Πώς επωφελείται από την πανδημία του κορονοϊού η ιταλική μαφία.

 


Πώς επωφελείται από την πανδημία του κορονοϊού η ιταλική μαφία.

Την κρίση σε ευκαιρία μετατρέπει η ιταλική μαφία, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυσκολίες που φέρνει σε όλο τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού. Ειδικά στην Ιταλία, η μεγαλύτερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, η Ντραγκέτα, επωφελείται όσο μπορεί από την αδυναμία του ιταλικού κράτους να παρέχει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, ενώ παράλληλα εισχωρεί όλο και περισσότερο στη νόμιμη οικονομία απλώνοντας τα δίχτυα της σε συμβάσεις με το Δημόσιο, και ειδικότερα στον επικερδή τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο ειδικός σε θέματα μαφίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Οντάριο, Αντόνιο Νικάζο, "ιστορικά έχουμε μάθει πως η μαφία πάντα εκμεταλλευόταν δραματικά γεγονότα και κρίσεις για να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, είτε πρόκειται για την επιδημία της χολέρας, που ισοπέδωσε τον πληθυσμό του Παλέρμο και της Νάπολης τον 19ο αιώνα, είτε για τους πιο πρόσφατους σεισμούς, από τους οποίους η Ιταλία ακόμη ανακάμπτει".

Σημειώνει πως η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας της COVID-19 αποτελεί ευκαιρία για τη μαφία, καθώς σήμερα, όπως και χθες, αλλά με ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους, προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν χρησιμοποιώντας τη διαφθορά για να διεισδύσουν σε κάθε πλευρά της οικονομίας αλλά και της πολιτικής ζωής. 

Πώς η μαφία αντικαθιστά το κράτος

"Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, το 38% των ιταλικών εταιρειών έκαναν λόγο για κινδύνους βιωσιμότητας για την επιχείρησή τους, ενώ το 51,5% αναμένεται να έχει προβλήματα ρευστότητας έως το τέλος του έτους. Οι μόνες "εταιρείες” που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, είναι οι μαφίες. Πράγματι, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 τα εγκλήματα που αποδίδονται σε εγκληματικές οργανώσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, φτάνοντας στο +17% για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες", αναφέρει ο Νικάζο.

Εν ολίγοις, η μαφία μετατρέπει ξανά την κρίση σε ευκαιρία. Το κάνουν ακόμα και τώρα, με δύο τρόπους:

1) Η μαφία ως μηχανισμός πρόνοιας προσφέρει είδη βασικής ανάγκης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή δίνει δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια σε επιχειρηματίες με οικονομικές δυσκολίες, με σκοπό την κοινωνική αποδοχή.

2) Τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες τα επενδύουν στη νόμιμη οικονομία, αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το λεγόμενο "οικονομικό χρηματοπιστωτικό ντόπινγκ". 

Ντραγκέτα: Από το εμπόριο ναρκωτικών στα νοσοκομεία 

Η Ντραγκέτα θεωρείται η πιο πετυχημένη συμμορία του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, ξεπερνώντας την Καμόρα της Νάπολης και τη σικελική Κόζα Νόστρα ακριβώς επειδή έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Πέρα από τα ιταλικά σύνορα, στην υπόλοιπη Ευρώπη καταφέρνει να περνάει απαρατήρητη, καθώς έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής, επωφελούμενη από τις ανταγωνιστικές τιμές, τους εκβιασμούς και τον τεράστιο όγκο ρευστού που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υπηρεσίες και τους τομείς χαμηλής τεχνολογίας μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, η Ντραγκέτα απλώνει τα δίχτυα της παντού, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η δραστηριοποίησή της και στις αγορές crypto διευκολύνει την πώληση ναρκωτικών, όπλων, ψηφιακών αγαθών (όπως κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών ή πλαστές ταυτότητες).

"Εδώ και καιρό έχουν διεισδύσει στον ιδιωτικό τομέα υγειονομικής περίθαλψης ο οποίος συνεργάζεται με το Δημόσιο. Στον προϋπολογισμό των Περιφερειών, η υγειονομική περίθαλψη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών. Φυσικά, η μαφία προσπαθεί να βάλει το χέρι της και στα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Ξεκίνησαν με τα επιδόματα για την ιθαγένεια, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν και από τα κεφάλαια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες όπου η Ντραγκέτα παίζει κομβικό ρόλο", αναφέρει στο Capital.gr ο Ιταλός καθηγητής.

Όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η μαφία του ιταλικού Νότου βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων αγορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της πόλης Λόκρι στην Καλάμπρια, όπου 13 γιατροί και 29 νοσοκόμοι που σχετίζονται οικογενειακά με μέλη της Ντραγκέτα κατάφεραν να γίνουν προϊστάμενοι τμημάτων και διευθυντές. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της περιοχής είναι υπό διάλυση, καθώς τα χρήματα της Περιφέρειας που έπρεπε να επενδυθούν εκεί έκαναν φτερά. Ακόμα, τον Σεπτέμβριο συνελήφθη ο διαχειριστής του νοσοκομείου του Τράπανι (πόλη της νότιας Ιταλίας), ο οποίος μαζί με "επιχειρηματίες" διαχειριζόταν κονδύλια που έφταναν τα 600 εκατ. ευρώ και αφορούσαν δημόσιες συμβάσεις. Ο ίδιος ομολόγησε πως "πήρε κάποια λεφτά", γύρω στα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Τζιουζέπε Λομπάρντο, αναπληρωτή εισαγγελέα της Ρέτζιο Καλάμπρια, όπου αυτή την περίοδο λαμβάνει χώρα μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά της Ντραγκέτα, όσο πλησιάζει το τέλος της πανδημίας "η μαφία θα επιχειρήσει τη μεγαλύτερη οικονομική "ένεση” της πρόσφατης ιστορίας της". Η τοκογλυφία θα χτυπήσει "κόκκινο", καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα να στραφούν στη χείρα βοηθείας που προσφέρει το οργανωμένο έγκλημα. Aκόμα, την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει αδυναμία ρευστότητας, η μαφία προσπαθεί να παγιώσει τον ρόλο της ως απαραίτητης συνιστώσας του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. 
 
Της Δανάης Μαραγκουδάκη 

 
2/2/2021






    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ