Ηλίας Μόσιαλος: Δύο ενθαρρυντικά νέα από το Ισραήλ για θεραπευτικά μέσα κατά του ιού.

 



Ηλίας Μόσιαλος: Δύο ενθαρρυντικά νέα από το Ισραήλ 
για θεραπευτικά μέσα κατά του ιού.
 
Το Ισραήλ δείχνει να πρωταγωνιστεί στην μάχη της ανθρωπότητας με την πανδημία. Το πρόγραμμα εμβολιασμού του εντυπωσίασε την παγκόσμια κοινή γνώμη, καταφέρνοντας ταχύτατα τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοσίας αγέλης απ' ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τώρα, φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και για τα θεραπευτικά μέσα απέναντι στον κορονοϊό.

Στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, με τις δοκιμές της 1ης φάσης να ολοκληρώνεται επιτυχημένα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες. Χαιρετίζοντας την «τεράστια ανακάλυψη», το νοσοκομείο δήλωσε ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ είχε χορηγηθεί σε 30 ασθενείς, των οποίων η κατάσταση ήταν μέτρια ή σοβαρή, και πως ανέκαμψαν και οι 30, με τους 29 εξ αυτών εντός τριών ή πέντε ημερών. 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και καθηγητής της Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, Ηλίας Μόσιαλος μιλάει στο Liberal και αναλύει τις νέες εξελίξεις, που φέρνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη σκληρή μάχη με τον ιό.    Ο καθηγητής κάνει λόγο για «πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα από τις δυο μικρές κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ, που έδειξαν πως με δυο διαφορετικά καινοτόμα φάρμακα 29 στους 30 και 19 στους 21 ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο». 

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη 

- Ποια είναι η πρώτη σας εκτίμηση για τα σημερινά νέα από το Ισραήλ; 

Το νοσοκομείο Ichilov του Τελ Αβίβ δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με μια μικρή μελέτη για ένα καινοτόμο φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό και φαίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά και χωρίς παρενέργειες. Πρόκειται για το EXO-CD24, που δοκιμάστηκε σε 30 ασθενείς σε μέτρια έως σοβαρή κατάσταση, σε επίπεδο κλινικής φάσης Ι. 29 στους 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε μόλις 3-5 ημέρες. Δηλαδή τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης κλινικής μελέτης φάσης Ι έδειξαν πως το καινοτόμο φάρμακο θεραπεύει πάνω από το 96% των ασθενών που το έλαβαν. 

- Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως λειτουργεί το EXO-CD24; 

Όπως γνωρίζουμε στη νόσο του COVID-19 παρατηρούνται δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο δεν απαιτεί ειδική θεραπεία, αλλά μόνο υποστηρικτική φροντίδα. Η δεύτερη φάση, που μπορεί να εμφανιστεί στο 5-7% των ασθενών, και κυρίως σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος-αυτό που αλλιώς ονομάζεται και ως «καταιγίδα κυτοκινών. 

Το EXO-CD24 αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του καθηγητή Nadir Arber, στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ. Στοχεύει στη θεραπεία των ασθενών COVID-19 σε μέτρια και κρίσιμη κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής επιδείνωση. Χορηγείται εισπνεόμενο, μία φορά την ημέρα, για λίγα μόνο λεπτά, για πέντε ημέρες. Ως εισπνεόμενο κατευθύνεται απευθείας στους πνεύμονες, έτσι ώστε σε αντίθεση με πολλά άλλα παρασκευάσματα που χορηγούνται συστημικά, ή που αναστέλλουν επιλεκτικά συγκεκριμένες κυτοκίνες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί εκτενώς και δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες.

Να προσθέσω απλά εδώ πως η ιδέα πως μια εισπνεόμενη άρα άμεση δόση της πρωτεΐνης κατευθυνόμενη στους πνεύμονες θα προκαλέσει ισχυρότερη αντι-ιική απόκριση, ακόμη και σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη αδύναμο, εξετάζονται και σε άλλες μελέτες και για άλλες θεραπείες. Στην Αγγλία, για παράδειγμα η εισπνοή της πρωτεΐνης «ιντερφερόνης βήτα», θεωρείται πως μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη σοβαρής νόσου από Covid-19. Η προτεινόμενη αυτή θεραπεία είναι το αποτέλεσμα της ανακάλυψης μιας ομάδας του Πανεπιστημίου του Southampton και παράγεται από την τοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας Synairgen.

- Υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με το κόστος και τη δυνατότητα παραγωγής του, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές; 

Ο καθηγητής Nadir και ο διευθυντής εργαστηρίου του, ο Δρ Shiran Shapira, μιλώντας για το φάρμακο που αναπτύχθηκε σε 6 μήνες, εξήγησαν πως βασίζεται σε κυστίδια που προέρχονται από κύτταρα (εξωσώματα) εμπλουτισμένα με την πρωτεΐνη CD24. Μπορεί μεν το φάρμακο να αναπτύχθηκε τώρα αλλά το εργαστήριο του Arber ασχολείται με τη μελέτη του ρόλου της CD24 στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο καθηγητής Arber εξήγησε πως μπορεί να παραχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, με πολύ χαμηλό κόστος, σε όλες τις φαρμακευτικές εγκαταστάσεις της χώρας, και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να παρασχεθεί όλη η παγκόσμια κατανάλωση. 

Να πω εδώ πως τα εξωσώματα δεν είναι άγνωστη ή νέα λέξη για τις αναγεννητικές θεραπευτικές μεθόδους. Είναι γνωστό επίσης πως μεσολαβούν στην αναγέννηση ιστών σε τραυματισμούς και ασθένειες. Επίσης είναι γνωστά και για το ρόλο τους στη δραστικότητα των βλαστικών κυττάρων και για την ικανότητα να προκαλούν ισχυρές κυτταρικές αποκρίσεις. 

- Γνωρίζετε αν υπάρχουν κάποιες άλλες κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη; 

Μένοντας στα νέα για τις θεραπείες, να πούμε και για μια δεύτερη κλινική δοκιμή φάσης II/ΙΒ με 21 ασθενείς COVID-19 με υποκείμενα νοσήματα (όπως υπέρταση και παχυσαρκία) σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ. Χορήγηθηκε στους 21 ασθενείς ένα φάρμακο που ονομάζεται Allocetra, και σύμφωνα με τους γιατρούς και την ανακοίνωση της εταιρείας, 19 από τους 21 ασθενείς 90,5%) της Φάσης II και της Φάσης Ib, συνολικά ανάρρωσαν εντός 5-6 ημερών και έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο κατά μέσο όρο 4,1 ημέρες και 7,7 ημέρες σε περίπτωση σοβαρής ή κρίσιμης λοίμωξης αντίστοιχα.  

Το Allocetra, σύμφωνα με την εταιρεία Enlivex, έχει μεν σχεδιαστεί για την καταστολή της φλεγμονής, ωστόσο αντί να επιδιώκει να εξουδετερώσει ορισμένες κυτοκίνες οι αυξήσεις των οποίων μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, το Enlivex επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα μακροφάγα, ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά στην καταστολή της φλεγμονής. 

Ήδη από το Δεκέμβρη είχε υπάρξει ανακοίνωση της εταιρείας για τη θεραπεία των πρώτων 5 ασθενών με COVID-19 στη δοκιμή, όπου όλοι τους (3 σε σοβαρή κατάσταση και 2 σε κρίσιμη κατάσταση) ανέκαμψαν πλήρως σε κατά μέσο όρο 5 ή 9 ημέρες αντίστοιχα».  

- Συνεπώς, πέρα από τα εμβόλια, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και για θεραπευτικά «όπλα» στη μάχη με τον κορονοϊό; 

Ενθαρρυντικά όλα αυτά τα νέα αλλά να περιμένουμε τις δημοσιεύσεις για τις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων.

• Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και καθηγητής της Δημόσιας  Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London.

https://www.liberal.gr/apopsi/ilias-mosialos-duo-entharruntika-nea-apo-to-israil-gia-therapeutika-mesa-kata-tou-iou/354889

 8 Φεβρουαρίου 2021 


'           ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ             

  

1.
Το πρωτοποριακό φάρμακο από το Ισραήλ 
και το ενδιαφέρον της Ελλάδας.
 
Στην παρουσίαση ενός νέου εισπνεόμενου φαρμάκου κατά του κορονοϊού προχώρησε κατά την συνάντησή με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ισραηλινός ομόλογός του. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου EXO-C24 στα νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε για τον σκοπό αυτό να υπάρξει αύριο Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Άρμπερ προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. 

Όπως ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το φάρμακο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως κλινικά, έχει δοκιμαστεί έως στιγμής σε 32 άτομα, και είχε αποτελέσματα. Αν έχεις κορονοϊό, είσαι σοβαρά άρρωστος και έχεις πρόβλημα στον πνεύμονα το εισπνέεις και είσαι καλά δήλωσε ο Νετανιάχου. «Το δοκιμάζουμε ακόμα» διευκρίνισε. 

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τα κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. «Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο».

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

«Το φάρμακο προκάλεσε το ενδιαφέρον μας. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει, θα ανακουφιστούμε πολύ αν βρούμε φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

Θεραπεία εντός 5 ημερών σε 29 από τους 30 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bgr, πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24. Σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, το EXO-C24 έδειξε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών. 

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Xρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που ο ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Άρμπερ, στον οποίο ο κ. Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας. 

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε στους TIMES η ερευνήτρια Shiran Shapira.


8 Φεβρουαρίου 2021 

 
2.
Κορονοϊός: Το ιικό φορτίο και όχι ο βήχας,
είναι καθοριστικός παράγοντας.
 
Η ποσότητα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στο σώμα ενός ανθρώπου, δηλαδή το ιικό φορτίο, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα -σημαντικότερο π.χ. από τον βήχα- για το κατά πόσο κάποιος θα μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Αυτό συμπέρανε μία βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους διαγνωσμένους με τον ιό και στις στενές επαφές τους. Η μελέτη, σύμφωνα με την οποία «ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 σχετίζεται στενά με το ιικό φορτίο», ενισχύει την πεποίθηση ότι τη μεγάλη «ζημιά» της μεταδοτικότητας την κάνουν μερικοί υπερμεταδοτικοί φορείς που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο του κορονοϊού στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μαρκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για τις λοιμώδεις νόσους «The Lancet Infectious Diseases», σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 282 ανθρώπους άνω των 18 ετών στη Βαρκελώνη, οι οποίοι πρόσφατα είχαν αναπτύξει ήπια συμπτώματα Covid-19, καθώς και άλλα 753 ενήλικα άτομα που είχαν στενή επαφή με τους πρώτους.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο το ένα τρίτο των φορέων του ιού (32%) τον μετέδωσαν σε τουλάχιστον μία στενή επαφή τους. Όμως, εκείνοι με υψηλό ιικό φορτίο ήταν πολύ πιθανότερο να τον μεταδώσουν (περίπου διπλάσια πιθανότητα), σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλό φορτίο κορονοϊού. Ακόμη, όσοι έβηχαν δεν ήταν πιθανότερο να είναι πιο μεταδοτικοί, σε σχέση με όσους δεν έβηχαν, μία ένδειξη πως το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι τελικά σημαντικότερο από τον βήχα ως παράγοντας μεταδοτικότητας. Οι ερευνητές επεσήμαναν τη σημασία του εντοπισμού των ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο και της ιχνηλάτησης των στενών επαφών τους ως μέτρο κατά της μετάδοσης της Covid-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


  5/2/2021  


 3.
Κορονοϊός: Κολχικίνη η θαυματουργή; 
Βοηθά πολύ σε βαριές περιπτώσεις. 
 
Η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία των ασθενών με οξυγόνο και επίσης να συντομευθεί η παραμονή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια νέα μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη κλινική μελέτη στη Βραζιλία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κολχικίνη – την αξία της οποίας κατά του κορονοϊού έχουν ήδη αναδείξει Έλληνες επιστήμονες- αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αξίζει να προστεθεί στη συνήθη θεραπεία για νοσηλευόμενους με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρενέ Ολιβέιρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “RMD Open”, δοκίμασαν την κολχικίνη σε 72 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί έκαναν τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη του εν λόγω φαρμάκου, ενώ οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο).

Διαπιστώθηκε ότι η μέση διάρκεια θεραπείας με οξυγόνο ήταν τέσσερις μέρες για την ομάδα της κολχικίνης και 6,5 μέρες για την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο). Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν επτά μέρες για τους ασθενείς που πήραν κολχικίνη, έναντι εννέα ημερών για όσους πήραν το πλασίμπο. Έως την έβδομη μέρα μόνο το 9% των ασθενών που είχαν πάρει κολχικίνη, χρειάζονταν οξυγόνο, έναντι ποσοστού 42% στην ομάδα ελέγχου. Δύο ασθενείς πέθαναν από την ομάδα του πλασίμπο και κανένας από την ομάδα της κολχικίνης. Η τελευταία ήταν ασφαλής, καλά ανεκτή από τους ασθενείς και με λίγες μόνο παρενέργειες (συχνότερη η διάρροια).

Η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία και πρόληψη καταστάσεων συστημικής φλεγμονής, όπως η ουρική αρθρίτιδα. Η εκτεταμένη φλεγμονή αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό της μέτριας έως σοβαρής Covid-19. Μέτρια σοβαρότητας θεωρείται η λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, αναπνευστική δυσκολία και πνευμονία, ενώ σοβαρή όταν, πέρα από τα προηγούμενα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη οξυγόνου στον ασθενή (κορεσμός κάτω από 92%). Η στάνταρντ θεραπεία που εφάρμοσαν οι Βραζιλιάνοι γιατροί και στην οποία πρόσθεσαν εναλλακτικά την κολχικίνη ή το πλασίμπο, ήταν το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η ηπαρίνη και το στεροειδές μεθυλπρεδνιζολόνη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη δοκιμή τους και την αδυναμία τους να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κολχικίνη μειώνει τον κίνδυνο για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θάνατο, κάτι πάντως πιθανό. Ούτε είναι απολύτως σαφές, όπως είπαν, μέσω ποιου ακριβώς μηχανισμού το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη Covid-19. Όπως ανέφεραν, «είναι πολύ απίθανο» η κολχικίνη να έχει άμεσες αντιικές ιδιότητες, αλλά φαίνεται να μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και να αποτρέπει τις βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων.

Πάντως, τόνισαν ότι «όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός της δράσης της, η κολχικίνη φαίνεται να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19», επισημαίνοντας ότι δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, π.χ. στην καρδιά, στο ήπαρ ή στο ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με άλλα φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί κατά του κορονοϊού. Πρόσθεσαν ότι η μειωμένη ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου και η συντόμευση της νοσηλείας δεν είναι καλά μόνο για τους ασθενείς, αλλά και το σύστημα υγείας μιας χώρας, αφού μειώνεται το κόστος θεραπείας και η ανάγκη για κλίνες στα νοσοκομεία, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι δεν πρόκειται για ακριβό φάρμακο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


 5/02/2021