Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Αιθιοπία.

 
Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Αιθιοπία.
 
Έπειτα από την αναθέρμανση της "παγωμένης σύγκρουσης" του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Καύκασο, ένα άλλο ξεχασμένο μέτωπο, το Τιγκρέ στην Αιθιοπία, απειλεί την χώρα και το Κέρας της Αφρικής, με γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Από τις αρχές του μήνα ξεκίνησαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα της αυτόνομης επαρχίας του Τιγκρέ και των δυνάμεων της ομοσπονδιακής αιθιοπικής κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Μπερχάνου Τζουλά, που υποστηρίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κύριος στόχος είναι «να περιοριστεί και να τελειώσει ο πόλεμος στο Τιγκρέ». Όμως ήδη στρατεύματα του Τιγκρέ βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της γειτονικής Ερυθραίας, ενώ σύμφωνα με τον ηγέτη της αυτόνομης επαρχίας, οι μαχητές του πολεμούν και στρατεύματα της αφρικανικής χώρας, με την Ερυθραία να αρνείται την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της.

Πάντως, με δεδομένο το ιστορικό των φυλετικών συγκρούσεων στην Αιθιοπία, μοιάζει πραγματικό θαύμα αν όντως οι συγκρούσεις περιοριστούν στο Τιγκρέ, όπως ανέφερε ο Αιθίοπας στρατηγός. Ουσιαστικά αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι μία αιματηρή πάλη εξουσίας μεταξύ της πολυπληθέστερης φυλής της Αιθιοπίας, των Ορόμο και της φυλής των Τιγκρέ, που ελέγχουν την ομώνυμη επαρχία, υπό την οργάνωση Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ.

Το έναυσμα για τις συγκρούσεις έδωσε η σφαγή δεκάδων χωρικών στις 5 Νοεμβρίου, από ένα ένοπλο αποσχισθέν παρακλάδι του Μετώπου για την Απελευθέρωση των Ορόμο, ένα εξόριστο αντιπολιτευόμενο κόμμα, που επέστρεψε στην χώρα έπειτα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Άμπι Άχμεντ το 2018, ο οποίος προέρχεται από την ομώνυμη φυλή. Τρεις ημέρες μετά τη σφαγή, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός κατηγόρησε τις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ πως επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση, κάτι που η ίδια η οργάνωση διέψευσε.

Οι "μπαρουτοκαπνισμένοι" μαχητές του Τιγκρέ

Με συνοπτικές διαδικασίες το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αποφάσισε την διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου του Τιγκρέ, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με την απόπειρα οριστικής διάλυσης της "παράλληλης εξουσίας" που έχει συγκροτήσει «η χούντα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρωθυπουργός Άχμεντ. Εκ πρώτης όψεως το έργο του Αιθίοπα πρωθυπουργού μοιάζει εύκολο, καθώς η φυλή του Τιγκρέ αντιστοιχεί μόλις στο 6% του συνολικού πληθυσμού της Αιθιοπίας (100 εκατομμύρια κάτοικοι).

Όμως το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο είναι απόλυτα κυρίαρχο στο Τιγκρέ, διαθέτοντας άριστα οργανωμένες παραστρατιωτικές ομάδες, που υπολογίζονται σε 250.000 "μπαρουτοκαπνισμένους μαχητές", οι οποίοι διαθέτουν βαρύ οπλισμό. Εξάλλου η φυλή των Τιγκρέ ασκούσε επί πολλά χρόνια την εξουσία στην Αιθιοπία, μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Άχμεντ, που έφερε στο προσκήνιο τους, μέχρι πρότινος περιθωριοποιούμενους Ορόμο.
(...)

-Οι "μπαρουτοκαπνισμένοι" μαχητές του Τιγκρέ
-Οριακές ισορροπίες στην Αιθιοπία
-Αίγυπτος και Τουρκία παρακολουθούν

Γιώργος Λυκοκάπης, 15/11/2020, ''Τι κρύβεται πίσω  από τον πόλεμο στην Αιθιοπία''. Διαβάστε   ΟΛΟΚΛΗΡΟ  το άρθρο ΕΔΩ: