Τσαν Ντουντάρ: Ένας αποδιοπομπαίος τράγος του τουρκικού καθεστώτος.

 Τσαν Ντουντάρ:
 Ένας αποδιοπομπαίος τράγος του τουρκικού καθεστώτος.

Για να κατανοήσουμε εύκολα την κατάσταση από νομικής απόψεως στην Τουρκία, αρκεί να γνωρίζουμε ότι ο 59χρονος Τσαν Ντουντάρ, καταξιωμένος δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής Έκδοσης της άλλοτε αντιπολιτευόμενης ημερήσιας εφημερίδας «Cumhuriyet»  ζει εξόριστος εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Αυτή την εβδομάδα, καταδικάστηκε από ένα δικαστήριο του Ερντογάν σε 27 χρόνια κάθειρξης για την αποκάλυψη, με φωτογραφίες και επίσημα έγγραφα, της μεταφοράς όπλων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στους Σύρους μαχητές.

Ένας άλλος ιδανικός στόχος του Προέδρου Ερντογάν είναι ο πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών «HDP» (κουρδικού και αριστερού κόμματος) Σελαχατίν Ντεμιρτάς (47 ετών), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 4 Νοεμβρίου 2016. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε, άλλη μία φορά, αυτή την εβδομάδα, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του «κρατουμένου για πολιτικούς λόγους» Ντεμιρτάς. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στις δημόσιες δηλώσεις του πάντοτε χαρακτήριζε τον Ντεμιρτάς τρομοκράτη, αν και κανένα τουρκικό δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αυτή την εβδομάδα τόλμησε να δηλώσει ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν δεσμεύουν την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα είναι -από το 1953- μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναγνώρισε -το 1994- τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου επικυρώνοντας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει, ως φαίνεται, λοιπόν, τη ρήξη μεταξύ της Άγκυρας και των βασικών αξιών της Ευρώπης, ήτοι του Κράτους Δικαίου.

Ο Τσαν Ντουντάρ είναι φίλος και συνάδελφος από παλιά. Δημοσιογράφος, καταρχάς, στον έντυπο Τύπο, έγινε, στη συνέχεια, παρουσιαστής ειδήσεων στους δημοφιλείς τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα γνωστός σεναριογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Παρήγαγε περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ ως προς τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσωπικότητες της χώρας.

Έχει, επιπλέον, δημοσιεύσει περισσότερα από 20 πολιτικά και λογοτεχνικά βιβλία. Αριστερός και ολίγον Κεμαλιστής, όπως η πλειονότητα των συναδέλφων της γενιάς του, ο Ντουντάρ επικρίθηκε ευρέως από τους  σκληροπυρηνικούς Κεμαλιστές μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του «Μουσταφά» τον Οκτώβριο του 2008. Σε αυτήν την ταινία, κατέρριψε το επίσημο ταμπού για τον ιδρυτή της Δημοκρατίας και παρουσίασε έναν άνθρωπο με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις επιτυχίες του.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση, την 25η Μαρτίου 2015, στην ημερήσια εφημερίδα Cumhuriyet -της οποίας διετέλεσε Διευθυντής Έκδοσης των πληροφοριών, συνοδευόμενων από φωτογραφίες και έγγραφα, όσον αφορά στη μεταφορά όπλων από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών στους ένοπλους Σύρους τζιχαντιστές μαχητές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δημοσίως δήλωσε αμέσως μετά τη σύλληψη του Τσαν Ντουντάρ ότι «θα δώσει συνέχεια σε αυτήν την υπόθεση» και δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι ο Ντουντάρ «ήταν μυστικός πράκτορας και είχε αποκαλύψει τα κρατικά μυστικά».

Ο Ντουντάρ δέχτηκε, στις 6 Μαΐου 2016,  δύο πυροβολισμούς ενώπιον του Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, όπου βρισκόταν εν αναμονή της δικαστικής απόφασης. Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για δημοσιογραφικό έργο και ότι οι δημοσιευθείσες από το Ντουντάρ πληροφορίες πρέπει να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Ντουντάρ υποχρεώθηκε να διαφύγει από την Τουρκία. Εργάζεται στο Βερολίνο, για έναν ραδιοφωνικό σταθμό, το «Ozguruz» («Είμαστε Ελεύθεροι»), και κάνει πολιτικά σχόλια καθημερινά στον τηλεοπτικό σταθμό «Artı TV». Συνεργάζεται τακτικά με τις καθημερινές εφημερίδες «Washington Post» και «Die Zeit» και πολλές άλλες ευρωπαϊκές ημερήσιες εφημερίδες.

Ένα μήνα πριν από την τελευταία καταδικαστική απόφαση, ο Ερντογάν, μέσω ενός πολύ οικείου στο Παλάτι εισαγγελέα, είχε καταφέρει να κατασχέσει σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ντουντάρ στην Τουρκία.

Εκείνος αντέδρασε έντονα κατά αυτών των δύο ετυμηγοριών. «Ο Ερντογάν κατέσχεσε τα 40 χρόνια εργασίας της συζύγου μου και της δικής μου. Δεν πειράζει. Διότι τώρα κατέσχεσε όλη την αγαπημένη μας πατρίδα. Κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρότερο ... ».

«Τα 27 χρόνια φυλάκισης για ένα έγγραφο που αποδείχθηκε αληθινό είναι, ωστόσο, σημαντικό. Αλλά θα συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας. Το καθήκον μας ως δημοσιογράφοι είναι να ενημερώνουμε το κοινό για όλα τα λάθη της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε όλες τις πληροφορίες ως προς τις αδικίες, τη διαφθορά των ηγετών. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Ο Ερντογάν δέχτηκε ένα μικρό πλήγμα από το Βερολίνο. Διότι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Παλατιού ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση την άμεση έκδοση του Τσαν Ντουντάρ μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου. Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο γραπτό ανακοινωθέν του, υπενθύμισε «τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου» και διευκρίνισε ότι «το Βερολίνο κατ'αρχήν δεν παραπέμπει τους κατηγορούμενους για την πολιτική ή επαγγελματική τους ταυτότητα».

Ραγκίπ Ντουράν*

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους,
 χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.


27/12/2020