Δύο πόλεμοι που θα υλοποιήσουν τον Nord Stream 2 και θα κρατήσουν εξαρτημένη την Ευρώπη από την Ρωσία.
Δύο πόλεμοι που θα υλοποιήσουν τον Nord Stream 2
και θα κρατήσουν εξαρτημένη την Ευρώπη από την Ρωσία.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Σύρια και η μη πτώση του Άσαντ ακύρωσε τα σχέδια Αμερικανών, Ισραηλινών και των συμμάχων τους, των Αράβων. Με την πτώση του Άσαντ δύο ήταν οι κύριοι στόχοι, ο πρώτος το Αραβικό φυσικό αέριο να περάσει από χώρες προσκείμενες στην Δύση, Ιράκ, Ιορδανία, Συρία, την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, και ο δεύτερος, η Τουρκία να γίνει ένα ενεργειακό Hub από την οποία θα περνούσε το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας, την Μέσης Ανατολής, και τέλος, της Ανατολικής Μεσογείου με σκοπό η ίδια να απεξαρτηθεί πλήρως από το Ρωσικό φυσικό αέριο.
Όμως η επέμβαση της Ρωσίας στο πόλεμο της Συρίας υπέρ του Άσαντ άλλαξε όλα τα σχέδια των Αμερικανών και των συμμάχων της. Αυτή η επέμβαση ήταν περισσότερο επώδυνη για την ίδια την Τουρκία η οποία έβλεπε και τώρα είναι πιο ξεκάθαρο, ότι είναι εγκλωβισμένη από την πολιτική της Μόσχας.
Στις 27 Ιουλίου άρθρο του «V» με τίτλο Η Ρωσία «πνίγει» την Τουρκία με ενεργειακούς πολέμους – Νέα κρίση ο πόλεμος Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε «οι δύο αυτοί αγωγοί, TANAP-BTC, είναι ο νέος στόχος της Ρωσίας μέσω του κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζαν. Η κρίση στην περιοχή ξεκίνησε ακριβώς μετά της κυρώσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Turkstream και ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα της Μόσχας ότι δεν θα μείνουν αδρανείς ούτε σε αυτή την περιοχή. Οι αγωγοί TANAP και BTC ξεκινούν από το Αζερπαϊτζάν, εισέρχονται στην Γεωργία και από εκεί καταλήγουν στην Τουρκία παρακάπτοντας την Αρμενία. Κατά τις διαπραγματεύσεις και των δύο αγωγών, τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν απαίτησαν η Αρμενία να μείνει εκτός της διαδρομής που θα ήταν και πιο οικονομική, θάβοντας μια για πάντα οποιαδήποτε προσέγγιση των τριών χωρών. Μάλιστα Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζαν Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε δήλωσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, «εάν πετύχουμε με αυτό το έργο, οι Αρμένιοι θα καταλήξουν σε πλήρη απομόνωση, κάτι που θα δημιουργούσε ένα επιπλέον πρόβλημα για το μέλλον τους, το ήδη ζοφερό μέλλον τους».
Οι συγκρούσεις που γίνονται σήμερα στην περιοχή έχουν τα χαρακτηριστικά ενός διακρατικού πολέμου. Οι επιχειρήσεις των Αζέρων και των Τούρκων, καθώς επίσης και οι επιθέσεις των Αρμενίων του Αρτσάχ στην πόλη Γκαντζα και στην περιοχή του Τοβούζ, αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι προσπαθούν να επαναφέρουν την νότια περιοχή του Αρτσάχ στο Αζεμπαϊτζάν ώστε να αλλάξουν διαδρομή οι δύο αγωγοί, ενώ οι Αρμένιοι θα επιδιώξουν να διακόψουν την ροή των δύο αυτών αγωγών στο «Χάσμα της Γκάντζα»
Ο πόλεμος στον Καύκασο, συνδυαστικά με έναν πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν η τέλεια καταιγίδα για την Μόσχα, και η ίδια με την γνωστή πολιτική της, το επιδιώκει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της. Ένας Ελληνοτουρκικός πόλεμος, που για την Ελλάδα δεν θα είναι ένα απλό επεισόδιο, αλλά μια αναμέτρηση για να δώσει τελειωτικές λύσεις από την Θράκη μέχρι την Κύπρο, θα ανέβαλε προσωρινά και ίσως οριστικά σε μερικές περιπτώσεις, ενεργειακά σχέδια για την απεξάρτηση της Ευρώπης.
Από τις δύο παραπάνω συγκρούσεις άμεσο κίνδυνο διατρέχει ο Νότιος Διάδρομος και ο αγωγός TAP ο οποίος ξεκίνησε την λειτουργία του, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο άμεσα κινδυνεύουν όχι μόνο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως ο αγωγός EastMed, αλλά και η προμήθεια πετρελαίου από το λιμάνι Σεϊχάν όπου το πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα φτάνει μέσω του αγωγού BTC (Μπακού-Τιφλίδα-Σεϊχάν). Από το συγκεκριμένο λιμάνι μέχρι σήμερα περισσότερα από 4500 δεξαμενόπλοια έχουν μεταφέρει πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης ο αγωγός BTC (Μπακού-Τιφλίδα-Σεϊχάν) και το συγκεκριμένο λιμάνι, προμηθεύει το 33% των πετρελαϊκών αναγκών του Ισραήλ.
Και αν είναι προφανές από το ενδεχόμενο δύο μετώπων με διακρατικές συγκρούσεις ότι επωφελείται η Μόσχα ,με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης με αέριο, υπάρχει ακόμα ένας που επωφελείται από την εξέλιξη αυτή, η Γερμανία. Ο αγωγός Nord Stream 2 που παρακάμπτει τις Βαλτικές Χώρες, θα καταλήγει μέσω της Γερμανίας στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό είναι και το τεράστιο πλεονέκτημα για το Βερολίνο, για πρώτη φορά αέριο θα καταλήγει στην ίδια χωρίς να περνά από χώρες όπως η Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία. Θα έχει πλέον την δυνατότητα να ασκεί ως ένα σημείο δική της ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη.
Οι εντάσεις στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και αναβολή η ματαίωση της Αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη, είναι προς όφελος της. Ο Nord Stream ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω Αμερικανικών κυρώσεων σε εταιρείες, και η «Ενεργειακή Συμμαχία» Μόσχας-Βερολίνου, θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ροή Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εκβιάζοντας πολιτικά όπου χρειαστεί, όπως στην Πολωνία, την Γαλλία και τα Βαλκάνια
Πέτρος Ούτσης
18 Οκτωβρίου, 2020