Πώς φτάσαμε στο κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος.



 Πώς φτάσαμε στο κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος.
 
Κάθε άλλο παρά κεραυνό εν αιθρία αποτελεί το επικείμενο κλείσιμο έως το τέλος του 2020 του εργοστασίου της BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε στο Ρέντη, ήτοι το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής βιομηχανίας Πίτσος. Σενάρια για κλείσιμο της μονάδας υπήρχαν εδώ και μια πενταετία και ενώ παλαιότεροι εργαζόμενοι είχαν κατά καιρούς αποχωρήσει με προγράμματα εθελουσίας. Το τέλος της συγκεκριμένης μονάδας είχε δρομολογηθεί από το 2017 και έκτοτε έπαιρνε συνεχείς μικρές παρατάσεις, καθώς η εταιρεία είχε αναλάβει στο μεταξύ κάποια project παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών. 

Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού που δεν έγιναν ποτέ, σε συνδυασμό με την κρίση στην οικοδομή κατά την εποχή των μνημονίων και με την αναδιάταξη των παγκόσμιων ισορροπιών στις πρώτες ύλες, στα εργασιακά και στη βιομηχανία, έφεραν το εργοστάσιο στην σημερινή κατάσταση.

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρέμβει και να ανατρέψει το αναπόφευκτο. Όμως, η απόφαση του γερμανικού ομίλου φαίνεται πως είναι ειλημμένη. 

Οι λόγοι της αποχώρησης και οι επενδύσεις που δεν έγιναν 

Ενας από τους κεντρικούς λόγους αλλαγής στρατηγικής μεγάλων ομίλων διεθνώς είναι η μετατόπιση των παγκόσμιων ισορροπιών στις τιμές πρώτων υλών και κόστους εργατικών. Πέρα από τα επιμέρους προβλήματα κάθε χώρας, η γενική τάση είναι οι βαριές βιομηχανίες να φεύγουν από δυτικές - ευρωπαϊκές χώρες, με κατεύθυνση σε χώρες της Ασίας. Στο νέο παγκόσμιο κέντρο παραγωγής ρουχισμού, μεταλλικών κατασκευών, κλωστοϋφαντουργίας, πρώτων υλών και πολλών άλλων. 

Αλλη παράμετρος είναι ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά, ακριβές συσκευές, όπως αυτές της Bosch, δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από φθηνότερα προιόντα τρίτων χωρών.

Παράλληλα, ο γερμανικός όμιλος φαίνεται πως δεν υποστήριξε με νέες επενδύσεις τα εργοστάσια της Ελλάδας, οπότε αυτά έμειναν πίσω σε τεχνολογία και αυτοματισμούς, μειώνοντας και την παραγωγή τους.  

Η BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε., είναι η ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου BSH Home Appliances που εξαγόρασε την ιστορική βιομηχανία πριν από 43 χρόνια. Θυμίζουμε πως το Σεπτέμβριο του 2017 έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις περί κλεισίματος του εργοστασίου, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ανακοινώθηκε η παράταση της λειτουργίας της μονάδας για ένα ακόμη έτος, ήτοι έως το τέλος του 2018. Η απόφαση παράτασης τότε για έναν ακόμη χρόνο περίπου, ελήφθη καθώς υπήρξε ένα project παραγωγής 140.000 εντοιχισμένων φούρνων Bosch.

Εν συνεχεία αποφασίσθηκε παράταση της λειτουργίας του εργοστασίου έως τις αρχές του 2021, με τη BSH να ανακοινώνει πως πρόκειται να μεταφέρει παραγωγή μικρότερου εύρους στο εργοστάσιο της Αθήνας. Σημειώνεται πως στο εργοστάσιο του Ρέντη πριν την εθελουσία εργάζονταν πάνω από 250 άτομα, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι είναι λίγο πάνω από 150. Πλέον, η παραγωγή θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, μια μονάδα "κτισμένη" πάνω στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές παγκοσμίως. 

Η μεγάλη ιστορία της Πίτσος – Κατασκεύαζε έως και τρίκυκλα

H Πίτσος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε πριν από 155 χρόνια το 1965 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες (μαζί με την ΙΖΟΖΑ και την ΕΣΚΙΜΟ) «έντυναν» τα ελληνικά νοικοκυριά με εξαιρετικές λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας τον... πολιτισμό και την τεχνολογία στα ελληνικά σπίτια! 

Αρχικά κατασκεύαζε σόμπες πετρελαίου, αργότερα μπήκε και σε άλλες μηχανικές συσκευές, ενώ έφτασε να κατασκευάζει έως και... τρίκυκλα! Το 1959 μπήκε στην παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου, το 1968 ξεκίνησε την κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, ενώ το 1974 ήταν η έναρξη της συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε. Λίγο μετά τη μεταπολίτευση, περί το 1975 – 1976 το εργατικό κίνημα φούντωνε στη χώρα, ενώ μια μεγάλη απεργία 1.000 εργαζομένων στα εργοστάσια της Πίτσος, έμεινε στην ιστορία και για τη «σκληρή» αντιμετώπισή της από τις αρχές. 

Οι καιροί άρχισαν να αλλάζουν, ξένοι όμιλοι άρχισαν να επελαύνουν στη χώρα, οπότε το 1977 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Bosch – Siemens Hausgerate GmbH κατά 60% ενώ η Siemens A.E. Hellas εξαγόρασε το 20%. Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας σήμανε περαιτέρω ανάπτυξη και είσοδο σε νέες κατασκευές λευκών συσκευών, που την εδραίωσαν περαιτέρω στην αγορά.

Το 1989 ξεκίνησε την παραγωγή ψυγείων, το 1994 ξεκίνησε την εξαγωγή κουζινών στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ το 1996 μετονομάστηκε σε BSP A.B.E. (από τα αρχικά των Bosch – Siemens - Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. Το Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελέγχονταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της Bosch η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens. 

Απόστολος Σκουμπούρης


14/10/2020


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           

 

1.
Γιατί η γερμανική Bosch δεν έφτιαξε στη Μαγούλα 
το καινούργιο εργοστάσιο. 
  
«Πρέπει να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν με τη διαδικασία fast track. Με συντονισμένες ενέργειες του λαού της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωσή του». Αυτό ανέφερε η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελευσίνας στις 26 Οκτωβρίου 2011, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κόσμος της Ελευσίνας μπορεί να μην ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του νέου δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, αλλά ο στόχος επιτεύχθηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με 23 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελευσίνας έκανε δεκτή την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας. Η τροποποίηση αυτή ματαίωνε την ανέγερση εργοστασίου της Bosch Siemens Hausgerate (BSH) σε έκταση 150 στρεμμάτων, πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία της διοίκησης της BSH, η οποία επιμένει στην επένδυση μέσω εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης υποδομής στον Πειραιά. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ και τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωστοποίησε την πρόθεσή της να βάλει λουκέτο στην παραγωγική της μονάδα.

Στέλεχος της BSH, που είχε αναμειχθεί στον σχεδιασμό της επένδυσης στη Μαγούλα, σημειώνει ότι είναι αρχή της εταιρείας όπου επενδύει να έχει μαζί της την τοπική κοινωνία. Ανέφερε ότι στην Αγία Πετρούπολη ο δήμαρχος της πόλης όχι μόνον υποδέχθηκε την BSH, αλλά παρείχε δωρεάν τα ακίνητα όπου κατασκευάστηκε η μονάδα παραγωγής. Στην Τουρκία, οι Αρχές φροντίζουν για την ασφάλεια του εργοστασίου της εταιρείας 1.000 στρεμμάτων που βρίσκεται μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αδριανούπολης.

Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική αν πριν από τρεις μέρες, στις 23 Οκτωβρίου, δεν είχε «φύγει» αναπάντεχα ο εκλεγμένος δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου. Ο τελευταίος είχε τοποθετηθεί υπέρ της επένδυσης της BSH και αν τελικά παρίστατο στην επίμαχη ψηφοφορία, ενδεχομένως να υπήρχε άλλο αποτέλεσμα. Η ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων από τον εκπαιδευτικό και εκλεγμένο με τον Συνασπισμό Γ. Τσουκαλά ήταν καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο, ευθύνες αποδίδονται σε όλες τις παρατάξεις των εκλεγμένων συμβούλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 27 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά το «άνοιγμα του τάφου» της επένδυσης της BSH, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας έκανε λόγο για δημοτικούς συμβούλους που διαγωνίζονται «ποιος είναι πιο πολύ οικολόγος». Παράλληλα, προειδοποιούσε στην ανακοίνωσή του όλους εκείνους που διεκδικούν το αξίωμα του δημάρχου ότι θα «γίνουν οι δήμαρχοι που θα μοιράζουν συσσίτια στην πόλη…».

Ηταν μόνον η στάση του δημοτικού συμβουλίου που οδήγησε στη ματαίωση της επένδυσης; «Οχι», παραδέχονται όσοι ξέρουν. Τα σύννεφα της ύφεσης στη χώρα μας άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα. Ετσι, η BSH, χάρη τους «οικολόγους» δημοτικούς συμβούλους, είχε την ευκαιρία να αλλάξει τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου.

Η γερμανική εταιρεία θα πραγματοποιούσε την επένδυση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Η έκταση ήταν υπεραρκετή, δεδομένου ότι το ακίνητο στου Ρέντη είναι 50 στρέμματα και η νέα μονάδα απαιτεί περίπου 22 στρέμματα. Το σχέδιο ήταν λιγότερο μεγαλεπήβολο από το προηγούμενο, αλλά ήταν εφικτή η παραγωγή 300.000 συσκευών από περίπου 700 άτομα. Η ολοσχερής απομάκρυνση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα άρχισε να ωριμάζει όταν η κρίση άρχισε να βαθαίνει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η BSH να επεκτείνεται σε άλλες αγορές: Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία. Εως το 2014, στο Μόναχο, έδρα της BSH GmbH, ο κύβος είχε ριφθεί, ματαιώνοντας τον εκσυγχρονισμό της μονάδας στου Ρέντη.

Επένδυση φιλική στο περιβάλλον

«Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης θα ήταν πολύ μικρότερο από το αποτύπωμα του Θριασίου Νοσοκομείου», παραδέχεται σήμερα στέλεχος της BSH. «Δεν θα υπήρχαν απόβλητα, ούτε χυτεύσεις μετάλλων. Ηταν κυρίως δραστηριότητες συναρμολόγησης που θα γίνονταν με τις ασφαλέστερες μεθόδους». Το πιο σημαντικό είναι ότι η μονάδα της BSH στη Mαγούλα θα δημιουργούσε έκταση πρασίνου 100 στρεμμάτων. Και αυτό γιατί η έκταση που συμφώνησε να αποκτήσει από την «Τιτάν» το 2010, αντί περίπου 16 εκατ. ευρώ η εταιρεία, ήταν 150 στρέμματα. Στην επιλογή αυτή η εταιρεία οδηγήθηκε γιατί ήταν το μόνο ενιαίο ακίνητο που υπήρχε στην περιοχή. Ολα τα υπόλοιπα ήταν πολύ μικρότερα για τις ανάγκες της νέας παραγωγικής μονάδας και έπρεπε να αγοραστούν πολλά ακίνητα για να επιτύχει τον στόχο της. Η BSH χρειαζόταν 22 στρέμματα για τη νέα παραγωγική μονάδα και άλλα πέντε με δέκα στρέμματα για τα γραφεία της εμπορικής δραστηριότητας. Τα υπόλοιπα 100-120 στρέμματα θα ήταν χώροι πρασίνου και πάρκινγκ. «Η πίσω πλευρά του Θριασίου Νοσοκομείου θα έβλεπε σε έναν απέραντο κήπο», παραδέχεται σήμερα στέλεχος της επιχείρησης. Η πρόσφατη κρίση των σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας ώθησε αρκετούς να πιέσουν για αναθεώρηση των σχεδίων εγκατάλειψης της παραγωγικής μονάδας στου Ρέντη. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η εταιρεία στην Τουρκία και στην Πολωνία είναι πολύ δύσκολο να την κάνουν να αλλάξει άποψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η BSH δεν παραβίασε τη συμφωνία της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς όλα τα επίσημα έγγραφα της συμφωνίας αναφέρουν ότι η εταιρεία θα «εξετάσει την πραγματοποίηση» επένδυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με 700 εργαζομένους. Ασχέτως αν οι πολιτικοί μας αρέσκονταν όλα αυτά τα χρόνια να τονίζουν ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει επένδυση 60 εκατ. ευρώ.

Βαγγέλης Μανδραβέλης


27/11/2017


 2.
Pitsos / Πώς η αδιαφορία των κυβερνήσεων της ΝΔ
 έστειλε την εταιρεία στην Τουρκία. 

Η «φιλοεπενδυτική» ΝΔ που δήθεν κόπτεται για τις επενδύσεις κατάφερε το αδιανόητο: όχι μόνο δεν φέρνει νέες επενδύσεις, αλλά χάνει και τις παλιές

Το τέλος του ιστορικού εργοστασίου της Pitsos από τη χώρα μας φαίνεται να ήταν προδιαγραμμένο, καθώς η τότε κυβέρνηση Σαμαρά παρέλειψε να εφαρμόσει τον συμβιβασμό που είχε υπογράψει με τη Siemens που όφειλε να επενδύσει στην Pitsos ώστε να σταματήσει η δίωξη της πρώτης από το ελληνικό δημόσιο.
 
Η μη εφαρμογή του συμβιβασμού της Siemens με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα που δεν υλοποιήθηκε από την εταιρεία παρά την άφεση χρέους της οδήγησε σε αργό θάνατο το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα.

Τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Σαμαρά και τις ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης Μητσοτάκη που ουσιαστικά έστειλαν στην Τουρκία την ιστορική εταιρεία αναδεικνύει με δήλωσή της  η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρας Τζάκρη.

Παρατίθεται αναλυτικά το χρονικό του
 «ποιος έστειλε την Pitsos στην Τουρκία»

Το 2012 με βάση το Νόμο 4072, που επικύρωνε την συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της SIEMENS να  ρυθμίσουν οριστικά τις διαφορές τους, λόγω της ανάμιξης της τελευταίας σε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις σχετικές ευθύνες που προέκυπταν  βάσει του αστικού και του ποινικού δικαίου, η γερμανική πολυεθνική SIEMENS ανέλαβε την υποχρέωση μεταξύ άλλων
 
(1) να επενδύσει 100 εκ. € εντός του 2012 στο εργοστάσιο της PITSOS στο Ρέντη προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε τη δεδομένη χρονική περίοδο περισσότερους από 600 εργαζόμενους και

(2) να επενδύσει 60 εκ. € προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα οδηγούσε στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Μετά την ψήφιση του νόμου που επικύρωνε την συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της SIEMENS ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά όφειλε αυθωρί και παραχρήμα να επιδιώξει την εκτέλεση των συμβατικών όρων και την εφαρμογή του νόμου. Δηλαδή όφειλε (1) με εξώδικη όχληση της SIEMENS να την υποχρεώσει να ολοκληρώσει τα συμφωνημένα με το Ελληνικό Δημόσιο και (2) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να προβεί σε δικαστικές ενέργειες εναντίον της προκειμένου να την υποχρεώσει δικαστικά να συμμορφωθεί με το Νόμο και τη Συμφωνία Συμβιβασμού.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Την PITSOS στην Τουρκία την έστειλε η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας εκ μέρους του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών επί διακυβέρνησης Σαμαρά που ισοδυναμούσε νομικά με άφεση χρέους, εφόσον οδήγησε στην απαλλαγή της SIEMENS να υλοποιήσει την επένδυση που χρωστούσε και το γεγονός αυτό οδήγησε σε αργό θάνατο το εργοστάσιο της PITSOS και χθες απλά με την ανακοίνωση μεταφοράς του εργοστασίου στην Τουρκία, μια πράξη υψηλού αρνητικού συμβολισμού για την χώρα μας,  ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση.

Η  «φιλοεπενδυτική» ΝΔ που δήθεν κόπτεται για τις επενδύσεις κατάφερε το αδιανόητο: όχι μόνο δεν φέρνει νέες επενδύσεις, αλλά χάνει και τις παλιές, εφόσον ακόμη και αυτές που ήταν διπλή νομική και συμβατική υποχρέωση της SIEMENS να υλοποιήσει στην Ελλάδα, τις στέλνει στην Τουρκία


14/10/2020