Τούρκοι δωρητές κρατούν ζωντανό το ISIS.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΗΠΑ: Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί "κόμβο" 
για ξέπλυμα χρήματος του Ισλαμικού Κράτους. 



Τούρκοι δωρητές κρατούν ζωντανό το ISIS.

Ένα από τα καθήκοντα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είναι και το να παρακολουθεί η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Και η τελευταία έκθεση του επί του θέματος, η οποία μόλις δημοσιοποιήθηκε, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Σύμφωνα με αυτήν, τα χρηματικά αποθέματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τη θεαματική εμφάνισή της το 2014, οπότε και απέκτησε τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της επικρατείας του Ιράκ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών περιοχών.

Tο αυτοανακηρυχθέν "χαλιφάτο" δεν υπάρχει πια ως εδαφική οντότητα, καθώς υπέκυψε στα στρατιωτικά πλήγματα. Ωστόσο τα απομεινάρια της οργάνωσης εξακολουθούν να δέχονται ρευστότητα προερχόμενη είπε από λαθρέμπορους στο Ιράκ είτε από συνεργούς της στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος στη διάθεσή του περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι αυτές οι δυνατότητες που επιτρέπουν στο Ισλαμικό Κράτος να χρηματοδοτηθεί συνεχιζόμενες επιχειρήσεις όπως η διπλή επίθεση αυτοκτονίας την προηγούμενη εβδομάδα στην Βαγδάτη.

Εντός Συρίας η χρηματοδότηση επιτυγχάνεται με την φορολόγηση δικτύων λαθρεμπορίας πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας, στις απαγωγές για απόσπαση λύτρων και ενδεχομένως με τη λειτουργία επιχειρήσεων-βιτρίνα.

Η τελευταία σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο αναφέρει ότι 10.000 ένοπλοι του ισλαμικού Κράτους παραμένουν ενεργοί στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ 50.000 μέλη των οικογενειών τους ζουν στο στρατόπεδο al-Hol κοντά στα συορ-ιρακινά σύνορα.

"Το ATM τους"

Σύμφωνα με τον David Asher του Hudson Institute, ο οποίος ηγούνταν της μονάδας του State Department για τον "οικονομικό πόλεμο” κατά των τζιχαντιστών την περίοδο 2014-15, "η ανοχή της Τουρκίας απέναντι στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους ήταν ασυνήθιστα υψηλή”. "Δεν πιστεύω” προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στον Al-Monitor, "ότι υπήρξε επαρκής προσπάθεια εντός της Τουρκίας για να εξαρθρωθεί η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και τα χρηματοπιστωτικά του δίκτυα”.

Πράγματι, τον πρώτο καιρό της ύπαρξης του "χαλιφάτου" μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανακρίθηκαν από Αμερικανούς υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούσαν την τούρκικη πλευρά το συνόρων ως "το ATM τους".

"Υπήρξαν κατά καιρούς κοινές προσπάθειες, αλλά δεν είχαν συνέχεια. Θα ήταν σπουδαίο αν ήταν εκεί πέρα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνεργασία επ’ αυτού", τονίζει ο Asher.
Πολλά κρίνονται από την επιστροφή τον Λευκό Οίκο με καθήκοντα συντονιστή για θέματα Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας του Brett McGurk, άλλοτε ειδικού απεσταλμένου στην διεθνή συμμαχία κατά της ελληνικού κράτους επί της προεδρίας Ομπάμα και Τραμπ. Ο McGurk, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018 διέταξε αιφνιδιαστικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία δεν θυμίζετε για την ελαστική του στάση απέναντι στην Τουρκία. 

Του Κώστα Ράπτη


2/2/2021


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ        

 



ΗΠΑ: Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί "κόμβο" 
για ξέπλυμα χρήματος του Ισλαμικού Κράτους. 
 
Τον ρόλο της Άγκυρας στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) επαναφέρει στο προσκήνιο έκθεση-βόμβα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου αναφέρεται ότι το ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε "κόμβους” εντός της τουρκικής επικράτειας για τη χρηματοδότησή του.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος "συχνά συγκεντρώνει και στέλνει χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία οι οποίοι στη συνέχεια τα διακινούν λαθραία στη Συρία ή τα ξεπλένουν μέσω των καταυλισμών προσφύγων”, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval.

Η δέσμευση της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Παρότι δε Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, και σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισθείς συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, έγραψε σε άρθρο του στη Washington Post ότι το κρησφύγετο του al-Baghdadi βρισκόταν κοντά σε μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε "να δώσει κάποιες εξηγήσεις". 

Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας "για τη συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να παράσχουν" στην πραγματοποίηση της επιχείρησης αυτής.

Εξάλλου, οι κυριαρχούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον αγώνα τους στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Τη ώρα δε που οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται κατά του SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία, αναφέρει ο ιστότοπος Ahval. 

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Ελέγχου Gregory Sullivan στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου, το Ισλαμικό Κράτος "πιθανότατα έχει απόθεμα μετρητών ύψους έως και 100 εκατ. δολαρίων, κεφάλαια που είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή". Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που έχει διακινήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval, ο πρέσβης McGurk, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, διότι "το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ISIS, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία…”. "Ήταν πολύ απογοητευτικό, διότι η Τουρκία έκανε και πολλά στα σύνορα", είχε δηλώσει τότε.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του ότι οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε "παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων, όπως το al-Hawl".

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ακόμη ότι το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμών δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγών για λύτρα, καθώς και βάζοντας στο στόχαστρό του επιχειρήσεις και πληθυσμούς, λεηλατώντας και πιθανότητα λειτουργώντας εταιρείες-βιτρίνες. Προσθέτει επίσης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση συνέχισε να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για τη λαθραία διακίνηση χρημάτων μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval, στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε πρώτος ο Thomas Joscelyn, από το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών αυτήν την εβδομάδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο πώς η κυβέρνηση Trump "πούλησε” τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη του αντιτρομοκρατικού αγώνα των ΗΠΑ. 

Τόνισε δε ότι παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, οι αναλυτές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στενοί σύμμαχοι.

Η έκθεση ανέφερε δε ότι η Αλ Κάιντα έχει "αποκτήσει δύναμη στο Αφγανιστάν ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν υπό την προστασία των Ταλιμπάν" το 2020.


27/1/2021