1000 Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα.



  1000 Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. 

«Η κοινότητα που θα δημιουργηθεί θα απαρτίζεται από μέλη όλων των επαγγελματικών κατηγοριών».

Οι εφαρμογές τη τεχνητής νοημοσύνης έχουν πλέον σταθερή παρουσία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Τα συστήματα μάλιστα αυτά μπορούν να φέρουν επανάσταση σε μία σειρά από τομείς, από την υγεία μέχρι τη βιομηχανία. Παράλληλα, όμως, με τις δυνατότητές τους τα συστήματα αυτά συνδέονται με μια σειρά από ανησυχίες που σχετίζονται με ηθικά ζητήματα, αλλά και με το ζήτημα του ελέγχου των τεχνολογιών αυτών. Πώς, όμως, μπορεί να εξασφαλιστεί η καλύτερη κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και ο σχεδιασμός της προς όφελος του ανθρώπου; Μία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση ξεκινά στην Ελλάδα από τον βραβευμένο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science For You - SciFY, σε συνεργασία με το ahedd Digital Innovation Hub του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, Συνιδρυτής της SciFY & Συνεργαζόμενος Ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μιλά στο ''Πρίσμα'' για την πρωτοβουλία «1000 Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα».

Η SciFY συνεργάζεται με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ποιος είναι ο στόχος της;

Ο στόχος της σύμπραξης αυτής είναι να δημιουργήσει μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων που θα πρωτοπορήσουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης συνδιαμορφώνοντας μια ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την καινοτομία. Πιστεύουμε ότι η κοινότητα αυτή θα μπορέσει να κινητοποιήσει δυνάμεις και συνεργασίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας αξιοποιώντας τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη μια τέτοια κίνηση;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αλλάζει ήδη το παρόν και το μέλλον μας με εφαρμογές που βρίσκονται παντού, για αυτό και οι επαγγελματίες με δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με την ΤΝ είναι περιζήτητοι. Οι εταιρείες που την αξιοποιούν αποτελεσματικά και ορθά μπορούν να καινοτομήσουν ουσιαστικά και να επωφεληθούν, προσφέροντας καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Παράλληλα, εμφανίζονται στον τεχνικό χώρο νέες πρακτικές για την ανάπτυξη ηθικών συστημάτων ΤΝ, προσφέροντας ευκαιρίες για νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε όποιον ενημερωθεί έγκαιρα. Ωστόσο, για την ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων είναι απαραίτητη η γνώση για τους επαγγελματίες αλλά και η ενημέρωση και συμμετοχή του ευρύτερου κοινού.

Γιατί είναι απαραίτητη η συμμετοχή διαφορετικών ομάδων κοινού για την πρωτοβουλία αυτή;

Στην εποχή μας ανοίγει και ενισχύεται σημαντικά ο διάλογος, αλλά και η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση της ΤΝ με τρόπο ανθρωποκεντρικό (human-centric), ηθικό (ethical), αξιόπιστο (trustworthy) και με στόχο το κοινό καλό. Στον διάλογο και στις δημοκρατικές διαδικασίες αναφορικά με την ΤΝ, όμως, είναι απαραίτητο να συμμετέχει το κοινό -με εκπροσώπηση από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την ΤΝ και να την αξιοποιήσουν έγκαιρα. Με τη συνδιαμόρφωση αυτή οι πολίτες έχουν λόγο στη ζωή και στην κοινωνία μας και συνεισφέρουν στις αποφάσεις για το αύριο με τις ξεχωριστές οπτικές τους, μακριά από θεωρίες συνωμοσίας και λαϊκισμούς.

Τι δράσεις έχετε σχεδιάσει;

Για να δημιουργηθεί η ενεργή κοινότητα, θα λειτουργήσουν παράλληλα τέσσερις δράσεις οι οποίες αφορούν την Εκπαίδευση των 1000 Πρωτοπόρων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την ιστοσελίδα “AI in Greece” που θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς και γνώσης, τη δημιουργία της Υποστηρικτικής Κοινότητας και τη Δικτύωση των 1000 Πρωτοπόρων. Μέσα από τις δράσεις αυτές η κοινότητα θα έχει τις γνώσεις, την υποστήριξη και τη δικτύωση για να πετύχει.

Σε ποιους απευθύνεται η πρωτοβουλία;

Η κοινότητα που θα δημιουργηθεί θα απαρτίζεται από μέλη όλων των επαγγελματικών κατηγοριών. Για τη δημιουργία της και για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντικτύπου, αρχικά θα δοθεί προτεραιότητα σε έξι ομάδες-στόχους:

Επιχειρήσεις - Στελέχη: Επιχειρηματίες, Υψηλά ιστάμενα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων, Στελέχη IT.

Διαμορφωτές πολιτικής: Σχεδιαστές Πολιτικής, Πολιτικούς, Think Tanks, Υψηλά ιστάμενα στελέχη Υπουργείων.

Κοινωνία των Πολιτών: Στελέχη ΜΚΟ και Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Εμπλεκόμενοι στην Εκπαίδευση: Καθηγητές και Μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου, Φοιτητές (π.χ. σχολών Business, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών).

Επιστήμονες ανθρωπιστικών επιστημών: Κοινωνικοί και Πολιτικοί Επιστήμονες.

Τεχνολόγοι και επιστήμονες θετικών επιστημών: Στελέχη και φοιτητές ΙΤ, εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας, ερευνητές θετικών επιστημών.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα https://ai-in-greece.scify.org/. Ειδικά για Εταιρείες - Οργανισμούς, υπάρχει η δυνατότητα χορηγίας των “1.000 Πρωτοπόρων”.

Ποιος είναι ο προσδοκώμενος αντίκτυπος των “1.000 Πρωτοπόρων”;

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μπορεί να έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από τομείς. Πρώτα απ’ όλα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα βοηθήσει στην κατανόηση του πώς λειτουργεί η ΤΝ, θα αντιμετωπίσει τον αδικαιολόγητο φόβο που συχνά προέρχεται από fake news, ενώ θα δώσει βήμα στους πολίτες για τη συμμετοχή σε διαβουλεύσεις για την ΤΝ. Ο αντίκτυπος θα αφορά επίσης στη διαμόρφωση πολιτικής για την ΤΝ με την ενημέρωση σε θέματα ΤΝ, την υποβοήθηση της δημιουργίας κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη χρήση της ΤΝ. Επιπλέον, η πρόθεσή μας είναι να βοηθήσει στην προετοιμασία των νέων επιστημόνων που θα αξιοποιούν την ΤΝ, ανεξαρτήτως γνωστικού πεδίου, ενισχύοντας και τον ρόλο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής ΤΝ, αλλά και να μελετήσουν την αλληλεπίδραση των κοινωνιών με τις εξελίξεις στην ΤΝ. Τέλος, ο αντίκτυπος αφορά την οικονομία, μέσα από την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, με την αξιοποίηση εργαλείων ΤΝ για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων τους.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

Science For You – SciFY: www.scify.org
ahedd Digital Innovation Hub: http://ahedd.demokritos.gr/
 
Λήδα Αρνέλλου


2/3/2021