Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!

 




 Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ 
αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!
 
Μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως των 560 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε από τις ελληνικές επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού τον Μάρτιο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον φετινό Μάρτιο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ανήλθε στα 560,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Το παραπάνω ποσό με την είδηση δεν το γράφουμε τυχαία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα για την περίοδο 2017 έως και 2019 το συνολικό τραπεζικό χρέος της Νέας Δημοκρατίας μαζί με εκείνο του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατομμύρια ευρώ!
Τα δυο ελληνικά κόμματα βγαίνουν πρωταθλητές στα τραπεζικά δάνεια κομμάτων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει και στο παρακάτω γράφημα, που αποτυπώνει τα κομματικά χρέη από πέντε χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ της Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ολλανδίας, η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις μεταξύ 24 ευρωπαϊκών κομμάτων.  

Η έρευνα που φέρνει την… πρωτιά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στοιχεία από πέντε χώρες της Ευρώπης όπως προαναφέραμε και αφορά στο ύψος των τραπεζικών δανείων που έχουν ως υποχρεώσεις τα κόμματα αυτά στις χώρες τους.

Έτσι βλέπουμε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στα 24 περίπου κόμματα που εξετάστηκαν, με τεράστια διαφορά στα ποσά από τα υπόλοιπα. Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων, φαίνεται λοιπόν πως η ΝΔ χρωστάει 309 εκ. ευρώ (2019) και το ΠΑΣΟΚ χρωστάει 254 εκ. ευρώ (2018) ενώ το τρίτο στη σειρά κόμμα SPD (Γερμανία) χρωστάει 48.2 εκ. ευρώ. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση δύο κόμματα από την Ισπανία (PSOE: 40.2 εκ. ευρώ και PP: 22.5 εκ. ευρώ). Ο Σύριζα βρίσκεται στην 14η θέση με χρέος 3, 9 εκατομμύρια ευρώ.
 
Αξιοσημείωτο είναι πως το 2017, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε διαβιβάσει στον οικονομικό εισαγγελέα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, για τα δάνεια των κομμάτων. Η κ. Δημητρίου είχε δώσει επίσης την εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα “για τη διακρίβωση της τέλεσης ή μη, αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων, και αν προκύψει κάτι το επιλήψιμο, να ασκήσει τα δέοντα”.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς διερεύνηση. Ενώ τον περασμένο Μάϊο υπογράφτηκε διάταξη στη Βουλή όπου οι υποθέσεις περί απιστίας τραπεζικών στελεχών μπήκαν στο αρχείο!

Στο ύψος των 308,7 εκατομμυρίων ευρώ έχουν φτάσει πλέον οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας σε δάνεια, σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος για το 2019.
….
Το κυβερνών κόμμα, παρουσιάζει αύξηση ρεκόρ, ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στις οφειλές της προς τις Τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών της Νέας Δημοκρατίας, το 2010 οι οφειλές από δάνεια ήταν στο ύψος των 127,8 εκατ. ευρώ και έκτοτε καταγράφουν φρενήρη αύξηση.
…..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενάρη του 2019, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε τις υπέρογκες οφειλές του κόμματός του και υποστήριξε ότι μετά το κάλεσμά του είχε βρει τη λύση για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών και τα μέλη της ΝΔ είχαν ανταποκριθεί.
…..
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου 155.000 μέλη είχαν εγγραφεί και θα κατέβαλαν ένα ευρώ το μήνα για την αποπληρωμή των χρεών «ένα εσπρέσο το μήνα, 12 ευρώ το χρόνο», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Με βάση το πλάνο του αρχηγού της ΝΔ και με δεδομένες τις οφειλές 308,7 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν… 165,9 χρόνια για την ολοσχερή εξόφληση των τραπεζών, δηλαδή θα γίνει το 2186 και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που φαίνεται αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.

Άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν περιγράψει πιο κυνικά ότι αυτά τα δάνεια δεν υπάρχουν περίπτωση να εξοφληθούν ποτέ και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση, κοινώς να διαγραφούν οι οφειλές.


20/6/2020



                ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           




Δάνεια ΠΑΣΟΚ ΝΔ: Αντισυνταγματική η παραγραφή τους
 έκρινε το δικαστικό συμβουλίο.

Και τρίτο δικαστικό συμβούλιο, με άλλη σύνθεση δικαστών, έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η Νέα Δημοκρατία όταν έγινε κυβέρνηση.
 
Ο νόμος που κρίθηκε ως αντισυνταγματικός οδηγούσε σε αμνήστευση μεγαλοτραπεζίτες και ταμίες των δύο κομμάτων για τα δάνεια που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τεράστιο ποσό, το οποίο αν συγκριθεί με την οικονομική δυνατότητα των μικρότερων κομμάτων, το συμπέρασμα είναι ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις και όχι μόνο, γίνονται με άνισο «budget».

Ο συγκεκριμένος νόμος: «Είναι αντίθετος στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ» αναφέρει για τον εν λόγω νόμο της συγκεκαλυμμένης αμνηστίας το υπ. αριθμόν 2696/ 2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας. Το Συμβούλιο διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση για τα αδίκημα της απιστίας για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 97 στελέχη τραπεζών και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που αφορά επτά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν διατελέσει ως ταμίες των κομμάτων τους.

Τόσο σε αυτό το δικαστικό βούλευμα όπως και στα άλλα δύο που προηγήθηκαν, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων».

Αυτός είναι και ο λόγο για τον οποίον οι δικαστές δεν έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Αγγελικής Τριανταφύλλου για παύση της ποινικής δίωξης που στηριζόταν στο γεγονός ότι οι τράπεζες αν και κλήθηκαν από τον ανακριτή δεν κατέθεσαν την απαραίτητη έγκληση.

Κατά την κρίση των τριών δικαστών του συμβουλίου (με πρόεδρο την Μαρία Χρυσού και μέλη τους πρωτοδίκες Χαρ. Γεωργακόπουλο και Σταυρούλα Λαμπρινάκου) «στην κρινόμενη περίπτωση η μη υποβολή δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας καθ΄ υποκατάσταση της έγκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.2 του νόμου 4637/2019 εκ μέρους των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής, Αττικής και Eurobank για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, ουδέν ουσιαστικής ή και δικονομικής φύσης κώλυμα εγείρει ως προς την κατ΄ουσίαν εξέταση της υπόθεσης.

Υπό την παραδοχή αυτή η υπό διερεύνηση ποινική δίωξη δεν άγεται σε οριστική παύση ένεκα έλλειψης έγκλησης ή και δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας… ως εκ τούτου θα πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου η υπό κρίση ποινική δίωξη να διερευνηθεί κατ΄ ουσίαν».

Το  “θαλασσοδάνεια”

Η συνολική οφειλή και των δύο κομμάτων σε όλες τις τράπεζες ανέρχεται σε 428.398.734,26 ευρώ

  • ΠΑΣΟΚ: Συνολική οφειλή για δάνεια σε όλες τις τράπεζες 203.141.793,56 ευρώ
  • ΝΔ: Συνολική οφειλή για δάνεια σε όλες τις τράπεζες 225.256.940,70 ευρώ

Yπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των δανείων που είχαν λάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεν είχαν επιστραφεί, είχε αρχειοθετηθεί με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013 ένα μήνα αφότου ο εισαγγελέας Καλούδης είχε υποβάλει το πόρισμά του με το οποίο ζητούσε την άσκηση ποινικών διώξεων στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου τον Μάρτιο του 2017 με παραγγελία της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια των δύο κομμάτων».


6/10/2020