O "οδικός χάρτης" και οι προεκτάσεις της επένδυσης της Microsoft.

   Κυριάκος Μητσοτάκης - Brad Smith

O "οδικός χάρτης" και οι προεκτάσεις της επένδυσης της Microsoft.

Σημαντικές προεκτάσεις, που ξεφεύγουν από τα καθαρά οικονομικά δεδομένα, έχει η απόφαση της Microsoft να επενδύσει στη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρία data centers στην περιοχή της Αττικής.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι το ύψος της επένδυσης. Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, αλλά και η ίδια η εταιρεία δεν έχουν αναφέρει το ποσό που θα απαιτηθεί για την δημιουργία του data center και έχουν αναφέρει απλά ότι θα είναι μια διαφορά η μεγαλύτερη επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού τα 28 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και αρκετά δεκάδες εκατομμύρια για συντήρηση και αναβάθμιση κάθε χρόνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι η αρχική επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθούν 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα έτη. Πρόκειται όπως είπε ο κ. Πέτσας για τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών, μετά από αυτή της Fraport που αφορούσε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το είδος της επένδυσης. Σε αντίθεση με παλαιότερες επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών στη χώρα μας που αφορούσαν τμήματα marketing, πωλήσεων ή στην καλύτερη περίπτωση τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και εξυπηρέτησης, η Microsoft θα δημιουργήσει στη χώρα μας, μια κρίσιμη ψηφιακή υποδομή, η οποία μάλιστα δεν θα εξυπηρετεί μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Κατάρτιση

Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η δέσμευση της Microsoft για την κατάρτιση και πιστοποίηση 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων, μέχρι το 2025.. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες δημιουργίας και κάλυψης καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της ψηφιακής τεχνολογίας.

Τέλος, η δημιουργία του data center region της Microsoft αναμένεται να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στις λύσεις Cloud. Η αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων στο Cloud (υπολογιστικό νέφος) προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως καθώς αποτελεί μια λύση πιο οικονομική από την διατήρηση servers αλλά και πιο αποδοτική, ειδικά αυτή την περίοδο που η πανδημία φέρνει μεγαλύτερες ανάγκες για απομακρυσμένη πρόσβαση από παντού.

Ταυτόχρονα, το ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στη χώρα μας, σημαίνει αφενός μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Data center στην Ελλάδα.  

Σημαντικό είναι ακόμη ότι η επένδυση της Microsoft είναι άλλη μια κίνηση που τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης: "Έχουμε τον ήλιο, τώρα αποκτάμε και το Cloud ("σύννεφο"). Η Ελλάδα καλεί τους ψηφιακούς νομάδες, τις τεχνολογικές εταιρείες και τους διαχειριστές κεφαλαίων”.

O οδικός χάρτης της επένδυσης  

Το σύμπλεγμα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική, μια απόφαση που πάρθηκε για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους καθώς αυτού του είδους οι υποδομές απαιτούν ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών αλλά και ενέργειας. Προωθείται η δημιουργία τριών διακριτών μονάδων, ενώ ακόμη διερευνώνται οι πιθανές τοποθεσίες με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκρίνεται περιοχή στα Μεσόγεια. Άγνωστος παραμένει ο χρόνος υλοποίησης, αν και βάσει της διεθνούς εμπειρίας θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή.

Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του "αρνητικού αποτυπώματος" CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία

Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Η Microsoft σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα data center στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας η Ελλάδα δεν βρισκόταν στον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας. Όλα άλλαξαν όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο Μπράντ Σμιθ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός της Ελβετίας.

Ακολούθησε, ένα μήνα μετά, η επίσκεψη του κ. Σμιθ στη χώρα μας και ξεκίνησε ένας γύρος συνεχόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Και αυτό διότι η Microsoft δεν θα επέλεγε τη χώρα αν δεν υπήρχε η διασφάλιση για την απρόσκοπτη αδειοδότηση, καθώς και η εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας.

Συνδετικός κρίκος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ήταν ο Αλέξης Πατέλης,  επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.  

Παράλληλα, το συντονισμό του project ανέλαβε ο διευθυντής γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ στο ψηφιακό σκέλος, τις συνομιλίες ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και για την κατασκευαστική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Του Κώστα Κετσιετζή


6/10/2020


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ     



 Καταλύτης ανάπτυξης η επένδυση της Microsoft.
  
«Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά, όμως, για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία. Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών. Ομως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά μικρές και μεσαίες που ανακαλύπτουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτές. Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας. Η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διεθνώς αναγνωρίζεται ήδη ως επιτυχία της Ελλάδας, καθώς ήταν αουτσάιντερ όταν ξεκίνησε η διαδικασία στην αρχή του έτους, και «κέρδισε» πολλές άλλες χώρες. Από τη Microsoft Hellas ο CEO Θεοδόσης Μιχαλόπουλος έδωσε μάχη για το project και έπεισε τους δύσπιστους μέσα στην πολυεθνική, κάτι που δεν ήταν τόσο εύκολο. Επρεπε πολλοί να αλλάξουν γνώμη και να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα της κρίσης, εξομολογείται κορυφαίος Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, εξηγεί πως «στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το cloud από αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί πραγματικά να αλλάξει ριζικά την οικονομική ζωή του τόπου αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Kαι άμεσα: Σκεφτείτε να μη χρειάζεσαι μεγάλες επενδύσεις για να ξεκινήσεις ένα επιχειρηματικό βήμα. Ούτε γραφεία για να συνεργάζεσαι. Ούτε μεγάλες υποδομές για να αναπτυχθείς, ακόμα και μέσω του διαδικτυακού εμπορίου σε όλο τον κόσμο».

Αν και τέτοιες επενδύσεις είναι στενά συνδεμένες με παραμέτρους όπως η πολιτική σταθερότητα, η αξιοπιστία στην παροχή ενέργειας (επί του προκειμένου 100% από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025) με χαμηλά τιμολόγια, διεθνείς συνδέσεις, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και περιβάλλον ανθεκτικό στις φυσικές καταστροφές, δεν σχετίζεται με τη ραγδαία βελτιούμενη πολιτική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ. Πρόκειται για πολυεθνική που επενδύει μόνο αν αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια στη χώρα και πιστεύει στο οικονομικό της μέλλον.

Το ψηφιακό μέλλον

Οι υπηρεσίες cloud που θα φιλοξενούν τα data centers είναι η καρδιά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, διότι χωρίς γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα, δεν μπορεί να αναπτυχθούν artificial intelligence, machine learning και big data που είναι η πεμπτουσία του ψηφιακού μέλλοντος. Και σε αυτό το μέλλον «μπαίνουμε με το “δεξί”», σημειώνει στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Οπως εξηγεί, η επένδυση της Microsoft διασφαλίζει την ασφάλεια για τα δεδομένα, αφού θα είναι στην Ελλάδα και υπό ελληνικό δίκαιο και όχι στο εξωτερικό. «Γεωστρατηγικά είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι δεν θα επιτρέψει κανείς ένα data center να πέσει στα χέρια οποιουδήποτε άλλου, ενώ ταυτόχρονα δεν εξαρτιόμαστε από συνδέσεις με το εξωτερικό», συμπληρώνει. Παράλληλα είναι όλα κοντά, διασφαλίζοντας ταχύτητες που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και επιχειρήσεις που χρειάζονται ταχύτατη πρόσβαση σε δεδομένα.

Ηλίας Μπέλλος


6/10/2020



     ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ  
 






 ''Η οποιαδήποτε επένδυση, ανεξάρτητα από το ύψος της, αντιμετωπίζεται με θριαμβολογίες και με ανόητες φωτογραφίες όπως η παραπάνω από την κυβέρνηση – κάτι που δεν πρέπει να μας ξενίζει, αφού είναι πλέον ορατή εκ μέρους όλων των Ελλήνων η απίστευτη οικονομική κακοδιαχείριση της, ενώ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα δεκάδες ξένες επιχειρήσεις και μεγάλες ελληνικές τα τελευταία δέκα χρόνια. 
Βέβαια είναι οξύμωρο το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή ξεπουλάει ακόμη και τις κερδοφόρες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), φυσικού αερίου (ΔΕΣΠΑ, ΔΕΣΦΑ) και γενικότερα της ενέργειας – ενώ η κερδοφορία της ΔΕΗ οφείλεται στο κόστος παραγωγής της που μειώθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών, όπου αντί να μειώσει ανάλογα τις τιμές πώλησης της ελαφρύνοντας τους καταναλωτές, τις αύξησε!''.  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το άρθρο  του Β.ΒΙΛΙΑΡΔΟΥ:''Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ''.ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο ΕΔΩ.