Φαρμακευτικό Καρτέλ, εμβόλια και θεραπείες: Ο νέος «πυρετός του χρυσού» του 21ου αιώνα.

Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό, η ασθένεια δυστυχία  αλλά κανείς δεν νομιμοποιείται να την εκμεταλλεύεται για να αποκομίζει τεράστια κέρδη, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τη δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής για τους πολλούς.
-------------------------- 
 Φαρμακευτικό Καρτέλ, εμβόλια και θεραπείες:
 Ο νέος «πυρετός του χρυσού» του 21ου αιώνα. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: 
Από τον κορονοϊό σε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου;



 Φαρμακευτικό Καρτέλ, εμβόλια και θεραπείες:
 Ο νέος «πυρετός του χρυσού» του 21ου αιώνα.
 
«Το αγαπημένο μου δίδαγμα από τον «πυρετό του χρυσού» του 1849 είναι ότι η περιουσία που άντεξε στο χρόνο είναι εκείνη του Λέβι Στράους. Αποδεικνύεται ότι οι έρευνες για χρυσάφι δε γίνονταν εκεί που βρισκόταν πραγματικά το χρυσάφι. Το χρυσάφι βρισκόταν στην πώληση των παντελονιών τζιν!» Μ’ αυτή την κυνική διαπίστωση ο Νέιθαν Μάιρβολντ, πρώην «γκουρού» των εξελιγμένων ερευνών της Microsoft, που είχε στραφεί στη συνέχεια στον χώρο της βιοτεχνολογίας, συνόψισε την επιθυμία των επενδυτών να αποκομίσουν αμύθητα κέρδη από έναν ανεξερεύνητο ακόμη «θησαυρό»: από την απόκτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω σε γονίδια που σχετίζονται με «ενδιαφέρουσες» ασθένειες. Αυτό σημαίνει πως, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA, όλο και περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται να στραφούν στη βιοτεχνολογία και στη γενετική μηχανική, προκειμένου να αναπτύξουν και να μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια νέα φάρμακα, εμβόλια και περίπλοκες γονιδιακές θεραπείες, εξατομικευμένες και για κάθε σχεδόν ασθένεια.

Πριν από δύο δεκαετίες ο Νομπελίστας βιολόγος Τζέιμς Γουάτσον δήλωνε με σημασία: «Κάποτε πιστεύαμε ότι το μέλλον μας βρισκόταν στα άστρα. Τώρα γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στα γονίδια μας». Παραφράζοντας τα λόγια του θα μπορούσαμε να πούμε πως «κάποτε πιστεύαμε ότι οι μεγάλες ‘’μπίζνες’’ του μέλλοντος αφορούσαν τους υπολογιστές, ενώ σήμερα ξέρουμε πως τα μεγάλα κέρδη βρίσκονται στις φαρμακοβιομηχανίες».

Για «να σιωπήσει το καμπανάκι του πόνου» 

Στην εποχή μας, λόγω και της συγκυρίας της Covid-19 που έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, οι εταιρείες του κλάδου της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας ανακάμπτουν, προσελκύοντας πλήθος επιθετικών επενδυτών. Οι υποσχέσεις νέων σκευασμάτων, εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, γονιδιακών θεραπειών, που θα κάνουν τις θεραπευτικές αγωγές της χημειοθεραπείας, των αντιβιοτικών και των εγχειρήσεων, να φαντάζουν στα παιδιά μας όπως φαντάζουν σ’ εμάς οι «θεραπείες» με αρσενικό, αφαιμάξεις και βδέλλες που εφάρμοζαν οι γιατροί του 19ου αιώνα, είναι αρκετές για εκτινάξουν σε λίγα χρόνια την αξία των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς το ανθρώπινο σώμα και υγεία θα γίνει μια «νέα ήπειρος» προς κατάκτηση και αποικισμό.

Νέα φάρμακα και εμβόλια φέρνουν συνεχώς και νέα κέρδη στα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες, αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν ενδιαφέρονται για την πλήρη ίαση των ασθενών-πελατών τους, αλλά περισσότερο για την φαρμακοεξάρτηση τους. Πρέπει ο καθένας να έχει λίγο ή πολύ την «ασθένεια» του, ώστε να είναι τακτικός πελάτης των φαρμακείων. Οι περισσότεροι γιατροί έχουν συμπράξει με το φάρμακο-χημικό σύμπλεγμα συμφερόντων, χορηγώντας ασύστολα στους ασθενείς τους κάθε λογής φάρμακα «για να σιωπήσει το καμπανάκι του πόνου», που προειδοποιεί απλώς για την ύπαρξη κάποιας οργανικής διαταραχής. Τα φάρμακα αυτά είναι συνήθως τοξικά και τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα εξουδετερώνονται από τις παρενέργειες και την τοξικότητά τους. Αυτό χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως «αντί-ιατρική», εφόσον στοχεύει στην εξουδετέρωση των συμπτωμάτων και στην καταστολή, αλλά όχι όμως στη θεραπεία. Μια «αντί-ιατρική» που μπορεί να μη θεραπεύει εντελώς, αλλά αποφέρει ωστόσο έναν ποταμό κερδών στα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών.

Big Pharma Vs υγιεινός τρόπος ζωής

Για τις πανίσχυρες φαρμακοβιομηχανίες υπ' αριθμόν ένα εχθρός είναι ο υγιεινός και ήρεμος τρόπος ζωής, επειδή απλούστατα απειλεί τα κέρδη τους. Με συγκαλυμμένο μάλιστα τρόπο στρέφονται ακόμη κατά των φυσικών τροφών, πλούσιων σε βιταμίνη Α, που ως γνωστόν προστατεύει από δεκάδες ασθένειες. Εδώ και χρόνια το παγκόσμιο «Φαρμακευτικό Καρτέλ» (ή Big Pharma) έχει κηρύξει έναν μυστικό πόλεμο, ώστε να βγάλει τη βιταμίνη Α από το καθημερινό μας πιάτο. Όποιος δεν προσλαμβάνει καθημερινά αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, τρέφεται δηλαδή πρόχειρα, χωρίς φρέσκα λαχανικά και ψάρια, είναι ένας υποψήφιος πελάτης των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες θα του προσφέρουν μια απίστευτη ποικιλία από φαρμακευτικά σκευάσματα.

Τα περισσότερα μάλιστα συνθετικά φάρμακα όχι μόνον δεν θεραπεύουν αρρώστιες, αλλά δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες και κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Τα αντιβιοτικά μπορούν, αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, να δημιουργήσουν νέα ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, καθιστώντας απλές λοιμώξεις θανατηφόρες. Δυστυχώς πολλά φάρμακα υπάρχουν όχι ακριβώς για να θεραπεύουν αλλά, απλώς για να γεμίζουν τα ταμεία του πανίσχυρου «Φαρμακευτικό Καρτέλ», που εκμεταλλεύεται στυγνά τον ανθρώπινο πόνο.

Πεθαίνοντας από «θεραπεία»

Είναι γνωστό σε όλους πως όλα τα φάρμακα έχουν τις παρενέργειες τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί νοσηλεύτηκαν μόνον το 1978, εξ αιτίας των παρενεργειών των φαρμάκων που τους χορηγήθηκαν από τους γιατρούς ως «θεραπεία». Υπολογίστηκε επίσης πως το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία υποφέρουν και παθαίνουν βλάβες από τις παρενέργειες των φαρμακοθεραπειών τους. Οι περισσότερες βλάβες εντοπίζονται στο ήπαρ, στο «εργοστάσιο μεταβολισμού» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς τα πιο πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν ηπατοτοξικές παρενέργειες.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 σχετικές έρευνες έδειξαν πως μόνο στις ΗΠΑ 180.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη, και κυρίως από τις παρενέργειες των φαρμακοθεραπειών τους. Μολονότι ο αριθμός αυτός φαντάζει αστρονομικός, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο μεγάλος καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις ιατρικών βλαβών από τα φάρμακα ούτε καν αναφέρονται.

Από το 1961 ο συνολικός αριθμός των φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ή δοκιμάστηκαν σε όλο τον κόσμο αγγίζει τα 400.000! Κάθε χρόνο δοκιμάζονται περίπου 15.000 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, από τα οποία τα 12.000 παίρνουν το δρόμο για το εμπόριο. Οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο σε φαρμακευτική κατανάλωση κράτος στον κόσμο. Οι δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα ήταν 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 1990, και έφτασαν πάνω από 360 δισεκατομμύρια το 2020. Η Ευρώπη ακολουθεί κατά πόδας.

Η υγειονομική «στατιστική του τρόμου» στις ΗΠΑ

Οι συνολικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ είναι υψηλές και συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως και οι δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το 2016 οι ΗΠΑ δαπάνησαν 3,337 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 17,9% του ΑΕΠ (ή περίπου 10.400 δολάρια κατά κεφαλήν) για εθνικές δαπάνες για την υγεία, εκ των οποίων την ίδια χρονιά τα 329 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Συγκριτικά την ίδια χρονιά (2016) το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε κατά κεφαλήν μόλις 3.750 δολάρια. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Αν τα χρήματα σχετίζονταν με την ιατρική θεραπεία και εν τέλει με την υγεία, θα περίμενε κανείς οι Αμερικανοί, εφόσον ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε θεραπείες και φάρμακα, να είναι οι υγιέστεροι άνθρωποι του πλανήτη μας. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τους, κατατάσσονται στην 42η θέση μεταξύ 224 χωρών και στην 22η θέση από τις 35 ανεπτυγμένες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

Μια έρευνα του 2017 για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 11 ανεπτυγμένων χωρών διαπίστωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ ήταν το πιο ακριβό και με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία, την αποτελεσματικότητα και την ισότητα. Σε μια μελέτη του 2018, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 29η θέση στην πρόσβαση και την ποιότητα στην υγειονομική περίθαλψη.

Χρεοκοπώντας από ιατρικά έξοδα

Μια μελέτη του 2009 σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το ιατρικό χρέος συνέβαλε στο 46,2% του συνόλου των προσωπικών πτωχεύσεων, ενώ το 2007 το 62,1% των αρχειοθετημένων πτωχεύσεων επικαλέστηκαν ως κύρια αιτία τα υψηλά ιατρικά έξοδα. Από τότε τα έξοδα υγείας και ο αριθμός των ανασφάλιστων και υποσφάλιστων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι περίπου το 25% όλων των ηλικιωμένων πολιτών δηλώνουν πτώχευση λόγω ιατρικών εξόδων.

Όλο αυτό το νοσηρό περιβάλλον στις ΗΠΑ, το οποίο παρέχει άνιση ιατρική περίθαλψη διαφορετικής ποιότητας στον πληθυσμό τους, ευνοεί, λόγω των τεράστιων ποσών που ξοδεύονται, τις επενδύσεις σε ιατρική έρευνα, οι οποίες έχουν καταστήσει τη χώρα ηγέτιδα δύναμη στην ιατρική καινοτομία, μετρούμενη είτε από άποψη εσόδων είτε από τον αριθμό των νέων φαρμάκων και συσκευών που παρασκευάστηκαν. Το 2016, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ εκτιμήθηκαν σε περίπου 59 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν τα 2/3 των παγκόσμιων εσόδων βιοτεχνολογίας και τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης στη βιοτεχνολογία.

Το «υπέρτατο αγαθό» που κατέληξε εμπόρευμα

Επιπλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες διαφημίζουν τα προϊόντα τους στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ασκώντας έτσι επιρροή πάνω σε γιατρούς και ασθενείς κι επηρεάζοντας ακόμη και πολιτικούς με τις ευπρόσδεκτες «δωρεές» τους. Τη ίδια στιγμή γιατροί, που θεραπεύουν με φθηνά και φυσικά μέσα π.χ. βότανα, επειδή αποτελούν απειλή για τα παχυλά κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, κατηγορούνται για «τσαρλατανισμό» και συχνά καταλήγουν στη φυλακή.

Ωστόσο, «ενώ τα αντιμικροβιακά φάρμακα θεωρήθηκαν ως τα “μαγικά φάρμακα” του 20ου αιώνα, οι κλινικοί γιατροί και οι ερευνητές ανησυχούν πλέον σοβαρά για το ότι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα έχει γίνει σοβαρό κλινικό πρόβλημα... Έχουν προταθεί πολλές λύσεις. Η φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να παράγει συνεχώς νέα φάρμακα, περισσότερο ανθεκτικά στους μηχανισμούς αντοχής των μικροβίων. Δυστυχώς, οι μικροοργανισμοί φαίνεται ότι αναπτύσσουν ταχύτατα νέους μηχανισμούς αντοχής...», Clinical Research News for Arizona Physicians.

Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό, η ασθένεια δυστυχία  αλλά κανείς δεν νομιμοποιείται να την εκμεταλλεύεται για να αποκομίζει τεράστια κέρδη, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τη δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής για τους πολλούς.

Γιώργος Στάμκος


19/11/2020


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ              




 Από τον κορονοϊό σε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου;
 
Ο συγχρονισμός δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερος. Ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό είχε αυξηθεί σε δραματικά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των θανάτων από τον ιό, όταν η είδηση έγινε πρώτη στους τίτλους παγκοσμίως: Ένα νέο είδος εμβολίου είναι 90% αποτελεσματικό έναντι του Covid-19.

«Τα δεδομένα μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε μια πιθανή λύση για την τρέχουσα παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο Uğur Şahin, ιατρός και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, της εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Mainz της Γερμανίας που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. Οι δύο εταιρείες ζητούν επί του παρόντος κανονιστική έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα καλά νέα όμως δεν τελειώνουν εκεί. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί όχι μόνο να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της κρίσης του κορονοϊού - αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει ριζικά όλη την προσέγγιση στην ανάπτυξη εμβολίων. Ίσως έχει έρθει η ώρα για μια τεχνολογία βασισμένη σε γονίδια που θα μπορούσε να παρέχει νέες θεραπείες για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες μολυσματικές ασθένειες, λένε οι ερευνητές των Pfizer/ΒιοΝΤech και Moderna που αναπτύσσουν την τεχνολογία του RNA στα δύο πειραματικά εμβόλια και δείχνουν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην πρόληψη της πνευμονίας Covid-19. 

Η τεχνολογία του messenger RNA

Η τεχνολογία, που ονομάζεται messenger RNA με τους μοριακούς αγγελιαφόρους που παρέχουν γενετικές οδηγίες, ανακαλύφθηκε πριν από 60 χρόνια ωστόσο ήταν «στον πάγο» και υπό διερεύνηση μέχρι τώρα και δεν είχε εγκριθεί κανένα εμβόλιο με βάση αυτήν μέχρι τώρα.

Το Messenger RNA, ένας τύπος RNA που βρίσκεται στα κύτταρα, είναι μια φυσική ουσία, που φέρει οδηγίες κωδικοποιημένες σε DNA για να ακολουθούν τα κύτταρα. Δεδομένου του ρόλου του, οι επιστήμονες θεωρούσαν από καιρό ότι θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί για να μετατρέψει τα κύτταρα σε μικροσκοπικά εργοστάσια φαρμάκων ή εμβολίων.

Τα πειραματικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται σε συνθετικά μόρια DNA που περιέχουν οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών του ίδιου του κοροναϊού. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες αυτές ως ξένες και παράγει αντισώματα που προφυλάσσουν από τη μόλυνση.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα, είναι το πρώτο εμβόλιο mRNA που δείχνει ενδιάμεση αποτελεσματικότητα», λέει ο ανοσολόγος Nicholas Jackson του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, μια διεθνής συμμαχία για την πρόοδο της έρευνας εμβολίων στο Spiegel. «Εάν δεν υπάρξουν οπισθοδρομήσεις, αυτό το θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εποχή προσπάθειας για την εφαρμογή τεχνολογιών mRNA σε μολυσματικές ασθένειες».

Ο Norbert Pardi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, συμφωνεί. «Είναι υπέροχο νέο που το εμβόλιο mRNA λειτουργεί τόσο καλά. Εάν αποδειχθεί, πιθανότατα θα υπάρχουν όλο και περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου και των μολυσματικών ασθενειών τα επόμενα χρόνια».

Ο λόγος που οι ερευνητές στράφηκαν εν μέρει στην τεχνολογία mRNA για την παραγωγή εμβολίων είναι ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι τόσο επίπονες και πολύχρονες. Τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία περιέχουν εξασθενημένους ιούς ή μέρη ιών χρειάζονται κατά μέσο όρο μια δεκαετία για να περάσουν από το εργαστήριο στην αγορά. Η ιλαρά, ο έρπητας ζωστήρας και άλλα παλαιότερα εμβόλια χρησιμοποιούν έναν ανενεργό ή εξασθενημένο ιό για να πείσουν τον οργανισμό για να δημιουργήσουν προστασία.

Η διαδικασία κατασκευής, συχνά σε αυγά ή μεγάλους βιοαντιδραστήρες, είναι επίπονη και χρονοβόρα. Για την παραγωγή του εμβολίου κατά της γρίπης, για παράδειγμα, 500 εκατομμύρια αυγά χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στη μάχη ενάντια σε ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως το AIDS ή ο δάγκειος πυρετός - πολύ λιγότερο στην παραγωγή εμβολίου για καρκινοπαθείς.

Έτσι, φάνηκε πολύ πιο ελκυστικό να προγραμματίζουμε κύτταρα στο σώμα να παράγουν το εμβόλιο εισάγοντας mRNA που περιέχει το κατάλληλο σχέδιο κατασκευής. Οι ερευνητές άρχισαν να πειραματίζονται με αυτήν την προσέγγιση πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εγχύοντας ξένα mRNA σε πειραματόζωα - τα οποία στη συνέχεια εφάρμοσαν το σχεδιάγραμμα και παρήγαγαν την ξένη ουσία στα μυϊκά τους κύτταρα.

Αλλά μετά από αυτό το ενθαρρυντικό ξεκίνημα, το πεδίο είδε ελάχιστες προόδους για αρκετό καιρό. Ο λόγος: το mRNA αποδείχθηκε εξαιρετικά ασταθές, καθώς συχνά διαλύεται αμέσως μετά την ένεση στο σώμα ή εξαφανίζεται εντελώς. Έπρεπε να γίνει χρήση μοριακών κόλπων για την κατασκευή του mRNA με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούσε να βρει το δρόμο του στα κύτταρα χωρίς να υποστεί βλάβη. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, λέει ο Norbert Pardi, οι τεχνικές καινοτομίες και η χρηματοδότηση της έρευνας μετέτρεψαν το mRNA σε ένα «πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό εργαλείο».
 
Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου;

Ο Ugur Sahin, συνιδρυτής της BioNTech της Γερμανίας, κατάφερε να σχεδιάσει μια έκδοση 10 πιθανών εμβολίων mRNA στον υπολογιστή του σπιτιού του στις 25 Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν από την πρώτη εμφάνιση της ασθένειας στη Γερμανία, αφού εξέτασε το πρόσφατα αποκωδικοποιημένο γονιδίωμα του νέου κορονοϊου. Το ένα χρησίμευσε ως βάση για το τρέχον εμβόλιο Covid.

Η ιατρός εμπειρογνώμονας Özlem Türeci και ο σύζυγός της Uğur Şahin ξεκίνησαν το BioNTech το 2008 και έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια μελετώντας το mRNA. Το ζευγάρι ήλπιζε να ανακαλύψει βελτιωμένες μεθόδους για τη θεραπεία όγκων - και ονειρευόταν να είναι σε θέση να παράγουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Η βάση για αυτό το όραμα ήταν η εξής: Όταν αρχίζει να αναπτύσσεται καρκινικός ιστός, παράγονται ανώμαλα κύτταρα που φαίνονται ξένα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Türeci και ο Şahin συνέκριναν τον υγιή ιστό με τον ανώμαλο ιστό από έναν συγκεκριμένο ασθενή με καρκίνο και έτσι κατάφεραν να βρουν εκείνα τα κύτταρα που φαινόταν ξένα. Στη συνέχεια παρήγαγαν mRNA που περιείχε ένα σχέδιο για ακριβώς αυτές τις ξένες δομές. Επίσης, βελτίωσαν το mRNA έτσι ώστε, στην πραγματικότητα, να φτάσει στα κύτταρα στόχους του σώματος.

Σε μία μελέτη, οι Türeci και Şahin χορήγησαν το κατάλληλο mRNA σε 13 ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη μελάνωμα και διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ασθενούς ανταποκρίθηκε. Οκτώ από αυτούς δεν παρουσίασαν ύφεση στους 12 έως 23 μήνες μετά. Η θεραπεία δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τον καρκίνο, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία και στην πρόληψη της μετάστασης.

Το «κόλπο» είναι ότι κάθε ασθενής λαμβάνει ένα mDNA που είναι ακριβώς προσαρμοσμένο στο γενετικό προφίλ του καρκίνου από τον οποίο πάσχουν. Αυτές οι εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες καρκίνου εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές, αλλά τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι Türeci, Şahin και η ομάδα τους κατάφεραν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους τον Ιούλιο του 2017 στο Nature , το εξέχον επιστημονικό περιοδικό.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ένας 52χρονος ασθενής με καρκίνο του δέρματος στις ΗΠΑ έλαβε την πειραματική θεραπεία BioNTech, μετά την οποία όπως είπε «στην πραγματικότητα είδα τα καρκινικά κύτταρα να συρρικνώνονται μπροστά στα μάτια μου».

Τέτοιες δηλώσεις πρέπει πάντα να προσεγγίζονται με προσοχή, φυσικά, αλλά αυτές τις μέρες, δεκάδες εταιρείες και πανεπιστήμια διεξάγουν έρευνα για την τεχνολογία αυτήν. Κλινικές μελέτες με εμβόλια mRNA - με στόχο τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων - βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η κούρσα των εμβολίων

Τον Ιανουάριο, ωστόσο η Türeci και ο Şahin μπήκαν στον αγώνα για εμβόλιο κορονοϊού ουσιαστικά μια νύχτα, μόλις συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα της επικείμενης πανδημίας. Με βάση τη γενετική αλληλουχία του ιού, η ομάδα τους ανέπτυξε γρήγορα 20 πιθανά υποψήφια εμβόλια και άρχισε να τα δοκιμάζει σε πειραματόζωα. Ταυτόχρονα, η BioNTech στράφηκε στον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer με μια προσφορά για να συνεργαστεί στη φάση της κλινικής μελέτης.

Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στη μελέτη Φάσης III. Μερικοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν δύο ενέσεις εικονικού φαρμάκου σε απόσταση τριών εβδομάδων, ενώ οι άλλοι έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο. Ούτε τα εξεταζόμενα άτομα ούτε οι συμμετέχοντες γιατροί ήξεραν ποιος έλαβε τι, ενώ τα δεδομένα αναλύθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με την ανάλυση, το εμβόλιο παρήγαγε προστασία στο 95%, όπως ανέφερε η τελευταία ενημέρωση της εταιρείας.

Τι γίνεται με τα άλλα εμβόλια mRNA που βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με το BioNTech; Ο Franz-Werner Haas, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Curevac με έδρα το Tübingen της Γερμανίας, δήλωσε στο Spiegel ότι το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας του έχει αποδειχθεί ασφαλής σε όλα τα δοσολογικά επίπεδα. Η αποφασιστική μελέτη για έγκριση, είπε, θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους. Και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, που βρίσκεται στο Cambridge της Μασαχουσέτης, λέει ο Norbert Pardi, θα μπορούσε σύντομα να είναι σε θέση να δείξει «παρόμοια αποτελέσματα» με αυτά που παράγονται από τη BioNTech.

Μέχρι να συμβεί αυτό, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Μάιντς, την πρωτοπόρο του mRNA. Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο πρέπει να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε μείον 70 βαθμούς Κελσίου, παρά το γεγονός ότι κάθε δόση κοστίζει σχεδόν 20 δολάρια στις ΗΠΑ, και παρόλο που ακόμα δεν έχει εγκριθεί οριστικά, το εμβόλιο ήδη εξαντλήθηκε μέχρι το τέλος του 2021. 


22/11/2020






   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ