Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποβαθμίζει τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό μέσω φιλοτουρκικών αποφάσεων.

 Λεηλασίες και κλοπές περιουσιών ιδίως κουρδικών οικογενειών, συστηματικά βασανιστήρια και εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί, βιασμοί γυναικών και κοριτσιών κάποτε εμπρός στους οικείους τους, λεηλασίες και καταστροφές ελληνιστικών και χετιτικών αρχαιοτήτων, βεβηλώσεις τάφων και ιερών των γεζιντιτών. 
Αυτά είναι τα κατορθώματα των Τούρκων και των συμμάχων τους στη Συρία, όπως τα καταγράφει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα. (Βλ. σχόλια) Παρουσία ακόμη και αξιωματικών του τουρκικού στρατού έγιναν κάποια απ' αυτά, με άμεσο όργανο εκτελεστικό τις συμμορίες των τζιχαντιστών και των άλλων κακούργων που μισθοδοτεί ο Ερντογάν.
Με αυτή τη χώρα του διαχρονικού εγκλήματος μάς καλούν να κάνουμε διάλογο οι εταίροι και σύμμαχοί μας, αυτή τη χώρα αντιμετωπίζει ως υποψήφιο μέλος της η ΕΕ και αυτήν ετοιμάζεται να ανταμείψει προσεχώς με κάποια ακόμη δισ. για τη συνεργασία της στο... προσφυγικό. Οι ίδιοι... ανθρωπιστές που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα ανοσιουργήματα του Πούτιν ή του Λουκασένκο ή του Μαδούρο, όταν πρόκειται για τον καρντάση τους από την Άγκυρα παριστάνουν τον στραβό και τον μουγκό...



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποβαθμίζει τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό μέσω φιλοτουρκικών αποφάσεων. 

Δεδομένου ότι η Ευρώπη υπερηφανεύεται για τους θεσμούς που υποστηρίζουν και προωθούν το διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ίσως το πιο δημοφιλές σύμβολο της ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κρατική τέχνη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η δικαιοδοσία του είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, 47 κράτη είναι μέλη, 20 περισσότερες χώρες από ό,τι έχουν προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά με τους θεσμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η αλαζονεία και η έμφαση στην ηθική ισοδυναμία τείνει να διαβρώσει τη θέση τους και να προδώσει τις αρχές για τις οποίες στέκονται. Η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary Robinson, για παράδειγμα, γελοιοποίησε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν χρηματοδότησε την “Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και της Σχετικής Μισαλλοδοξίας” του Οργουελιανού.  Στη συνέχεια, υπάρχει η Αμερικανική Επιτροπή Υπηρεσιών Φίλων: Το 1947, ήταν ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τρεις δεκαετίες αργότερα, ο διευθυντής του το μεταμόρφωσε σε κύριο απολογητή για τους Ερυθρούς Χμερ καθώς μετάλλαξε την πλατφόρμα για τη δική του πολιτική μεγαλοπρέπεια.

Έτσι, έχει γίνει τώρα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Robert Spano (Ιταλο-Ισλανδός δικηγόρος που υπηρετεί ως πρόεδρος του δικαστηρίου) ταξίδεψε στην Τουρκία. Δεν υπάρχει τίποτα στραβό σχετικά με αυτό: οι υπάλληλοι του Δικαστηρίου ταξιδεύουν συχνά για να συζητήσουν τις διαδικασίες για τις αποφάσεις. Ο Σπανό, ωστόσο, είχε μια άλλη ατζέντα: δέχθηκε τιμητικό διδακτορικό στη νομική από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Η επίσκεψή του και η αποδοχή της τιμής πραγματοποιείται με φόντο μια μαζική, πολυετή καταστολή της κοινωνίας των πολιτών εντός της Τουρκίας. Το Freedom House, οι αξιολογητές του οποίου είναι από καιρό πιο απολογητικοί στην Τουρκία από ό,τι θα άξιζε, τώρα ορίζει την Τουρκία ως ένα μη ελεύθερο καθεστώς. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εν τω μεταξύ, έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για δημοσιογράφους και θρησκευόμενους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Πολιτών Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “Χορηγώντας το τιμητικό πτυχίο στον κ. Σπανό, η Τουρκία προφανώς πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να προσπαθήσει να φιμώσει τους επικριτές του φρικτού ιστορικού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι ο κ. Σπανό δεν αρνήθηκε το τιμητικό διδακτορικό θα ερμηνευθεί σίγουρα ως ένδειξη νομιμοποίησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία υπό την εξουσία του σημερινού Προέδρου”.

Ειλικρινά, έχουν δίκιο. Η αποδοχή του από ένα τουρκικό βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων θυμίζει εκείνους των οποίων το εγώ ή η κακή κρίση τους οδήγησαν να αποδεχθούν το “Διεθνές Βραβείο Αλ-Καντάφι” του αείμνηστου Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Η απόφαση του Σπανό να δεχθεί τιμητικό πτυχίο αμφισβητεί την κρίση του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αριστοτεχνικός χειραγωγός και ο Σπανό έπαιξε στα χέρια του. Με απλά λόγια, οι ενέργειες του Σπανό αποτελούν προσβολή για τα εκατομμύρια Τούρκων που υφίστανται τώρα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν.

Του Michael Rubin

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος


15/9/2020


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ               



 Με το βλέμμα στη Δυτική Θράκη ,ο Ερντογάν 
προσπαθεί να προσεταιριστεί την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Το όνομά του,Ρόμπερτ Σπάνο. Ιταλο-ιρλανδός δικαστής ,που πριν από τέσσερις μήνες διορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Τουρκία όπου αναγορεύτηκε «Επίτιμος Διδάκτορας» στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης . Τι κι αν στο ίδιο πανεπιστήμιο έχουν εκδιωχθεί πάνω από 200 καθηγητές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 με την κατηγορία της “ανατρεπτικής δράσης” κατά του Ερντογάν. Ειναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να παραστούν στη βράβευση του Σπάνο,καθώς εκφράστηκαν φόβοι για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μετά τη βράβευσή του ο Ρόμπερτ Σπάνο έγινε φυσικά δεκτός με τιμές από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής.

Η επίσκεψη Σπάνο ξεσήκωσε κύμα οργής στην ίδια την Τουρκία,καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει σε φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών υπό το πρόσχημα της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα.« Ο Ρόμπερτ Σπάνο αγνόησε τα αιτήματα για διεξαγωγή συναντήσεων με αξιωματούχους από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, δήλωσε η Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί ,πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία (TİHV). Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι την μόνη πόλη που επισκέφτηλε ο Σπάνο εκτός Κωνσταντινούπολης ήταν το Μαρντίν ,στην νοτιοανατολική Τουρκία,όπου ο εκλεγμένος δήμαρχος εκδιώχθηκε από το καθεστώς και αντικαταστάθηκε από έναν διορισμένο από την κυβέρνηση αξιωματούχο.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Σπάνο στην Τουρκία και αφού οι καταγγελίες εναντίον του είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ «υπενθύμισε τις αρχές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τόνισε τη σημασία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ιδίως σε αυτά τα πλαίσια την ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και της ελευθερίας της έκφρασης»!

Και φυσικά ο Ερντογάν… έτρεξε να κρυφτεί φοβισμένος! Σε μια χώρα ,η οποία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2019, καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ 140 χωρών για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Birgün,δεν κάνεις επίσκεψη αβροφροσύνης! `Η δεν πηγαίνεις καθόλου ή όταν πάς καταγγέλεις τις παραβάσεις ανοικτά!

Ας μην κρυβόμαστε! Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν δεν εδωσε κιόλας συγχωροχάρτι στον Ερντογάν, σίγουρα έπαιξε το παιγνίδι του Τούρκου προέδρου. «Η επίσκεψη Σπάνο στη Τουρκία ήταν μια φιλοκυβερνητική παράσταση κουκλοθέατρου και έπαιξε νομιμοποιητικό ρόλο για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών» τόνισε η Σεμπνέμ Φινκαντσί και ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΔΑΔ. Ο ανεκδιήγητος Σπάνο αρνείται φυσικά να το πράξει, αλλά μήπως το «δικαστήριο πρέπει να συζητήσει και να ζητήσει την παραίτησή του;» αναρωτήθηκε η Σεμπνέμ Φικαντσί. «Είναι εκπληκτικό ,ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικαστηρίου να επισκέπτεται μια χώρα που κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αρνήθηκε να συναντηθεί με τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα»,πρόσθεσε .

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέδωσε τόσες τιμές στον Σπάνο χωρίς λόγο. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα χωρίς σχεδιασμό. Ειναι φυσικό να προσπαθεί να προσεταιριστεί τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ενόψει των κινήσεων που έχει σχεδιάσει να κάνει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Τουρκία,παριστάνοντας το θύμα και η αδικημένη. Μέσα στο παιγνίδι αυτό που θα ξετυλίξει πολύ σύντομα ο Ερντογάν εντάσσεται και η Δυτική Θράκη. Δεν είναι τυχαία η κινητικότητα των Τούρκων τις τελευταίες ημέρες για θέματα της Δυτικής Θράκης.Πρόσφατα ο Ερντογάν ανακάλυψε «επιθέσεις στους συγγενείς και τους αδελφούς στη Δυτική Θράκη» και προειδοποίησε ότι «υπάρχει το διεθνές δίκαιο και άλλες μέθοδοι» .

Λίγο νωρίτερα,ο προεδρικός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν είχε πεί: «Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν, μιλώντας μεταξύ μας, να διανύσουμε απόσταση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικῶν Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκαλεί επίσης προκλητικά την Ἑλλάδα για την μη «αναγνώριση τουρκικών σωματείων» στη Δυτική Θράκη .Η ερντογανική εφημερίδα Sabah έθεσε επίσης θέμα «τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» ,ενώ κάποια σωματεία τῆς μουσουλμανικῆς μειονότητος τῆς Θράκης επιδιώκουν και νομικά να αυτοαποκαλοῦνται «τουρκικά»,με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει «εθνική τουρκική μειονότητα». Αξιώνουν μάλιστα την εφαρμογή παλιότερης απόφασης τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου του 2007 γιά τήν ἀναγνώριση «τουρκικῆς ταυτότητος».

Ολα τα είχαμε λοιπόν,φανταστείτε να βάλει η Αγκυρα στο τραπέζι του «διαλόγου» και ζήτημα «αυτοδιάθεσης» της Δυτικής Θράκης!

Τις στοχεύσεις της Αγκυρας απέκρουσε με αδιάσειστα στοιχεία ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας πρόσφατα σε διαδικτυακή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου:«Αποτελεί κοινό τόπο, ιδίως σε διεθνές επίπεδο, ότι η Ελληνική Θράκη παρέχει ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα και για το πώς αντιλαμβάνονται Ελλάδα και Τουρκία, αντιστοίχως, την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδίως ως προς το ειδικό εκείνο τμήμα της, το οποίο αφορά την ρύθμιση του ζητήματος των Μειονοτήτων που υπήρχαν στις δύο Χώρες, κατά τον χρόνο σύναψής της. Η Ελλάδα έχει αποδείξει -και αποδεικνύει καθημερινώς, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι γενικώς, κατ’ εξοχήν δε στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης, σέβεται στο ακέραιο τις ως άνω ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης.Όλως αντιθέτως, η Τουρκία εκπροσωπεί το απεχθές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, παράδειγμα της πλήρους περιφρόνησης της Διεθνούς Νομιμότητας και σε ζητήματα Μειονοτήτων, όπως προκύπτει και από την συμπεριφορά της, μετά την σύναψη της Συνθήκης της Λωζάνης, έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και αλλού» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

Θα χρειαστούν όμως πολλές παρεμβάσεις και σε όλα τα ευρωπαικά επίπεδα,καθώς ο Ερντογάν μετέρχεται «άλλες μεθόδους» ,όπως έδειξε η υποδοχή του προέδρου του ΕΔΑΔ, Ρόμπερτ Σπάνο στην Τουρκία. Οπως αποκαλύπτει μάλιστα το βρετανικό περιοδικό Economist ,«η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κινητοποιήσει τις ξένες διπλωματικές της αποστολές,τα προξενεία της, ομάδες lobby και φίλα προσκείμενους ακαδημαϊκούς,με στόχο να προκαλέσει ‘‘απέχθεια” για τις δυτικές κυβερνήσεις και να νομιμοποιήσει τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Αλλωστε ,στο πλαίσιο των νεo-Οθωμανικών επιδιώξεών του,ο Ερντογάν φτάνει μέχρι την Αμερική. Οπως γράφει ο Economist ,«η Τουρκία έχει επίσης προσεγγίσει τους Μουσουλμάνους και τους μαύρους της Αμερικής, κάνοντας απροσδόκητες κινήσεις. Έχει ιδρύσει ένα Ισλαμικό κέντρο κοντά στην Ουάσιγκτον. Μία από τις κόρες του Ερντογάν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω ιδρύματος, το οποίο αγόρασε το αγρόκτημα “Μοχάμεντ Άλι” στο Σικάγο για 3 εκατομμύρια δολάρια με στόχο να το μετατρέψει σε θερινό σχολείο για τους Μουσουλμάνους» . Προ διετίας, ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τις κόρες του μαύρου μουσουλμάνου ήρωα, Malcolm X. Μια από τις κόρες του Malcolm X δήλωσε μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενσαρκώνει την κληρονομιά του πατέρα της. Λίγο αργότερα, η Τουρκία μετονόμασε ένα δρόμο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε «Λεωφόρο Malcolm X».

Τι δεν καταλαβαίνει λοιπόν η Ευρώπη; Εκτός κι αν τα συμφέροντα κλείνουν μάτια και στόματα…

Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα ''Δημοκρατία''

Από Militaire News -11/09/2020