Ημερολόγιο κορωνοϊού, 10 Φεβρουαρίου 2021.

   

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 10 Φεβρουαρίου 2021: το δώρο των 60-64 ετών, τι μας μαθαίνει το Ισραήλ για το δικό μας μέλλον, πώς προστατεύει το εμβόλιο και από μεταλλάξεις, διαθεσιμότητα εμβολίων, εγκρίσεις μονοκλωνικών και πορίσματα του ΠΟΥ.
1.
Όσοι ανήκετε στην ηλικιακή ομάδα 60-64 εκμεταλλευτείτε αυτό το απρόοπτο δώρο και εμβολιαστείτε. Ακόμη και με την χειρότερη ερμηνεία των στατιστικών, το συγκεκριμένο εμβόλιο, στην μία δόση που θα κάνετε τώρα, θα σας παρέχει, σε 21 ημέρες, ασφάλεια: θα ελαττώσει σχεδόν πλήρως (όπως φαίνεται να κάνουν όλα τα εμβόλια έως τώρα) τον κίνδυνο να χρειαστείτε νοσοκομείο ή να πεθάνετε, και θα ελαττώσει κατά μεγάλο ποσοστό (πάνω από 60%) τον κίνδυνο να νοσήσετε γενικώς, ακόμη και ήπια. Κοινώς θα σας προφυλάξει, μπορεί ακόμη και να σώσει την ζωή σας. Για πόσο προφυλάσσει; Για 3 μήνες υπάρχουν πειστικότατα στοιχεία. Στους 3 μήνες θα γίνει η 2η δόση. Μην απορείτε που δεν γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε μεγαλύτερες ηλικίες, δεν είναι θέμα ασφάλειας αλλά θέμα έλλειψης στοιχείων αποτελεσματικότητας (όχι απουσίας, απλά μη απόδειξης). Μην μπαίνετε σε λογικές "άλλα εμβόλια είναι λέει αποτελεσματικότερα". Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και όλα τα εμβόλια ελαττώνουν μαζικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου. Σκεφτείτε, ότι με την τρέχουσα ροή εμβολίων, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ερχόταν η σειρά σας για άλλο εμβόλιο εντός του επόμενου τριμήνου. Οπότε χαρείτε που ένας κακός σχεδιασμός μελέτης έδωσε σε εσάς την τύχη της προφύλαξης, και σπεύστε. Μην ακούτε για αντενδείξεις, αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες και μεμονωμένες- συζήτηση με τον γιατρό σας χρειάζεται, εκτός αν είναι "σκεπτικιστής" άνευ επιχειρημάτων, οπότε πάρτε και μια 2η γνώμη. Μην ακολουθείτε την λογική "μα ακούσαμε πως δεν πιάνει τη "νοτιοαφρικανική" μετάλλαξη". Δεν γεμίσαμε δα από την συγκεκριμένη μετάλλαξη (ελπίζω!), και όσα κυκλοφορούν βασίζονται σε ανεπαρκή ακόμη στοιχεία (ούτε προδημοσίευση).
2.
Πρώτα ενδιαφέροντα στοιχεία από το Ισραήλ πως το εμβόλιο (της Pfizer/BioNTech εν προκειμένω) ενδέχεται να ελαττώνει ΚΑΙ την πιθανότητα μετάδοσης του ιου. Μία ομάδα ερευνητών κατέδειξε έμμεσα ότι το ιικό φορτίο όσων νόσησαν μετά την έναρξη δράσης της 1ης δόσης (την 12η ημέρα αποδεχόμαστε ως τέτοια) ήταν 3-5 φορές μικρότερο όσων νόσησαν νωρίτερα. Το χαμηλότερο ιικό φορτίο σημαίνει, θεωρητικά τουλάχιστον, και μικρότερη δυναμική μετάδοσης (η οποία βέβαια επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες- πού θα βρεθείς, με ποιους, για πόσο και υπό ποιες συνθήκες). Μια άλλη ομάδα ερευνητών κατέδειξε ότι στα τέλη Ιανουαρίου (όταν το 75% των άνω των 60 ετών βρισκόταν ήδη 14 ημέρες μετά την 1η δόση του εμβολίου) τα ιικά φορτία που έμμεσα παρατηρούνταν σε θετικά άτομα άνω των 60 ετών ήταν πολύ μικρότερα (1,6 έως 20 φορές) των αντίστοιχων που παρατηρήθηκαν σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και όσων παρατηρούνταν στα άτομα άνω των 60 ετών πριν την αρχική επίδραση του εμβολίου. Κι όλα αυτά με την 1η δόση. Ο Kilpatrick έχει κάνει ένα σύνθετο υπολογισμό για το πόσο επηρεάζει το εμβόλιο της Moderna την μεταδοτικότητα, και κατέληξε σε εξαιρετικά ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, κοντά στο 90% (δείτε στα σχόλια σύνδεσμο, ομολογώ πως δεν μπορώ να κρίνω τον συλλογισμό του, μπορώ όμως να κρίνω την σοβαρότητα του επιστήμονα, εξ ου και τον αναφέρω).
3.
Περαιτέρω από το Ισραήλ, η μελέτη της ομάδας του Eran Segal κατέδειξε την σημασία του εμβολιασμού, πέρα από κλινικές δοκιμές, στον πραγματικό κόσμο: Στο Ισραήλ ο μαζικός εμβολιασμός συνυπήρξε με το 3o lockdown, οπότε η επίδραση του τελευταίου θα μπορούσε να μας μπερδέψει. Παρατηρήθηκε όμως πως η ελάττωση των θετικών στους άνω των 60 ετών ήταν υπερδιπλάσια αυτής των κάτω των 60 ετών, ότι οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά των άνω των 60 μειώθηκαν ενώ στους νεότερους συνέχιζαν να αυξάνονται, και ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των άνω των 60 ετών ήταν μεγαλύτερη, ήταν μεγαλύτερη και η ελάττωση όλων των αρνητικών αυτών δεικτών. Και αυτές οι επιδράσεις δεν είχαν παρατηρηθεί στο 2o Ισραηλινό lockdown, οπότε σαφέστατα το εμβόλιο έκανε την διαφορά. Για πρώτη μελέτη, είναι απολύτως ανακουφιστική, το εμβόλιο κάνει αυτό που υποσχέθηκε, αυτό που περιμέναμε. Στα σχόλια υπάρχει σύνδεσμος για τη προδημοσίευση, με πολλά εξαιρετικά και διαφωτιστικά γραφικά.
4.
Συνεχίζει εν τω μεταξύ η διερεύνηση της επίδρασης του εμβολίου σε διάφορους υποπληθυσμούς και σε διάφορες μεταλλάξεις, δύο εξαιρετικές προδημοσιεύσεις από εργαστήρια ολκής προέκυψαν πρόσφατα. Η πρώτη προέρχεται από το Fred Hutchinson, με επικεφαλής τον Leonidas Stamatatos (έναν από τους επιστήμονες που οφείλαμε να ξέρουμε αντί για τηλεαστέρες, ακαδημαϊκούς ή μη, που συναγωνίζονται στην αμετροέπεια και τον αντι-επιστημονικό λόγο και επιβραβεύονται με πρωτοσέλιδη φωτογραφία και στην Ελεύθερη Ώρα- να το κορνιζάρουν το πρωτοσέλιδο). Η ομάδα του Stamatatos λοιπόν κατέδειξε ότι όντως το "νοτιοαφρικανικό" στέλεχος μπορεί να ανθίσταται στα αντισώματα που αναπτύσσουν όσοι νόσησαν, αλλά μία δόση του εμβολίου (όποιου από τα δύο mRNA) φτάνει για να εκτοξεύσει την ανοσία (έως και Χ1000) και αυτή η αύξηση ήταν αρκετή για να εξουδετερώσει και το μεταλλαγμένο, ανθεκτικότερο στέλεχος. Το εντυπωσιακότερο είναι πως μετά τον εμβολιασμό, ο ορός των ατόμων αυτών μπορούσε να εξουδετερώσει ακόμη και τον SARS-CoV-1, τον πρώτο ιο SARS.
5.
Η δεύτερη σημαντική μελέτη έρχεται από την ομάδα του Ravindra Gupta από το Cambridge, εγγύηση και πρωτοπορία: η μελέτη σημείωσε ότι στους άνω των 80 ετών, η 1η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech δεν ήταν αρκετή για να επάγει σημαντική ανοσολογική απάντηση, χρειάζονται οπωσδήποτε την 2η δόση για να εκτινάξουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων τους (ενώ οι κάτω των 80 ετών που μελετήθηκαν, ήδη από την πρώτη δόση είχαν μια άλφα επάρκεια). Τι σημασία έχει αυτό; Πρώτον, οι 80+ που κάνατε την 1η δόση, μην ξεθαρρεύετε. Δεν είστε διόλου εξασφαλισμένοι. Κάντε την 2η δόση, αφήστε να περάσει και μια τουλάχιστον εβδομάδα, και μετά θα συζητήσουμε αν και πόσο και πώς θα ξεθαρρέψετε. Δεύτερον, οι λογικές καθυστέρησης της 2ης δόσης για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ειδικά για τους άνω των 80, ενδέχεται να είναι επικίνδυνες.
6.
Περί διαθεσιμότητας εμβολίων: Στην προηγούμενη δημοσίευση σχολίασα το άρθρο του Derek Lowe για τα βήματα παρασκευής ενός mRNA εμβολίου. Ο Lowe τώρα έγραψε ένα νέο άρθρο για το πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα εμβόλιο με φορέα αδενοϊό, σαν της AZ/Οξφόρδης, της J&J, το Sputnik. Είναι πολύ δύσκολο, σύνδεσμος στα σχόλια. Κατά τα άλλα, όσοι απαιτούν εδώ και τώρα περισσότερα εμβόλια, ας δουν αυτή την είδηση: η Dermapharm στην Γερμανία αποφάσισε να παραχωρήσει εγκαταστάσεις για την παρασκευή εμβολίου Pfizer/BioNTech, θα έχουμε έτσι 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις το 2021. Με κάποια καθυστέρηση, που δεν οφείλεται στην διάχυση της τεχνογνωσίας, που ολοκληρώνεται, αλλά στο ότι απλά δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, εν προκειμένω αυτά τα ειδικά λιπίδια του περιτυλίγματος. Κοινώς, κι εγώ είχα πάρει 30 Champions League με τον ΠΑΣ Γιάννενα παλιά στο Football Manager , δεν πήγα να κάνω αίτηση για προπονητής στην ΑΕΚ όμως στην κανονική ζωή. Άλλη η θεωρητική γνώση, άλλη η, θεωρούμενη ως επαρκής, τεχνική κατάρτιση, και άλλη η μακρά εξειδίκευση και τα αναλώσιμα- διαβάζοντας το νέο άρθρο του Lowe θα δείτε πώς λάθη παραγωγής εκτροχιάζουν δοκιμές και εμβολιαστικά προγράμματα, πολύ εύκολα.
7.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το ΟΚ για την χρήση του κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly, σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου. Όπως σημειώνει το δελτίο τύπου της εταιρείας, υπάρχουν 100.000 δόσεις διαθέσιμες και άλλες 150.000 θα είναι διαθέσιμες εντός του πρώτου τριμήνου. Αναφέρω την διαθεσιμότητα προς γνώση, ο νοών νοείτω.
8.
Κανονικά θα ανέβαινε χτες μια εντελώς διαφορετική ανάρτηση, σχετική με διαγγέλματα και αποδοχή ρίσκου. Αλλά 3/3 που την διάβασαν πριν ανέβει, την "έκοψαν". Δεν ήμουν θυμωμένος όταν την έγραψα, στενοχωρημένος ήμουν, με αυτό που εξελίχθηκε και με πολλά γύρω μας. Θυμωμένος είμαι όμως με τον ΠΟΥ, που επέτρεψε αυτό το κακόγουστο θέατρο της "αναζήτησης της προέλευσης του SARS-CoV-2", όπως αυτό κορυφώθηκε χτες στην συνέντευξη τύπου, όπου μεταξύ άλλων ακούσαμε πως είναι πιθανό και το σενάριο να πρωτομεταφέρθηκε στην Κίνα ο ιος με κατεψυγμένα τρόφιμα. Από αλλού. Seriously? Κι ας μείνω εδώ.
9.
Σήμερα στο
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ LIVE No5
, μιλάμε για φαρμακοεπαγρύπνηση, πώς εξασφαλίζουμε τον συνεχή έλεγχο της ασφάλειας φαρμάκων (και εμβολίων προφανώς), με τον
Georgios Papazisis
,
τον εξαιρετικό Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, εξυπακούεται ότι θα συζητήσουμε και για ό,τι επίκαιρο, σας περιμένουμε στο απόγευμα στις 8.
10.
Η εικόνα είναι πλάνο του Giuseppe Rotunno που αναχώρησε τις προάλλες στα 97 του, πλήρης κινηματογραφικών κάδρων, εδώ από το E La Nave Va του Φελίνι.



10/2/2021

Σκίτσο του Ηλία Μακρή 


        ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        
 

Διευκρινίσεις για την ηλικιακή ομάδα 60 – 64: 
Ποιοι θα λάβουν SMS και ποιοι όχι.
  
Ενόψει του ανοίγματος των ραντεβού για εμβολιασμό σε επιπλέον ηλικιακές κατηγορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβαίνει σε διευκρινίσεις αναφορικά με την προ κράτηση ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Όσοι πολίτες έκαναν την εγγραφή τους λίγο πριν (ή μετά) το άνοιγμα των ραντεβού για την ηλικιακή τους ομάδα δεν θα λάβουν SMS και πρέπει να κλείνουν τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό από τα υπόλοιπα κανάλια που έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή το site emvolio.gov.gr, τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ.

Όπως τονίζεται, η προ κράτηση ραντεβού είναι μια πρόταση που κάνει το κράτος προς τους πολίτες με συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες για τις δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Εφαρμόζεται μόνο για όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr) διότι μόνο για αυτούς υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός κινητού τηλεφώνου και email). 

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα ραντεβού για μια ηλικιακή ομάδα, καταγράφονται όσα μέλη της είναι εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν τα ραντεβού να έχουν ολοκληρωθεί οι προ κρατήσεις που θα προταθούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να εντοπιστεί το εμβολιαστικό κέντρο που είναι πλησιέστερο στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί και να ληφθεί μέριμνα για τη διαθεσιμότητα ραντεβού σε ημερομηνίες και ώρες. 

Έτσι, θα λάβουν SMS μόνο όσοι έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση περίπου μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδα στην οποία ανήκουν.

Περαιτέρω λεπτομέρειες και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούνε στο https://emvolio.gov.gr/ 

Να υπενθυμίσουμε ότι η άυλη συνταγογράφηση είναι μια από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που εισήγαγε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο gov.gr, καθώς τέθηκε σε λειτουργία στις 28 Μαρτίου 2020.

Μέσα σε λιγότερους από 11 μήνες, ξεπέρασε τους 1.500.000 εγγεγραμμένους πολίτες, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια γιατρών και ασθενών – ιδίως των χρονίως πασχόντων, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν τις επαναλαμβανόμενες συνταγές ευκολότερα, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Το καλοκαίρι στην υπηρεσία εντάχθηκαν και τα άυλα παραπεμπτικά, ψηφιοποιώντας ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι των επισκέψεων στα ιατρεία. 


10/2/2021  


Σκίτσο του Δ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ