“Η Ασία δείχνει το δρόμο για τη νίκη στον πόλεμο κατά της πανδημίας.

  


Η Ασία δείχνει το δρόμο για τη νίκη 
στον πόλεμο κατά της πανδημίας.

Για δεύτερη φορά στην 50χρονη ιστορία του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναμένεται να μην διεξαχθεί στο Νταβός. Η πρώτη ήταν το 2002 όταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική , το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε για συμβολικούς λόγους στη Νέα Υόρκη.
Σήμερα, λόγω της πανδημίας, οι οργανωτές του Φόρουμ σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν σε κάποια Ασιατική χώρα, όπως αποκαλύπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. O λόγος απλός: Η Ασία είναι πλέον πολύ πιο ασφαλής έναντι της πανδημίας, αφού ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την Ευρώπη μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού, την περασμένη άνοιξη, και πλέον τα κρούσματα είναι ελάχιστα ή δεν υπάρχουν εδώ και μήνες!

Η Ελβετία-έδρα του Φόρουμ εδώ και μισό αιώνα- «είναι ένας τομέας κινδύνου με μεγάλο αριθμό μολύνσεων και θανάτων από τον κορονοϊό , με ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από ό, τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» γράφει η FAZ. «Η χώρα πληρώνει το τίμημα για τον περιστασιακό χειρισμό της πανδημίας το καλοκαίρι, όταν τα ελβετικά καντόνια ξεπέρασαν το ένα το άλλο σε ασκήσεις… χαλάρωσης και ταυτόχρονα απέτυχαν να επεκτείνουν τα τεστ για covid στον πληθυσμό» γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Δυστυχώς, η κατάσταση στο θέμα αυτό είναι επί του παρόντος δύσκολη» λέει ο Κλάους Σβαμπ , ο επικεφαλής του Φόρουμ του Νταβός, στην εφημερίδα “Schweiz am Wochen”
Η κατάσταση αυτή φυσικά, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους «στρατηγικούς εταίρους» του WEF, οι οποίοι πληρώνουν πολλά χρήματα για τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ . «Οι επιχειρηματίες ή οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πολυεθνικών κολοσσών που στέλνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι ως προφύλαξη ,δεν μπορούν να αγνοήσουν τους κινδύνους, πηγαίνοντας στην Ελβετία» γράφει η FAZ.
Την ίδια ώρα Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ξεκινήσει η χειμερινή τουριστική περίοδος από τον Ιανουάριο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Αλλά η Αυστρία, για την οποία το σκι είναι σημαντικός οικονομικός πόρος, κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της θα ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα» γράφει το γαλλικό περιοδικό Marianne. «Η Αυστρία είχε καταφέρει να σταματήσει το πρώτο κύμα μολύνσεων με πολύ αυστηρό περιορισμό . Το δεύτερο κύμα γέμισε όμως τα νοσοκομεία και αύξησε τη θνησιμότητα με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό, τι την άνοιξη. Ωστόσο χειμερινός τουρισμός αντιπροσωπεύει εισόδημα της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τα 20 εκατομμύρια τουρίστες που δέχεται η Αυστρία το χειμώνα, περίπου το 40% προέρχεται από τη Γερμανία. « Ελα όμως που αυτή την εβδομάδα η καγκελάριος Μέρκελ συμβούλεψε τους συμπατριώτες της να μην περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων κάνοντας σκι, και όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, θέλουν τα χειμερινά θέρετρα να ανοίξουν από τον Ιανουάριο» σημειώνει το γαλλικό περιοδικό. Αλαλούμ δηλαδή…Όπως αλαλούμ επικράτησε σε όλη την Ευρώπη μετά το πρώτο κύμα, καθώς οι περισσότερες χώρες φάνηκαν να ακολουθούν άκριτα την πολιτική που χάραξε κυρίως η Γερμανία στο θέμα του κορονοϊού. Με μέτρα -ακορντεόν, που στόχευαν πιο πολύ στον περιορισμό παρά στην πρόληψη .

Τα μέτρα -ακορντεόν δεν λειτούργησαν

Στη Γερμανία άλλωστε, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη ,όπως λέει ο καθηγητής Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI). «Αν και η αύξηση των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλοί, θέτοντας σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας» λέει ο καθηγητης Βιλερ. Τι πολιτική ακολουθησε η Γερμανία; «Το Light Lockdown» – μερικό κλείδωμα -δεν απέφερε τίποτα, τονίζει μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση η Βαϊόλα Πρίσμαν ,ερευνήτρια στο ινστιτούτο Max Planck. Mε μέτρα -φυσαρμόνικα και μεταβίβαση των ευθυνών στους πολίτες… Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ,Μάρκους Σέντερ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το πρόβλημα είναι η …ατομική ευθύνη. «Το γεγονός ότι η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν ήταν επιτυχημένη στον αγώνα ενάντια στην Corona οφείλεται κυρίως σε ένα βασικό πρόβλημα» υποστηρίζει ο Σέντερ: «Για μήνες, ο κίνδυνος που προκαλείται από τον ιό υποτιμάται ,όπως και κάθε προστατευτικό μέτρο – είτε πρόκειται για μάσκες είτε για περιορισμούς επαφής». Αλήθεια; Εφταιγαν οι πολίτες όταν τον περασμένο Οκτώβριο -όπως αποκαλύπτει η γαλλική Liberation -ενώ η Γερμανία δεν είχε καταφέρει να λάβει μέτρα και να επιβάλλει κανόνες υγειονομικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο και έτσι κάθε κρατίδιο είχε διαφορετικές απαγορεύσεις και κανείς δεν ήταν σίγουρος για το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται, ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός ΤUI συμβούλευε τους επίδοξους Γερμανούς ταξιδιώτες να επισκεφθούν την Ελλάδα! Για να μην χάσει τα συμβόλαια που είχε συνάψει! «Είναι πολύ πιο απλό και λιγότερο παρακινδυνευμένο”, έλεγε ο Ααγκε Ντάχουπτ, εκπρόσωπος Τύπου της TUI. Και φυσικά χωρίς μέτρα προφύλαξης ,όπως κατήγγειλαν επανειλημμένα πολλοί επιβάτες στις πτήσεις των αεροσκαφών της TUI προς διάφορα ελληνικά νησιά ,όπως στη Ζάκυνθο. Για να θυμηθούμε βέβαια -όπως κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή-ότι «παρά το γεγονός ότι η TUI έλαβε από την γερμανική κυβέρνηση έκτακτη κρατική ενίσχυση ύψους 3 δις ευρώ εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων εν μέσω της πανδημίας, αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, εξωθώντας τον ήδη πιεσμένο τουριστικό κλάδο της χώρας στην καταστροφή. Μετά την αθέτηση πληρωμών στην Ισπανία στις αρχές του 2020, η εταιρεία προχώρησε σε μονομερή, αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών και αφού οι υπηρεσίες είχαν ήδη παραδοθεί.»

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης το λέει πολύ καθαρά: «Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έγινε τίποτε από τον Ιούνιο ακόμα. Η Ευρωπαϊκή ένωση στο πρώτο κύμα δεν έδειξε καν αλληλεγγύη. Θυμηθείτε τι γινόταν με τις μάσκες, με τα φάρμακα. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια πολιτική που ήταν : ανοίγω να πάρει ανάσα η οικονομία και κλείνω πάλι.Υποεκτιμήθηκε αυτό που γνωρίζαμε όλοι: Ότι θα έρθει δεύτερο κύμα. Θεώρησαν ότι αφού με το πρώτο lockdown δεν είχαμε μεγάλο ιϊκό φορτίο στη χώρα, αυτό θα συνεχιζόταν. Ταυτόχρονα, η διαχείριση του τουρισμού ,χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς επαρκή τεστ ,αύξησε το ιϊκό φορτίο».

Η Ευρώπη αλλού αγνάντευε…

Η τουριστική περίοδος χάθηκε λοιπόν, με ελάχιστα κέρδη, και δυστυχώς σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, όχι μόνο δεν υπάρχει τουριστική προοπτική, αλλά ουδείς μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό. Τα εστιατόρια, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα καφέ παραμένουν ξανά κλειστά . Αξίζει όμως έστω και αργά, να δούμε τι συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας.

Όπως γράφει η γαλλική Le Monde ,στις περισσότερες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού η δημόσια ζωή είναι τώρα σχεδόν εντελώς φυσιολογική, με συγκριτικά εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Και αυτό γιατί την ώρα που στα τέλη Μαίου , η Ευρώπη -και η Ελλάδα φυσικά-άνοιγε τα σύνορά της ανεξέλεγκτα στον τουρισμό , για τις περισσότερες χώρες της Ασίας δεν υπήρχε καν ζήτημα ανοίγματος συνόρων για τους Ευρωπαίους που θεωρούνταν μη ασφαλείς από άποψη υγείας. Όπως γράφει η Le Monde «οι ασιατικές χώρες «αφού έθεσαν σε ισχύ, από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ασφαλή πρωτόκολλα και περιορισμούς εισόδου στην επικράτειά τους, κατάφεραν να ελέγξουν σημαντικά την πανδημία την άνοιξη και δεν αντιμετώπισαν ένα δεύτερο κύμα, ή το πρόλαβαν αρκετά γρήγορα….Αυτές οι πολιτικές αποδείχθηκαν νικηφόρο στοίχημα: ενώ η ροή των τουριστών πρακτικά μηδενίστηκε σε όλες αυτές τις χώρες, κατάφεραν να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματα ,τα εστιατόρια ,τα αθλητικά κέντρα ή τα πολιτιστικά ιδρύματα – αλλά και να σταθεροποιήσουν την απασχόληση στις επιχειρήσεις .

Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη και Σιγκαπούρη κατάφεραν να συγκρατήσουν την κυκλοφορία του ιού για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την άρση των περιορισμών τους. Αυτές οι πέντε χώρες περιόρισαν τις δραστηριότητες των πολιτών τους για μεγαλύτερη ή λιγότερο παρατεταμένη περίοδο την περασμένη άνοιξη . Μετά την χαλάρωση των περιορισμών, διατήρησαν επίσης ένα οπλοστάσιο μέτρων με σκοπό να αποτρέψουν την επιστροφή του ιού. Όλες περιόρισαν δραστικά κυρίως την υποδοχή ξένων τουριστών : η Νέα Ζηλανδία επέτρεψε στους πολίτες της, τους κατοίκους και τις οικογένειές τους να εισέλθουν στη χώρα από την άνοιξη ,θέτοντάς τους σε καραντίνα 14 ημερών από την άφιξή τους. Η ανίχνευση και η απομόνωση των ασθενών εφαρμόστηκε επίσης εκεί καλύτερα, χρησιμοποιώντας συσκευές που μερικές φορές είναι πολύ περιοριστικές. «Στο Βιετνάμ, επίσης, όταν ένα άτομο βρισκόταν θετικό (…) καταρτιζόταν μια λίστα με όλα τα πρόσωπα που έχει έλθει σε επαφή ,τα οποία μεταφέρονταν αμέσως για δύο εβδομάδες σε κλειστά κέντρα – ξενοδοχεία και πολυκατοικίες ,που έχουν επιταχθεί για το σκοπό αυτό – ή σε χώρους δική τους επιλογής, αν ήταν δυνατόν» γράφει το περιοδικό Marianne.

Θα μπορούσαν οι χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν τα βήματα αυτών των κρατών; «Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν θα ήταν αδύνατο» λέει η επιδημιολόγος Κάθριν Χιλ του γαλλικού ινστιτούτου Gustave Roussy. «Η απομόνωση των ασθενών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να οργανωθεί και να γίνει άνετα, με την παραμονή τους σε ξενοδοχεία για δέκα ημέρες. Χωρίς απαραίτητα να είναι υποχρεωτικό ,οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αποφευχθούν τα επαναλαμβανόμενα lockdown»λέει η δρ. Χιλ και προσθέτει: «Το κρίσιμο όμως ήταν να υπάρξει μια καλύτερη πολιτική με τα τεστ ώστε να αποφευχθεί το δεύτερο κύμα. Πρακτικά,να γίνουν τεστ σε όλον τον πληθυσμό».

Στοχευμένα ,μαζικά τεστ στον πληθυσμό

Τα μέτρα αυτά δεν εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ασίας. Τρεις από τις χώρες της περιοχής ,η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, είδαν ακόμη και τις εξαγωγές τους να ανεβαίνουν από 6% ως 11% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με εκείνη του προηγούμενου έτους, όταν δεν είχε εμφανιστεί ο Covid-19 …Τώρα, αρκετές από αυτές τις χώρες σχεδιάζουν “ταξιδιωτικά ανοίγματα” μεταξύ τους με πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα και έλεγχο ανά 15ημερο – όπως μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης .Η Κίνα και η Ταϊλάνδη κατέληξαν επίσης σε σχετική συμφωνία έως τον Ιανουάριο. Οι Αυστραλοί χαλαρώνουν επίσης τους περιορισμούς τους για τους Νεοζηλανδούς» .

Η Ταϊβάν, για παράδειγμα, έκανε επίσης τεστ για covid 19 σε όλον τον πληθυσμό και επειδή αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού στη γεωργία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, υποχρέωσε όλους τους ξένους εργαζόμενους σε δεκαπενθήμερο έλεγχο σε εξειδικευμένα κέντρα. Στην Ιαπωνία , μέχρι σήμερα, ουδείς ευρωπαίος υπήκοος έχει το δικαίωμα να πάει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου .Χωρίς εξαιρέσεις. Ακόμη και οι ευρωπαίοι κάτοικοι που ζουν και πληρώνουν τους φόρους τους στην Ιαπωνία και βρέθηκαν στο εξωτερικό, δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα διαμονής τους “.

Ο Γάλλος καθηγητής Μικροβιολογίας, Φιλίπ Σανσονετί που επέστρεψε στο Παρίσι μετά από παραμονή πέντε εβδομάδων στην Σαγκάη ,δήλωσε στο Γαλλικό ραδιόφωνο ότι η ζωή έχει ξαναρχίσει κανονικά. «Σφίγγοντας λίγο τα μπουλόνια σχετικά με την πρόληψη, εάν τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό γίνονται πάντα σεβαστά και εάν το κράτος οργανώσει σωστά τον τομέα της διάγνωσης και του περιορισμού, θα μπορούσαμε και εμείς να φτάσουμε εκεί που είναι σήμερα οι ασιατικές χώρες , χωρίς να έχουμε αυτά τα μέτρα-ακορντεόν» λέει ο Γάλλος καθηγητής.

Ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, λέει ότι στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα, το δεύτερο κύμα του κορονοϊού ήταν πιο σφοδρό…Αυτό παρατηρείται σε όλες τις πανδημίες. Και στην ισπανική γρίπη το 1918 ,το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο από το πρώτο…Το ευτύχημα είναι ότι σήμερα, στη Γαλλία τουλάχιστον, υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ακόμη και ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στο Παρίσι. Ξέρουμε ακριβώς πόσοι νοσούν, πόσοι νοσηλεύονται, πόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα, την κίνηση της επιδημίας… Δόθηκε μεγάλη βάση στην ατομική ευθύνη, αλλά η ατομική ευθύνη έχει και ένα όριο για να ελέγξει την επιδημία. Αν δεν κάνεις στοχευμένα τεστ ,δεν μπορείς να εντοπίσεις επακριβώς τις εστίες της επιδημίας και να πάρεις μέτρα, έγκαιρα…Θα είναι καταστροφικό αν πιστέψουμε ότι με το που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί ,θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αν χαλαρώσουν οι άνθρωποι θα ξαναβρεθούμε σε μεγάλα επιδημιολογικά κύματα. Αυτά γίνονται για πολιτικούς σκοπούς για να παρουσιάζονται από τις κυβερνήσεις ως success stories».Ουδέν σχόλιο…

Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα ''Δημοκρατία''

Από Militaire News -01/12/2020