για να τα καταφέρει μέχρι τότε ο Ερντογάν, θα πρέπει να σκαρφιστεί κάτι. Η δημοτικότητα του ιδίου, όσο και του κόμματός του, του ΑΚΡ, υποχωρεί εδώ και εβδομάδες. Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται σχεδόν σταθερά. Και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι […] είναι δυσαρεστημένοι» με την πολιτική του.
«Προκειμένου να κερδίσει χρόνο» ο Τούρκος πρόεδρος, «θα είναι πάντα χρήσιμες “καλές ειδήσεις”, όπως αυτή της ανακάλυψης των κοιτασμάτων. Αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής αποπροσανατολισμού, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι στρατιωτικοί ελιγμοί στο Αιγαίο. Ομως μέχρι το 2023 μεσολαβεί πολύς χρόνος», γράφει η Die Welt. «Ισως περισσότερος, καθώς o Ερντογάν μπορεί να καταφύγει και σε άλλους αντιπερισπασμούς»...
Μαργαρίτα Βεργολιά
https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/257054_ston-katiforo-horis-frena-i-toyrkiki-lira
26/8/2020
Το πρακτορείο Reuters συνδέει την πρωτοφανή υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ως επίκεντρο τις κινήσεις Ερντογάν.
Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σε σταθερά επίπεδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τετάρτη 26 Αυγούστου, αφού σημείωσε ιστορικό χαμηλό τις προηγούμενες ημέρες στις διεθνείς αγορές, στη σκιά των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για τα αμφισβητούμενα υπεράκτια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης για το τουρκικό νομισμα - σε πολύ χαμηλά επίπεδα πάντως, συγκρίνοντας ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν.
Η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε στις 7.3960 λίρες έναντι του αμερικανικού δοκαρίου, σε τιμή σχεδόν σταθερή από το κλείσιμο την Τρίτη, όταν έφτασε προς στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (7,4070 λίρες έναντι του δολαρίου).
Έναντι του ευρώ, το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα (Τετάρτη πρωί) προς 8,74706 λίρες έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Δευτέρα (24 Αυγούστου) η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έριξε εσπευσμένα στην αγορά 1 δισ. λίρες προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν εδώ και μήνες την τρομακτική πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία και το νόμισμα της χώρας, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να ποντάρει στις εντάσεις και στην καλλιέργεια συγκρουσιακού κλίματος με γειτονικές και άλλες χώρες, προκειμένου να κρατήσει «απασχολημένη» την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας.
Το Reuters συσχετίζει ευθέως την καθοδική πορεία του τουρκικού νομίσματος με την παρατεταμένη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι την Τρίτη (25 Αυγούστου) ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε μετά από συναντήσεις στην Τουρκία και την Ελλάδα, ότι οι δύο χώρες δηλώνουν ότι επιθυμούν τον διάλογο για να αποτρέψουν μια επιδεινούμενη διαμάχη σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο, έστω και εάν εξακολουθούν να ανταλλάσσουν αιχμές ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν σύμμαχοι.
Αντώνης Φουρλής
https://www.huffingtonpost.gr/entry/toyrkia-lira-ergogan-entash-anatolikh-mesogeiow-ellada-dolario-eyrv_gr_5f460de9c5b64f17e1361c30?ncid=other_facebook_eucluwzme5k&utm_campaign=share_facebook&fbclid=IwAR06UYIgN5WJS8-R3M6-ItVGkOEU6bRzI6769cTQampdK4WyKNgluQWKMVQ
26/08/2020
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Κορυφαίος οικονομολόγος αποδομεί Ερντογάν:
Είναι αποτυχημένος, λέει ψέμματα για την οικονομία (26/8/2020)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.
Στον κατήφορο χωρίς φρένα η τουρκική λίρα.
Κατρακύλα χωρίς τέλος; Εδώ και ημέρες, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου (ξανα)φλερτάρει με το ναδίρ. Χθες, εν μέσω νέας κλιμάκωσης της πολεμοχαρούς ρητορικής του προέδρου Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στα 7,395 ανά δολάριο -μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό των 7,408 ανά δολάριο που σημείωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Ομως, η βουτιά έναντι του αμερικανικού νομίσματος μοιάζει με... μακροβούτι. Από τις αρχές του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η βασική αιτία, κατά πολλούς αναλυτές, είναι τόσο εμφανής που δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τα ηγεμονικά, εκτός συνόρων νταηλίκια του επίδοξου σύγχρονου «σουλτάνου». Αντικατοπτρίζεται σαφώς στις βάσιμες ανησυχίες των επενδυτών για την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.
Εδώ και καιρό, γράφει ο ιστότοπος Ahval, «η τουρκική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εργάζονται συντονισμένα [με την τελευταία μάλιστα να εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα προς στήριξη της λίρας] ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι μία “έκρηξη” δανεισμού, που τώρα απειλεί με “υπερθέρμανση” την οικονομία».
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το επιτόκιο αναφοράς της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει «γειωμένο» στο 8,25%, την ώρα που ο πληθωρισμός στη γείτονα καλπάζει με 11,8%. «Τα σημάδια γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνα», γράφει ο οικονομολόγος Τιμ Φοξ στην εφημερίδα National των (ουδόλως φιλικών προς την Αγκυρα) Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Η Τουρκία», αναφέρει, «έχει αρχίσει να χαράζει τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε το 2018», χρονιά εγχώριας νομισματικής κρίσης. «Αν και είναι κατανοητά τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω πανδημίας», επισημαίνει, «οι αγορές ανησυχούν για τις “πληγές” που η ίδια η Τουρκία προκαλεί στον εαυτό της».
Δεν είναι μόνον ο πληθωρισμός, εξηγεί. Είναι τα εξαϋλωμένα συναλλαγματικά αποθέματα, οι δαπανηρές παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα, η επερχόμενη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η υγειονομική κρίση: όλα αυτά, δηλαδή, που πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, συνδυαστικά «με τις ανορθόδοξες οικονομικές [και όχι μόνον] πολιτικές του Ερντογάν, που δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης».
Προς επίρρωση όλων αυτών, υπήρξαν μέσα στα τελευταία 24ωρα δυο παράλληλες εξελίξεις. Η πρώτη ήταν το «καμπανάκι» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που αναθεώρησε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική της τουρκικής οικονομίας, συνυπολογίζοντας στις εκτιμήσεις του και το γεωπολιτικό ρίσκο των τουρκικών προκλήσεων, όπως π.χ. μία πιθανή επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Προς το παρόν, πάντως, ο Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της γείτονος στη βαθμίδα ΒΒ-, αν και προέβλεψε συρρίκνωσή της κατά 3,9% για φέτος.
Η δεύτερη εξέλιξη, σχεδόν ταυτόχρονη με την πρώτη, ήταν η αναιμική -και παροδική όπως αποδείχθηκε- ευφορία στην τουρκική χρηματαγορά από την ανακοίνωση Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή, για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Στόχος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «είναι η τροφοδοσία της χώρας από το κοίτασμα το 2023».
«Ηταν μία πατριωτική προαναγγελία», σχολιάζει η γερμανική Die Welt, «δεδομένου ότι το 2023 η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και ο Ερντογάν θέλει να τα γιορτάσει ως πρόεδρος της χώρας. Η επέτειος αυτή αποτελεί εδώ και καιρό τον μαγικό στόχο του», επισημαίνει. «Ομως, για να τα καταφέρει μέχρι τότε ο Ερντογάν, θα πρέπει να σκαρφιστεί κάτι. Η δημοτικότητα του ιδίου, όσο και του κόμματός του, του ΑΚΡ, υποχωρεί εδώ και εβδομάδες. Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται σχεδόν σταθερά. Και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι […] είναι δυσαρεστημένοι» με την πολιτική του.
«Προκειμένου να κερδίσει χρόνο» ο Τούρκος πρόεδρος, «θα είναι πάντα χρήσιμες “καλές ειδήσεις”, όπως αυτή της ανακάλυψης των κοιτασμάτων. Αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής αποπροσανατολισμού, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι στρατιωτικοί ελιγμοί στο Αιγαίο. Ομως μέχρι το 2023 μεσολαβεί πολύς χρόνος», γράφει η Die Welt. «Ισως περισσότερος, καθώς o Ερντογάν μπορεί να καταφύγει και σε άλλους αντιπερισπασμούς»...
Μαργαρίτα Βεργολιά
https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/257054_ston-katiforo-horis-frena-i-toyrkiki-lira
26/8/2020
ANKARA, TURKEY - AUGUST 13 2020: Ένας άνδρας μπροστά σε κοσμηματοπωλείο κρατά ξένα χαρτονομίσματα, καθώς η λίρα έχει πάρει έναν ατελείωτο κατήφορο, παρά την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αμυνθεί ρίχνοντας στην αγορά δισεκατομμύρια λίρες για την ενίσχυση της ρευστότητας. (Photo credit should read Feature China/Barcroft Media via Getty Images)
2.
Η τουρκική λίρα (ίσως) έπιασε πάτο.
Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σε σταθερά επίπεδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τετάρτη 26 Αυγούστου, αφού σημείωσε ιστορικό χαμηλό τις προηγούμενες ημέρες στις διεθνείς αγορές, στη σκιά των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για τα αμφισβητούμενα υπεράκτια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης για το τουρκικό νομισμα - σε πολύ χαμηλά επίπεδα πάντως, συγκρίνοντας ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν.
Η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε στις 7.3960 λίρες έναντι του αμερικανικού δοκαρίου, σε τιμή σχεδόν σταθερή από το κλείσιμο την Τρίτη, όταν έφτασε προς στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (7,4070 λίρες έναντι του δολαρίου).
Έναντι του ευρώ, το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα (Τετάρτη πρωί) προς 8,74706 λίρες έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Αποκαμωμένος - και αποκοιμισμένος - Τούρκος χρηματιστής μπροστά στην οθόνη...Όταν η Τουρκία περίμενε και ήλπιζε ακόμα στο ευρωπαϊκό μέλλον. Ο Ερντογάν γύρισε πρακτικά την πλάτη του στην ΕΕ με τις κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Εικόνα αρχείου 2005. REUTERS/Fatih Saribas
Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Δευτέρα (24 Αυγούστου) η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έριξε εσπευσμένα στην αγορά 1 δισ. λίρες προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν εδώ και μήνες την τρομακτική πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία και το νόμισμα της χώρας, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να ποντάρει στις εντάσεις και στην καλλιέργεια συγκρουσιακού κλίματος με γειτονικές και άλλες χώρες, προκειμένου να κρατήσει «απασχολημένη» την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας.
Εικόνα αρχείου από το Μεγάλο Παζάρι της Πόλης. Η παραοικονομία ήταν , είναι και θα είναι μεγάλο - ανυπολότιστο ίσως - κομμάτι της τουρκικής οικονομίας. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS BUSINESS)
Αντώνης Φουρλής
https://www.huffingtonpost.gr/entry/toyrkia-lira-ergogan-entash-anatolikh-mesogeiow-ellada-dolario-eyrv_gr_5f460de9c5b64f17e1361c30?ncid=other_facebook_eucluwzme5k&utm_campaign=share_facebook&fbclid=IwAR06UYIgN5WJS8-R3M6-ItVGkOEU6bRzI6769cTQampdK4WyKNgluQWKMVQ
26/08/2020
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Κορυφαίος οικονομολόγος αποδομεί Ερντογάν:
Είναι αποτυχημένος, λέει ψέμματα για την οικονομία (26/8/2020)