Ρωσικοί πονοκέφαλοι από Nord Stream 2, Λευκορωσία και... Covid-19.2

 
Ρωσικοί πονοκέφαλοι από Nord Stream 2, 
Λευκορωσία και... Covid-19.

Οι αντιδράσεις και οι τρικλοποδιές στην ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Γιατί η κρίση στη Λευκορωσία αναμένεται να φέρει τον Λουκασένκο πιο κοντά στη Ρωσία. Οι μεγάλες προκλήσεις για τη δημοφιλία του Κρεμλίνου. 
 
Εντάσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση του αγωγού αερίου Nord Stream 2 αναμένει το δ’ τρίμηνο το Stratfor, στις προβλέψεις του για την περιοχή της Ευρασίας, καθώς η Gazprom επιδιώκει την επανέναρξη της κατασκευής και οι απειλές αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον του εγχειρήματος.

Η κατασκευή του αγωγού αερίου έχει ανασταλεί από τα τέλη του 2019 μετά τις αρχικές κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ η αναμενόμενη επέκταση των κυρώσεων αυτών από το Κογκρέσο θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη την έναρξη της λειτουργίας του project. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε, η Gazprom μπορεί να επιχειρήσει να τελειώσει την κατασκευή του αγωγού, αλλά η περιορισμένη πρόσβαση σε πλοία για την τοποθέτηση αγωγών και την υποστήριξη σημαίνει πως ο φυσικός αγωγός είναι απίθανο να ολοκληρωθεί εντός του τριμήνου.

Η στήριξη της Γερμανίας για το έργο μπορεί να μειωθεί, αναλόγως του αποτελέσματος των εκλογών για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι υποψήφιοι έχουν αντίθετες απόψεις για τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία. Η εφαρμογή διευρυμένων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 θα μπορούσε επίσης να κλονίσει τη γερμανική θέση, καθώς θα στοχεύει αρχές που επικυρώνουν τη λειτουργία του αγωγού.  

Η μετεκλογική κρίση στη Λευκορωσία θα φέρει τον Λουκασένκο 
πιο κοντά στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας υπό την ηγεσία του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου. Το κίνημα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία έχει δείξει σημαντική επιμονή και πιθανότατα θα μπορέσει να συνεχίσει τις αντιδράσεις παρά την αναμενόμενη μείωση της ικανότητάς του να κινητοποιεί μαζικές διαδηλώσεις.

Ο Λουκασένκο, στο μεταξύ, θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τη νομιμότητά του μέσω της ορατής στήριξης της Ρωσίας και περιορισμένων εγχώριων πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένου ενός πιθανού δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, μπορεί να μην υλοποιηθούν εντός του τριμήνου και δεν αναμένεται να φέρουν πραγματική απελευθέρωση της πολιτικής της Λευκορωσίας.

Οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, έχοντας πιθανότατα ως αποτέλεσμα μια αντιστροφή των οικονομικών σχέσεων που επεδίωκε η Λευκορωσία να διευρύνει την τελευταία δεκαετία. Αντιθέτως, οι εσωτερικές προκλήσεις του Λουκασένκο θα τον οδηγήσουν πιο κοντά στη Ρωσία και η αρχική εφαρμογή στενότερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να συμβεί εντός του επόμενου τριμήνου.

Αυξανόμενες προκλήσεις για τη δημοφιλία του Κρεμλίνου

Οι πραγματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα θα γίνουν πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια του τριμήνου και θα τροφοδοτήσουν τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ελίτ της Μόσχας. Καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση της Covid-19 θα μειώνονται, η πιθανότητα αυτή η δυσαρέσκεια να εκδηλωθεί υπό τη μορφή διαδηλώσεων θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου.

Ο οικονομικός μαρασμός της ρωσικής μεσαίας τάξης θα τροφοδοτήσει την αυξανόμενη αντιπολιτευτική δραστηριότητα, καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος πριν τις προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2021 εκλογές στη Δούμα. Δεδομένων των περιορισμένων προβλημάτων στις περιφερειακές εκλογές κατά τη διάρκεια του 2019 και 2020, το Κρεμλίνο αναμένεται να διευρύνει την αναστολή της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας, προκειμένου να προστατεύσει τη θέση του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα.

Ο συνδυασμός της καταπίεσης δραστηριοτήτων και οικονομικών δυσκολιών, όμως, θα μπορούσε να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να δώσει ακόμα περισσότερη τροφή στον αντιπολιτευτικό ακτιβισμό, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, όπου η δύναμη του Κρεμλίνου είναι ήδη η ισχνότερη.



 14 Οκτωβρίου 2020