Πτώση 15,2% του ΑΕΠ - Κατανάλωση και εξαγωγές συρρίκνωσαν την οικονομία.


Πτώση 15,2% του ΑΕΠ - Κατανάλωση και εξαγωγές 
συρρίκνωσαν την οικονομία.

Το lockdown βύθισε την ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στα ίδια επίπεδα που κινήθηκε το ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, ότι η ύφεση το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει η κυβέρνσηη στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Το γεγονός πάντως ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Καθοριστική για να φανεί αν είμαστε εντός στόχων, θα είναι η πορεία της οικονομίας στο γ' τρίμηνο του έτους, δηλαδή το παραδοσιακά καλύτερο λόγω του τουρισμού και της συμμετοχής του στο ΑΕΠ. Συνυπολογίζοντας αυτόν ατον αστερίσκο, τα σημερινά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν, όπως λένε πηγές του υπ. Οικονομικών, τις προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση διατηρεί τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε ότι η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε ύφεση 8%, με βάση το δυσμενές σενάριο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο. Αυτό το σενάριο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών κατά το β' τρίμηνο σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση, έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. 

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Ετήσιες μεταβολές

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την Πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το τρίτο τρίμηνο όπου η πορεία του τουρισμού θα παίξει καθοριστικό ρόλο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 22,1%, στην Ιταλία στο 17,3% και στη Γερμανία 11,7%.

Προκόπης Χατζηνικολάου


 3 Σεπτεμβρίου 2020 



          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν "τρομάζουν" από την ύφεση-σοκ.  

Τα ελληνικά ομόλογα, σε αντίθεση με τις μετοχές, εδώ και μήνες δείχνουν να αγνοούν τους όποιους φόβους δημιουργήθηκαν γύρω από την πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους επενδυτές να συνωστίζονται για να αγοράσουν ελληνικές εκδόσεις.

Η έλευση της πανδημίας είχε μόνο ένα πρόσκαιρο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές αποδόσεις με τους ελληνικούς τίτλους να ακολουθούν το διεθνές sell-off που σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

Από τότε, και χάρη στην κρίσιμη βοήθεια της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά άνω του 72%, και από το 4,1% στο 1,12%. Από τότε το Ελληνικό Δημόσιο έχει βγει τρεις φορές στις αγορές με μεγάλη επιτυχία πετυχαίνοντας μάλιστα χθες ιστορικά χαμηλά επιτόκια. 

Όπως σημειώνουν αναλυτές στο Capital.gr, τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, τα οποία αναμενόταν εδώ και μήνες ότι θα έδειχναν ύφεση-σοκ, δεν θα επηρεάσουν την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων. Άλλωστε σήμερα η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 1,12% και στα ίδια επίπεδα με χθες χωρίς να "κουνηθεί" ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 5ετές σημειώνει ραλι με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 8% και στο 0,246%

Η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε σε ρυθμούς ιστορικής ύφεσης στο β’ τρίμηνο, οπότε η Ελλάδα δεν "ξεχωρίζει" ως περίπτωση. Μάλιστα το 15,2% της ύφεσης στη χώρα το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου είναι περίπου στο μισό της ύφεσης που βίωσαν οι ΗΠΑ. Εδώ και μήνες άλλωστε οι αναλυτές μιλούσαν για διψήφια ύφεση στην Ελλάδα, οπότε η αγορά το έχει "χωνέψει" και όπως δείχνει και η πορεία των ελληνικών τίτλων καθώς και η εντυπωσιακή ζήτηση στο χθεσινό re-opening του 10ετούς, οι επενδυτές συνεχίζουν να "κυνηγούν" τα ελληνικά ομόλογα βλέποντας τα σημαντικά τους πλεονεκτήματα και επιβεβαιώνοντας συνεχώς την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. 

Όπως σημείωσε πρόσφατα η Fitch, σημαντικό "όπλο" της Ελλάδας, και κατά συνέπεια των ελληνικών ομολόγων, είναι η στήριξη από το PEPP μέσω του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει συνολικά τίτλους 27 δισ. ευρώ ή  16% του ελληνικού ΑΕΠ (έως τα τέλη Αυγούστου έχει αγοράσει ήδη περίπου 11,5 δισ. ευρώ). Αυτό παρέχει μια σημαντική πρόσθετη πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης για τη χώρα και θα συμβάλει στη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

Σημαντική στήριξη έχει δώσει και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., με την Ελλάδα να αναμένεται να είναι από τους περισσότερο ωφελημένους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η Ελλάδα θα λάβει κεφάλαια σε επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 17% του ΑΕΠ της.

Παράλληλα, το ελληνικό χρέος παρά το γεγονός ότι διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, συνοδεύεται από πολύ ευνοϊκούς όρους, κάτι που κρατά χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας. 

Επιπλέον, οι προοπτικές αναβαθμίσεων της αξιολόγησης της Ελλάδας διατηρούνται, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες όπως η Ιταλία για παράδειγμα, ανεβάζοντας την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων. H σχετικά ισχυρή αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως σημείωσαν πρόσφατα οι οικονομολόγοι της Citi,  θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την επανέναρξη των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης το 2021.

Ένα σημαντικό όπλο και παράλληλα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους επενδυτές είναι πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που θα βγει από αυτήν την κρίση με μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας, και σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι κάτι που έχει ανάγκη καθώς δεν έχει αξιολόγηση "επενδυτικής βαθμίδας", και δεν αναμένεται να την αποκτήσει πριν τα τέλη του 2023 με αρχές του 2022. Μετά και το re-opening χθες τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 37 δισ. ευρώ, περίπου, στο ίδιο επίπεδο με την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr η Μανταλένα Μαρτίνι, οικονομολόγος της Oxford Economics, τα σημερινά στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ β’ τριμήνου δεν αιφνιδίασαν της αγορά. Το γενναιόδωρο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αγορά ελληνικών ομολόγων και αυτό σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα που έχει δοθεί προς τους επενδυτές από τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνεχίσει να διατηρεί τις ελληνικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί λοιπόν η ελληνική οικονομία να σημείωσε από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρωζώνη στο β΄ τρίμηνο και να αναμένεται να σημειώσει επίσης από τις μεγαλύτερες για το σύνολο του 2020, ωστόσο η αγορά ομολόγων διαμηνύει πως το σοκ που βιώνει η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινό, αποτιμώντας βελτίωση των προοπτικών και ταχεία ανάκαμψη από την τρέχουσα κρίση.

Της Ελευθερίας Κούρταλη


3/9/2020


    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ