Η αγανάκτηση Δένδια και η Γερμανία.
Η αγανάκτηση Δένδια και η Γερμανία.
Αγανάκτησε από τη στάση ανοχής της Γερμανίας προς την Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας και είπε στο politico πως η Γερμανία δεν επιτελεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. με τη στάση αυτή.
Έχει δίκαιο ο κ. Δένδιας αλλά δεν νομίζουμε πως τώρα συνειδητοποίησε τη στάση του Βερολίνου.
Απλώς, περίμενε κάτω απο την εξέλιξη των γεγονότων η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση.
Μάταια. Η Γερμανία έχει σαφή πολιτική απέναντι στην Τουρκία από τότε που δημιουργήθηκε ως κράτος. Ταιριάζει περισσότερο με αυτό που εκφράζει η γειτονική χώρα: τον ισχυρό κρατισμό. Η Γερμανία, όπως και η Τουρκία υπήρξαν χερσαίες δυνάμεις.
Τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου συνέκλιναν περισσότερο με της Τουρκίας. Και, στη γερμανική πρωτεύουσα, προφανώς, ακόμη πιστεύουν πως συνεχίζουν να συγκλίνουν.
Επίσης η σημερινή Γερμανία δεν επιθυμεί μια δημοκρατική και, κατά το δυνατόν ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο θέλει μια Γερμανική Ευρώπη. Αυτήν που λίγο πολύ επιχείρησε να καταλάβει με τους δύο παγκοσμίους πολέμους.
Η μόνη περίοδος που η Γερμανία επιχείρησε να εμφανιστεί και να λειτουργήσει ως δυτικού τύπου δημοκρατία ήταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων. Η Δημοκρατία αυτή της επιβλήθηκε από τους Συμμάχους και απέτυχε διότι η γερμανική ψυχοσύνθεση δεν ανέχεται αντιλήψεις περί ισότητας και άλλων τινών που πήγασαν από την διαχρονική πορεία της ανθρωπότητας και εκφράστηκαν στη σύγχρονη εποχή με τη Γαλλική Επανάσταση.
Η Γερμανία πιστεύει στην ιδιαιτερότητά της. Και η πίστη αυτή την οδηγεί στην επιβολή της δικής της αντίληψης και πολιτικής.
Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε τη Βρετανία εκτός Ένωσης. Είναι η ίδια αντίληψη που περιθωριοποίησε τη Γαλλία και θα αναγκάσει το Παρίσι ή να υποταχθεί ή να γίνει πόλος συσπείρωσης χωρών της Ένωσης που δεν συμφωνούν με τη Γερμανική αντίληψη και κυριαρχία.
Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η Γερμανική πολιτική θα είναι φιλοτουρκική. Και αυτό ας το συνειδητοποιήσουν καλά στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει.
Είναι λάθος η εκτίμηση ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι υποδεέστερη της Τουρκίας. Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας χωρίς την Ελλάδα μειώνεται κατακόρυφα.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι σ αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μια Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα είναι γερμανική. Αν θέλει να συμμετέχει η Γερμανία πάρα πολύ καλά. Ως ευρωπαϊκή Γερμανία. Αν δεν θέλει και επιθυμεί να διατηρήσει μια Γερμανική Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξουν νέοι προβληματισμοί για τη διαμόρφωση άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής. Ενδεχομένως και χωρίς τη Γερμανία.
Παντελής Σαββίδης
29 Νοεμβρίου 2020
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τούρκοι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα διαμαρτυρόμενοι για την έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό ναυτικό΄σε τουρκικό πλοίο έξω από τη Λιβύη στις 27/11/2020 (NURPHOTO VIA GETTY IMAGES)
Η Γερμανία αποφασίζει: Mε την ΕΕ ή με την Τουρκία;
Εάν η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου δεν ανταποκριθεί με ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, θα βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις αρχές της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο μοναδικός θεσμός που εκπροσωπεί δημοκρατικά τους πολίτες της ΕΕ, διά ενός συντριπτικού ψηφίσματος, σύσσωμο καταδίκασε την Τουρκίαγια τις παρανομίες της στα Βαρώσια, καλώντας την να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να σταματήσει την πολιτική του εποικισμού, να ανατρέψει τις παρανομίες της στα Βαρώσια και να παραδώσει την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, βάσει και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ. Επιπλέον, ως Ευρωβουλευτές, στηρίξαμε και υπερψηφίσαμε την θέση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και το θέμα τίθεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου οι επικεφαλής των Κυβερνήσεων θα αποφασίσουν. Παρόλο που το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, το Συμβούλιο και η Γερμανική Προεδρία το έχουν ενώπιόν τους.
Ευνοϊκότερη συγκυρία δεν υπήρξε! Για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε προς τα έξω, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση για επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε … «παλληκαράδες» στο εσωτερικό, αλλά έξω βολικοί και αρεστοί στους ξένους. Το Συμβούλιο καλείται να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία των ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε διά των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Οτιδήποτε άλλο, φέρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάσταση με το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αξίες της ΕΕ. Μακάρι οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό να ασχολούνταν με αυτά και όχι τόσο με την εικόνα της Κυβέρνησης στο εσωτερικό.
Στην ΕΕ ευρισκόμαστε για να συνδιαμορφώνουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, όχι για να εντυπωσιάζουμε την κοινή γνώμη στην Κύπρο. Αυτή την ώρα το επιχείρημά μας πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Εάν η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου δεν ανταποκριθεί με ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, θα βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την σύσσωμη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και με τις αρχές της ΕΕ. Αυτή την φορά η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει: είτε θα συνταχθεί με την ΕΕ, είτε με την Τουρκία.
Η συγκυρία είναι καθοριστική και το ζήτημα πανεθνικό. Για αυτό, τις τελευταίες μέρες έχω εμφανιστεί σε τρεις ενημερωτικές εκπομπές ξένων καναλιών –ήδη προγραμματίζονται κι άλλες– εξηγώντας την στάση του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στις τουρκικές παρανομίες και θέτοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώπιον των ευθυνών του, για μια συλλογική αντιμετώπιση του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού. Επιπλέον, καθώς η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης που διέπει το τεράστιο εμπόριο Τουρκίας-ΕΕ, αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του Ερντογάν που θα το επαναφέρω στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο, όσοι θεωρούσαν πως θα πείσουν με επιχειρήματα την Τουρκία να συνετιστεί, έχουν … «εξαφανιστεί». Στην Κύπρο προβάλλονται τέτοιες φαιδρότητες, ακόμη και από πολιτικούς αρχηγούς.
Κώστας Μαυρίδης
- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο
costas.mavrides@europarl.europa.eu
29/11/2020