Γιατί η Γαλλία βοηθάει την Ελλάδα.




  Γιατί η Γαλλία βοηθάει την Ελλάδα.

Τελευταία αρκετοί αναρωτιέστε γιατί η Γαλλία βοηθάει τη χώρα μας. Πολλές απαντήσεις εμφανίζονται στο προσκήνιο είτε ενστικτωδώς είτε γιατί φαντάζουν λογικές. Ως αναλυτής λοιπόν, θα παραθέσω από κάτω μια ανάλυση ως προς το γιατί υπάρχει αυτή η βοήθεια και θα προσπαθήσω να το κρατήσω όσο πιο φιλικό γίνεται για τον μέσο αναγνώστη. Χωρίς να εμπλακούμε με επιχειρησιακές λεπτομέρειες (δύσκολα άλλωστε κάτι τέτοιο γίνεται σε ένα reddit post) θα προσπαθήσουμε να δούμε το μεγάλο πλάνο της Γαλλίας και τι ρόλο παίζει η Ελλάδα σε αυτό. Τυχών απορίες, κριτικές και ενδεχόμενες διορθώσεις κατόπιν υπόδειξης δεδομένων είναι ευπρόσδεκτες.

1. Lord Palmerston: "We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow" - Μια εισαγωγή στο ρεαλισμό τον διεθνών σχέσεων

Η Γαλλία δεν μας βοηθάει γιατί μας αγαπάει ή μας σέβεται. Η Γαλλία μπορεί να μας αγαπάει και να μας σέβεται (όπως θα δούμε παρακάτω) αλλά ο λόγος που μας βοηθάει είναι γιατί το να μας βοηθήσει σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εναρμονίζεται με τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Και όταν λέμε συμφέροντα τι εννοούμε;

Οι Γάλλοι έθεσαν καλύτερα απ' όλους το τι είναι τα εθνικά συμφέροντα. Δεν αναφέρονται σε αυτά ως "εθνικά" αλλά ως λόγο ύπαρξης του κράτους. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τον όρο raison d'État (αιτία του κράτους). Και οι Γάλλοι πρώτοι εδραίωσαν στην ιστορία του σύγχρονου κράτους την έννοια του να επιδιώκει κανείς αυτή την αιτία κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο χάρις τη σκέψη και τη δράση του καρδινάλιου Richelieu. Γράφτηκε τότε για την αιτία αυτή πως είναι "ο μέσος μεταξύ αυτού που επιτρέπει η συνείδηση και αυτού που χρειάζονται τα συμβάντα". Όλα όμως γυρνούσαν πάντα στο "τι χρειάζονται τα συμβάντα". Γιατί αν δεν ικανοποιήσεις τις συνθήκες ύπαρξης το τι σου ζητάει η συνείδηση δεν μπορεί καν να μπει στο τραπέζι. Αν δεν ζήσεις για να μιλήσεις, δεν έχεις κάτι να πεις. Πρέπει να επιβιώσεις. Λίγα χρόνια αργότερα, από τη μεριά της Βρετανίας, ο Lord Palmerstone θα πει πως "It is to the law of self-preservation that England appeals for justification of her proceedings". Και πως επιβιώνει κανείς; Με την ισχύ. Στρατιωτική, οικονομική, ενεργειακή, πολιτική. Ποτέ σύγχρονος πόλεμος δεν ήταν ιδεολογικός! - Την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία τη πολεμήσαμε για συμφέροντα. Το Σοβιετική Ένωση τη πολεμήσαμε για συμφέροντα. Την Σαουδική Αραβία την έχουμε από κοντά για συμφέροντα.

Όλη          αυτή η σχολή σκέψης, που σήμερα  έχει  συμβάλει σε αυτό   που  λέμεδομημένοςρεαλισμόςκαι  νεορεαλισμός]  https://en.wikipedia.org/wiki/Neorealism(international_relations))  (αμυντικός και επιθετικός)  έχει όμως  πιο βαθιές ρίζες. Από όποια σχολή πολέμου, διπλωματίας ή και διεθνών σχέσεων και να περάσει κανείς, ένα είναι το ανάγνωσμα. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος του Θουκυδίδη. Ένα έργο το οποίο ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να αναλύσει σύγχρονες γεωπολιτικές και στρατηγικές διενέξεις. Το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του έργου είναι ο λεγόμενος διάλογος των Μηλίων και η σφαγή που ακολούθησε. Καθώς εδώ απλά είναι μια εισαγωγή δεν θα τον αναλύσουμε αλλά ελπίζω να πάρει κάποιος το ερέθισμα από εδώ και να το μελετήσει μόνος του.

2. Charles de Gaulle: "France was built with swords. The fleur-de-lis, symbol of national unity, is only the image of a spear with three pikes" - H Γαλλία ως μεγάλη δύναμη.

Όταν ένας πολίτης σκέφτεται τη Γαλλία συνήθως σκέφτεται το κρασί, τη γλώσσα, τα μνημεία, τη φιλοσοφία. Όταν ένας ιστορικός και αναλυτής σκέφτεται για τη Γαλλία σκέφτεται τον πόλεμο. Η Γαλλία είναι ισχυρή. Η Γαλλία είναι μεγάλο κράτος. H Γαλλία δε συγχωρεί στο πόλεμο. Και η Γαλλία δύσκολα χάνει πόλεμο. Μην αφήσετε τη Γαλλική Επανάσταση να σας ξεγελάσει. Στο μεγάλο πλάνο είναι ένα ασήμαντο εσωτερικό γεγονός. Η Γαλλία είναι αυτοκρατορική. Και ο αυτοκράτορας είναι πιο ισχυρός απ' όσο νομίζουν αρκετοί.

Το Γαλλικό κράτος, αυτή η Αυτοκρατορία, εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση στην Ευρωπαϊκή ενδοχώρα με τα ένα πόδι στη Μεσόγειο και το άλλο στον Ατλαντικό καθώς και το ένα χέρι στη Κεντρική Ευρώπη και το άλλο στην Ιβηρική. Έχει γη στην Αφρική, στη Νότια Αμερική ακόμη και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Και ακόμα και στο απόμακρο σημείο από τη Γαλλική πρωτεύουσα δεν παραχωρεί ισχύ. Η Γαλλία το απέδειξε αυτό όταν το 1985 σύνθλιψε το πλοίο διαμαρτυρίας της Greenpeace στη Νέα Ζηλανδία το οποίο αντιδρούσε στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας.

Και αυτό μας φέρνει στο να δούμε ότι η Γαλλία πέρα από γεωγραφική ισχύ έχει και στρατιωτική και διπλωματική ισχύ. Είναι μια από τις πέντε αναγνωρισμένες χώρες με πυρηνικά, μέρος του NTP και ένα από τα πέντε αποκλειστικά και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πέραν όμως της γεωγραφίας, της διπλωματίας και της στρατιωτικής ισχύς η Γαλλία έχει και ένα ακόμα μεγάλο όπλο. Τη γλώσσα της. Η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την οικονομία, της πληθυσμιακές μετακινήσεις ακόμα και τον πολιτισμικό πόλεμο. Αυτό δηλαδή που λέμε soft power. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Ελλάδα από το 2004 είναι και μέλος του OIF. Και για να δούμε τα πράγματα στο μεγαλύτερο πλαίσιο: Περισσότεροι άνθρωποι μιλούν Γαλλικά στην Αφρική παρά στην Ευρώπη. Και αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό δημογραφικά. Μιλάμε για μια ισχυρή γλώσσα. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα τα μάτια της Γαλλίας να στρέφονται προς την Αφρική. Και η Γαλλία σχεδιάζει και το θεσμικό της αποτύπωμα στην Αφρική χρόνια τώρα. Με θεσμικές θέσεις όπως συμβούλους αλλά και ένα γενικό πλάνο και αυτό που γενικά λέμε Françafrique.

Εδώ μια βασική παρουσίαση σχετικά με το πως η Γαλλία χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ως όπλο.

3. François Mitterrand: "...for without Africa there will not be any history of France in the 21st century" - Η Γαλλία, η Αφρική και η Τουρκία

Γνωστή η αποικιοκρατική ιστορία της Γαλλίας στην Αφρική. Λιγότερο γνωστή όμως η δράση της Γαλλίας στην Αφρική μετά την αποικιοκρατία. Η Γαλλία δε περιορίστηκε απλά στην ισχύ της γλώσσας. Έπρεπε να αφήσει πίσω θεσμούς και θεσμική ισχύ για να μεταφράζεται η επιρροή της σε πραγματικότητα. Έτσι η Γαλλία έφυγε αλλά άφησε πίσω το CFA frac. Δεν είναι μόνο η Κίνα που προσπαθεί να επιβληθεί οικονομικά στην Αφρική. Και δεν είναι όλη η Αφρική τα Δυτικά της κομμάτια. Η Αφρική είναι μεγάλη και η επιρροή της στο μέλλον θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πολλοί παίχτες προσπαθούν να βάλουν το χέρι τους στο μέλι και έτσι η Γαλλία έχει ανταγωνισμό.

Μία χώρα ανταγωνιστική προς τη Γαλλία σε αυτό το πεδίο είναι και ένας από τους λόγους που η Γαλλία συμμαχεί με την Ελλάδα. Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία. Δυστυχώς ο χώρος είναι περιορισμένος για να αναλύσουμε το πως η Τουρκία σχεδιάζει στην Αφρική και πως αυτό επηρεάζει και την Ιταλία και τη Μάλτα και πως αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την Ευρώπη, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Τα βασικά σημεία όμως είναι τα εξής: Η Τουρκία ξεκινά από τη Λιβύη για το Αφρικανικό της αποτύπωμα. Από εκεί η Άγκυρα ανακοινώνει τη πρόθεση της για μια εμπορική συμφωνία με την Αλγερία άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά αυτό ενοχλεί τη Γαλλία. Και φυσικά όπως είπαμε πριν η Αφρική δεν είναι μόνο η Δυτική Αφρική. Η Τουρκία το 2017 ξεκινά να θωρακίζει τα ανατολικά από τη Σομαλία αυτή τη φορά με τη στρατιωτική της εκεί βάση. Συνεχίζει το 2018 με την 99 χρόνων συμφωνία στο Σουδάν για το λιμάνι του Suakin. Τα δύο τελευταία αυτά όμως είναι κάτι πέρα από soft power. Είναι hard power. Και η Γαλλία έχει επενδύσει σε τέτοιου είδους ισχύ. Εδώ μια σύντομη ανάλυση επί αυτού από το καθηγητή Michael Tanchum.

Όπως είδαμε στην εισαγωγή περί νεορεαλισμού η Γαλλία πρέπει να βγει από πάνω. Πρέπει να επιβιώσει. Πρέπει η φωνή της να είναι του ισχυρού. Έτσι υπολογίζοντας τα συμφέροντα της ξεδιπλώνει ένα σχέδιο που εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τη Μέση Ανατολή. Οι σύμμαχοι που τα συμφέροντα τους εναρμονίζονται με της Γαλλίας: Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία πρέπει να περικυκλωθεί. Η Τουρκία πρέπει να ηττηθεί.

4. Napoleon I: "Europe is a molehill. It has never had any great empires, like those of the Orient" - Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Μέση Ανατολή

Η Γαλλία ανέκαθεν ασχολούνταν με την Ευρώπη. Η Ελλάδα ποτέ. Όλες οι ιστορικές γεωπολιτικές κινήσεις της Ελλάδας κοιτούσαν στην Ανατολή. Και η Ελλάδα είχε δίκαιο. Πέρα του οικονομικού σκέλους που διαδραματιζόταν στη Δυτική Ευρώπη όλες οι μεγάλες διαμάχες πάντα έγιναν στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει λόγος που εκεί ξεκίνησε ο πολιτισμός και υπάρχει λόγος που δεν έχουν ειρήνη ακόμα και σήμερα. Ένα τόσο σημαντικό σημείο δε πρέπει να ελέγχεται εύκολα. Όλοι προσπάθησαν να το κατακτήσουν. Ακόμα συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος. Και η Γαλλία το έχει καταλάβει. Και ξέρει πως για να επιβιώσει ως ισχυρή πρέπει να μην αφήσει τα συμφέροντα της εκεί σε λάθος χέρια.

Ο φυσικός γεωπολιτικός χώρος της Ελλάδας είναι σε αυτό το χώρο. Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Ανατολία, Κύπρος. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό πιόνι στη σκακιέρα της MENA. Και η Ελλάδα πάντα είχε δυο δυνάμεις να προσπαθούν να την ελέγχουν. Από τη Δύση την Ιταλία. Από την Ανατολή τη όποια εκάστοτε Τουρκία. Το δυτικό κομμάτι αυτού του παζλ στρεφόταν ενάντια στη Τουρκία μόνο όταν αυτή έφευγε πέρα της Ελλάδας. Και το ανατολικό κομμάτι (πάντα με τη βοήθεια της Ρωσίας) χτυπούσε το δυτικό όταν αυτό έφευγε ανατολικά της Ελλάδας. Η Ελλάδα στη μέση έκοβε το πέρασμα της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και το πάτημα της στα Βαλκάνια (μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως η Τουρκία χτυπούσε την Ελλάδα πάντα στη Μακεδονία και στο Αιγαίο). Η Ελλάδα στη μέση έκοβε τον έλεγχο της Ιταλίας προς το Σουέζ και έμπαινε ανάχωμα προς την Αδριατική (μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως οι Λατίνοι πάντα χτυπούσαν την Ελλάδα στη Κρήτη, στο Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα). Η Τουρκία αυτή τη φορά δεν έχει σκοπό να φύγει πιο δυτικά της Ελλάδας. Ο λεγόμενος εθνικός όρκος είναι αρκετός. Και οι Δυτικοί δεν έχουν σκοπό να φύγουν πιο ανατολικά της Ελλάδας. Οπότε για τώρα η Ρωσία δε παρεμβαίνει κατά της Τουρκίας. Και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται αυτό χρησιμοποιώντας την θέληση της Ρωσίας να διαλύσει την ανατολική πτέρυγα της Δύσης.

Εδώ λοιπόν μπορούμε να παρατηρήσουμε κάτι. Η Ελλάδα σήμερα εναρμονίζει τα συμφέροντα της με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Το ίδιο και η Γαλλία. Η Ελλάδα στρέφει τα συμφέροντα της κατά της Τουρκίας και της Ιταλίας. Το ίδιο και η Γαλλία. Η Γαλλία θέλει να θωρακίσει την Ανατολική Μεσόγειο ώστε να επιβληθεί στους γείτονες της και να ανοίξει τα φτερά της παγκόσμια. Η Ελλάδα είναι το ανάχωμα που ψάχνει ενάντια στους ανταγωνιστές της. Και αυτό υλοποιείται δένοντας τα συμφέροντα των χωρών με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε μια επίθεση στη μία να βλάπτει τα συμφέροντα της άλλης. Δεν αρκεί η καλή θέληση. Πρέπει τα συμφέροντα να δέσουν και υλικά. Με γη και ύδωρ. Γι' αυτό γίνονται και οι αγορές όπλων. Δεν υπάρχει φιλία για τις αγορές όπλων. Οι αγορές όπλων γίνονται για τη φιλία.

Παλαιότερα ίσχυαν τα ίδια. Η γεωγραφία είναι η μοίρα μας είπαν οι αναλυτές. Κάθε χώρα ορίζεται γεωστρατηγικά από αυτά που της δόθηκαν. Γι' αυτό η Γαλλία μας βοηθάει εδώ και διακόσια χρόνια. Η ανεξάρτητη Ελλάδα ήταν αυτό που χρειαζόταν στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή που μόνοι παίχτες ήταν Τούρκοι, Γερμανοί, Άραβες και Ιταλοί. Την Ελλάδα την απειλούν Ιταλοί και Τούρκοι. Οι ίδιοι που ανακόπτουν τη Γαλλία. Η Γαλλία μας χρειάζεται. Και εμάς αυτό μας συμφέρει για το δικό μας raison d'État.


1/9/2020



           ΣXETIKA KEIMENA         





Κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Γαλλίας 
με συμμετοχή του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle.

Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελληνικές και γαλλικές δυνάμεις, στις οποίες θα συμμετάσχει και η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι επιδιώξεις της Τουρκίας ξεπερνούν τις προκλήσεις στην Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Παρίσι να δείχνει αποφασισμένο να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία του στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ο γάλλος ΥΠΕΞ, Υβς Λε Ντριέν είχε δηλώσει χτες ότι απολύτως απαράδεκτη η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα ότι θα ήταν σφάλμα να αφεθεί η ασφάλεια της περιοχής στα χέρια άλλων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, υπάρχει και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις κοινές ασκήσεις και στρατιωτικές δυνάμεις από την Αίγυπτο.

Τέλος, αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γαλλίδα ομολόγου του, Φλορένς Παρλί.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ατζέντας της συνομιλίας των δύο υπουργών, σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αναφερθούν και στην αγορά οπλικών συστημάτων, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες έχουν αναθερμανθεί οι οι συζητήσεις με την Γαλλία.

Οι συζητήσεις αφορούν όχι μόνο τις φρεγάτες Belh@rra αλλά και την αγορά μαχητικών τύπου Rafale, καθώς και προμήθεια βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ για αγορές νέων οπλικών συστημάτων, κάποια εκ των οποίων άμεσα, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και ανταλλακτικών άμεσης προτεραιότητας.

Έλληνας αξιωματούχος σε Reuters:
 Συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών

Νωρίτερα σήμερα άλλωστε, Έλληνας αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters προχώρησε στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που φέρνουν τη χώρα μας σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για την απόκτηση μαχητικών Rafale.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία, και όχι μόνο, προκειμένου να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. «Εντός αυτού του πλαισίου, διεξάγονται συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τελική συμφωνία.

Από την πλευρά του Γάλλος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει συμφωνία, όπως αναφέρεται σε διάφορα μέσα ωστόσο διεξάγονται διαπραγματεύσεις για διάφορα ζητήματα.

https://www.liberal.gr/news/koines-askiseis-elladas-gallias-me-summetochi-tou-aeroplanoforou-charles-de-gaulle/320803


1/9/2020