ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς, ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
   Το  Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) 
ευνοεί "μίνι" αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
 

Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς, ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές.

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί τελικά 2 δισ. ευρώ.

Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στις 125 μβ + mid swap, και στο 1,152%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως το τελικό επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,15%-1,25%, με το Ελληνικό Δημόσιο κινείται στο κατώτερο εύρος αυτών των προβλέψεων και να πετυχαίνει τελικά ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Σημειώνεται πως στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του 15ετούς κινείται στο 1,02%, ενώ κατά την έκδοση του περασμένου Ιανουαρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.

Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση δεν έχει οριστεί, ωστόσο αναμένεται να κινηθεί εώς τα 2 - 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα βεβαίως και με την ζήτηση που θα υπάρξει.

Ανάδοχοι τις έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί την πέμπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέτος και την τέταρτη εν μέσω πανδημίας, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει στόχο να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει γύρω από τα ελληνικά ομόλογα έτσι ώστε να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων αλλά και να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μία μέρα μετά την έκδοση-μαμούθ της Ε.Ε των δύο κοινωνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE, η οποία συγκέντρωσε ζήτηση-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει αυτή την έκδοση της Ε.Ε και μετά να κάνει κίνηση στις αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μέρος της χθεσινής ζήτησης για τους τίτλους της Ε.Ε μπορεί να κατευθυνθεί και στην ελληνική επανέκδοση.

Η "ασφάλεια" ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγοραστής που ονομάζεται ΕΚΤ με το πρόγραμμα PEPP, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (37,5 δισ. ευρώ) τα οποία και διασφαλίζουν τη χρηματοδότησή της τόσο φέτος όσο και το 2021, και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, δημιουργούν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας και ελκυστικότητας προς τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει τους ελληνικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι φέτος παρά την πανδημία.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μέσω του PEPP συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - και σε περίπτωση που αυξηθεί σε μέγεθος και επεκταθεί χρονικά τότε θα αγοράσει ακόμη περισσότερα - σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως τις ελληνικές εκδόσεις. Αυτό ο ΟΔΔΗΧ δεν αναμένεται να το αφήσει ανεκμετάλλευτο και έτσι θα προχωρά σε κινήσεις που βελτιώνουν την καμπύλη  και την ρευστότητα της ελληνικής αγοράς.

Ιστορικά χαμηλό το επιτόκιο δανεισμού 

Σχολιάζοντας την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: 

"Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%. Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.

Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.

Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά".

Της Ελευθερίας Κούρταλη


21/10/2020 


    ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    




 Το  Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) 
ευνοεί "μίνι" αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
 
Η πρωτοφανής για το ελληνικό δημόσιο χρέος συγκυρία στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η διαφαινόμενη επέκταση της διάρκειάς της, διαμορφώνουν εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις για μία μίνι αναδιάρθρωση του χρέους, με στόχο την περαιτέρω απομείωση του κόστους εξυπηρέτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι χωρίς να επηρεασθεί ο συνολικός όγκος του χρέους μπορούν να απομειωθούν "ακριβά” τμήματα του χρέους ή τίτλοι λιγότερο ελκυστικοί στην αγορά και να αντικατασταθούν με άλλους με υψηλή ζήτηση στη δευτερογενή αγορά, οι οποίοι να ευνοούν περισσότερο τη συνολική διάρθρωση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγγελία επανέκδοσης του τελευταίου 15ετούς ομολόγου. 

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το α΄ εξάμηνο του 2021 ετοιμάζονται κάποιες αλλαγές. 

Σ' αυτές περιλαμβάνεται η σχεδόν ολοκληρωτική απαλλαγή από το υπόλοιπο του χρέους προς το ΔΝΤ με την σταδιακή προεξόφλησή του μέσα στους επόμενους μήνες, όπως επίσης και η μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων κατα 3-4 δισ. ευρώ. 

Οι προεξοφλήσεις του ΔΝΤ και η μείωση των εκδόσεων των εντόκων πρόκειται να αντικατασταθεί με μεσομακροπρόθεσμους τίτλους των οποίων οι αποδόσεις πλέον είτε τείνουν στο μηδέν, είτε κινούνται σταθερά γύρω και κάτω της μονάδας. 

Οι προθέσεις της αγοράς ανιχνεύονται σταθερά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΔΔΗΧ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές εκδόσεις.

Πληροφορίες που προκύπτουν από τις διεργασίες αυτές αναφέρουν ότι εκτός από την επανέκδοση του ομολόγου 15ετούς διάρκειας, εξετάζεται μια ακόμη έκδοση, με διάρκεια 7 ετών. 

Βέβαια προς το παρόν τίποτα δεν είναι οριστικό ως προς την τελική σύνθεση των παρεμβάσεων και οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να αναπροσαρμοσθούν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις "τάσεις” που διαπιστώνονται στην αγορά. 

Για παράδειγμα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παράγοντες του κύκλου των primary dealers, αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο εκδόσεων πολύ μεγαλύτερης διάρκειας καθώς οι πιέσεις στις αποδόσεις θα ευνοούσαν ενδεχομένως μία τέτοια κίνηση από πλευράς ελληνικού δημοσίου. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ορίζοντας εκδήλωσης των κινήσεων που θα ολοκληρώσουν μία τέτοια μίνι αναδιάρθρωση του χρέους δεν προβλέπεται να κλείσει πριν από τα μέσα του 2021. 

Το μέλλον του PEPP και το ελληνικό χρέος 

Από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ, η σταθερή προοπτική στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται όλες οι κινήσεις που μέχρι στιγμής υλοποιούνται, καθορίζεται από το γεγονός ότι όλες οι εκδόσεις χρέους και οι σχετικές αλλαγές στην σύνθεσή του ανταποκρίνονται ...με μέτρο στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση ελληνικού κρατικού χρέους το οποίο έχει εντελώς "μοναδικά” χαρακτηριστικά. 

Τα ελληνικά ομόλογα παρότι παραμένουν σε διαβάθμιση non investment grade (δηλαδή jung/σκουπίδια):

- έχουν ενταχθεί στο έκτακτο προγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) της ΕΚΤ, το οποίο θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021 και κατά συνέπεια θεωρούνται ασφαλή,

- το ύψος των ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ με βάση την "κλείδα” της Ελλάδας στο συνολικό πρόγραμμα, είναι περισσότερα από όσα υπάρχουν διαθέσιμα στις αγορές,

- ήδη έχει αρχίσει η ζύμωση στο εσωτερικό της ΕΚΤ για πιθανή επέκταση του προγράμματος του PEPP τόσο ως προς την διάρκειά του (πέραν του Ιουνίου του 2021) όσο και ως προς το μέγεθός του (επιπλέον 400 δισ. ευρώ),

- έχουν τις υψηλότερες μέχρι στιγμής αποδόσεις από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ακόμα και από την Ιταλία, αλλά η τάση δείχνει ότι αυτές οι αποδόσεις μπορεί σύντομα να μηδενισθούν, 

- είναι τα μοναδικά κρατικά ομόλογα για τα οποία το δημόσιο διαθέτει ένα ποσό της τάξης των 35-37 δισ. ευρώ (το περιβόητο μαξιλάρι) που αποτελούν μοναδική εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια,

- οι εκδόσεις που πραγματοποιούνται από τον ΟΔΔΗΧ όσον αφορά την προσφορά παραμένουν πάντα πολύ χαμηλότερα από την ζήτηση, με αποτέλεσμα κάθε έκδοση να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των αποδόσεων και στην αύξηση των τιμών τους, ενώ παράλληλα τελευταία παρατηρείται και η διολίσθηση των spreads,

- η δρομολόγηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η παράλληλη διαθεσιμότητα των πόρων των σχετικών προγραμμάτων του ESM αυξάνουν ακόμα περισσότερο τόσο τον όγκο όσο και την διάρκεια ασφαλούς περιόδου για τα ελληνικά ομόλογα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να αποτελούν υλικό "δυσεύρετο” στη δευτερογενή αγορά της Ευρωζώνης, ακυρώνοντας τουλάχιστον προς το παρόν την "μελανιά” της διαβάθμισης του non investment grade. 

Βέβαια, η πλειονότητα των λόγων που προαναφέρονται ως πλεονεκτήματα αποτελούν συνάρτηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και του χρόνου που αυτή θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ολα όμως δείχνουν ότι η "τάση” αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει στον ορατό ορίζοντα και αυτό διαμορφώνει και την στάση των αγορών απέναντι στο ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο λόγω της ύφεσης εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα γύρω από το 200% του ΑΕΠ. 

Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό κίνητρο για μία σταδιακή και σχετικά ασφαλή - και προπαντός αποδεκτή από τις αγορές – μίνι αναδιάρθρωσή του. 

Με "απαλλαγή” από το ακριβό υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ και αντικατάστασή του με τίτλους πολύ χαμηλότερου κόστους εξυπηρέτησης, που μπορούν να καλύψουν μέρος της ασφυκτικής ζήτησης για κρατικούς τίτλους στη δευτερογενή αγορά. Την ίδια ανάγκη πρόκειται να καλύψουν και οι μεγαλύτερης διάρκειας τίτλοι που θα αντικαταστήσουν μέρος του όγκου των εντόκων γραμματίων. 

Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι αυτή η "μη ικανοποιούμενη” ζήτηση με τη σειρά της διευκολύνει τις διαδικασίες εκδόσεων τίτλων που θα συνδέονται με την απομείωση των NPLs, μέσω "Ηρακλή” αλλά και των άλλων σχημάτων που θα ακολουθήσουν. 
 
Του Γ. Αγγέλη


21/10/2020