“Γιατί η λύση Rafale υπερέχει όλων των άλλων”.



  “Γιατί η λύση Rafale υπερέχει όλων των άλλων”.

 “Πως διαγράφεται το μέλλον της ΠΑ με τα Rafale” ήταν ο τίτλος του άρθρου του κ. Κωνσταντίνου Λεντάκη στο Militaire.gr. Οι απόψεις του , προκάλεσαν συζητήσεις και απαντήσεις που συνοψίζονται στα εξής:  

1. Σχετικά με τη σύγκριση F-16V και Rafale:

Από τη μία μιλάμε για την εξέλιξη ενός ελαφρού μαχητικού, με ό,τι περιορισμούς συνεπάγεται αυτό, το οποίο θα ενεργούσε πάντα υπό την αιγίδα του F-15, ενώ για το Rafale μιλάμε για ένα μαχητικό που σχεδιάστηκε εξ αρχής για υποστρατηγική κρούση, με δύο κινητήρες, κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ., δύο αδρανειακά συστήματα, για αυξημένη αξιοπιστία εκτίμησης θέσης), δυνατότητα μεταφοράς τεράστιου φορτίου (9,5 τόνους) και με δυνατότητα πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο (terrain following) με τη βοήθεια του ραντάρ του. Αποτελεί συνέχεια του παλαιότερου υποστρατηγικού Mirage IV, ενώ αξιοποίησε και στοιχεία από τη σχεδίαση του Mirage 4000. Το Rafale μπορεί να εκτελέσει ελιγμό με φόρτιση 10,5 G, με μέγιστο όριο τα 11 G, ενώ η δομική αντοχή των γαλλικών μαχητικών είναι γνωστή και παροιμιώδης, καθώς βασίζεται στην φιλοσοφία “safe life”, εν αντιθέσει με τα μαχητικά αμερικανικής κατασκευής, που ακολουθούν την φιλοσοφία “damage tolerance”, η οποία έχει μικρότερες απαιτήσεις ως προς τους συντελεστές ασφαλείας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί με τα Μ2000, τα οποία δεν χρειάστηκαν κάποια δομική ενίσχυση, ενώ τα F-16 Block 30 υπέστησαν δύο προγράμματα δομικής ενίσχυσης. Σχετικά με την ταχύτητα, όντως το F-16 έχει υψηλότερη μέγιστη ταχύτητα, άνω των 2 Mach, όπως όλα τα μαχητικά της γενιάς του. Όμως, οι ταχύτητες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πρακτικά ποτέ, καθώς απαιτείται η χρήση μετάκαυσης, η οποία οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση καυσίμων. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η ικανότητα supercruise δηλαδή η υπερηχητική πτήση χωρίς χρήση μετάκαυσης, δυνατότητα την οποία έχει το Rafale, ενώ το F-16 όχι. Έτσι, το Rafale μπορεί να διατηρεί υπερηχητική ταχύτητα 1,4 Mach με έναν τυπικό οπλισμό, χωρίς χρήση του μετακαυστήρα. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του συστήματα, το Rafale φέρει ένα ισχυρότατο ραντάρ τεχνολογίας AESA, πολύ ισχυρότερο από το αντίστοιχο του F-16V, το οποίο περιορίζεται λόγω της αδυναμίας απορρόφησης της εκλυόμενης θερμότητας, όπως έχει αποδειχθεί πρόσφατα [1]. Επίσης, φέρει ένα ικανότατο σύστημα αυτοπροστασίας, το SPECTRA, το οποίο θεωρείται κορυφαίο παγκοσμίως, με εξαιρετική ακρίβεια ως προς την μέτρηση γωνίας άφιξης της απειλής (με τεχνολογία συμβολομετρίας – interferometry), με δυνατότητα ελέγχου της δέσμης παρεμβολής (με κεραίες τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης), καθώς και αισθητήρες προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου και laser. Επίσης, παρέχει δυνατότητα συγχώνευσης δεδομένων (data fusion), με την οποία συσχετίζει και συνδυάζει τα στοιχεία που λαμβάνει από όλους τους αισθητήρες του, με σκοπό την βέλτιστη εκτίμηση της θέσης των απειλών, λειτουργία η οποία λείπει παντελώς από το F-16V. Επίσης, έχει δυνατότητα παθητικής στοχοποίησης, με βάση τις εκπομπές του αντιπάλου, ή με το ηλεκτρο-οπτικό του σύστημα στο εμπρόσθιο ημισφαίριο (το F-16V δεν διαθέτει κάτι ανάλογο). Τέλος, έχει τη δυνατότητα βολής σε στόχο που του έχει υποδείξει άλλο Rafale μέσω του Link 16, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία του ραντάρ του. 

2. Σχετικά με τη σύγκριση F-15EX και Rafale:

Σαφώς και το F-15EX αποτελεί ένα υπερσύγχρονο μαχητικό, με εξελιγμένες δυνατότητες, συγκρίσιμο και σε πολλά σημεία ικανότερο σε σχέση με το Rafale. Όμως, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο μαχητικό, το οποίο εξ όσων γνωρίζω πολύ απλά δεν χωράει στα καταφύγια Α/Φ της ΠΑ (Hardened Aircraft Shelter), ενώ το κόστος ώρας πτήσεως εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένο (εκτιμάται στα 29.000 $ [2], ενώ αυτό του Rafale στα 16.500$ [3]). Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι όπλα θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν για την ΠΑ. Χωρίς να θέλω να μπω σε συζήτηση σχετικά με το τι είπε ο κ. πρέσβης των ΗΠΑ, επί του παρόντος δεν διαθέτουμε κάποιο εξελιγμένο αμερικανικό όπλο μεγάλης εμβέλειας στην ΠΑ πέραν του πυραύλου α-α AIM-120C-7 AMRAAM, του πυραύλου εναντίον ραντάρ AGM-88B HARM και του κατευθυνόμενου όπλου α-ε ανεμοπορίας AGM-154C JSOW. Δεν διαθέτουμε κάποια έκδοση του Harpoon ή JASSM, ούτε γνωρίζουμε εάν θα μας αποδεσμευθεί. Επομένως, δεν μπορούμε να εικάζουμε ότι σε ενδεχόμενη προμήθεια F-15EX θα μας αποδεσμεύονταν οι AIM-120D, AIM-9X, JASSM κλπ, ούτε να εξετάζουμε προμήθειες κύριων οπλικών συστημάτων με βάση εικασίες.
 
3. Και εδώ φτάνουμε στο κύριο πλεονέκτημα του Rafale:
 τα διαθέσιμα όπλα.

α. Όπως αναφέρει και το άρθρο, ο Meteor είναι ο καλύτερος πύραυλος α-α της Δύσης, αυτή τη στιγμή. Φυσικά, δεν έχει έννοια να εξαπολυθεί εναντίον μαχητικού, καθώς όντως υπάρχουν θέματα αναγνώρισης. Όμως, ο κύριος στόχος των Meteor θα είναι τα αντίπαλα ιπτάμενα ραντάρ και τα Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού. Με άλλα λόγια, όταν οι αντίπαλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται Rafale στον αέρα, θα περιορίζουν τα μέσα υψηλής αξίας (High Value Asset) σε αποστάσεις ασφαλείας, περιορίζοντας σε ένα βαθμό την επιχειρησιακή τους αξία. Γενικώς όμως, οποιοδήποτε αντίπαλο Α/Φ θα γνωρίζει ότι δυνητικά αποτελεί στόχο σε αποστάσεις που πολύ απλά δεν μπορεί να αντιδράσει.

β. Οι πύραυλοι α-α MICA EM και MICA IR αποτελούν έναν θανάσιμο συνδυασμό, καθώς ο αντίπαλος δεν γνωρίζει πως να αντιδράσει εάν βληθεί. Επίσης παρέχουν εξαιρετική ευελιξία σε μικρές αποστάσεις (της κατηγορίας του IRIS-T), λόγω κατευθυνόμενης ώσης, καθώς και δυνατότητα εμπλοκής στόχου στο οπίσθιο ημισφαίριο (εν αντιθέσει με τον ΑΙΜ-120), ενώ επιτρέπουν μεγάλη εμβέλεια (60 – 80 km). Εντός των επομένων ετών αναμένεται και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του MICA NG στις δύο διαμορφώσεις EM και IR, με ακόμα πιο μεγάλη εμβέλεια και αυξημένες δυνατότητες, ο οποίος θα μπορεί να αποκτηθεί από την ΠΑ.

γ. Ο πύραυλος πλεύσης SCALP EG είναι, ως γνωστόν, ένα μοναδικό όπλο α-ε, με τη μεγαλύτερη εμβέλεια από όλα τα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι επίσης γνωστόν ότι δεν διαθέτουμε ανάλογο όπλο αμερικανικής προελεύσεως.

δ. Ο πύραυλος AM39 Block 2 Exocet που θα αναβαθμιστεί σε Mod 2, επιτρέπει την εμπλοκή πλοίων επιφανείας, σε αποστάσεις έως 70 km. Επίσης, δεν διαθέτουμε ανάλογο όπλο αμερικανικής προελεύσεως.

ε. Πέραν των ανωτέρω, διατίθεται και το πυραυλοκίνητο όπλο AASM το οποίο παρέχει εμβέλειες 50-60 km εάν αφεθεί από μεγάλο ύψος και περίπου 15 km εάν αφεθεί από χαμηλό ύψος. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των α/α συστημάτων S-400 είναι αναμενόμενο ότι τα Α/Φ της ΠΑ θα πρέπει να πετούν χαμηλά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι εμβέλειες των όπλων ανεμοπορίας JDAM και JSOW θα μειωθούν δραματικά, ενώ το AASM, ως πυραυλοκίνητο, θα επιτρέπει την άφεση από αξιοπρεπείς αποστάσεις.




Από Militaire News -02/02/2021