Μηδενικά κρούσματα στην Κίνα - Ο απλός μηχανισμός που νίκησε τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: 
(1) Θεαματική η ανάκαμψη της Κίνας, μετά το σοκ της πανδημίας.
  (2) Στο βάλτο της πανδημίας η Δύση – Φουλ το γκάζι η Κίνα.



Μηδενικά κρούσματα στην Κίνα 
- Ο απλός μηχανισμός που νίκησε τον κορωνοϊό.

Για το τέλος των μέτρων κατά του κορωνοιού στην Κίνα μίλησε ο κ. Αποστόλης Ζαούτσος, Έλληνας κάτοικος της Κίνας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τον Νίκο Στραβελάκη, αναφερόμενος και στις εικόνες απίστευτου συνωστισμού που καταγράφηκαν στην Ουχάν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοί της υποδέχθηκαν το 2021, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχουν μέτρα. Είναι σαν να μην υπάρχει ο ιος» ανέφερε χαρακτηρσιτκά 

Ο ίδιος σημείωσε πως τις μάσκες τις φορούσαν για την προστασία από το κρύο.

Για να γίνει όμως αυτό οι αρχές της Κίνας επιστράτευσαν την τεχνολογία χρησιμοποιώντας όμως έναν απλό μηχανισμό με τους πολίτες να σκανάρουν τα κινητά τους πριν μπουν οπουδήποτε.

Κιτρινίζουν όλοι ή κοκκινίζουν με ένα κρούσμα 

Σχετικά με το πώς τα κατάφεραν ο κος Ζαούτσος υπογράμμισε πως χρησιμοποίησαν την τεχνολογία. «Η ανίχνευση γινόταν ηλεκτρονικά και γίνεται ακόμη.»

Όπως εξήγησε ο ίδιος υπάρχει ένας κωδικός που πρέπει να σκανάρεις με το κινητό σου όταν μπαίνεις σε οποιοδήποτε χώρο και πρέπει να είσαι πράσινος αν κάποιος ανιχνευτεί ως κρούσμα τότε αυτόματα όλοι γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου ή δεν μπορείς να μπεις πουθενά. Δεν υπάρχει κάποια αστυνόμευση... Όσοι είναι πράσινοι κυκλοφορούν χωρίς μέτρα παντού. Δεν μπορείς να περάσεις πουθενά χωρίς πράσινο κωδικό».
 
21 ημέρες καραντίνα όποιος φτάσει Κίνα

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει και συγκεκριμένο μέτρο για να μην μπει ο κορωνοιος στην Κίνα και ότι όποιος φτάσει στην Κίνα μπαίνει 21 ημέρες καραντίνα, σε ένα ειδικό ξενοδοχείο στο Πεκίνο ή την Σαγκάη και μια βδομάδα σπίτι του. 

Παράλληλα, ερωτηθείς για το πως νιώθει που μόλις ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας βρίσκεται εξώ και μπορεί να γλεντά μέχρι τα ξημερώματα, δήλωσε πως «νιώθουμε χαρούμενοι που είμαστε εδώ και απογοητευμένοι πως αντιμετώπισε ο Δυτικός κόσμος την πανδημία». 

Απίστευτες σκηνές συνωστισμού στην Γουχάν για εορτασμό 2021

Με τον πλανήτη να παραμένει σε lockdown και με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά, η Ουχάν, η πόλη από την οποία άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού υποδέχτηκε με ξέφρενα πάρτι στους δρόμους την έλευση του 2021.

Έτσι, εικόνες απίστευτου συνωστισμού καταγράφηκαν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοί της υποδέχθηκαν το 2021, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.


 Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, φαίνονται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της επαρχίας της Χουμπέι, κρατώντας μπαλόνια, τα οποία άφησαν στον ουρανό, όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα.

Τα μαγαζιά εκεί ήταν ανοιχτά χτες, ενώ οι νέοι διασκέδασαν στα μπαρ της γειτονιάς τους σαν να έχουν τελειώσει όλα. Βέβαια η επιδημιολογική κατάσταση στην Ουχάν διαφέρει από αυτήν της Δύσης, καθώς στην στην πόλη 11,08 εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα από τον Ιούνιο δεν έχουν ξεπεράσει τα 50 συνολικά.


2/1/2021


           ΣXETIKA  ΘΕΜΑΤΑ       


 Gravitas: China attempts to rewrite the story of Wuhan with a party.
One year after the pandemic began - the streets of Wuhan were packed on New Year's Eve. The Chinese Leadership declared a victory over the Wuhan Virus. But, locals in Wuhan are demanding justice. Palki Sharma tells you more (WION,1-1-2021)

 
1.
Θεαματική η ανάκαμψη της Κίνας, μετά το σοκ της πανδημίας.

Κώστας Ράπτης 
13/12/2020

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε να την αποκαλεί "κινεζική νόσο". Όμως η COVID-19 δεν στάθηκε αρκετή για να ανακόψει μεσοπρόθεσμα την ανάδυση της Κίνας σε μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση μοιάζει να είναι πλέον υπόθεση αποκλειστικά της συλλογικής Δύσης, την ίδια ώρα που ο ασιατικός γίγαντας δείχνει να έχει αφήσει πίσω του τον εφιάλτη της Βουχάν. Η ανάκαμψη είναι αισθητή – όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ή μάλλον στους ισολογισμούς των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες λυγίζουν υπό το βάρος της υπερχρέωσης.

Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο για φέτος ρυθμό τον Νοέμβριο, καθώς η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό οδήγησε το εμπορικό ισοζύγιο στο μεγαλύτερο πλεόνασμα σε μηνιαία βάση που έχει καταγραφεί εδώ και είκοσι μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων στους οποίους είχε απευθυνθεί το Bloomberg περιορίζονταν στο 12%. Ούτως ή άλλως, κάθε μήνα από τον Ιούνιο και μετά οι κινεζικές εξαγωγές καταγράφουν αύξηση, εικονογραφώντας τον βαρύνοντα ρόλο της Κίνας σε ένα αβέβαιο εμπορικό περιβάλλον. Οπωσδήποτε ένα μέρος αυτής της αύξησης έχει χαρακτήρα εντελώς προσωρινό, καθώς σχετίζεται με ανάγκες που προκάλεσε η ίδια ή πανδημία (λ.χ. σε ιατρικό υλικό), ενώ η εξάπλωση των εμβολίων κατά του κορονοϊού αναμένεται να στρέψει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες, περιορίζοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το εμπορικό πλεόνασμα Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 75,4 δισ. δολάρια, έναντι 58,4 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.

Διεθνής εξαίρεση

Αντίστοιχα κινούνται και οι ρυθμοί ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία "έτρεξε" κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ισορροπώντας την ιστορική βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής στις αρχές του έτους, ενώ και η κατανάλωση δείχνει να ακολουθεί με διαφορά φάσης, καθώς οι πωλήσεις λιανικής αυξάνονται κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η χώρα του Σι Τζινπίνγκ δεν είναι πια αποκλειστικά προσανατολισμένη στο μοντέλο των επενδύσεων και εξαγωγών, όπως δείχνει και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών όλο το φθινόπωρο, με ρυθμούς που εν μέρει επιταχύνθηκαν από την ανάγκη προμήθειας εξαρτημάτων ηλεκτρονικών εν όψει αμερικανικών κυρώσεων στον γίγαντα των επικοινωνιών Huawei.

Σύμφωνα με έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένει να διαμορφωθεί ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2020 στο 2,1% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης τον Σεπτέμβριο για 1,8%), με εκτίναξη το 2021 στο 7,7%, βοηθούσης της γενικότερης ανάκαμψης του ασιατικού περίγυρου, που καθιστά την Άπω Ανατολή εξαίρεση στη διεθνή εικόνα. Επιπλέον, η χαλάρωση στην αγορά πετρελαίου δίνει πρόσθετη τόνωση.

Από άλλες πλευρές προκύπτουν ακόμα πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2021. H Fitch Ratings αναμένει πλέον αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος και 8% του χρόνου (έναντι πρόβλεψης Σεπτεμβρίου για 7,7%), καθώς η χαμηλή αφετηρία του 2020 δίνει δυνατότητες υπέρβασης του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Κίνας, που ο οίκος αξιολόγησης τοποθετεί περί το 5,5%. Ομοίως η Nomura προβλέπει ρυθμούς της τάξης του 2,1% φέτος και 9% του χρόνου, ενώ η Natixis κάνει λόγο για 7,8% το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,4% φέτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30, ενώ η Κίνα πρόκειται να αποτελέσει τη μοναδική μείζονα οικονομία που θα κινηθεί σε θετικό πρόσημο.

Οι αναλυτές της Fitch αναμένουν τη νομισματική πολιτική να παραμείνει χαλαρή, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και το γουάν ενδυναμώνεται. Τα δεδομένα του εμπορικού ισοζυγίου λειτουργούν καθησυχαστικά για τους όποιους φόβους της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Με όπλο τις αποταμιεύσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές Αρχές προσχωρούν σε μια πολιτική "διπλής κυκλοφορίας", όπως την ονόμασαν τον Μάιο, στην οποία τον κυρίαρχο ρόλο θα έχει το σκέλος της εγχώριας κυκλοφορίας, δηλαδή ο κύκλος τής εντός συνόρων παραγωγής διανομής και κατανάλωσης, παράλληλα με την καινοτομία και την αναβάθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυτό διακήρυξε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Λιου Κουν, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύει την ευαλωτότητα του κινεζικού μοντέλου και την ανάγκη για εφοδιαστικές αλυσίδες περισσότερο αυτάρκεις.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη δημοσιονομική στήριξη τόσο της εγχώριας κατανάλωσης όσο και της τεχνολογικής αναβάθμισης, ιδίως σε κλάδους σχετιζόμενους με την εθνική ασφάλεια, τη διατροφική επάρκεια και την υγεία. Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη χρηματοδότηση του χρέους των τοπικών διοικήσεων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος του "κρυμμένου χρέους".

Δικαιολογείται η αισιοδοξία του Πεκίνου; Η ιδιωτική κατανάλωση στην Κίνα αντιπροσωπεύει μόλις 40% του ΑΕΠ, έναντι 70% στις δυτικές εικόνες, και συνεπώς έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης. Παράλληλα, τα κινεζικά νοικοκυριά έχουν τεράστιες αποταμιεύσεις, υπολογιζόμενες στο 25% του διαθέσιμου εισοδήματος, και άρα μεγάλες δυνατότητες να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη με εγχώρια "καύσιμα". Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να επωφελείται των ξένων επενδύσεων. Έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις παρέμειναν κερδοφόρες, σε ποσοστό 90%, ή και αυξάνουν τις επενδύσεις τους εν μέσω πανδημίας, ενώ μόλις 4% εξ αυτών σχεδιάζουν μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους εκτός της χώρας, επικαλούμενες μάλιστα συχνά ως κύριο λόγο για αυτό την αδυναμία εξεύρεσης επαρκούς εργατικού δυναμικού.

Το δίλημμα που θέτουν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Οι προσεκτικές αναφορές του υπουργού Οικονομικών στο πρόβλημα του χρέους υποκρύπτουν, βέβαια, μια δυνάμει απειλητική πραγματικότητα. Μια σειρά εταιρειών με βαριά χρέη (ιδιοκτησίας κυρίως των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης) αρχίζουν να αθετούν τις πληρωμές ομολόγων τους, δημιουργώντας κίνδυνο ενός "τσουνάμι χρέους". Το δίλημμα της κεντρικής κυβέρνησης είναι αν θα διασώσει αυτές τις εταιρείες, για να υπερασπιστεί την ανάκαμψη, ή θα τις αφήσει να πτωχεύσουν, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους στην οικονομία. Τυχόν επικράτηση της εκκαθαριστικής λογικής, πάντως, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, διότι η κυβέρνηση έχει τεράστια αποθέματα και μπορεί να αντλήσει από τις τεράστιες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, που κατατίθενται κυρίως στις κρατικές τράπεζες, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες.



 2.
Στο βάλτο της πανδημίας η Δύση – Φουλ το γκάζι η Κίνα.

20/12/2020 
 
Την ώρα που όλος ο πλανήτης περιμένει την οικονομική ανάσα που προσδοκά ότι θα φέρει ο μαζικός εμβολιασμός, η Κίνα φαίνεται να έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ο Νοέμβριος υπήρξε ένας εξαιρετικός, για τα δεδομένα της χρονιάς, μήνας, ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 5%. Οι εξαγωγές επίσης ανέβηκαν κατά 21,1%, το μεγαλύτερο ποσοστό που σημειώθηκε από το Φεβρουάριο του 2018, δίνοντας και σημαντική ώθηση στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας. Η ανεργία παραμένει στα ίδια επίπεδα με το Δεκέμβριο του 2019, ήτοι 5,2%.

Όπως είναι γνωστό, από το β’ τρίμηνο του 2020 η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία και την εξαγωγική δραστηριότητα. Ως προς τη βιομηχανική παραγωγή ξεχωρίζουν οι κατηγορίες του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και του βιομηχανικού εξοπλισμού, τα οχήματα έργων υποδομής (φορτηγά, εκσκαφείς κ.λπ., που δείχνουν τη δυναμική του κλάδου κατασκευών) κ.ά. Ανάκαμψη παρουσίασε και η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας.

Το γ’ τρίμηνο έκλεισε με αύξηση 4,9%, ενώ το δ’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου το 5,7% του ΑΕΠ. Πάντως, οι εκτιμήσεις για το τελικό ποσοστό μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας το 2020 κινούνται γύρω στο 2,1% (Oxford Economics), με το 2021 να “εκτοξεύεται” στο 8,1%.

Σημειωτέον, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ του Οκτωβρίου, οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα κλείσουν το έτος με αρνητικό πρόσημο: -5,8% οι ΗΠΑ, -8,3% η Ευρωζώνη, -5,3% η Ιαπωνία, -7,1% ο Καναδάς, -9,8% το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καταναλωτική δαπάνη, ένας δείκτης στον οποίο το Πεκίνο επιθυμεί διακαώς να δώσει έμφαση, δεν φαίνεται να παρουσιάζει την ίδια επαναφορά με τους άλλους δείκτες. Στους 11 πρώτους μήνες του 2020 παραμένει μειωμένος κατά 4,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Σι προωθεί νέα πρωτοβουλία για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης με μια σειρά μεταρρυθμίσεων. 

(...)
-Νέα εποχή, νέες πολιτικές
-Σκληρός ανταγωνισμός
(...)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ  το  άρθρο  δημοσιεύεται ΕΔΩ: