Τείχη φόβου χτίζει ο Ερντογάν ,για να παραμείνει στην εξουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(1) 'Ολο και πιο αυταρχικός ο Ερντογάν, δεν εμπιστεύεται πλέον
 ούτε την ηγεσία του στρατού του. (2) Κλιμακώνεται η εξέγερση Τούρκων φοιτητών. (3) Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει ένα ακόμα βήμα προς το ακραίο Ισλάμ.


 Τείχη φόβου χτίζει ο Ερντογάν ,για να παραμείνει στην εξουσία.

Όλα ξεκίνησαν σαν ένα μικρό λαϊκό φεστιβάλ στις αρχές του Γενάρη. Με τους φοιτητές στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου να τραγουδούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και να διαμαρτύρονται ειρηνικά για τον διορισμό ως Πρύτανη ενός κομματικού φίλου του Προέδρου Ερντογάν. Και η πιο ειρηνική διαμαρτυρία συνιστά όμως έγκλημα στην Τουρκία του Ερντογάν -που κατά τα άλλα, γοητεύει τελευταία την Ευρώπη με την δήθεν …στροφή του στη λογική και τη σύνεση.

Ετσι, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε εκατοντάδες ροπαλοφόρους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να …συνετίσει και να λογικεύσει τους φοιτητές με τον παλιό, δοκιμασμένο τρόπο : Ξύλο και συλλήψεις. Με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Με τα ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σαν να βρίσκεται η Πόλη σε κατάσταση πολιορκίας.

Μια ειρηνική διαδήλωση στο Καντίκιοϊ εξουδετερώθηκε με απίστευτη βαναυσότητα ,για να ακολουθήσουν κάπου 300 συλλήψεις.

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο -οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον δοτό και αμφιβόλων ακαδημαϊκών προσόντων Πρύτανη, είναι «τρομοκράτες», «στενόμυαλοι» και «τεμπέληδες», όπως αποφάνθηκε ο Ερντογάν. «Παράσιτα και δηλητηριώδη φίδια» ,σύμφωνα με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, χάρη στον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλειοψηφία στη Βουλή. «Διεστραμμένοι γκέι» οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού , που είχε και την επίβλεψη της αστυνομικής επιχείρησης.

Από κοντά και οι άναρθρες κραυγές των φιλο-κυβερνητικών εφημερίδων -του συνόλου, σχεδόν,του Τουρκικού Τύπου ,δηλαδή για να είμαστε ακριβείς- ,που ελέγχονται από το καθεστώς .«Η Τουρκία δέχεται επίθεση» γράφει ο διευθυντής της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ. Θαυμάστε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος για να περιγράψει τους φοιτητές , που δεν θέλουν τον “ Kayyum” – δοτό Πρύτανη: «Με πολιτική τύφλωση, προσωπική φιλοδοξία, με την επιθυμία για εκδίκηση, ξένα, διαβρωτικά στοιχεία, θέλουν να μετατρέψουν τις πόλεις και τα σπίτια μας σε στάχτη , να συρρικνώσουν τη χώρα μας , να την αποδυναμώσουν με βία, τρομοκρατία, με γλώσσα μίσους , με την ελπίδα του κοινωνικού διχασμού…Αλλά θα ηττηθούν, η Τουρκία θα καταστρέψει τα σχέδιά τους».

Ναι ,καμία έκπληξη! Αυτή είναι η επίσημη γλώσσα της «δημοκρατίας αλά Ερντογάν» δυστυχώς. Ενός καθεστώτος που χρησιμοποιεί πλέον μόνο βία και φόβο για να πατάξει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Χτίζοντας ένα τείχος φόβου. Για να αποτρέψει την επανάληψη του μεγάλου κύματος των διαδηλώσεων του 2013 ενάντια στην τσιμεντοποίηση του πάρκου Γκεζί ,στην Κωνσταντινούπολη. Το ομολόγησε η Yeni Safak : «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν τη ρεβάνς για το πάρκο Γκεζί» 





«Τρομοκράτες» το λαμπρό μέλλον της χώρας;

«Μας αποκαλούν “τρομοκράτες” γιατί αντιστεκόμαστε σε λάθος πολιτικές της εξουσίας στο Πανεπιστήμιο» λέει ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που φυσικά δεν τολμάει να πει το όνομά του. «Τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν ,δεν αφορούν μόνο εμάς τους φοιτητές, που δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις από την αστυνομία. Ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει “τρομοκράτες” το λαμπρό μέλλον αυτής της χώρας. Τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου που για να μπει κανείς έχει να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες εισαγωγικές. Αρα το Πανεπιστήμιό μας -ένα από τα 100 καλύτερα στον κόσμο επιλέγει τους καλύτερους …”τρομοκράτες” σε αυτήν τη χώρα. Δεν οργανώσαμε μια δράση που αφορά την τρομοκρατία. Δεν έχουμε επιτεθεί σε κανέναν. Το να μας αποκαλούν τρομοκράτες είναι γελοίο» ,λέει ο νεαρός Τούρκος φοιτητής.

Η επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου , μόνο τυχαία δεν είναι ,φυσικά. Ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ως το πρώτο αμερικανικό κολέγιο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1971 μετατράπηκε σε κρατικό πανεπιστήμιο. Σήμερα δεν είναι ένα ακριβό ιδιωτικό πανεπιστήμιο για τα παιδιά των πλουσίων, αλλά ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο που επιλέγει τους φοιτητές του με βάση την αξία τους. Ταυτόχρονα, έχει διατηρήσει την φιλελεύθερη παράδοση. Καθηγητές με διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο διδάσκουν ή κάνουν ερευνητικό έργο στο πανεπιστήμιο.

Και το πιο «επικίνδυνο» για το καθεστώς Ερντογάν; Είναι ίσως το μοναδικό Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν έγιναν μαζικές εκκαθαρίσεις ακαδημαϊκών τα τελευταία χρόνια, μετά το πραξικόπημα του 2016. Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν χρειάζεται πλέον να …εκλέγεται ο Πρύτανης, ούτε οι υποψήφιοι καθηγητές .Αρκεί να είναι κομματικοί φίλοι του Προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν τους διορίζει, δηλαδή.

Όπως γράφει η γερμανική Die Welt, «από τους έξι καθηγητές του Πανεπιστημίου που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πέρυσι , ο ένας είχε μόνο δύο δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα εξειδικευμένα περιοδικά, άλλος ένας ,μία και οι υπόλοιποι τέσσερις ούτε μία»!

Βρίζουν ως … «πράκτορες» Ελλήνων και Γάλλων τους φοιτητές…

Για όλα αυτά διαμαρτύρονται, όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι περισσότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Αυτοί-που σύμφωνα με τον διευθυντή της ερντογανικής Yeni Safak « έχουν ξεχάσει τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό τους και σαμποτάρουν την ανάσταση του Τουρκικού λαού μετά από 100 χρόνια (τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή)…και δεν θέλουν ένα κράτος ισχυρό, ένα έθνος που αντιμετωπίσει τη νέα παγκόσμια καταιγίδα ενάντια στην Τουρκία, γιατί είναι …σκουπίδια και ζητούν …βοήθεια από τον Μπάιντεν , το Αμερικανικό Πεντάγωνο και από τρομοκράτες βαρόνους στη Συρία και το Ιράκ. Ζητούν βοήθεια από τις ευρωπαικές χώρες και έγιναν ένα με τους …Γάλλους στη Μεσόγειο και τους…Ελληνες στο Αιγαίο…για να βάλουν φωτιά στα σπίτια μας» ,γράφει προκλητικά ο διευθυντής της Yeni Safak,κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους φοιτητές ότι είναι «πράκτορες» της Ελλάδας και της Γαλλίας!

Δυστυχώς, με αυτό το απίστευτο και παρανοϊκό παραλήρημα ,οι άνθρωποι του Ερντογάν, προσπαθούν να στρέψουν την Τουρκική κοινή γνώμη εναντίον των φοιτητών. Όπως και το 2013 με τις διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί. Με τη βίαια καταστολή των διαδηλώσεων του 2013 , ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του επιχείρησαν τότε να τρομοκρατήσουν και να σβήσουν κάθε φωνή αντίστασης στον ισλαμικό αυταρχισμό. Μόνο που τα κοινωνικά αιτήματα τότε για ψωμί ,δημοκρατία και ελευθερία ,έχουν γίνει σήμερα ακόμη πιο επιτακτικά, λόγω και της άσχημης οικονομικής κατάστασης και της κακής διαχείρισης της πανδημίας από το καθεστώς. Γι` αυτό και ο Ερντογάν χτίζει νέα τείχη φόβου. Αν ο φόβος ηττηθεί ,θα καταρρεύσει και το καθεστώς…

Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα ''Δημοκρατία''

Από Militaire News -05/02/2021  


       ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ     



1.
'Ολο και πιο αυταρχικός ο Ερντογάν, δεν εμπιστεύεται πλέον
 ούτε την ηγεσία του στρατού του. 

Οσοι εθελοτυφλούν με την νέα «επίθεση γοητείας» του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη, ας ρίξουν μια ματιά στα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου:

Εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα και συνέλαβαν 159 φοιτητές και ακαδημαϊκούς , καθώς συνεχίζονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι διαμαρτυρίες για τον διορισμό ως Πρύτανη ενός κομματικού φίλου του Ερντογάν ,με αμφίβολα επιστημονικά προσόντα. Το πρόσχημα αυτή τη φορά ήταν ότι μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και κάποια μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ , που έβαλαν το σύμβολο του «Ουράνιου Τόξου» δίπλα σε μια μουσουλμανική εικόνα, σε έκθεση φωτογραφίας των διαμαρτυρόμενων φοιτητών . Κραδαίνοντας τα ρόπαλα ,οι αστυνομικοί διέλυσαν τη συνέντευξη Τύπου που έδιναν εκείνη την ώρα φοιτητές και ακαδημαϊκοί ,καταγγέλλοντας τον διορισμό του Πρύτανη.

Πλήρη κάλυψη στην άγρια αστυνομική επιχείρηση παρείχε φυσικά ο υπουργός Εσωτερικών , Σουλεϊμάν Σοϊλού ,αλλά χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που τρομάζει: «Μπορούμε να ανεχτούμε τους διεστραμμένους ΛΟΑΤ που προσβάλλουν το Ισλάμ;

Όχι. Μπορούμε να ανεχτούμε τους διεστραμμένους ΛΟΑΤ που εισέβαλαν στο Πρυτανικό κτίριο; Φυσικά όχι» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, επιχειρώντας βέβαια να συκοφαντήσει τις στα μάτια της συντηρητικής κοινής γνώμης τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που δήθεν υπονομεύουν «τη Μεγάλη και Ισχυρή Τουρκία».

Το σύνθημα για την αστυνομική επιχείρηση στο διασημότερο Πανεπιστήμιο της Τουρκίας είχε δώσει βέβαια ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , οποίος είχε χαρακτηρίσει «παράσιτα» τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές.

«Κάθε είδους παράσιτα και αναρχικές ομάδες έχουν φωλιάσει στις πύλες αυτού του πανεπιστημίου και επιδιώκουν να πνίξουν την Τουρκία» δήλωσε ο ηγέτης του νεοφασιστικού κόμματος της «Εθνικιστικής Δράσης» λίγες ώρες πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Και ότι λέει ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος ,από τον οποίο εξαρτάται η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν, είναι πλέον νόμος στην Γείτονα.

«Να καταστραφεί η …ολιγαρχία του Πανεπιστημίου»

Στην ίδια και χειρότερη γραμμή κινείται φυσικά ο φιλο-Ερντογανικός Τύπος εξαπολύοντας απειλές κατά των φοιτητών. Η Yeni Safak ανακάλυψε ότι « ενώ οι αρχές απαγόρευσαν τις μαζικές συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας, οι …προβοκάτορες, χρησιμοποιώντας τον διορισμό του Πρύτανη ως πρόσχημα, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«Εξω η αστυνομία , το πανεπιστήμιο ανήκει σε εμάς». Φυσικά, φυσικά!Στη “δημοκρατία αλά Ερντογάν”, τα πανεπιστήμια είναι …ιδιοκτησία της αστυνομίας!

Επαινώντας την εισβολή της αστυνομίας, η αρθρογράφος της Sabah, Χιλάλ Καπλάν κραυγάζει ότι πρέπει « να καθαρίσουμε το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από την αμερικανική επιρροή».

Όπως λέει ,«Αμερικανοί πρυτάνεις διοικούσαν το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου μέχρι το 1971 ,αλλά τα τελευταία 40 χρόνια η διοίκησή του πέρασε στα χέρια ενός κλειστού κυκλώματος, μιας ελίτ που λειτουργούσε το ίδρυμα με δήθεν δημοκρατικό τρόπο» γράφει η αρθρογράφος της Sabah,επικαλούμενη ως παράδειγμα «αυταρχισμού» την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας .

Η Χιλάλ Καπλάν υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις φοιτητών και ακαδημαϊκών οφείλονται στο γεγονός ότι «ο νόμιμος διορισμός του Πρύτανη από τον Πρόεδρο Ερντογάν διαταράσσει αυτή την αποστειρωμένη διαδικασία. Συνεπώς, η ολιγαρχία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου θα καταστραφεί». Ανατριχιαστικές εκφράσεις και προτροπές ,που δυστυχώς απηχούν πλήρως την εικόνα του καθεστώτος Ερντογάν σήμερα, που …γοητεύει την Ευρώπη ,αλλά και ικανοποιεί και κάποιους στην Ελλάδα ,αφού κλείνουν τα μάτια και νοιάζονται μόνο αν το σεισμογραφικό Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Λες και δεν γνωρίζουν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι αντανάκλαση της εσωτερικής πολιτικής!

Μύδροι από την τουρκική αντιπολίτευση

Η αστυνομία εμπόδισε βέβαια βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο στη διάρκεια της επιχείρησης ,ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις «αυθαίρετες» συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο. «Οι νέοι δεν μπορούν να συλλαμβάνονται επειδή κάποιος το θέλησε .Πρέπει στη χώρα μας να παρέχουμε ισότητα, ελευθερία , να μην αφήνουμε κανέναν πίσω ,αλλά να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες» έγραψε ο Ιμάμογλου στο Twitter.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο οι νέοι να συλλαμβάνονται ,επειδή υπερασπίζονται τα πανεπιστήμια, την αξία και τη δικαιοσύνη».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος πλέον του Κόμματος του Μέλλοντος ,τόνισε ότι «αυτό που συνέβη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι ανησυχητικό. Είναι κοινό καθήκον της κοινωνίας να προστατεύει το περιβάλλον της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πανεπιστήμια μας. Τα προβλήματα επιλύονται με συζήτηση και όχι με συλλήψεις».

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων φοιτητών ζήτησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης πλέον του αντιπολιτευόμενου κόμματος, DEVA, Αλί Μπαμπατσάν.

Φωνή βοώντος …Η κυβέρνηση Ερντογάν θα καταφεύγει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και στη βία για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς η καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ερκέκ κάλεσε βέβαια «τους ανθρώπους που ζουν στο Παλάτι, να κοιτάζουν και γύρω τους, όταν υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων, νέοι που αυτοκτονούν απελπισμένοι από την ανεργίας και παιδιά που κοιμούνται πεινασμένα». Δεν ακούει πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αυτές τις φωνές. Είναι άλλωστε πολύ μακρινή ανάμνηση γι` αυτόν τα φτωχικά παιδικά του χρόνια στην εργατογειτονιά του Κασίμπασα , στην Κωνσταντινούπολη.

«Το μισαλλόδοξο καθεστώς του Παλατιού βλέπει τη θεραπεία στην καταπίεση, στην κράτηση και στην παρέμβαση στους χώρους ελευθερίας Όπως όλα τα καταπιεστικά καθεστώτα», λέει ο επίσης βουλευτής του CHP, Οζγκέρ Εζέλ . «Στην ιστορία της ανθρωπότητας, όσοι θέλησαν να φιμώσουν τη νεολαία, ηττήθηκαν αργά ή γρήγορα» προσθέτει και ο συνάδελφός του Ενγκίν Αλτάι.

“Εχθρός” και η ηγεσία του στρατού;

Ο Ερντογάν έχει φτάσει άλλωστε στο σημείο να μην εμπιστεύεται πλέον ούτε την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε προεδρικό διάταγμα και κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει τον νόμο περί επιστράτευσης και πολέμου, που ισχύει από το 1938.

Με τον νέο νόμο ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου για την αποστολή, για παράδειγμα, τουρκικού στρατού στο εξωτερικό, αλλά μόνο του υπουργού Αμυνας- στην συγκεκριμένη περίπτωση του σκληροπυρηνικού Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ερντογάν ,όταν ανέλαβε την εξουσία πριν 18 χρόνια ,εισήγαγε ορισμένες συνταγματικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να περιοριστεί η εξουσία του στρατού. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο έλεγχος του Ερντογάν στον στρατό ενισχύθηκε σημαντικά, όπως λέει ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ισμέτ Ακσά.

Τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος στερεί όλες τις κρίσιμες αρμοδιότητες από το Επιτελείο και τις δίνει στον στενό του συνεργάτη, υπουργό Αμυνας, Ακάρ.Η απόφαση αυτή ώθησε μάλιστα τον γνωστό δημοσιογράφο Μουγιεσέρ Γιλντλιζ να αναρωτηθεί : «Μήπως παει για εκκαθάριση και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου;»

 
https://hellasjournal.com/2021/02/olo-ke-pio-aftarchikos-o-erntogan-den-empistevete-pleon-oute-tin-igesia-tou-stratou-tou/?fbclid=IwAR16xs8cswN6hI05GLl3hoQfLFeL4cAtGkOL3JCwTBHxYSOlNrQgFpwARtI

3/2/2021


 
2.
Κλιμακώνεται η εξέγερση Τούρκων φοιτητών.
  
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις συλλήψεις εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνση του διορισμένου από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Μελίχ Μπουλού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των ξένων επικριτών της τουρκικής διαχείρισης της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Την προσέγγιση αυτή είχαν άλλωστε πυροδοτήσει οι δηλώσεις του ίδιου του Μπουλού, σύμφωνα με τον οποίο οι αντιδράσεις στο πρόσωπό του οφείλονται σε ξένο δάκτυλο. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ», «ένας από τους λόγους που τα γεγονότα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ είναι η παρέμβαση δυνάμεων απέξω, που θέλουν να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση». Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι μεταξύ των διαδηλωτών εντοπίστηκαν τρομοκρατικά στοιχεία, επιμένοντας ότι οι Αρχές έλαβαν εκείνα τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπονται για αυτές τις καταστάσεις, χωρίς να κάνουν υπερβολική χρήση βίας.  

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει έντονη ανησυχία για τις αθρόες συλλήψεις φοιτητών και διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που αντιδρούσαν στον διορισμό του Μελίχ Μπουλού. Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που χαρακτήρισε κάποιους από τους συμμετέχοντες στις μαζικές διαδηλώσεις «παραβατικούς ΛΟΑΤΚΙ».

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 που λίγο έλειψε να ανατρέψει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο Σοϊλού υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κινούσαν τα νήματα του πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν υλοποίησε το σχέδιο. «Η Ευρώπη ήταν ενθουσιασμένη», προσέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Δηλώσεις Μακρόν

Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε: «Πώς να μιλήσουμε για εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όταν υπάρχει ένας εταίρος όπως η Τουρκία που είχε τη συμπεριφορά που είχε το 2019 και το 2020; Χαίρομαι που βλέπω ότι φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή και θέλω να καλωσορίσω τις πρόσφατες διακηρύξεις του προέδρου Ερντογάν, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν μια απίστευτη επιθετικότητα στα δύο αυτά χρόνια σε διαφορετικά πεδία και πιστεύω ότι μια διευκρίνιση των εννοιών της αλληλεγγύης και της καλής συμπεριφοράς είναι απολύτως κρίσιμη σε αυτό το πλαίσιο».


5/2/2021



 3.
Δεν υπήρξαν ομοφυλόφιλοι στην Τουρκία, λέει ο Σοϊλού… 
και η φοβερή απάντηση!
 
Σε μια ακόμη υποτιμητική-σεξιστική δήλωση προέβη ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού. Δήλωσε: “Υπήρξε μήπως σε αυτά τα εδάφη κάτι σαν το LGBT; Μπορεί να υπάρχει στην Ευρώπη. Αυτό το κίνημα από Ευρώπη και ΗΠΑ γίνεται προσπάθεια να διακινηθεί ως κίνημα στην Τουρκία”…

Ο καθηγητής Μπουράκ Τσοπούρ απαντώντας ουσιαστικά  σχετικά με την παρουσία των LBGT στα εδάφη της Τουρκίας, θυμίζει πως ο σουλτάνος Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ είχε βάλει τον Κεμάλ Πασαζάντε να γράψει βιβλίο για αυτό το θέμα…

Οι φωτογραφίες προφανώς είναι από το βιβλίο.


3/2/2021  




4.
Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει ένα ακόμα βήμα προς το ακραίο Ισλάμ.
 
Οι ταβέρνες της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να πνέουν τα λοίσθια. Και αυτό όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων που δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρηματιών. Ο διακηρυγμένος πόλεμος της τουρκικής κυβέρνησης κατά των εξαρτήσεων σβήνει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από τον γευσιγνωστικό χάρτη της Κωνσταντινούπολης. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οκτάι, οι ονομασίες Meyhane (ταβέρνα), Shisha-Bar und Καπνομάγαζο θα απαγορευτούν. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ήδη η χρήση τους στις διαφημιστικές πινακίδες των καταστημάτων. Στόχος του μέτρου «η καταπολέμηση εξαρτήσεων», όπως είπε.

Ο Ταν Μοργκούλ έχει γράψει πολλά βιβλία για την παράδοση της ταβέρνας. Όπως εξηγεί μιλώντας στην Deutsche Welle, οι κυβερνώντες στην Τουρκία έβλεπαν πάντα με κακό μάτι τις ταβέρνες. «Από την βυζαντινή εποχή, η Κωνσταντινούπολη ήταν μια πόλη συνεύρεσης πολιτισμών, οι άνθρωποι μαζεύονταν συνέχεια σε δημόσιους χώρους, όπως τις ταβέρνες». Ανέκαθεν ήταν χώροι όπου μπορούσε κανείς να ξεχάσει τα προβλήματά του, όπως λέει: «Πας για να ξεχαστείς, να ανταλλάξεις μια κουβέντα».

Οι ταβέρνες ως «λαϊκά κοινοβούλια»

Για την εξουσία όμως, αντιθέτως, οι χώροι αυτοί της συνάθροισης ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενοι. «Από το Βυζάντιο μέχρι και την Οθωμανική Αυτοκρατορία: ποτέ οι συντηρητικοί δεν ήθελαν τις ταβέρνες», λέει ο ειδικός. Ο λόγος είναι απλός: ήταν οι μοναδικοί χώροι, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει μια κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι συναντώνται εκεί και ανταλλάσσουν ιδέες. Γι΄ αυτό και είχαν απαγορευτεί πολλές φορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Δεν είναι τυχαίο ότι ο γάλλος συγγραφέας ντε Μπαλζάκ έχει χαρακτηρίσει τις ταβέρνες «λαϊκά κοινοβούλια», επισημαίνει ο Ταν Μοργκούλ.

Κατηγορηματικά αντίθετος στην απαγόρευση της χρήσης της ονομασίας «ταβέρνα» ο επιχειρηματίας Καράκοτς. Σε συνάρτηση με την πανδημία ο ίδιος εκτιμά ότι η απαγόρευση αυτή θα δώσει στις ταβέρνες τη χαριστική βολή. Ούτως η άλλως για τους ταβερνιάρηδες η κατάσταση ήταν δύσκολη τα τελευταία χρόνια, όπως λέει. «Η αύξηση των τιμών ξεκίνησε το 2012. Και η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις για την κατανάλωση αλκοόλ».

Τα τελευταία χρόνια η ισλαμιστική κυβέρνηση προωθεί επανειλημμένως απαγορεύσεις καπνού και αλκοόλ. Η ίδια διατείνεται πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει η καταπολέμηση εξαρτήσεων. Την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ακολούθησε το 2013 η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε περίπτερα μετά τις 10 το βράδυ. Το πιο επώδυνο μέτρο για τις ταβέρνες ήταν όμως η διαρκής αύξηση της τιμής στο ρακί που από 4,20 ευρώ το 2010 (μπουκάλι 0,7 λίτρων) έφτασε να πωλείται σήμερα λόγω υψηλών φόρων στα 20,50 ευρώ.

Απαγόρευση αλκοόλ μόνο για τους ντόπιους

Ειδικοί πάντως αμφισβητούν κατά πόσον η απαγόρευση του όρου ταβέρνα σε διαφημιστικές πινακίδες μπορεί να συμβάλει όντως στην καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ. Άνευ προηγουμένου η επιχειρηματολογία, σχολιάζει ο ψυχολόγος Μπαρίς Γκιούρκας. Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι ένας αλκοολικός θα σταματήσει να πίνει όταν δεν θα βλέπει πλέον πινακίδες που να αναγράφουν ταβέρνα, όπως λέει.

«Εάν το μέλημα της κυβέρνησης ήταν όντως η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, τότε το πρώτο βήμα θα ήταν η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης», όπως λέει. Ο ίδιος συνιστά στην κυβέρνηση να σκεφτεί εάν θα είχε περισσότερο νόημα να στηρίξει ψυχολογικά τους παθόντες από το να αλλάζει τα ονόματα επιχειρήσεων.

Αξιοπερίεργο είναι πάντως ότι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται την κατανάλωση αλκοόλ από τους Τούρκους, το υπουργείο Τουρισμού και για λόγους τουριστικής προβολής φτάνει στο σημείο να «εξυμνεί» σχεδόν την κατανάλωση του ρακιού. Στην ιστοσελίδα Go Turkey οι τουρίστες καλούνται να δοκιμάσουν οπωσδήποτε τουρκικούς μεζέδες με τη συνοδεία ρακιού. «Ο μεζές δεν είναι απλώς για να γεμίσει το στομάχι σας. Αν πιείτε και ένα ρακί μαζί, κάθε μεζές θα έχει άλλη νοστιμιά», αναφέρει το σχετικό διαφημιστικό σποτάκι.

ΠΗΓΗ: DW

 5/2/2021 


    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ    





Ευθύμιος Τσιλιόπουλος : Τα φαραωνικά έργα
 και τα σουλτανικά παλάτια του Ερντογάν  (slpress.gr/6-2-2021)

'' (...) Πριν από την εκλογή του Ερντογάν στο προεδρικό αξίωμα το 2014, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος, φαινομενικά για τον πρωθυπουργό, σε έναν χώρο αναψυχής έξω από την Άγκυρα, στο Δασικό Αγρόκτημα "Φάρμα του Ατατούρκ", που κληροδοτήθηκε από τον ιδρυτή το 1937. Το 1992 ανακηρύχθηκε ζώνη πρώτου βαθμού προστασίας, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε αργότερα για να επιτρέψει την κατασκευή το 2012. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αντιστράφηκε τον Φεβρουάριο 2014, αλλά η εργασία συνεχίστηκε. Όπως είχε τότε δηλώσει ο Ερντογάν «αν έχουν τη ισχύ, ας το καταστρέψουν».

Με την ολοκλήρωση τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το παλάτι 1.150 δωματίων θα είναι η έδρα της κυβέρνησης για τη "νέα Τουρκία". Είναι χτισμένο σε οικόπεδο τριάντα φορές το μέγεθος του Λευκού Οίκου και τετραπλάσιο από το μέγεθος των Βερσαλλιών, με γυαλί από τις ΗΠΑ. Έχει 200 πολυελαίους με κρύσταλλα Swarovski, εισαγόμενες πόρτες με διπλά φύλλα και επιχρυσωμένο μάρμαρο Bizassa από την Ιταλία. Επίσης φυτεύτηκαν έτοιμα δέντρα και λουλούδια από την Ολλανδία.

Στα χαρτιά το κόστος ήταν 615 εκατ. δολάρια, αλλά η συντήρηση είναι πανάκριβη στοιχίζοντας με τιμές 2017 300.000 δολάρια την ημέρα. Ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Άγκυρας το ονόμασε «μεγαλομανιακή αρχιτεκτονική». Η βρετανική Daily Telegraph είπε ότι το αρχιτεκτονικό του στυλ φαίνεται να συνδυάζει τις οθωμανικές και σελτζούκικες παραδόσεις με την αισθητική ενός σύγχρονου κινεζικού σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ ένας Τούρκος οικονομολόγος το ονόμασε «νέα καγκελαρία του Ράιχ».

Το Λευκό Παλάτι, όπως ονομαζόταν αρχικά, ονομάστηκε γρήγορα "Παράνομο Παλάτι", οπότε ο Ερντογάν αποφάσισε να το μετονομάσει "Προεδρικό Κουλιγιέ" (συγκρότημα τζαμιών). Εκεί δέχεται ξένους αξιωματούχους με τη συνοδεία Τούρκων ντυμένων με ιστορικά κοστούμια. Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχεντίν Ντεμιρτάς είπε ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την εικόνα ντυμένος σαν σουλτάνος του 17ου αιώνα, γνωστός ως ο "Ιμπραήμ ο Τρελός". (...) ''

Το άρθρο ΟΛΟΚΛΗΡΟ δημοσιεύεται ΕΔΩ: