Τα κάναμε θάλασσα ακόμα μια φορά…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία.
 

Τα κάναμε θάλασσα ακόμα μια φορά…

Απόψε, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου θα μεταδώσουν την εξής είδηση:

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πήγε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να γιορτάσει μαζί με Τουρκοκύπριους και “κουβαλητούς” την “επέτειο” της ανακήρυξης του ψευδοκράτους τους

Όμως αγαπημένοι και αγαπημένες μου, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου δεν θα μεταδώσουν ούτε μια είδηση για την αντίδραση των Ελληνοκυπρίων. Γιατί; Διότι εμείς απλά δεν υπάρχουμε.

Εμείς κάναμε πορείες και διαμαρτυρίες για τον κορωνοϊό, για τις μάσκες, για τα οικονομικά σκάνδαλα, για τα χρυσά διαβατήρια, για τον Συλλούρη και την παρέα του, για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, για τη φτώχεια, για τα ακριβά ενοίκια και άλλα πολλά. Για τη σημερινή όμως αποφράδα μέρα ούτε μια συγκέντρωση πουθενά κι από κανέναν. Ούτε μια ομάδα πολιτών ούτε ένα κόμμα, ούτε η κυβέρνηση. Ουδείς…

Ρωτώ, λοιπόν, εγώ ο αδαής: Ποιος θέλετε να μας πάρει στα σοβαρά αφού για 46 χρόνια τώρα είμαστε απαθείς; Ομολογώ, ούτε ένας… Οι Τούρκοι, εκτός από το ότι σήμερα κατάφεραν να κάνουν αυτό που είχαν τόσο έντεχνα σχεδιάσει, αυτό που είχαν διαφημίσει ότι θα κάνουν, κατάφεραν ένα ακόμα απίστευτο πράγμα: Να κερδίσουν τη σιωπή μας. Αλήθεια, ξέρετε πόσο πολύ χάρηκαν; Έσκασαν στα γέλια σας πληροφορώ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δώρο τους χαρίσαμε…

Η σιωπή μας είναι το συνειδητό άνοιγμα του δρόμου τους για όποια σκοτεινά σχέδια έχουν κατά νου. Η σιωπή μας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μεγαλύτερη ζημιά που μπορούμε να προκαλέσουμε στην υπόθεσή μας. Αν κάποιος μου πει, ότι γεμίσαμε τα κοινωνικά δίκτυα με φωνές, ποιήματα και διαμαρτυρίες, ναι, θα συμφωνήσω. I have news for you though (που λένε κι οι Αμερικανοί): Το Facebook, το Instagram, το Twitter είναι μια τρύπα στο νερό.

Σήμερα δεν θα μας στοίχιζε ούτε μια μπακκίρα να βγαίναμε στους δρόμους, να ακούσουν όλοι οι άνθρωποι στα πέρατα της οικουμένης για τον συνεχιζόμενο βιασμό της πατρίδας μας.

Σήμερα θαρρώ πως θα έπρεπε να δείξουμε έμπρακτα την αντίθεση μας. Σήμερα έπρεπε να καταφέρουμε να μπούμε σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου για να καταλάβει – και να θυμηθεί – όλη η οικουμένη ότι διαφωνούμε με τη συνέχιση της κατοχής. Δεν το κάναμε.

Φίλοι μου δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, συγχωρέστε με: Τα κάναμε θάλασσα ακόμα μια φορά…

Του ΠΟΛΥ  ΚΥΡΙΑΚΟΥ


18/11/2020


 Πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας και επίδοση ψηφίσματος σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Μπήκε ο κλέφτης Ερντογάν στην Αμμόχωστο: 
Η πιο εύκολη οδός είναι να χάνεις μάχες που δεν δίνεις ποτέ;

Ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήγε στα κατεχόμενα για νέα λάφυρα. Αυτή τη φορά το Βαρώσι, ο εποικισμός του οποίου τερματίζει κάθε προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.  Ο νεοσουλτάνος πήγε στα κατεχόμενα, κλέφτης της γης μας, για να προβεί σε ανακοινώσεις και να εκτελέσουν οι υποτακτικοί του, οι εγκάθετοι του.

Πρώτο, στην πανηγυρική παρέλαση, που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ( 15 Νοεμβρίου 1983), έθεσε το πλαίσιο στο πολιτικό επίπεδο και ξεκαθάρισε πως η τουρκική πλευρά συζητά μόνο λύση δυο κρατών. Είναι δε σαφές από τα όσα ανέφερε πως η πρόθεση του δεν είναι να λύσει το Κυπριακό, αλλά να ελέγξει ολόκληρη την Κύπρο.

Δεύτερο, όπως είχε ανακοινωθεί, στο πρόγραμμα ήταν και επίσκεψη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, για το γνωστό πικνίκ, το οποίο πολυδιαφημίσθηκε. Ο Ερντογάν από την κατεχόμενη πόλη, έστειλε το μήνυμα πως θα προχωρήσει στον εποικισμό της περιοχής, εμπλέκοντας, για να αποφύγει τις διεθνείς αντιδράσεις και τους νόμιμους ιδιοκτήτες, τους Ελληνοκύπριους

«… Αφότου είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσιού προκαλεί προβληματισμό το γιατί τα μέρη τούτα με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον λαό. Με την ενεργοποίηση και της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών θα βρουν τους ιδιοκτήτες τους οι εδώ περιουσίες με αιτήσεις προς την ΕΑΠ από τον νότο και αυτή η υπόθεση θα λυθεί».
Το γεγονός ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, παραπέμπουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες στην λεγόμενη  Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών για να διεκδικήσουν τις ιδιοκτησίες τους, ό,τι κι εάν αυτό σημαίνει. Μια χρονοβόρα διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποκλείεται  να αμφισβητεί η ιδιοκτησία των Ελληνοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως την ανοικοδόμηση της περιοχής θα αναλάβει τουρκικός οργανισμός, που παρίστατο στη φιέστα. Και από αυτή τη διαδικασία ο Ερντογάν θα έχει να λαμβάνει!

Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας προελαύνει. Καθιστά όλο και περισσότερο την κατεχόμενη περιοχή τουρκική επαρχία.  Από τη μια αναδεικνύει το ψευδοκράτος ως χωριστή οντότητα και από την άλλη παρουσιάζεται προστάτης των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια ώρα, όλα τα βήματα που κάνει αφορούν την βαθμηδόν ενσωμάτωση των κατεχομένων.

Ποια η δική μας αντίδραση; Μια ακόμη χαμένη μάχη; Η πιο εύκολη οδός είναι να χάνεις μάχες που δεν δίνεις ποτέ.

ΣΗΜ: Στον ουρανό της Λευκωσίας οι κατακτητές «ζωγράφιζαν» με πολεμικά αεροσκάφη τη σημαία της κατοχικής Τουρκίας. Στον Πενταδάκτυλο η σημαία του ψευδοκράτους, τεράστια για να φαίνεται από τις ελεύθερες περιοχές, για να υπενθυμίζει την συνεχιζόμενη κατοχή.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


16/11/2020