Covid-19: "Πεθαίνουμε" λένε Τούρκοι γιατροί...


"Πεθαίνουμε" λένε Τούρκοι γιατροί: 
Ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων αντιστοιχεί μόνο σε Σμύρνη-Άγκυρα. 

Ο γιατρός έκτακτων περιστατικών Abdurrahman Demir στην Σανλιούρφα, ο οικογενειακός ιατρός Engin Ünaldı στη Σινώπη, ο γενικός χειρουργός Ahmet Aydın Şener στο Αγρί, ο καθηγητής Refik Çaylan στη Σεβάστεια και ο ειδικός εσωτερικών ασθενειών Turgut Erkutlu στη Μαγνησία ήταν οι πέντε γιατροί που πέθαναν από Covid-19 την περασμένη εβδομάδα. Από την έναρξη της επιδημίας τον Μάρτιο, 32 γιατροί και 66 εργαζόμενοι στην υγεία έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB) καθηγητής Sinan Adıyaman μίλησε σχετικά με την κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και την αύξηση των περιπτώσεων κορονοϊού στην χώρα.

Αποκαλύπτοντας ότι ένας οδηγός ασθενοφόρου έχασε τη ζωή του χθες (27 Αυγούστου) λόγω Covid-19, ο Adıyaman σημείωσε: "Χάσαμε πέντε γιατρούς, 10 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας σε μια εβδομάδα. Μαζί με τον φίλο μας που έχασε τη ζωή του χθες, 32 γιατροί και 66 εργαζομένοι στον τομέα Υγείας έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα".

Ο υπουργός δεν έχει κάνει δήλωση από τον Απρίλιο

"Ο Υπουργός Υγείας έκανε την πρώτη και τελευταία δήλωση σχετικά με τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας τον Απρίλιο. Δεν έχει προβεί σε δήλωση για τέσσερις μήνες. Οι περιπτώσεις αυξάνονται ταχέως, με την αύξηση των περιπτώσεων, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος μόλυνσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Μετά τη διαδικασία ταχείας επανεκκίνησης της οικονομίας, που ονομάζεται "ομαλοποίηση", οι περιπτώσεις αυξήθηκαν πολύ γρήγορα. Λένε ότι υπάρχουν 250.000 ασθενείς αυτή τη στιγμή, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος από ό,τι δηλώνει το υπουργείο. Όταν θεωρείται ότι ο αριθμός των [νοσούντων] εργαζομένων στον τομέα της Υγείας είναι περίπου το 1% του συνολικού αριθμού των ασθενών, υπάρχουν περίπου 20 έως 25 χιλιάδες μολυσμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος".

"Οι αιτήσεις παραίτησης αυξηθεί"

"Επειδή οι αριθμοί που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας κάθε μέρα δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν 1.400 ασθενείς καθημερινά. Μόνο ο μέσος όρος της Άγκυρας και της Σμύρνης φτάνει τα 1.400. Όταν προσθέτουμε άλλες επαρχίες, καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι πολύ υψηλότερος από αυτό που αναφέρεται.

"Οι κλινικές για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται και οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες. Ο φόρτος εργασίας των γιατρών και των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας αυξάνεται καθημερινά. Υπάρχει μια προφανής εξάντληση. Πολλοί από τους φίλους μας στο Μπατμάν, το Ντιγιάρμπακιρ, το Ντενιζλί, την Αλάγια, τη Μαγνησία, το Εσκισεχίρ, την Άγκυρα, έχουν αρχίσει να παραιτούνται"

"Θέλουμε να συναντηθούμε με τον υπουργό"
Υπενθυμίζοντας την επιστολή που έστειλε η TTB στο Υπουργείο Υγείας χθες, ο Αντιγιαμάν είπε, "Αυτό είναι το σημείο στο οποίο φτάσαμε με την άρση μέτρων και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν διακοπές παίρνοντας δάνεια. Προχωρούμε γρήγορα προς τη δεύτερη κορύφωση της καμπύλης του ιού.

Μέχρι τώρα, οι συστάσεις και οι προειδοποιήσεις μας δεν έχουν ληφθεί υπόψη και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Έτσι, ως TTB, δηλώσαμε ότι θέλουμε να συναντηθούμε προσωπικά με τον Υπουργό Υγείας για την πρόληψη των θανάτων.

Δηλώσαμε ότι πρέπει επίσης να υπάρχουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Συντονισμού των Συλλόγων Ειδικών του TTB. Δηλώσαμε ότι η συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι".

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ξεκίνησαν μια εκστρατεία στο Twitter με το hashtag "πεθαίνουμε" (#ölüyoruz).


28/8/2020