Η ηγεσία της Εκκλησίας ρίσκαρε χιλιάδες ζωές.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Μητροπολίτης Φθοιώτιδας: Παραχωρεί στην πολιτεία 89 πνευματικά κέντρα της Μητρόπολης,αμφιθέατρα, αίθουσες κοινωνικών φορέων, ακόμα και τους ίδιους τους Ναούς, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και για σχολεία.
Η ηγεσία της Εκκλησίας ρίσκαρε χιλιάδες ζωές.
Η ηγεσία της Εκκλησίας αντί να προστατεύσει το εκκλησίασμα το εξέθεσε με την συμπεριφορά της, ρίσκαρε χιλιάδες ζωές, αποδείχθηκε ανακόλουθη και εκτέθηκε στην κοινωνία, δηλώνει στο liberal.gr ο Αχιλλέας Γραβάνης. Δεν κρύβει την απαισιοδοξία του, καθώς τα χθεσινά ευτράπελα έρχονται να προστεθούν στα κρούσματα της Πρωτοχρονιάς, τον τρόπο προβολής της υπόθεσης με τα εμβόλια που έστειλε μήνυμα εφησυχασμού στην κοινωνία και εκφράζει ανοικτά το φόβο ότι θα ζήσουμε μια νέα 28η Οκτωβρίου αλλά με πολλαπλασιαστική επίδραση. Τότε τα ημερήσια κρούσματα ήταν μόλις 100, όταν σήμερα πλησιάζουν τα 1.000, εικόνα που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Φεβρουάριο.
«Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τυχόν επαλήθευση των παραπάνω θα συμπέσει με την πανελλαδική προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τι επίδραση θα έχει η εικόνα των γεμάτων ΜΕΘ από πολλά νέα κρούσματα και θανάτους σε όλους εκείνους τους τους σκεπτικιστές που θα καλούμε να αποδεχτούν τον εμβολιασμό και να συμμετάσχουν δυναμικά σε αυτόν;», διερωτάται ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Πιστεύετε ότι θα «πληρώσουμε» και σε τι βαθμό τις ουρές με τους πιστούς έξω από τους ναούς και όσα ευτράπελα είδαμε να συμβαίνουν κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων;
Ο λογαριασμός θα είναι δυστυχώς βαρύς αν λάβουμε υπόψιν την προϋπάρχουσα εμπειρία, δηλαδή τα όσα συνέβησαν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Αρκεί να θυμίσω ότι μετά την χαλάρωση των καλοκαιριών διακοπών και τα όσα συνέβησαν κατά τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, ακολούθησε ο Νοέμβριος, με 4.000 νεκρούς μέσα σε μόλις τριάντα ημέρες. Ήταν ένα μάθημα που τόσο οι πολίτες, όσο και η πολιτεία, καθώς επίσης και η Εκκλησία, δεν λάβαμε σοβαρά υπόψιν.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος από τις 10 Φεβρουαρίου και μετά να έχουμε μια αναπαραγωγή της εικόνας του Νοεμβρίου. Δηλαδή μια μεγάλη διασπορά του ιού με όλα τα συνοδά προβλήματα και μάλιστα σε ένα εθνικό σύστημα υγείας καταπονημένο τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και υποδομών. Υπάρχει ωστόσο μια ουσιώδης διαφορά σε σύγκριση με τα όσα συνέβησαν τον Οκτώβριο. Τότε, ξεκινήσαμε από μια βάση ημερησίων κρουσμάτων γύρω στα 100, όταν τώρα θα ξεκινήσουμε από μια βάση περίπου 1000 κρουσμάτων δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη.
Ενοχλούμαι πάρα πολύ από την εικόνα των ανοικτών ναών με τους ιερείς να δέχονται τους πιστούς για θεία κοινωνία ή για να τους μοιράσουν τον αγιασμό, όταν όλη η υπόλοιπη χώρα είναι κλειστή.
Όταν τα καταστήματα είναι κλειστά που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στερούνται το ψωμί τους και αυτό των παιδιών τους, όταν τα σχολεία είναι κλειστά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των παιδιών, ενώ η πολιτεία κάνει μια τεράστια προσπάθεια να προστατεύσει την κοινωνία από την πανδημία, οι Ιεράρχες ανοίγουν τις εκκλησίες και τις γεμίζουν με άτομα που κοινωνούν από το ίδιο κοχλιάριο, παίρνουν αγιασμό και πολλοί είναι χωρίς μάσκες ο ένας πάνω στο άλλο.
Αυτό είναι μια ανακολουθία για την Εκκλησία, η οποία με θλίβει και μου δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την εμπιστοσύνη μου, όχι ως προς την θρησκεία, αλλά ως προς την ηγεσία της Εκκλησίας. Εφόσον σε μερικές εβδομάδες από σήμερα δω ως επιστήμονας να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και οι νεκροί, τότε προσωπικά θα ζητήσω τον λόγο από την ηγεσία της Εκκλησίας για την επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της. Για το γεγονός ότι με την στάση της ρίσκαρε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αντί να προστατεύσουν το εκκλησίασμα και την Εκκλησία την εκθέτουν.
Το απευκταίο αυτό σενάριο που περιγράφετε, του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, είναι και το πιο πιθανό;
Το είδαμε να συμβαίνει στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη όταν άνοιξαν μερικές δεκάδες εκκλησίες. Τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν τώρα βιώνουμε το ίδιο θέαμα να αναπαράγεται σε όλη την Ελλάδα; Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου ακολούθησε ο μεγάλος επιπολασμός στη Θεσσαλονίκη, η πόλη οδηγήθηκε σε lockdown και χρειάστηκε να περάσουν δύο πολύ δύσκολοι μήνες για την τοπική κοινωνία και τα νοσοκομεία της πόλης, προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα. Η θλιβερή εμπειρία του Οκτωβρίου αυτό το μήνυμα στέλνει. Σε ένα -ενάμισι μήνα, σε συνδυασμό και με τα κρούσματα από την κινητικότητα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα οποία δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί και καταγραφεί, κινδυνεύουμε να ζήσουμε παρόμοιες εικόνες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά ευρύτερα στη χώρα.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τυχόν επαλήθευση των παραπάνω θα συμπέσουν με την πανελλαδική προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τι επίδραση θα έχει η εικόνα των γεμάτων ΜΕΘ από πολλά νέα κρούσματα και θανάτους σε όλους εκείνους τους οποίους θα καλούμε να αποδεχτούν τον εμβολιασμό και να συμμετάσχουν δυναμικά σε αυτόν; Πως θα αισθανθούν; Το έχουν σκεφτεί αυτό οι ιερείς; Μια τέτοια αποκαρδιωτική εικόνα με γεμάτες ΜΕΘ και κλινικές Covid19 θα μπορούσε να κάνει τους πιο σκεπτικιστές συμπολίτες μας να θεωρήσουν ότι δεν έχει νόημα ο εμβολιασμός τους.
Ένα ακόμη χειρότερο σενάριο είναι μετά και την άρνηση της Εκκλησίας να συμμορφωθεί με το νόμο να μιμηθεί την στάση της για παράδειγμα και ο εμπορικός κόσμος όταν θα του ζητηθεί να συμμορφωθεί με μια τυχόν παράταση του lockdown. Αν συμβεί αυτό, τότε πραγματικά θα δούμε πολλές χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Αρκετοί το αγνοούν αλλά στη Βρετανία προχθές είχαμε σε μία μόνο μέρα 62.000 κρούσματα, ενώ στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 300.000 κρούσματα ημερησίως.
Αντιλαμβάνεσθε ότι συμπεριφορές όπως η χθεσινή, κινδυνεύουν να μας οδηγήσουν σε παρόμοιες εικόνες, όταν μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό τίμημα να συγκρατήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας.
Πώς σχολιάζετε τη στάση της κυβέρνησης;
Τη χώρα την κυβερνά η κυβέρνηση. Εκείνη έχει την ευθύνη και η εντολή από την πλειοψηφία των πολιτών είναι να ενεργεί κατάλληλα όταν διακυβεύονται σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία. Όφειλε κατά την γνώμη μου να ενεργήσει διαφορετικά. Αφενός να καταστήσει πρώιμα σαφές στην Εκκλησία ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν οι ναοί. Και στον βαθμό που οι ιεράρχες αρνούνταν να συμμορφωθούν, όφειλε ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στους πολίτες, να τους παραθέσει τα γεγονότα και να ζητήσει από τους ίδιους τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι. Η κυβέρνηση όμως σεβόμενη την Εκκλησία επιχείρησε να λειτουργήσει με χαμηλούς τόνους, ωστόσο η στάση αυτή εμφανώς δεν έφερε αποτελέσματα.
Μας μιλήσατε για το κακό σενάριο. Έτσι, όπως διαμορφώνεται η εικόνα, υπάρχει και το καλό σενάριο;
Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος για τους εξής λόγους. Πρώτον, τα όσα συνέβησαν χθες στα Θεοφάνεια, ακολουθούν τα παρατράγουδα με τα ρεβεγιόν και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που ακόμη δεν έχουμε μετρήσει την επίδραση τους στη διασπορά του ιού.
Δεύτερον, ο τρόπος προβολής της υπόθεσης με την έναρξη των εμβολιασμών, έστειλε μήνυμα εφησυχασμού στην κοινωνία. Ήταν λάθος πολιτική. Εν μέσω των γιορτών δημιουργήθηκε ένα κλίμα χαλάρωσης στη λογική ότι «δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα πια οι συναντήσεις και η διασκέδαση, αφού είναι εδώ τα εμβόλια». Το γεγονός ότι αυτό συνέβη μέσα στις γιορτές είχε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Αλλά οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού ξεκινούν στα τέλη του μήνα και το χρονοδιάγραμμα για να φτάσουμε σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας είναι το Πάσχα.
Τότε θα έχουμε πετύχει ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας, ίσως στο 30%-40% του πληθυσμού, εφόσον οι εμβολιασμοί ακολουθήσουν το ανακοινωθέν πρόγραμμα. Αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται μέχρι τότε. Σκεφτείτε πόσο θλιβερή θα είναι η εικόνα να φτάσουμε να εμβολιαζόμαστε την στιγμή που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα έχουν πολλαπλασιαστεί και το σύστημα υγείας θα έχει πλημμυρίσει από διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.
7 Ιανουαρίου 2021
ΣXETIKA KEIMENA
Μητροπολίτης Φθοιώτιδας: Παραχωρεί στην πολιτεία εγκαταστάσεις της Μητρόπολης για χρήση εμβολιαστικών κέντρων
Την πρόθεση της Μητρόπολης Φθιώτιδος να διαθέσει εγκαταστάσεις της για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, εφόσον επιτρέπεται από το νόμο, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ Συμεών. Μιλώντας στο κυριακάτικο μήνυμα του, από την Μητρόπολη Φθιώτιδας, έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας τόσο τα 89 πνευματικά κέντρα της Μητρόπολης όσο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, αμφιθέατρα, αίθουσες κοινωνικών φορέων, ακόμα και τους ίδιους τους Ναούς, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και για σχολεία.
«Παρακολουθώ και βλέπω ότι υπάρχει μία αγωνία και μία ανησυχία για το τρόπο που θα λειτουργήσουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία. Πως οι μαθητές, με ποιο τρόπο, τι ώρα θα προσέρχονται ,έλλειψη αιθουσών και τα λοιπά. Άλλωστε και ο θόρυβος που έγινε για τα Θεοφάνεια, υποτίθεται ότι έγινε για το άνοιγμα των σχολείων. Θα ήθελα λοιπόν από αυτό το βήμα, να θέσω στη διάθεση σας τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των Ιερών Ναών και Εκκλησιών της Μητροπόλεως μας. Κοιτάξτε το Ναό μας: άνετα με αποστάσεις 2 μέτρων, έτοιμες είναι οι θέσεις, μπορούν να γίνουν αίθουσα διδασκαλίας, να έρθουν 50 και περισσότερα παιδιά, μικρόφωνα υπάρχουν, προτζέκτορες θα τους βάλουμε, θα διαθέσουμε τα πάντα και ατομικό τραπεζάκι -θρανίο για το κάθε παιδί, πόρτες πολλές, εξαερισμός πλούσιος, ψηλός, αποστάσεις. Είμαστε στη διάθεσή σας. Όλοι οι Ναοί», δήλωσε.
«Δεν είναι καινούργιο στην ιστορία. Μην κοιτάτε που κάποιοι έχουν κοντή μνήμη και δεν θυμούνται την ιστορία, έγινε και στην κατοχή, υπάρχουν ντοκουμέντα και αρχεία. Στον Παλαιό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Λαμία έγγραφα του επιθεωρητή εκπαιδεύσεως. Είναι στη διάθεσή σας οι Ναοί, το Αμφιθέατρο της Μητροπόλεως, έχει χωρητικότητα 375 θέσεις, μπορούν να είναι δύο ή τρεις τάξεις, όσες κρίνουν οι υγειονομικοί», επισήμανε.
«Προτζέκτορα έχει, μικρόφωνα έχει, ασύρματα μικρόφωνα έχει, ίντερνετ έχει, Wifi έχει, High-speed είναι, στη διάθεσή σας είναι και επειδή μπορεί να φοβάστε μην τυχόν κάνουμε προσηλυτισμό ή προπαγάνδα στα παιδιά, μπορείτε να στείλετε και έναν επόπτη να είναι παρών σε κάθε Εκκλησία από το επιτελικό κράτος ή από κανένα παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρακολουθεί μην τυχόν κάνουμε καμιά προπαγάνδα στα παιδιά. Ευχαρίστως θα το δεχτώ με όλη μου την καρδιά», υπογράμμισε.
«Θα ετοιμάζουμε και πρόγευμα για τα παιδιά, θα το ετοιμάζουν οι κυρίες με αγάπη, να κερνιούνται τα παιδιά. Συσκευασμένο με τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον κορονοϊό, μην ανησυχείτε και επίσης δωρεάν μάσκες για όλα τα παιδιά. Παιδικές μάσκες, όχι κουκούλες, παιδικές μάσκες για τα πρόσωπα των παιδιών μας και αντισηπτικό για κάθε παιδί θα τα προσφέρει η Μητρόπολη μας, η Εκκλησία μας. Σκεφτείτε το λοιπόν εκλεκτοί μου και αγαπημένοι μου άρχοντες, αν το επιτρέπει, αν το επιτρέπουν οι νόμοι, η γραφειοκρατία, το θεσμικό σύστημα, το επιτελικό κράτος και ούτω καθεξής, είμαι στη διάθεσή σας», τόνισε.
«Θέτουμε στη διάθεσή σας, στην υγειονομική κοινότητα τα 89 σε λειτουργία Πνευματικά Κέντρα της Μητροπόλεως μας, για να γίνουν Κέντρα ανίχνευσης του ιού, να κάνετε rapid τεστ για τον κορονοϊό, αλλά και γιατί όχι και εμβολιαστικά Κέντρα, αν υπάρχει δυσκολία και έλλειψη χώρου, αν υπάρχει δυσκολία πώς θα μετακινηθούν από τα χωριά μας παππούδες, οι γιαγιάδες, να έρθουν να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο ή όπου αλλού, 89 σημεία σε όλο το Νομό στη διάθεσή σας, στη διάθεσή της υγειονομικής κοινότητας, της Πολιτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
«Σκεφτείτε το λοιπόν, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε, όχι για να δημιουργούμε κάποιο πρόβλημα, αυτό κάναμε από την πρώτη μέρα και αυτό θα κάνουμε μέχρι την τελευταία ημέρα. Αξιοποιήστε την Εκκλησία. Είμαστε στη διάθεσή σας», επισήμανε.
«Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η πανδημία, από την πρώτη στιγμή τόνισα με κάθε τρόπο και με Εγκύκλιο Σημείωμα που έστειλα στους ιερείς μας, αλλά και με τις ανακοινώσεις τις δημόσιες και μάλιστα με πολύ απλοϊκό τρόπο, σχεδόν που θα μπορούσε να κατηγορηθεί, ότι τα πράγματα δεν είναι αστεία, δεν είναι παιχνίδι ο κορονοϊός και η πανδημία», υπογράμμισε ακολούθως ο Μητροπολίτης.
«Ήδη σχεδόν 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στη Φθιώτιδα. Που; Στη Φθιώτιδα, που είναι από τους Νομούς που είναι από τα καλύτερα επίπεδα γενικότερα σε πανελλήνια έκταση. Που σημαίνει, πόσες οικογένειες έχουν κλάψει, έχουν θρηνήσει και έχουμε δοκιμαστεί και πόσοι άλλοι δοκιμάζονται μέσα στις μονάδες. Δεν είναι λοιπόν αστεία, ούτε είναι για πλάκες, ούτε για να φανερώσουμε την ευρηματικότητα μας και την εξυπνάδα μας. Είναι σοβαρά τα πράγματα και δεν είναι καθόλου αστεία. Γι' αυτό λοιπόν εφιστώ την προσοχή όλων μας, πρώτα ημών των κληρικών, αλλά και όλων ανεξαιρέτως. Αντί να κοιτάμε πώς να ξεφύγουμε από τα μέτρα για να κάνουμε τους έξυπνους, να σοβαρευτούμε και με σύνεση και με σοβαρότητα να πορευτούμε μέσα αυτή τη δυσκολία», τόνισε.
«Έχουμε πόλεμο, αλλά δεν κάνουμε ανορθόδοξο πόλεμο. Κάνουμε ορθόδοξο πόλεμο, με σύνεση και υπευθυνότητα με επιστημοσύνη, με σοβαρότητα και χωρίς αγκυλώσεις, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
10 Ιανουαρίου 2021
Οι ΗΠΑ υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη: έχουν καταγράψει το 24% των μολύνσεων και πάνω από το 19% των θανάτων. Η χώρα ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια κρούσματα την 1η Ιανουαρίου· ένα εκατομμύριο κρούσματα προστίθενται στο σύνολο χονδρικά κάθε τέσσερις ημέρες έκτοτε. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον κρίσιμη σε νότιες και δυτικές πολιτείες.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ- ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ