Dassault RAFALE: Είναι αιτία για πανηγυρισμούς η σημερινή τελετή υπογραφής, ή και για περίσκεψη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Ιστορική ημέρα για τη Πολεμική Αεροπορία,
 το κορυφαίο Rafale και επίσημα στην ελληνική αεροπορική ισχύ.
(2) Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.



 Dassault RAFALE: Είναι αιτία για πανηγυρισμούς η σημερινή τελετή υπογραφής, ή και για περίσκεψη;

 Αν διδάσκει κάτι η ζωή, σύμφωνα με τους παλαιότερους, είναι πως όταν σου συμβαίνει το πιο δυσάρεστο περιστατικό που σου προκαλεί την απόλυτη λύπη, την απόλυτη αναστάτωση, αν υποτεθεί ότι για όλα αυτά υπάρχουν “απόλυτες” καταστάσεις, το σωστό είναι να αναζητήσεις τι είναι αυτό που θα επηρεαστεί ή επηρεάστηκε ήδη θετικά στη ζωή σου από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Κάτι που θα ανακαλύψεις στην πορεία και αν το αντιληφθείς νωρίτερα, αφενός θα διαχειριστείς καλύτερα τη δυσάρεστη πραγματικότητα του παρόντος και αφετέρου θα μπορέσεις συνειδητά να κινηθείς κατά τρόπον που θα φέρει την επιθυμητή θετική εξέλιξη συντομότερα.

Ισχύει όμως και το ανάποδο. Σε περίπτωση μεγάλης ευφορίας, οι “υποψιασμένοι” αναζητούν τι είναι αυτό που μπορεί να διαταράξει την κατάσταση ευδαιμονίας, το οποίο ίσως αποδειχθεί ευθεία συνέπεια της ευτυχούς εξέλιξης. Αν το αντιληφθείς εγκαίρως, μπορεί μεν να περιορίζεται η βραχυπρόθεσμη χαρά για τη θετική εξέλιξη, όμως εργάζεσαι για να αποτρέψεις, στον βαθμό που μπορείς, το αρνητικό που επωάζεται…

Και στα δυο εντάσσονται στην ανάλυση του γνωστού γνωμικού “ουδέν κακόν αμιγές καλού” και φυσικά το αντίστροφο. Προς τι όμως αυτή η -καταρχήν- βαρετή εισαγωγή; Ο λόγος είναι η ευφορία που έχει προκληθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης λόγω της υπογραφής της σύμβασης για τα 18 Rafale, τα όπλα και την υποστήριξή τους (FOS: Follow-on-Support).

Ας το ξεκαθαρίσουμε εκ προοιμίου. Η πρόκληση ευφορίας είναι εξαιρετικά θετική στο μέτρο που βελτιώνει το ηθικό της κοινωνίας. Αρκεί όμως να ΜΗΝ επικρατήσει η αντίληψη ότι με 18 έστω υπερσύγχρονα νέας γενιάς μαχητικά στο ελληνικό οπλοστάσιο, “θα πάμε να πάρουμε την Πόλη”.

Διότι η απογοήτευση παραμονεύει και μπορεί να μας προκαλέσει δυσανάλογα πολλά αρνητικά συναισθήματα συγκριτικά με τη σημερινή ευφορία. Όταν μάλιστα κινείσαι με βάση το συναίσθημα της στιγμής, αυτό αποτελεί συνταγή διάπραξης σημαντικότατων σφαλμάτων που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Άρα με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις τι πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία; Να εντοπίσουμε όλα αυτά τα προβληματικά σημεία τα οποία συγκαλύπτονται από την κατάσταση ευφορίας, όμως δεν εξαφανίζονται. Να θυμόμαστε πάνω από όλα, ότι τα όπλα που διαθέτουμε από μόνα τους δεν κάνουν απολύτως τίποτε.

Θέλουν εξασφάλιση όσο το δυνατό ποιοτικότερου ανθρώπινου παράγοντα που θα τα υποστηρίξει. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους πιλότους και το προσωπικό εδάφους μιλώντας για ποιότητα. Αναφερόμαστε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, καθώς η πολιτική φύση του στρατιωτικού εργαλείου δεν συνειδητοποιείται απόλυτα σε όλη της τη διάσταση.

Η αξιοποίησή τους με τρόπο που να παράγει αποτροπή και ασφάλεια είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Απαιτεί συναίσθηση, συνέχεια και συνέπεια, τόσο από την πλευρά της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής εξουσίας. Εάν αυτό δεν εξασφαλιστεί, τότε συγγνώμη, αλλά θα έχουμε κάνει “μια τρύπα στο νερό“.

Παρά το ότι είναι απολύτως θετικό που η Πολεμική Αεροπορία παίρνει στα χέρια της ένα πολύ ισχυρό οπλικό σύστημα με προοπτικές να εξελιχθεί σε “game changer” (σ.σ. τέτοιο που να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ μας), αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Δεν παύει να είναι μια προμήθεια υπό την πίεση της συγκυρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολλαπλά επίπεδα που δεν είναι της παρούσης. Μια προμήθεια που έγινε όπως όπως, με σκοπό να ενταχθεί στην απόπειρα (συγ)κάλυψης της 15ετούς αβελτηρίας, της αφασίας και τελικά την ανοησία με την οποία το πολιτικό σύστημα αντιμετώπιζε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι αποσπασματικές προμήθειες “στο γόνατο” στοιχίζουν πανάκριβα και διατηρούν τη χώρα ως έναν πολύ καλό πελάτη της δυτικής αμυντικής βιομηχανίας. Υποδομή δισεκατομμυρίων για 18 μόλις αεροσκάφη. Όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι και το πιο οικονομικό, Χρειάζεσαι μίνιμουμ δυο “γεμάτες” μοίρες για να ξεκινήσει η υπόθεση να έχει λογική από οικονομικής απόψεως…

Θα επανέλθουμε; Ας γίνει, έστω κι αν αυτό θα έπρεπε να γίνει εξ αρχής. Γι’ αυτό δεν φτάνεις ποτέ “στο αμήν” για να καλύψεις τις αμυντικές σου ανάγκες. Εκτός του ότι τις στρατιωτικές δυνατότητες θα τις αποκτήσεις τελικά για αν τις χρησιμοποιήσεις… στην επόμενη κρίση.

Μιλώντας για την οικονομική παράμετρο, ας μην λησμονήσουμε ότι η υποστήριξη των οπλικών συστημάτων είναι πολύ πιο εξασφαλισμένη εάν σε αυτή εμπλακούν με την ιδιότητα του πιστοποιημένου εταίρου του κύριου κατασκευαστή, ελληνικές εταιρίες. Ούτε αυτό έγινε και παρά τις διαβεβαιώσεις, όλοι γνωρίζουν ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Εκτός κι αν αποφασιστεί να επανέλθουμε…

Επίσης, για μια ακόμη φορά λαμβάνεται μια απόφαση με (γεω)πολιτικά κριτήρια, αφού η κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας θέλει τα Rafale να αποφασίζεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα διότι η υπόθεση των φρεγατών Belh@rra δεν προχωρούσε καλά και το Μέγαρο Μαξίμου επειγόταν να δώσει κάποιο αντάλλαγμα στη Γαλλία, ως ανταμοιβή για τη στάση της υπέρ των ελληνικών θέσεων, βοηθώντας αποτελεσματικά την αποτροπή απέναντι στην Τουρκία. Κατανοητό, δεν παύει όμως να είναι προδίδει έλλειψης σοβαρότητας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν προηγήθηκε μια ολοκληρωμένη μελέτη που υπέδειξε το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα ως τη λύση σε μια σειρά προβλημάτων της ελληνικής άμυνας. Κάτι που ξεκινά από την οργανωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, του “ποια είναι η φύση της απειλής” απέναντι στη χώρα, “ποιος είναι ο τρόπος που αποφασίζουμε να την αντιμετωπίσουμε”.

Ας μην αντιμετωπίζουμε τα ερωτήματα αυτά ως θεωρητικά προδίδοντας τη συλλογική μας ανεπάρκεια. Είναι απολύτως πρακτικά ζητήματα σε θεσμικά κείμενα όπως η “Πολιτική Εθνικής Άμυνας” και η “Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική“. Κείμενα τα οποία χρειάζεται απαραιτήτως η στρατιωτική ηγεσία για να σχεδιάσει μια ρεαλιστική απάντηση.

Εάν ήμασταν σοβαροί ως κράτος, αυτά τα κείμενα θα είχαν επικαιροποιηθεί εγκαίρως και θα είχαμε μια πυξίδα βάσει της οποίας θα οφείλαμε να κινούμαστε. Μετά θα αποφασίζαμε πόσα αεροσκάφη μας χρειάζονται σε βάθος χρόνου και με την άνεσή μας θα αναζητούσαμε τι προσφέρει η διεθνής αγορά για την κάλυψη της ανάγκης.

Στη σημερινή εποχή “ισχνών αγελάδων” για τους εξοπλιστικούς προϋπολογισμούς, κάθε κατασκευαστής -δεν είναι και πολλοί- θα έδινε γη και ύδωρ για να εξασφαλίσει το χρυσοφόρο συμβόλαιο το οποίο δεν είναι ανάγκη να ολοκληρώνεται σε μια πενταετία, αλλά σε 15, 20 ή και περισσότερα χρόνια.

Οι σοβαρές χώρες υπολογίζουν ότι μέσω της ανάπτυξης και της αύξησης του ΑΕΠ, το χρέος που επιβαρύνεται με την ανάληψη της υποχρέωσης εξυπηρέτησης ενός εξοπλιστικού συμβολαίου μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εξυπηρετείται ευκολότερα όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα καλά του μακροχρόνιου σχεδιασμού και υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Με απλά λόγια λοιπόν, καταληκτικά, ορθώς χαιρόμαστε σήμερα που οι δυο υπουργοί Άμυνας θα συναντηθούν για την υπογραφή της σύμβασης για τα 18 Rafale. Αρκεί την ίδια στιγμή να αντιληφθούμε την ανάγκη να προβληματιζόμαστε για το τι τελικά δεν κάναμε σωστά. Διότι ως γνωστόν, τα λάθη πληρώνονται πολλαπλώς.

Εάν αποδείξουμε συλλογικά ότι έχουμε διάθεση να σοβαρευτούμε, ναι μεν μπορεί η χαρά μας να μετριαστεί, θα αυξηθεί όμως η συναίσθηση και ο ρεαλισμός. Δυο παράγοντες που συχνά λειτουργούν ευεργετικά απέναντι στον στόχο της εθνικής επιβίωσης. Εάν συμφωνούμε όλοι πως αυτό είναι τελικά το ζητούμενο.

 ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

https://www.defence-point.gr/news/dassault-rafale-einai-aitia-gia-panigyrismoys-i-mipos-kai-gia-sovari-periskepsi

25/1/2021

       ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        


1.
Ιστορική ημέρα για τη Πολεμική Αεροπορία,
 το κορυφαίο Rafale και επίσημα στην ελληνική αεροπορική ισχύ.

Η 25η Ιανουαρίου 2021 είναι η ημέρα που όλοι θα θυμόμαστε. Eίναι η ημέρα που θα καταγράψει η Ιστορία ότι σηματοδοτεί για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) μια νέα εποχή που συνεπάγεται κατακόρυφη ενίσχυση του ελληνικού ισοζυγίου ένοπλης ισχύος απέναντι στο τουρκικό. Η ΠΑ αποκτά ένα δοκιμασμένο και πλήρως ικανό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων και αποστολών με πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες που ως σήμερα δεν είχε. Αποκτά το Rafale έκδοσης F3R που διακρίνεται για την εμβέλεια του, το οπλικό του φορτίο, τις ανώτερες επιδόσεις συστήματος αυτοπροστασίας (SPECTRA) και ραντάρ (RBE2) καθώς και τις τεχνολογίες που εισάγει στη ΠΑ σε συνδυασμό με τα βλήματα Meteor.

Η ημέρα είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για το DefenceReview.gr και όλους τους συντελεστές του καθώς πολλάκις έχουμε αρθρογραφήσει και αναλύσει για την αξία του Rafale και τις εξαίρετες δυνατότητες του. Είναι ο άξιος διάδοχος των ελληνικών Mirage και των γαλλικών όπλων (Scalp, Mica, Exocet) που διαχρονικά έδιναν το ποιοτικό προβάδισμα έναντι της απειλής. Και όπως έχουμε γράψει ξανά και ξανά είναι απαραίτητο για τη ΠΑ να διατηρεί δεύτερη πηγή εφοδιασμού οπλικών συστημάτων! Το ίδιο που ισχύει για τη ΠΑ ισχύει και για το ΠΝ.

Θα παραθέσουμε σειρά αφιερωμάτων και αναλύσεων από τη συντακτική ομάδα του DefenceReview.gr που αφορούν τις δυνατότητες και τις επιδόσεις του Rafale! Η ευχή μας δεν είναι άλλη από την απόκτηση άλλης μιας μοίρας Rafale F4!

Rafale: Οι δυνατότητες που το καθιστούν παράγοντα αεροπορικής κυριαρχίας για τη Πολεμική Αεροπορία

  Rafale: Η επιχειρησιακή διάσταση για Ελλάδα και Κύπρο με αριθμούς

Rafale: Η εξέλιξη των εκδόσεων

Πολεμική Αεροπορία: Ο εντοπισμός μαχητικών στην εναέρια μάχη, σύγκριση Rafale με F-35

Πολεμική Αεροπορία: Οι λόγοι που επιβάλουν την ένταξη του Meteor στο ελληνικό οπλοστάσιο

SCALP-EG και SCALP-Naval: Πραγματική αποτροπή για την Ελλάδα που θέλει να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα

Κατευθυνόμενες βόμβες HAMMER και Rafale: Συνδυασμός ισχύος για την Πολεμική Αεροπορία

https://defencereview.gr/hellenic-air-force-new-fighters-rafal/

25/1/2021



2.
Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
 
Ήταν τεράστιο λάθος του Πολιτικού Συστήματος που τα τελευταία 15 χρόνια σταμάτησε του Εξοπλισμούς των ΕΔ, όταν η Τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και ορατή.  Για το λόγο αυτό, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η  υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, καθώς η προκλητική αλλά και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας κάνει επιτακτική την ανάγκη αύξησης της επιχειρησιακής μας ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η ένταξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία θα ανατρέψει υπέρ της χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία στον αέρα και θα αποτελέσουν έναν εξαιρετικό πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είναι στρατηγικής σημασίας, θα ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θα δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα

Αδιαμφισβήτητα, το Rafale, είναι από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, είναι ευέλικτα και σταθερά κατά την πτήση, με ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου. Αποτελεί πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς είναι αεροσκάφος 4ης+ γενιάς, με τεράστιες δυνατότητες και στους δύο ρόλους (αναχαίτισης και βομβαρδισμού), με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με μεγάλη εμβέλεια και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά που  δίδουν τακτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μεταφράζονται σε επιχειρησιακά  πλεονεκτήματα  και αυτά με την σειρά τους σε τακτικό πλεονέκτημα.

Αυτό όμως που παίζει τον κρίσιμο ρόλο είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA). Το οποίο παρέχει μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης στόχων στα 200 χλμ και έχει  τη δυνατότητα να ανιχνεύει 40 στόχους ταυτόχρονα και να πλήττει τους οκτώ πιο επικίνδυνους σε ένα εύρος άνω των 100 χλμ., καθώς και  τα στρατηγικής σημασίας βλήματα Αέρος –Εδάφους SCALP, τα βλήματα εναντίον πλοίων τα EXOCET και το βλήμα αέρος- αέρος το METEOR με βεληνεκές γύρω στα  150 χιλιόμετρα. Η χρήση του METEOR θα δώσει το πλεονέκτημα της προσβολής των τουρκικών αεροσκαφών από μεγαλύτερη απόσταση, ενώ τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα έχουν μπει στην ακτίνα των τουρκικών AMRAAM (100 χιλ). Διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά σύστημα, έναν προηγμένο προειδοποιητικό δέκτη ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών συστημάτων παρακολούθησης και  ένα ολοκληρωμένο σύστημα  αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου το SPECTRA, το οποίο προστατεύει το αεροσκάφος από Αεροπορικές και Επίγειες απειλές.

Το αεροσκάφος αυτό δεν το έχει η Τουρκία και δεν θα το αποκτήσει, όπως και το MIRAGE -2000, και είναι ο μεγάλος φόβος και ο τρόμος της Τουρκίας. Το RAFALE δεν αποτελεί μόνο έναν απλό πολλαπλασιαστή ισχύος, αλλά έχει την ικανότητα να διαταράσσει και να αλλάζει υπέρ του κατόχου την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και μαζί με τα αναβαθμισμένα F-16 VIPER θα μας δώσουν μια εμφανή υπεροχή έναντι της Τουρκίας.

Η χώρα μας όμως πέραν της απόκτησης των Rafale, οφείλει να κάνει και  την αποφασιστική κίνηση  για την απόκτηση των Γαλλικών  φρεγατών  BELHARRA με τα βλήματα SCALP NAVAL, με εμβέλεια μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων, (Στρατηγική αποτροπή για την Ελλάδα), οι οποίες μαζί  με τα Rafale και τα F-16 VIPER, θα μας καταστήσουν κυρίαρχους  της Μεσογείου και να προχωρήσει σε ανοιχτή Συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία, ίσως και με την Αίγυπτο. Έτσι θα ενισχύσει την δική της Αποτρεπτική αξιοπιστία και θα εξουδετερώσει τις ολέθριες υποψίες ότι υιοθετεί τον Κατευνασμό.

Κωνσταντίνος Ιατρίδης 
  Αντιπτέραρχος (Ι) εα.,Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Στρατιωτικός Αναλυτής
  

26 Ιανουαρίου 2021