Ο Ερντογάν-αστροναύτης: Το τελευταίο φαραωνικό σχέδιο του Σουλτάνου.

ΣXETIKA KEIMENA
 Η Τουρκία κατακτά και το... διάστημα.


 Ο Ερντογάν-αστροναύτης: 
Το τελευταίο φαραωνικό σχέδιο του Σουλτάνου.

Τι κι αν η τουρκική οικονομία καταρρέει μαζί με τα ποσοστά των δύο κυβερνώντων κομμάτων στην Γείτονα! Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -μάστορας στην επικοινωνία-ανακάλυψε ένα νέο «όραμα» για να αλλάξει την ατζέντα : Θα στείλει Τούρκο πολίτη στη σελήνη ως το 2023 , που η χώρα θα γιορτάζει τα 100 της χρόνια. «Στόχος μας είναι να στείλουμε έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με αυτό το όνειρο. Ίσως υπάρχουν γυναίκες που θα είναι υποψήφιες» είπε ο Ερντογάν ,παρουσιάζοντας το νέο, φαραωνικό σχέδιό του. «Πιθανώς, ο Πρόεδρος να ξεκινήσει να αναζητά ” γυναίκες” που θα σταλούν στο διάστημα τις επόμενες μέρες» γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας, η γνωστή δημοσιογράφος Οζλέμ Γιουζάκ , στην αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet .

«Τη στιγμή που οι ψήφοι του κυβερνώντος κόμματος AKP μειώνονται, το διαστημικό πρόγραμμα θεωρείται “προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας”. Η ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση, η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία έχουν ήδη την αντανάκλασή τους στις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ερντογάν βρήκε έναν νέο ,μελλοντικό στόχος για τη χώρα, πιο συγκεκριμένα για τους δικούς της ψηφοφόρους, για τους αναποφάσιστους» γράφει η Οζλέμ Γιουζάκ .
«Ηδη , στις περισσότερες έρευνες , ο Ερντογάν υπολείπεται των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας και δεν ξέρει πλέον τι να εφεύρει για να κάνει τους υποστηρικτές του να ονειρεύονται και να σταματήσει η αιμορραγία στις τάξεις των ψηφοφόρων του. Για αυτό κάλεσε τους Τούρκους να κοιτάξουν τον ουρανό και όχι τη γη , υποσχόμενος να στείλει τον πρώτο Τούρκο στο φεγγάρι» τονίζει η ιταλική HaffPost.

Δύσκολο το έργο! Όταν επτά στους 10 Τούρκους πολίτες είναι υπερχρεωμένοι και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους , ένας στους πέντε είναι άνεργος και το 43% ζει κάτω από όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Προοδευτικών Συνδικάτων DISK. Όπως δύσκολα μπορεί να κατευνάσει και τις αντιδράσεις καθώς σχεδιάζει εφέτος να δαπανήσει 82 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για δύο νέα Προεδρικά παλάτια .

Ο Τούρκος Πρόεδρος με το διαστημικό πρόγραμμα προσπαθεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια» λέει η Οζλέμ Γιουζάκ. Μιλάει για επιστημονικά θαύματα όταν «η κυβέρνηση Ερντογάν καταφέρεται εναντίον του επιστημονικού κόσμου σε κάθε ευκαιρία, δημιουργεί όλες τις πολιτικές της μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα, μειώνει τα βασικά επιστημονικά προγράμματα των πανεπιστημίων, συλλαμβάνει ως “τρομοκράτες” τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ,επειδή δεν αποδέχονται τον δοτό Πρύτανη», προσθέτει.

Η ιστοσελίδα HaffPost στην ιταλική της έκδοση γράφει ότι «ο Ερντογάν ψάχνει στο διάστημα για τη συναίνεση που χάθηκε στη χώρα του… Από το 2013 και τις μεγάλες διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκαζί ,ο Ερντογάν δεν έχει όραμα, προσπαθώντας μόνο με την καταστολή να πατάξει κάθε μορφή διαφωνίας και αντιπολίτευσης, μπροστά στον φόβο της απώλειας εξουσίας και, όπως ένας γητευτής φιδιών, αναλώνεται σε μια μαγευτική εθνικιστική ρητορική για να κάνει τη φαντασία των πολιτών να ταξιδέψει αλλού»….

«Οργασμός» για την ονομασία του Τούρκου …σεληνάνθρωπου 

Η τακτική του Ερντογάν λειτουργεί, πάντως : τα μέσα ενημέρωσης και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων μιλούν επί του παρόντος περισσότερο για τη διαστημική αποστολή παρά για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού ,στο twitter γίνεται χαμός με το βίντεο «ο Ερντογάν αστροναύτης» : «Τώρα νομίζω ότι η χώρα μας μπορεί να ξεκουραστεί» είναι το ειρωνικό μήνυμα που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα άλλο tweet ,εμφανίζεται ο Ερντογάν μαζί με μια ομάδα πιστών συνεργατών του, όλοι ντυμένοι αστροναύτες , με την επιγραφή: «Αφήστε τους εξωγήινους να σκεφτούν για την Τουρκία». Σε μια άλλη ανάρτηση ,εμφανίζονται οι μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, που πέρυσι μετέτρεψε προκλητικά σε τζαμί ο Ερντογάν, να εκτοξεύονται στο … διάστημα.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάνουν πάντως τη …δουλειά τους, υμνώντας το διαστημικό όραμα του Προέδρου. Ο Ερντογάν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να «αποφασίσουν από κοινού» πως θα αποκαλείται ο πρώτος Τούρκος υπήκοος που θα ταξιδεύσει στο διάστημα. Αλλωστε οι λέξεις «αστροναύτης» ή «κοσμοναύτης» που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, αντίστοιχα , δεν έχουν καμία τύχη στην Τουρκία ως …ελληνικές.


Ηδη η Sabah κάνει και δημοσκόπηση: Κάποιοι είπαν να ονομαστεί “Semanot” ή “Göknot ,που σημαίνει «Ουρανο-ναύτης» στα αραβικά και τα τουρκικά . Ενας άλλος χρήστης έγραψε ότι πρέπει να ονομαστεί “Gökoğul”, που συνδυάζει την τουρκική λέξη ουρανός και “oğul” που σημαίνει “γιος” στα Τουρκικά σήμερα, αλλά παλιότερα ήταν ουδέτερο ως προς το φύλο και χρησιμοποιούνταν τόσο για τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Την παράσταση έκλεψε βέβαια ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που πρότεινε ο πρώτος Τούρκος διαστημάνθρωπος να ονομαστεί “Cacabey” ,από το όνομα του αστρονόμου Νουρετίν Τσιμπρίλ Μπιν Κατσάμπεϊ που έζησε στη διάρκεια της …Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων ,τον 13ο αιώνα .

«Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μιλάνε με πολύ θριαμβευτικό τρόπο» λέει στην Figaro ο Ζαν Φρανσουά Περούζ ,συγγραφέας του βιβλίου «Ερντογάν: Ο νέος πατέρας της Τουρκίας;». Μερικοί πιστεύουν ότι το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα που ξεκίνησε μόλις πριν δύο χρόνια με την ίδρυση Υπηρεσίας Διαστήματος στην Αγκυρα, αποτελεί ένα σημάδι της δύναμης της νέας Τουρκίας, όπως και η παρουσίας της στην Ανταρκτική από το 2017. «Άλλοι το ειρωνεύονται ,τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ακατάλληλη δαπάνη σε μια εποχή που ο πληθυσμός πάσχει από την πανδημία, την ανεργία και την φτώχεια» λέει ο Περούζ.

Η Σελήνη στην …προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν

«Με την οικονομική κρίση να έχει επιδεινωθεί λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά της πανδημίας ,ακόμη και υποστηρικτές του AKP έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον Ερντογάν» γράφει η γερμανική Tagesschau. «Ο Ερντογάν σπάνια βέβαια μιλάει για τα οικονομικά προβλήματα , και όταν το κάνει, ανακοινώνει ότι μοιράζει συνεχώς δισεκατομμύρια. Όπως στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είπε ότι το ταμείο κοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες έχει διαθέσει πάνω από 51 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες» .

«Για τον Ερντογάν όμως το 2023 είναι η ημερομηνία των επόμενων Προεδρικών εκλογών. Ηδη, πολλά έργα που έχει σχεδιάσει για το 2023 αποδεικνύονται ανέφικτα. Μόλις πρόσθεσε άλλο ένα, για να αλλάξει την ατζέντα» προσθέτει ο Ζαν Φρανσουά Περούζ , που διετέλεσε και διευθυντής του γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών.
Αλλωστε, το διαστημικό «παραμύθι» του Ερντογάν «δεν έχει πολύ επιστημονικό ενδιαφέρον» λέει η Ιζαμπέλ Σουρμπέ -Βερζέ, ερευνήτρια στο CNRS που ειδικεύεται στις διαστημικές πολιτικές. « Η Σελήνη έχει χαρτογραφηθεί πολύ καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει η Γαλλίδα ειδικός
Παραμένει όμως ένα δίλημμα: η επιλογή του «διαστημικού» συμμάχου. Μέχρι σήμερα, η Άγκυρα συνεργάστηκε με την εταιρία του Ελον Μασκ , «SpaceX», για να θέσει τους δορυφόρους της σε τροχιά. Εάν η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, θα πρέπει να συνεργαστεί με μια χώρα που ήδη έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στις διαστημικές αποστολές: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ιαπωνία, Ευρώπη ή ακόμα και Ινδία
Το πιθανότερο είναι ο Ερντογάν να επιδιώξει συνεργασία με τους Ρώσους, η τεχνολογία των οποίων είναι ασφαλής και φθηνότερη. «Κάτι τέτοιο όμως είναι σίγουρο ότι θα έκανε τους Δυτικούς να ουρλιάξουν », λέει η Ιζαμπέλ Σουρμπέ -Βερζέ. «Θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν μόνοι τους οι Τούρκοι, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια έρευνας και πόρους … φαραωνικών διαστάσεων»
« Η προγραμματισμένη διαστημική αποστολή είναι πιθανώς η τελευταία εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του Τούρκου Προέδρου» εκτιμά η γερμανική Tagesschau. «Πρόσφατα ξεκίνησε μια συζήτηση για ένα νέο σύνταγμα, σήμερα μιλάει για το φεγγάρι – για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα της χώρας. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή τη στρατηγική για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αποκάλυψε ο γαμπρός του και πρώην υπουργός Οικονομικών του, Μπεράτ Αλμπαράκ, πριν από δύο χρόνια. Ένας πολίτης τον διαβεβαίωσε ότι θα πιστέψει τον αρχηγό του κράτους Ερντογάν αμέσως εάν δεσμευτεί ότι θα φτιάξει έναν αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων προς το… φεγγάρι, είχε πει τότε ο Αλμπαϊράκ. είπε εκείνη την εποχή.

«Οι γελοίες υποσχέσεις της εξουσίας» γράφει στην Cumhuriyet ο γνωστός σχολιαστής Εμρέ Κονγκάρ. «Βλέποντας ότι χάνει την εξουσία, η κυβέρνηση Ερντογάν πανικοβάλλεται .Αυξάνει τα λάθη και την ίδια ώρα προσπαθεί με υπερβολική και αβάσιμη ρητορική να τα καλύψει: Υποσχέθηκε «εθνικό αεροσκάφος», αλλά δεν υπάρχει κανένα σχετικό έργο …Υποσχέθηκε « εθνικό αυτοκίνητο» , που το παρουσίασε στο κοινό με εισαγόμενες φωτογραφίες, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη σοβαρά μέτρα για την παραγωγή του …Υποσχέθηκε «εθνικό άρμα μάχης» λόγω του εργοστασίου Tank Pallet στο Κατάρ, αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί επειδή το πρόβλημα με τους κινητήρες παραμένει άλυτο… Και τώρα , η ιστορία “Going to the Moon”. Αντε και στον Αρη…

Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα ''Δημοκρατία''

Από Militaire News -13/02/2021 
https://www.militaire.gr/o-erntogan-astronaytis-to-teleytaio-faraoniko-schedio-toy-soyltanoy/?fbclid=IwAR3PJ4LYyZYEbn0Nrhi8yXRTXfkA6sduivPXmz6GJL223PD9ntotxZF8C9k


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 




 1.
Η Τουρκία κατακτά και το... διάστημα.

Ένας μεταλλικός μονόλιθος ο οποίος εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κοντά στο Γκομπεκλί Τεπέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας -μια αρχαιολογική τοποθεσία που φιγουράρει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην οποία βρίσκονται μεγαλιθικά κτίρια από τη 10η χιλιετία π.Χ., χιλιάδες χρόνια πριν από το Στόουνχετζ της Βρετανίας- δεν ήταν παρά ένα διαφημιστικό τέχνασμα πριν από την κυβερνητική εκδήλωση κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας του.
 
Ο μονόλιθος-διαφήμιση για το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα

Ο, ύψους τριών μέτρων, διαφημιστικός μεταλλικός μονόλιθος, ο οποίος παραπέμπει στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Οδύσσεια 2001, περιείχε μια επιγραφή με λαμπερά γράμματα που έγραφε: «Κοιτάξτε τον ουρανό, θα δείτε το φεγγάρι», γραμμένη στο παλιό τουρκικό αλφάβητο Gokturk. Αυτή η εικόνα του μονόλιθου προβλήθηκε αργότερα σε γιγαντοοθόνη, ενώ ο Ερντογάν παρουσίαζε, στις 9 Φεβρουαρίου 2021, το φιλόδοξο τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, λέγοντας: «Σας παρουσιάζω το δεκαετές όραμα, τη στρατηγική και τους στόχους της Τουρκίας και λέω: Κοιτάξτε τον ουρανό, θα δείτε το φεγγάρι».
 
Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» η Άγκυρα βάζει πλώρη για τα... άστρα

Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» λοιπόν η Τουρκία βάζει πλώρη και για το διάστημα φιλοδοξώντας να εκτοξεύσει έναν πύραυλο στη Σελήνη έως το 2023, όταν η χώρα θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτό το ορόσημο θεωρείται από την ευρασιανική και νεοοθωμανική κλίκα της λεγόμενης «ισλαμο-εθνικιστικής σύνθεσης», η οποία κινεί τα νήματα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας μετά το 2016, ως καθοριστικό βήμα για την είσοδο της Τουρκίας στο κλαμπ των ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη μας. 

Εκτός από γεωγραφικό και πληθυσμιακό εκτόπισμα, μια χώρα που φιλοδοξεί να αποκτήσει την αίγλη της «μεγάλης δύναμης», όπως θα ήθελε η ερντογανική Τουρκία, θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή οικονομία, ανεπτυγμένη τεχνολογία και να ανήκει στη σχετικά κλειστή «λέσχη» των χωρών που διαθέτουν στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, πυρηνική δυνατότητα και πυραυλική-διαστημική τεχνολογία.
 
Παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» του τουρκικού διαστημικού προγράμματος ο Ερντογάν είπε πως αυτό «θα φέρει τη χώρα μας σε ανώτερο επίπεδο στον παγκόσμιο διαστημικό αγώνα» και πως  με αυτό τον τρόπο «η Τουρκία ανοίγει την πόρτα στο ουράνιο ταξίδι του πολιτισμού της που πρωτοστάτησε στη δικαιοσύνη, την ηθική και την ειρήνη στον κόσμο για αιώνες» (sic). Επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα θα προετοιμαστεί και θα εκτελεστεί από την Τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος (TUA), ο Ερντογάν είπε ότι «η πρωταρχική και πιο σημαντική αποστολή του προγράμματος είναι να κάνουμε την πρώτη επαφή με τη Σελήνη στην εκατονταετία της δημοκρατίας μας (2023)».

Τουρκική ημισέληνος στη... Σελήνη σε δύο στάδια

Χαρακτηρίζοντας τους στόχους «ρεαλιστικούς και ανταγωνιστικούς» ο Ερντογάν περιέγραψε το 10ετές όραμα, τις στρατηγικές, και τα σχέδια της Τουρκίας για τις διαστημικές πολιτικές, σημειώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο, θα γίνει μια μη επανδρωμένη αποστολή με έναν πύραυλο, που θα εκτοξευτεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στα τέλη του 2023 μέσω διεθνούς συνεργασίας.

«Κατά την ολοκλήρωση αυτού του έργου, θα είμαστε μία από τις χώρες που κατάφεραν να φτάσουν στη Σελήνη και θα συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για το δεύτερο στάδιο της αποστολής», είπε ο Ερντογάν. Στο δεύτερο στάδιο, που θα υλοποιηθεί το 2028, η αρχική εκτόξευση, η οποία μετέφερε τον ανιχνευτή σε σεληνιακή τροχιά, θα γίνει μέσω των πυραύλων της Τουρκίας, σημείωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως «καθώς θα κάνουμε μια προσεδάφιση στη Σελήνη, θα είμαστε μία από τις λίγες χώρες που θα μπορεί να διεξάγει επιστημονικές δραστηριότητες σε αυτή».

Και δορυφόροι Made in Turkey

Το τουρκικό «Πρόγραμμα Σελήνης» θα αξιοποιήσει τις ανακαλύψεις της Τουρκίας στις τεχνολογίες εκτόξευσης, πυραύλων και ελέγχου, τόνισε ο «σουλτάνος», σημειώνοντας ότι ο δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία εμπορικού σήματος για την ανάπτυξη δορυφόρων νέας γενιάς, κι έτσι η Τουρκία θα συγκεντρώσει δραστηριότητες παραγωγής δορυφόρων υπό μία μόνο αρχή συντονισμένη από την TUA (Τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος). «Σκοπεύουμε να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια δορυφορική αγορά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας χάρη σε αυτήν την κίνηση», εξήγησε  ο Ερντογάν.

Στο πλαίσιο του εθνικού διαστημικού προγράμματος, η Τουρκία στοχεύει να δημιουργήσει ένα περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης και χρονισμού, σημείωσε ο Ερντογάν, και με αυτό το  σύστημα, το οποίο θα δημιουργηθεί με μια καινοτόμο μέθοδο χρησιμοποιώντας δορυφόρους και συστήματα εδάφους, η Τουρκία θα τερματίσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό. «Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να αναπτύξουμε τις δικές μας ακριβείς εφαρμογές πλοήγησης στην άμυνα, τη γεωργία, την αστικοποίηση και τα αυτόνομα οχήματα», τόνισε ο «σουλτάνος του διαστήματος».

Καθώς η χώρα αναπτύσσει ήδη νέες τεχνολογίες, όπως δορυφόρους παρατήρησης, η Τουρκία θα εξασφαλίσει πλήρη ασφάλεια των πληροφοριών που λαμβάνονται από δορυφόρους μέσω του λογισμικού των Τούρκων μηχανικών, πρόσθεσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως «έχουμε αναπτύξει και παράγει αρκετά κρίσιμα υποσυστήματα, όπως διαστημική κάμερα υψηλής ανάλυσης, υπολογιστή και λογισμικό πτήσης νέας γενιάς, ηλεκτρικό κινητήρα-προωθητή, κατευθυνόμενη κεραία, τροχό αντίδρασης, αστρική κάμερα και αισθητήρα ήλιου».

Τουρκικό διαστημοδρόμιο και κατασκευή πυραυλικών μεγαθηρίων

Επειδή η γεωγραφική θέση της Τουρκίας δεν είναι ευνοϊκή για τη δημιουργία ενός διαστημοδρόμιου ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με συμμαχικές χώρες, που βρίσκονται σε πιο κατάλληλες γεωγραφικές ζώνες. Υποψήφια θα μπορούσε να είναι π.χ, μια χώρα της βόρειας Αφρικής ή η Ινδονησία, στην οποία η Τουρκία θα μπορούσε να «νοικιάσει» τον κατάλληλο χώρο για την ευκολότερη πρόσβαση στο διάστημα. Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης πως «πρέπει να κατασκευάσουμε τους εθνικούς και εγχώριους πυραύλους μας για να μεταφέρουν βαριά ωφέλιμα φορτία σε περιγήινη τροχιά».

Ένας άλλος στόχος του προγράμματος είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της Τουρκίας στο διάστημα επενδύοντας στην μετεωρολογία. Η Τουρκία θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της σε αστρονομικές παρατηρήσεις και στην παρακολούθηση των διαστημικών αντικειμένων από τη Γη, σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Τουρκία θα αναπτύξει περαιτέρω την οικονομία της διαστημικής βιομηχανίας της. «Θα μεταφέρουμε την επιτυχία που έχουμε σημειώσει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στη διαστημική περιοχή και θα διασφαλίσουμε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού και παραγωγικού οικοσυστήματος», σημείωσε ο Ερντογάν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στην Τουρκία μια Περιοχή Ανάπτυξης Διαστημικής Τεχνολογίας η οποία θα προσελκύσει τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Σημειώνοντας ότι η χώρα θα αναπτύξει αποτελεσματικούς και ικανούς ανθρώπινους πόρους στον τομέα του διαστήματος, ο Ερντογάν είπε ότι «ο τελικός στόχος είναι να στείλει έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα με μια επιστημονική αποστολή».
 
Όμως λεφτά δεν υπάρχουν

Για το όλο φιλόδοξο σχέδιο της... κατάκτησης του διαστήματος από την Τουρκία δεν παρουσιάστηκε κάποιος αξιόπιστος προϋπολογισμός, ενώ η Τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος (TUA), από την ίδρυση της, τον Δεκέμβριο του 2018, έχει λάβει ως χρηματοδότηση συνολικά 300 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη 56 project σχετικά με δορυφόρους, διαστημικά συστήματα, συστήματα εκτόξευσης και διαστημικό εξοπλισμό. Το κόστος του όλου σχεδίου ανέρχεται φυσικά σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια (δεν μπορούν να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή) τα οποία η σημερινή Τουρκία, με την προβληματική της οικονομία και την απώλεια της αξιοπιστίας της στους διεθνείς επενδυτές, θα δυσκολευτεί υπερβολικά για να συγκεντρώσει.

Αποτελεί ειρωνικό η Τουρκία των αρχών του 2021, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, συρρίκνωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών τους, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτωχοποίησης, να σχεδιάζει πολυδάπανη «επέκταση» και στο διάστημα, ενώ έχει τόσα μέτωπα ανοικτά καθώς και προβληματικές σχέσεις με όλους σχεδόν τους γείτονές της, αλλά και με το Δυτικό μπλοκ συνολικά. Ενώ η νέα αμερικανική κυβέρνηση την απειλεί με σοβαρές κυρώσεις λόγω των S-400 και έχει αποκτήσει τη φήμη του «τοξικού γεωπολιτικού παίκτη», εκείνη μεθοδεύει τη... φυγή προς το διάστημα.

Στο δρόμο της... κατάκτησης της Σελήνης θα χάσει την ψυχή 
του τουρκικού λαού;

Τα όνειρα και οι υποσχέσεις είναι βέβαια δωρεάν, ειδικά όταν προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση σε μια περίοδο που η παντοδυναμία του Ερντογάν κλονίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο από την οικονομική ύφεση και την πανδημία, όσο κι από τις μαζικές αντιδράσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καθώς και της πλειοψηφίας της τουρκικής «Γενιάς Ζ». Τελικά μπορεί ο αυταρχικός Ερντογάν να οραματίζεται την εκτόξευση τουρκικού πυραύλου στο φεγγάρι έως το 2023 και την... κατάκτηση της Σελήνης, ωστόσο κινδυνεύει να χάσει την ψυχή του τουρκικού λαού, ο οποίος του γυρίζει μέρα με την ημέρα την πλάτη και δεν πείθεται με τις μεγαλομανίες του σουλτάνου, όταν ο ίδιος πεινάει. Άλλωστε «με τα όνειρα δεν γεμίζει το τσουκάλι σου», που θα έλεγε κι ο Χότζας.

Γιώργος Στάμκος


13/2/2021

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε το διαστημικό πρόγραμμα 
στις 9 Φεβρουαρίου.

2.
Ρωσία και Τουρκία ετοιμάζονται να συνεργαστούν στο διάστημα.

Η Ρωσία και η Τουρκία ετοιμάζουν διμερή συμφωνία συνεργασίας στη διαστημική βιομηχανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας. 

Η συμφωνία αναμένεται ”να θέσει γερά θεμέλια για τη μελλοντική, επιτυχή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα του διαστήματος”, τονίζεται στην ανακοίνωση της κρατικής Roscosmos, την οποία αναδημοσίευσε το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.  

H Roscosmos καλωσόρισε το ενδιαφέρον της Αγκυρας για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας με την Ρωσία στη διαστημική βιομηχανία και δήλωσε έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας.

″Οι χώρες μας έχουν ήδη αναπτύξει γερές, επιχειρηματικές επαφές στον τομέα του διαστήματος. Συζητάμε εδώ και καιρό την πιθανότητα εφαρμογής διαστημικών σχεδίων και με τη δημιουργία της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, ο διάλογός μας φτάνει σε νέο επίπεδο” τονίζεται στην ανακοίνωση της Roscosmos. ”Χαιρόμαστε να δουλεύουμε με τους Τούρκους συναδέλφους μας και προσβλέπουμε στις προτάσεις τους για κοινά διαστημικά σχέδια.”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε το διαστημικό πρόγραμμα στις 9 Φεβρουαρίου, το οποίο, όπως είπε, βασίζεται σε ρεαλιστικούς και ανταγωνιστικούς στόχους. Θα υλοποιηθεί από την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA) και οριοθετεί το 10ετές όραμα της χώρας, τις στρατηγικές, τους στόχους και τα σχέδια της διαστημικής πολιτικής.



12/02/2021 




   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ