Κοινό μέτωπο Άγκυρας και Ουάσινγκτον εναντίον της Κίνας -Η Τουρκία οδηγεί την Κίνα στην Γενική Συνέλευση του ΟHE για το θέμα των Ουιγούρων.
Κοινό μέτωπο Άγκυρας και Ουάσινγκτον εναντίον της Κίνας
-Η Τουρκία οδηγεί την Κίνα στην Γενική Συνέλευση του ΟHE
για το θέμα των Ουιγούρων.
Εν έτη 2020 ο γεωστρατηγικός ρόλος ύπαρξης της επεκτατικής σουνιτικής ισλαμικής Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι πιο εμφανής από ποτέ. Απώτερος σκοπός των ΗΠΑ από την εποχή Ομπάμα είναι ανάσχεση της Κινεζικής γεωοικονομικής επιρροής στην Κεντρική Ασία (μέσω του BRI) και τα εγγύς Ευρασιατικά ύδατα, μέσω της δημιουργίας πολιτικής ανασφάλειας (με την χρήση ενόπλων συρράξεων με πρόφαση εθνικιστικά κινήματα) και άγονου εδάφους για οικονομικές κινεζικές επενδύσεις.
Η Τουρκία μέσω της διενέξεως στο Αρτσάχ σκοπεύει να ενώσει τα εδάφη της, με το Αζερμπαϊτζάν, μέσω των εδαφών του Νότιου Αζερμπαϊτζάν, το οποίο περνάει εντός της Ιρανικής επικράτειας και εκπροσωπεί περίπου 20 εκατομμύρια Αζέρους εντός της Ιρανικής δημοκρατίας. Η συνέχεια φαίνεται να είναι η περαιτέρω επέκταση της επιρροής της στην Κασπία Θάλασσα και η ένωσή της με τα λιμάνια του Τουρκμενιστάν. Έτσι εν της πράξη δημιουργείται ένα μέρος του Τουρκικού διαδρόμου με σκοπό την ανάσχεση της Κίνας-Ρωσίας και Ιράν, ιδιαίτερα εντός των κλειστών θαλάσσιων δικτύων της ευρασίας. Ο Κινεζικός δρόμος ΒRI τείνει να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στα εδάφη των Ευρασιατικών Βαλκανίων σε περίπτωση που Τουρκία και ΗΠΑ καταφέρουν να επιτύχουν τις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως επικεφαλής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkır, πρώην διπλωμάτης και υπέρμαχος της ένταξης της Τουρκίας στην κοινή τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Η Τουρκία έχει κοινοποιήσει και πάλι τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν έχουν τέλος στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang της Κίνας, η οποία φιλοξενεί την εθνική μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Τουρκία προέτρεψε για άλλη μια φορά να γίνει σεβαστή η πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα των Τούρκων Ουιγούρων, σε εθνική διακήρυξη αυτή τη Δευτέρα στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά & Πολιτιστικά Θέματα) την οποία το υπουργείο μοιράστηκε με δημοσιογράφους.
“Αποδίδουμε σημασία στο ρόλο του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση των ανησυχιών και των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις πρακτικές εναντίον των Τούρκων Ουιγούρων και άλλων Μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Xinjiang”, ανέφερε η διακήρυξη.
Η δήλωση της Τουρκίας τόνισε ότι τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ διαδραματίζουν “σημαντικό ρόλο στην καταγραφή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή” ενώ “κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις”.
Αναφέροντας οκτώ συστάσεις που έδωσε η Επιτροπή Εξάλειψης Των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ στην Κίνα τον Αύγουστο του 2018, η Τουρκία δήλωσε ότι οι ανησυχίες και οι συστάσεις που διατύπωσε η επιτροπή εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα και “πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για το θέμα αυτό”.
Η διακήρυξη υπογράμμισε επίσης το σεβασμό της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, και ανέφερε: “Η γνωστή προσδοκία της χώρας μας τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τις κινεζικές αρχές είναι οι Τούρκοι Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες στο Xinjiang να ζήσουν ειρηνικά και ήρεμα ως ίσοι πολίτες της Κίνας. Επιπλέον, η πολιτιστική και θρησκευτική τους ταυτότητα πρέπει να γίνει σεβαστή και εγγυημένη”, πρόσθεσε η διακήρυξη.
Η διακήρυξη της Τουρκίας επεσήμανε επίσης τους εθνικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της με τους Τούρκους Ουιγούρους αναφέροντας ότι “οι πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Τούρκων Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Xinjiang σε πρόσφατες εκθέσεις μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα”.
Το ζήτημα των Ουιγούρων
Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ευρέως για τη θέση των Ουιγούρων σε στρατόπεδα, και υπήρξαν αναφορές για την αναγκαστική στείρωση των γυναικών Ουιγούρων.
Οργανώσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κατηγορούν το Πεκίνο ότι καταπιέζει τα 12 εκατομμύρια Ουιγούρων στην Κίνα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Μουσουλμάνοι.
Μια έκθεση του 2018 HRW επικεντρώθηκε σε αυτό που είπε ότι ήταν μια εκστρατεία της κινεζικής κυβέρνησης της “μαζικής αυθαίρετης κράτησης, βασανιστήρια, αναγκαστική πολιτική κατήχηση, και μαζική παρακολούθηση των μουσουλμάνων στο Xinjiang.”
Ομοίως, η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με μια «εκστρατεία μαζικού εγκλεισμού, παρεμβατικής επιτήρησης, πολιτικής κατήχησης και αναγκαστικής πολιτιστικής αφομοίωσης», λέγοντας ότι το «πραγματικό πεδίο εφαρμογής και η φύση του τι συμβαίνει στο Xinjiang παραμένει συγκεκαλυμμένη.”
Πολλοί Ουιγούροι – περίπου 1 εκατομμύριο έως 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συνέδριο Uyghur – έχουν εγκαταλείψει την Κίνα για να ζήσουν στο εξωτερικό. Η Κίνα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι λειτουργεί τα στρατόπεδα κράτησης στο βορειοδυτικό Xinjiang της
Με πληροφορίες από: HRW, GAUyghur, eurasiantimes
Χωριανόπουλος Άγγελος
7 Οκτωβρίου 2020