Να γιατί το Καστελόριζο δεν θυσιάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1)
Τι ερευνούσε το Ρεις που δεν το ερευνούσε επειδή "είχε θόρυβο" ;
  (2) Υδρίτες Μεθανίου-Το καύσιμο του μέλλοντος και το γεωπολιτικό του αποτύπωμα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.


Να γιατί το Καστελόριζο δεν θυσιάζεται.

Ο Τούρκος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης , Δρ. Γκουρκάν Κουμπάρογλου αποκαλύπτει με επιστημονικά στοιχεία γιατί η Αγκυρα έχει λυσσάξει με το Καστελόριζο.  «Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη ,Ρω) βρίσκεται πολύ κοντά σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Κόλπο της Αττάλειας ως τον Κόλπο της Φοινίκης και νοτιο-ανατολικά του νησιού βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας υποθαλάσσια όρη λάσπης με υδρίτες εγκλωβισμένου μεθανίου» ,δηλαδή το 70% και 90% του φυσικού αερίου, λέει ο Τούρκος καθηγητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Yeni Safak''. Ο Κουμπάρογλου συμβουλεύει μάλιστα τους πολιτικούς στη Γείτονα να πάψουν να αποκαλούν το ελληνικό νησί Μεγίστη (Μeis) αλλά να το λένε στα τουρκικά: Kızılhisar! «Το όνομα Μεγίστη δόθηκε από την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα ήταν καταλληλότερο η τουρκική κοινή γνώμη να χρησιμοποιεί το όνομα Kızılhisar» λέει στην Yeni Safak o Τούρκος καθηγητής, δείχνοντας και τους μύχιους πόθους της Αγκυρας !

Ο Tούρκος καθηγητής λέει ότι στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εκπονηθεί ένας χάρτης υποθαλάσσιων ηφαιστείων που εκπέμπουν αέριο μεθάνιο στη Μεσόγειο. Οπως αναφέρει ο Κουμπάρογλου :«Τα ηφαίστεια αυτά στη Μεσόγειο βρίσκονται : Στη λεκάνη του Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται ως την θαλάσσια περιοχή Ζορ ,όπου έχει ανακαλυφθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου. Στη λεκάνη Λεβάντ , η οποία περιλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου και στη μεσογειακή επέκταση της λεκάνης της Σύρτης, στη Λιβύη Ηφαίστεια μεθανίου βρίσκονται επίσης ανατολικά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατά μήκος της μέσης γραμμής μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Μεγίστης. Για το λόγο αυτό, η περιοχή ανατολικά της Μεγίστης έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών γεωλογικών ερευνών και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία υδριτών αερίου στον πυθμένα της θάλασσας». Δια ταύτα ο Τούρκος καθηγητής καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει με τίποτα στην υπόθεση του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου, γιατί «αυτές οι πηγές είναι ακριβώς που ωθούν την Αθήνα να καταφεύγει σχεδόν σε πόλεμο για ένα μέρος που απέχει περισσότερο από 500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα».

Αυτά λένε οι Τούρκοι και ορέγονται το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Τουρκία προσπαθεί για πολύ καιρό τώρα να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο, την Κρήτη και την Κύπρο είναι μέρος της τουρκικής ΑΟΖ. Αλλά αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση όλων των κανόνων του Δίκαιου της Θάλασσας.

Η Μεγίστη και τα άλλα δύο νησιά του συμπλέγματος δεν αποτελούν λοιπόν μόνο το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Αλλά κρύβουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, κοντά στις ακτές τους. Και γι αυτό οι Τούρκοι θέλουν να σβήσουν το Καστελόριζο από τον ελληνικό χάρτη. Πρέπει να το καταλάβουν όσοι λένε ανερυθρίαστα «να θυσιάσουμε το Καστελόριζο για να ηρεμήσει ο Ερντογάν»!

Φυσικά, οι Ελληνες επιστήμονες δεν περίμεναν από τους Τούρκους συναδέλφους τους να ανακαλύψουν την …Αμερική! Το Ιδρυμα Γεωλογικών Ερευνών έχει κάνει έρευνες στην ίδια περιοχή εδώ και 15 χρόνια . Στα υποθαλάσσια όρη «Αναξίμανδρος» βρίσκεται σύμφωνα με το ΙΓΜΕ μια από τις μεγαλύτερες γνωστές συγκεντρώσεις παγωμένου φυσικού αερίου παγκοσμίως ,λέει στη «δημοκρατία», ο Γιάννης Χατζηχρήστος, τέως στέλεχος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής. «Μιλάμε για μια ποσότητα περίπου 100 φορές περισσότερη αυτής των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί! Φυσικό αέριο σε σχετικά μικρό βάθος που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για καμιά εκατοστή χρόνια» .Ολα αυτά περιγράφονται στην Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008 (Μεσόγειος Όρη Αναξίμανδρος, Ελληνική Γεώσφαιρα (ISSN: 1791-2210Τόμος 2, Τεύχος 3) χωρίς οι κυβερνήσεις που πέρασαν έκτοτε να θέσουν ζήτημα ιδιοκτησίας της περιοχής…

Τι κάνει λοιπόν ο Ερντογάν; Προσπαθεί να «γκριζάρει» την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου .Διεκδικώντας παράλληλα μερικές δεκάδες νησιά και νησίδες στο Αιγαίο αλλά και όλη την Κύπρο, θέλοντας να καταργήσει την Συνθήκη της Λωζανης του 1923 και γιατί όχι του Παρισιού το 1947!. Ο θερμοκέφαλος υπουργός Αμυνας ,Χουλούσι Ακάρ το είπε χωρίς περιστροφές: Η Αγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει ξανά ότι έκανε το 1974 στην Κύπρο!

Υπάρχουν λοιπόν «εγκέφαλοι» που μπορούν να σκέφτονται να παζαρέψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για να ηρεμήσουν τον Ερντογάν; Με μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση; Διακινδυνεύοντας τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Κύπρο με αυτούς που διατηρούν ακόμα στρατό Κατοχής στη Μεγαλόνησο; Όπως λέει ο ειδικός για τις ΑΟΖ, Θόδωρος Καρυώτης, «η Ελλάδα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Καστελόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον, το 1964. Στο αρχικό σχέδιο, η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια. Επιπλέον το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο. Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία το απέρριψε. Όχι στο σχέδιο Ατσενσον είχε πει στον τότε πρόεδρο Τζόνσον και ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά από πληροφόρηση του από τον σύμβουλό του στο Υπουργείο Συντονισμού, Αντώνη Καρρά , ο οποίος είχε πληροφορηθεί για τους υδρίτες κατά την παραμονή του στην Αμερικη. Μπορεί να εχουν περάσει από τότε 56 χρόνια, αλλά οι Τούρκοι εποφθαλμιούν τώρα περισσότερο απο ποτέ το σύμπλεγμα του Καστελόριζου …»

Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα ''Δημοκρατία''

Από Militaire News -15/09/2020 




 1.
Τι ερευνούσε το Ρεις που δεν το ερευνούσε επειδή "είχε θόρυβο" ?

Δεν χρειαζόταν τόσος κόπος για να ξαναανακαλύψει τα υποθαλάσσια όρη Αναξίμανδρος, νότια του Καστελόριζου και από τι είναι φτιαγμένα.

Θα μπορούσαν να αγοράσουν τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες από την. ΝΑΣΑ, από τους δορυφόρους που χρησιμοποίησε για τον εντοπισμό τεραστιων ποσοτήτων παγωμενου μεθανίου και κάτω από τους πάγους της Αρκτικής ή στην Σιβηρία, αυτούς που πέρσι πήραν φωτιά και έκαψαν το 1/3 της.

Ακόμα πιο εύκολα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών του ΙΓΜΕ στην ίδια περιοχή (Μεσόγειος Όρη Αναξίμανδρος, Ελληνική Γεώσφαιρα, Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008,  ISSN: 1791-2210, Τόμος 2, Τεύχος 3) απ όπου και η σχετική φώτο εξόρυξης. Γνωστά πράγματα, ανακαλυφθεντα εδώ και 15 χρόνια, χωρίς να θέσουν τότε ζήτημα ιδιοκτησίας της περιοχής...

Τι είναι αυτό το παγωμένο πράμα?

Μεθάνιο, δηλαδή το γνωστό μας φυσικό αέριο, εγκλωβισμενου μέσα σε πάγο νερού εδώ και 500 εκ χρόνια (τότε είχε ξεπαγωσει απότομα λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με αποτελεσμα το Μεγάλο Θανατικό. Το 95% των εμβιων στην Γη πέθαναν ακαριαία από δηλητηρίαση).

Ενα κυβικό μέτρο από αυτόν τον πάγο όταν λιώσει δίνει 60 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Στα όρη Αναξίμανδρος βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες γνωστές συγκεντρώσεις παγωμενου αερίου παγκοσμίως. Ποσότητα περίπου 100 φορές περισσότερη αυτής των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί! Φυσικό αέριο σε σχετικά μικρό βάθος που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για καμιά εκατοστή χρόνια. Τζάμπα πράμα δηλαδή. 

Πως συλλέγεται;

Τρεις διαφορετικές διαδικασίες που εξετάζονται ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ για την ανάκτηση του μεθανίου:

• Με ζεστό νερό που αντλείται μέσα στο κοίτασμα ένυδρου μεθανίου μέσω ενός πηγαδιούΑκριβή μέθοδος σε ενέργεια, την ξεχνάμε. 

•Με Αποσυμπίεση:Γίνονται γεωτρήσεις στα κοιτάσματα από πάνω απελευθερώνοντας  την πίεση, όπως το τρύπημα του σωλήνα σε ένα λάστιχο ποδηλάτου. Με την πτώση της πίεσης οι υδρίτες διασπούνται  αργά και το μεθάνιο απελευθερώνεται. Τεχνική που την έχουν αναπτύξει οι Κινέζοι πολύ, και τους την αντιγράφουν τώρα οι Γιαπωνέζοι για να λύσουν το οξύ ενεργειακό τους πρόβλημα μετά το ατύχημα στην Φουκουσιμα από τους λίγους υδριτες στην θάλασσα τους. 

• Με ενέσεις με διοξείδιο του άνθρακα: Το μεθάνιο απελευθερώνεται από υδρίτες όταν  εμποτισθουν με ένα άλλο αέριο. Το διοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει εύκολα το μεθάνιο και παίρνει την θέση του στον πάγο. Ο υδρίτης του  διοξείδιο του άνθρακα είναι σημαντικά πιο σταθερός από τον  υδρίτη μεθανίου. Η μέθοδος, λύνει δυο προβληματα: Δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα που ειναι το αέριο θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και δίνει καύσιμο μεθανιο/φυσικό αέριο χωρίς εξόρυξη. Μειώνοντας αυτό που είναι σε κατάσταση που μπορεί να ξαναδημιουργησει το επόμενο Μεγάλο Θανατικό!
Η τεχνολογίες που απαιτούνται γι αυτήν την μέθοδο θέλουν όμως γύρω στα 10 χρόνια να ωριμάσουν. Εκτός αν πέσει περισσότερο χρήμα στο R&D... 

Άρα ο "καλός μας γείτονας" δεν ψάχνει για να λύσει τώρα κανένα ενεργειακό η οικονομικό του πρόβλημα. Γκριζάρει την περιοχή για να την παζαρεψει διεκδικώντας παράλληλα 18 νησιά και όλη την Κύπρο θελωντας να καταργήσει την Συνθήκη της Λωζανης του 1923.

Και αφού τα είπα όλα αυτά και ξελαφρωσα, θα ήθελα να θέσω το ερώτημα:

Ποιός νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί να μπει σε μια τέτοια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση διακινδυνευοντας τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Κύπρο με αυτούς που διατηρούν ακόμα στρατό Κατοχής πάνω της? Με τελικό αναμενόμενο αποτέλεσμα και το χάρισμα ενεργειακών αποθεμάτων στον τσαμπουκά της γειτονιάς? Η μήπως στην πρόθυμη κα Μερκελ, που προσπαθεί να τους βάλει στο χέρι, και μέσα από μνημόνια, από το 2015? 

Καμία συνεκμετάλλευση αυτού του πλούτου δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία θέλει να τον παζαρευει με κυριαρχικά μας δικαιώματα και οι νεοφιλελε να τα υποθηκευσουν για τα παλιά και νέα χρέη που δημιούργησαν, που είναι όσο το 1/60 της αξίας αυτών των πάγων!

Ουφ, τα είπα.
Τι δεν καταλαβαίνεις?

Γιάνννης Χατζηχρήστος



20/8/2020


  2.
Υδρίτες Μεθανίου-Το καύσιμο του μέλλοντος και το γεωπολιτικό του αποτύπωμα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στους υδρίτες μεθανίου, θα τονίσουμε τι είναι, που υπάρχουνε πάνω στον πλανήτη, με ποιες τεχνολογίες εξορύσσονται, ποιο είναι το μέλλον τους και ποιο θα είναι το γεωπολιτικό τους αποτύπωμα πάνω στον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια και αν μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς παγκοσμίως.

Υδρίτες Μεθανίου

Η ύπαρξη του ένυδρου μεθανίου έχει γίνει γνωστό από τη δεκαετία του 1930.Αλλά μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχει καταστεί ένα αντικείμενο σοβαρά υπόψη ως πιθανή πηγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για το μέλλον. Είναι δυνατόν τώρα να υπολογίσουμε  τα διαθέσιμα συνολικά ποσά με κάποια εμπιστοσύνη. [1]

Εύφλεκτος πάγος από μεθάνιο και νερό


Ένυδρο μεθάνιο σχηματίζεται όταν το νερό και το αέριο μεθάνιο συνδυάζονται σε θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και πιέσεις μεγαλύτερες από 30 bar ή 30 φορές την κανονική ατμοσφαιρική πίεση. Το μεθάνιο περιβάλλεται από τα μόρια του νερού και παγιδεύεται σε ένα μοριακό κλουβί. Ως εκ τούτου, οι Χημικοί αποκαλούν αυτό το είδος της μοριακής δομής κλαθρικό (λατ. clatratus = με ράβδους, κλουβιά).

Οι υδρίτες μεθανίου αναπτύσσονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Αυτοί συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι σχηματισμοί τους κάτω από το πυθμένα της θάλασσας απαιτούν ένα περιβάλλον με αρκετά υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Όσο πιο ζεστό το νερό είναι, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η πίεση του νερού. Έτσι, στην Αρκτική, οι υδρίτες μεθανίου μπορεί να βρεθούν κάτω από τα βάθη νερού της τάξης των 300 μέτρων, ενώ στις τροπικές περιοχές  μπορούν να βρεθούν  μόνο κάτω από τα 600 μέτρα.

Τα περισσότερα κοιτάσματα ένυδρου μεθανίου σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε βάθη νερού μεταξύ 500 και 3000 μέτρων. Τα ένυδρα άλατα είναι στερεά και άσπρα, παρόμοιο στην εμφάνιση με την κανονικό παγωμένο νερό. Όταν βγαίνουν από τον πυθμένα της θάλασσας αρχίζουν να σπάνε σιγά-σιγά. Αυτό απελευθερώνει το αέριο μεθάνιο το οποίο μπορεί στη συνέχεια να αναφλεγεί.[1]

Δείγματα θαλάσσιων ιζημάτων που περιέχουν υδρίτες. Αριστερά: Αν ειρηνικός, Δεξιά: Αν. Μεσόγειος (Όρη Αναξίμανδρου)
Πηγή: Ελληνική Γεώσφαιρα, Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008,  ISSN: 1791-2210, Τόμος 2, Τεύχος 3

Πως εξορύσσεται;

Τρεις διαφορετικές διαδικασίες που εξετάζονται για την ανάκτηση του μεθανίου:

• Κυκλοφορία του νερού: Ζεστό νερό αντλείται μέσα στο κοίτασμα ένυδρου μεθανίου μέσω ενός πηγαδιού, αυξάνοντας τη θερμοκρασία μέχρι το σημείο όπου οι υδρίτες διασπώνται  και το μεθάνιο απελευθερώνεται.

• Αποσυμπίεση: Οι υψηλές πιέσεις κυριαρχούν στα στρώματα ένυδρου μεθανίου, λόγω των υπερκείμενων φορτίων  υδάτων και ιζημάτων. Γίνονται γεωτρήσεις στα κοιτάσματα από πάνω απελευθερώνοντας  την πίεση, όπως το τρύπημα του σωλήνα σε ένα λάστιχο ποδηλάτου. Με την πτώση της πίεσης οι υδρίτες διασπούνται  αργά και το μεθάνιο απελευθερώνεται.

• Ενέσεις με διοξείδιο του άνθρακα: Το μεθάνιο απελευθερώνεται από υδρίτες όταν είναι εμποτισμένο με ένα αέριο. Το διοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει το μεθάνιο στην ένωση εγκλεισμού, αντικαθιστώντας το στο μοριακό κλουβί. Ένα αποτέλεσμα αυτού είναι μια ισχυρότερη δέσμη του μορίου του νερού με το διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι είχε με το μεθάνιο. Ο υδρίτης του  διοξείδιο του άνθρακα είναι έτσι σημαντικά πιο σταθερός από τον  υδρίτη μεθανίου. [1]

Αναπαράσταση των τριών μεθόδων εξόρυξης, 
Πηγή από την έκθεση που αναγράφεται στην παραπομπή [1]

Αποθέματα Υδριτών παγκοσμίως


Εκτίμηση για τα αποθέματα δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια γιατί μιλάμε για μια καινούργια μορφή ενέργειας, το μόνο σίγουρο που μπορούμε να αναφέρουμε και αναφέρετε σε πολλές εκθέσεις  και από πολλούς ειδικούς είναι ότι ο πλανήτης μας περιέχει μεγάλες ποσότητες υδριτών μεθανίου. Παρακάτω παραθέτουμε 2 πηγές για τα αποθέματα.

‘Οι υδρίτες μεθανίου είναι μία από τις αναδυόμενες καθαρές πηγές ενέργειας του 21ου αιώνα. Τα πιθανά αποθέματα υδριτών   υπολογίζονται  21.000 σε τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα οποία είναι περίπου 100 φορές τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως μέχρι αυτήν την στιγμή. Υποθέτοντας το 10% του συνόλου των αποθεματικών ότι μπορούν να αξιοποιηθούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου 600 χρόνια, όπως φαίνεται στους Πίνακες 9 και 10’.

(Source: A global survey of gas hydrate development and reserves :Specifically in the marine field Shyi-MinLu, Energy and Environment Research Laboratories ,Industrial Technology ResearchInstitute , Chutung ,Hsinchu310 ,Taiwan)

Η  πρώτη εκτίμηση είναι από έκθεση που κατέβηκε από την διεθνή επιστημονική βιβλιοθήκη http://www.sciencedirect.com/ , το όνομα και η προέλευση της παρατίθεται στις παραπομπές στο τέλος του άρθρου.[2]

Η δεύτερη εκτίμηση μας προέρχεται από την γερμανική ιστοσελίδα http://www.spiegel.de/ από ένα άρθρο με τίτλο ‘Warning Signs on the Ocean Floor: China and India Exploit Icy Energy Reserves,By Gerald Traufetter’. Είναι παλιά η πηγή γιατί το άρθρο γράφτηκε το 2007, απλώς το παραθέτουμε για να τονίσουμε ότι πολλοί γεωπολιτικοί παγκόσμιοι δρώντες όπως η Γερμανία έχουν γνώση για τους υδρίτες μεθανίου εδώ και πολλά χρόνια.[3]


Ιαπωνία η πρώτη χώρα που παράγει φυσικό αέριο από υδρίτες μεθανίου

Source: A global survey of gas hydrate development and reserves :Specifically in the marine field Shyi-MinLu, Energy and Environment Research Laboratories ,Industrial Technology ResearchInstitute , Chutung ,Hsinchu310 ,Taiwan

Ο Πρόεδρος Hirobumi Kawano της Ιαπωνική Κρατική Εταιρεία JOGMEG ανέφερε ότι  η εταιρεία έχει διεξάγει εργασίες προετοιμασίας για την πρώτη δοκιμή παραγωγής στην ανοικτή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στις χερσονήσους,  Atsumi και Shima, επίσης  η εταιρεία ξεκίνησε έναν έλεγχο ροής εφαρμόζοντας τη μέθοδο αποσυμπίεσης και επιβεβαίωσε την παραγωγή του αερίου μεθανίου από στρώματα υδριτών  μεθανίου στις 12 Μαρτίου, 2013.

Η  JOGMEC θα αρχίσει να αναλύει τα δεδομένα, ενώ συνεχίζει την εξέταση της ροής.[4]

Πιθανά κοιτάσματα υδριτών μεθανίου έχουν αναφερθεί σε θαλάσσια ιζήματα στο Nankai Trough από την ακτή του Ειρηνικού στην κεντρική Ιαπωνία, όπου το βάθος του νερού είναι πάνω από 500 μέτρα. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα αποθέματα υδριτών μεθανίου αντιστοιχούν σε προμήθεια 100 χρόνων  φυσικού αερίου για την Ιαπωνία, καθιστώντας το μια σημαντική δυνητική πηγή ενέργειας.[5]


Ύπαρξη υδριτών μεθανίου στην Νοτιανατολική Μεσόγειο

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας  (βλέπε εδώ) η ύπαρξη υδριτών μεθανίου ίσως είναι ο πραγματικός λόγος σύγκρουσης όλων των γεωπολιτικών δρώντων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και όχι τα συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παρακάτω παραθέτουμε δύο φωτογραφίες που δείχνουνε τις πιθανές περιοχές ύπαρξης υδριτών μεθανίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η πηγή των δύο φωτογραφιών είναι η εξής: Παρουσιάστηκε μία έκθεση  σε ένα συνέδριο εξειδικευμένο για υδρίτες μεθανίου με όνομα ΄Proceedings of the 7th International Conference on Gas Hydrates (ICGH 2011), Edinburgh, Scotland, United Kingdom, July 17-21, 2011’, το όνομα της έκθεσης είναι: ‘THE MEDITERRANEAN SEA: A NATURAL LABORATORY TO STUDY GAS HYDRATE DYNAMICS?’ από τους παρακάτω επιστήμονες:
•Daniel Praeg∗, Riccardo Geletti, Nigel Wardell Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (OGS), Borgo Grotta Gigante 42C, Sgonico, 34010 Trieste, ITALY
•Vikram Unnithan Jacobs University Bremen, GERMANY
•Jean Mascle, Sebastien Migeon Géoazur, Villefranche-sur-Mer, FRANCE
•Angelo Camerlenghi Istitució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) c/o Universitat de Barcelona, SPAIN

Το γεωπολιτικό αποτύπωμα των υδριτών μεθανίου



Αν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και με ορίζοντα το 2020 η τεχνολογία εξόρυξης υδριτών μεθανίου καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμη και το κόστος εξόρυξης βιώσιμο οι γεωπολιτικές αλλαγές θα είναι τεκτονικές, κάποιες από αυτές θα είναι:



•Ολική απεξάρτηση της Ιαπωνίας από εισαγωγές φυσικού αερίου,μερική ίσως απεξάρτηση και της Κίνας.
•Σταδιακός παραγκωνισμός των χωρών παραγωγής συμβατικών μορφών υδρογονανθράκων όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, όχι όμως και της Ρωσίας η οποία έχει αρκετές πιθανές περιοχές ύπαρξης κοιτασμάτων υδριτών μεθανίου.
•Μελλοντική τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο από παραγωγή υδριτών μεθανίου από την Μαύρη θάλασσα και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
• Αύξηση της γεωπολιτικής σημασίας των παρακάτω περιοχών λόγω της ύπαρξης υδριτών μεθανίου: Νοτιανατολική Μεσόγειος, Νοτιοανατολική Ασία, Μαύρη Θάλασσα, Κασία Θάλασσα, Βόρεια θάλασσα και φυσικά οι θάλασσες γύρω από την Ινδία που φαίνεται να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδριτών μεθανίου.

Από αυτά συνεπάγεται ότι η αμερικανική στροφή τα τελευταία χρόνια προς την Νοτιοανατολική Ασία ίσως δεν είναι μόνο η Κίνα αλλά ίσως και οι υδρίτες.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το ταξίδι τώρα ξεκινά και φαίνεται συναρπαστικό για αυτό δέστε τις ζώνες σας, η ιστορία των υδριτών μεθανίου τώρα ξεκίνησε και μπορεί να αλλάξει την ζωή πάνω στον πλανήτη μας όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. 

 Αθανάσιος Πίτατζης,
 Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής 2014-2015 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στο Μεταπτυχιακό Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου

[1] Μετάφραση κομματιών από τα αγγλικά από την έκθεση: world ocean review Marine  Resources –Opportunities  and Risks, ISBN 978-3-86648-221-0, Published by: maribus gGmbH, Pickhuben 2, D-20457 Hamburg, Germany, www.maribus.com, Chapter 3 Energy from burning ice
[2] Όλες οι πληροφορίες όπως και οι σχετικές εικόνες είναι από το άρθρο-έκθεση: A global survey of gas hydrate development and reserves:Specifically in the marine field Shyi-MinLu, Energy and Environment Research Laboratories ,Industrial Technology ResearchInstitute , Chutung ,Hsinchu310 ,Taiwan, http://www.sciencedirect.com/
[3] ‘Warning Signs on the Ocean Floor: China and India Exploit Icy Energy Reserves,By Gerald Traufetter’, :  


[4]Μετάφραση από τα αγγλικά από την Ιστοσελίδα: http://www.jogmec.go.jp/english/news/release/release0110.html?recommend=1 
[5] Μετάφραση από τα αγγλικά από την Ιστοσελίδα: http://www.jogmec.go.jp/english/oil/technology_015.html


18/11/2014




   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ