Κυρώσεις στον αέρα – το… «τέρας» στο τραπέζι!

 


Κυρώσεις στον αέρα – το… «τέρας» στο τραπέζι!

Ναι:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση χώρας χρεοκοπημένης και με υπερδεκαετή αφοπλισμό, «έδωσε τον καλό αγώνα» για να περάσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ως ελάχιστη γεωπολιτική απάντηση των Βρυξελλών στην επιθετική ρητορική και δράση του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, κράτους-μέλος της Ένωσης…

Όμως…

…Όμως, οι Ευρωπαίοι, ναι μεν έδειξαν το «μαστίγιο» στον Σουλτάνο, αλλά του πρότειναν «καρότο» και… «λαχανάκια Βρυξελλών»… 

Και ραντεβού τον Ιούνιο… 

Τότε που θα έχει συμπληρωθεί σχεδόν ένας χρόνος από την εντολή που έλαβε ο Μπορέλ να ετοιμάσει σειρά «περιοριστικών μέτρων» κατά της παραβατικής Τουρκίας… 

Έκτοτε, η απόφαση για άμεση λήψη μέτρων, μετετίθετο από συνόδο εις σύνοδον, αφήνοντας τις κυρώσεις στον αέρα…

Έτσι φθάσαμε στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, που οι εταίροι μας τον απείλησαν πάλι –πιο κατηγορηματικά αυτή τη φορά- ότι:

Θα συζητήσουν περιοριστικά μέτρα στη Σύνοδο του Ιουνίου, ενώ δέχθηκαν να ανοίξουν τον διάλογο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, συνεχίζοντας την ήδη υπάρχουσα συμφωνία με την οποία η Τουρκία κερδίζει κάθε χρόνο 70 – 100 δισ. ευρώ το χρόνο, αφού τα βιομηχανικά της προϊόντα και τα μεταποιημένα γεωργικά εξαιρούνται από δασμούς όταν εξάγονται στις χώρες της Ένωσης!
   Τον απείλησαν, ωσαύτως, ότι:

Θα συζητήσουν την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας για τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί… προασπίζοντας τα σύνορα της Ε.Ε., ενώ ήδη έχει λάβει 6 δισ. ευρώ.
Θα συζητήσουν την άρση βίζας, παρ’ ότι οι διορισμένοι από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ιμάμηδες σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία, κηρύττουν από τα τζαμιά των φιλοξενούντων χωρών τον «ιερό νόμο του Προφήτη Μωάμεθ».
Θα επαναρχίσουν τον διάλογο υψηλού επιπέδου για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης, παρ’ ότι η Τουρκία δεν πληροί τους όρους του κράτους δικαίου, αφού την παραμονή της Συνόδου ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών και η αστυνομία του συνέλαβε τον Κούρδο βουλευτή μέσα στο γραφείο του στην Εθνοσυνέλευση, κατηγορώντας τον για στήριξη του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, (που πράγματι μέτερχεται και μορφών τρομοκρατίας κατά αμάχων…).
Για να είμαστε δίκαιοι:

Και μόνο που το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος εξέδωσε ανακοίνωση , ενοχλημένο από τις απειλές, αποδεικνύει πως οι Ευρωπαίοι άγγιξαν την φαρέτρα των κυρώσεων.

Όκεϊ! 

Αλλά η θεαματική αυτή κίνηση έμεινε μετέωρη, κάνοντας -προφανώς- απλώς αυτό που συνέστησε στην Καγκελάριο Μέρκελ ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν:

Ποιο; Να αφήσουν τις όποιες κυρώσεις για μετά. Δίνοντας χρόνο στον άτακτο Σουλτάνο… Με τον οποίο θέλει να λογαριαστεί για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, οι οποίοι είναι έτοιμοι προς εκτόξευση! 

Αν και, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, το εμπάργκο όπλων -ακόμη και εν μέσω εξευτελισμού της τουρκικής λίρας- δεν πτοεί τον τολμηρό Τούρκο Πρόεδρο, καθώς έχει τη διακομματική στήριξη να αντισταθεί στις ΗΠΑ, βάσει ψηφίσματος της τουρκικής Βουλής που ψήφισε και το κεμαλικό κόμμα και η εθνικίστρια Ακσενέρ! Γεγονός που παραβλέπουν οι περισσότεροι εν Ελλάδι αναλυτές… Ήδη προμηθεύτηκε κινητήρες των τανκς από τη Βόρεια Κορέα και κινητήρες ελικοπτέρων από την Ουκρανία, παρακάμπτοντας το ανεπίσημο εμπάργκο Γερμανίας και Ιταλίας, ενώ συζητά με την εκτός Ε.Ε. Αγγλία να εκπαιδευθούν οι πιλότοι των F-16 στην αντιμετώπιση των πυραύλων meteor που θα φέρουν τα ελληνικά Ραφάλ…

Σημειωτέον, ότι η ατλαντική κηδεμονία επί των Βρυξελλών έχει την ιστορική της εξήγηση. Διότι, ήδη από το 1945 που οι Αμερικανοί στρατιώτες απελευθέρωσαν (μαζί με τους Σοβιετικούς) την Ευρώπη από τον ναζιστικό ζυγό και το 1989 από τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό, ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου ασκεί καθήκοντα… ανώτατου γεωπολιτικού επόπτη της «γηραιάς ηπείρου», εφόσον αυτή έχει μεν οικονομική δύναμη, αλλά δεν διαθέτει αυτοτελή αμυντική δράση απέναντι στην Ρωσία. 

Συνεπώς, ακόμη και αν η Τουρκία –προοπτικά- δεν συμμορφωθεί με τους όρους αποχής από τις «παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας», η ηγεσία της Ε.Ε. (διάβαζε Βερολίνο…) δεν πρόκειται να προβεί στο μόνο που καταλαβαίνει ο Ερντογάν: Δηλαδή, στις πράξεις, όπως λέει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, εννοώντας την εμπόδιση των επεκτατικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο και στο Αιγαίο από ευρωπαϊκές δυνάμεις. 

Μόνο που ο ίδιος άφησε ανυπεράσπιστα τα γαλλικά οικόπεδα της TOTAL, αποφεύγοντας να στείλει το αεροπλανοφόρο Ντεγκόλ να αποτρέψει τις πολεμικές γεωτρήσεις στα βυθοτεμάχια 6-7-8, τα οποία… κατατρύπησαν τα τουρκικά γεωτρύπανα…

Χαρακτηριστικό της γεωστρατηγικής καχεξίας της Ένωσης είναι ότι το Κείμενο των Συμπερασμάτων, αποφεύγει να μιλήσει ονομαστικά για τις 7 παράνομες ένοπλες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις 82 ημέρες παράνομων ένοπλων ερευνών στην μη οριοθετηθείσα υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου. (Και ευτυχώς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκώφευσε στους διεθνολόγους που πρότειναν… γενικό πόλεμο με το ναυτικό τείχος στα 12 μίλια έξωθι του Καστελλορίζου!)

Ας το εμπεδώσουμε επιτέλους:

Η Ε.Ε. δεν έχει τη θεσμική ικανότητα να υπερασπισθεί την… ευρωπαϊκή – κυπριακή ΑΟΖ, ούτε και τα… ευρωπαϊκά ελληνικά σύνορα, όπως με τόση αφέλεια προσπαθεί, με νομικά άλματα… αίλουρου, να ισχυριστεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παυλόπουλος.

Ας μην κοροϊδευόμαστε:

Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρέθηκε μπροστά στις ανώτερες γεωπολιτικές δυνάμεις Βερολίνου – Ουάσινγκτον, οι οποίες επιχειρούν να τιθασεύσουν το «τέρας» που δημιούργησαν χαϊδεύοντάς το και ταΐζοντάς το, λόγω της στρατηγικής του θέσης: 

Το «τέρας» Τουρκία…

Το οποίο «τέρας» οδηγεί ένα άγριο «θηρίο» που ακούει στο όνομα «Ερντογάν». Σε αυτό που οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προστάτες μας, έδωσαν άλλη μια ευκαιρία, δίνοντάς του παράλληλα άφεση αμαρτιών για τα μέχρι τούδε αμαρτήματά του, αποφασίζοντας να το αξιολογήσουν… επί μηδενικής βάσεως. Αρχής γενομένης από την… ιστορική 25η Μαρτίου ενεστώτος έτους…

Οι Εταίροι μας, έδωσαν άφεση αμαρτιών για τις 82 ημέρες πολεμικών ερευνών του προστατευόμενου από 5 πολεμικά «Ορούτς Ρέις», με τις 130 εξορμήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, που κάλυψαν 770 ώρες πτήσεων, προστατεύοντας τις έρευνες 11. 000 τετραγωνικών μέτρων θάλασσας. Επιχείρηση που ανέδειξε την αποτυχία της ελληνικής αποτροπής…

Άφεση αμαρτιών:
  • Για τις απειλές πολέμου του Ερντογάν κατά της Ελλάδας.
  • Για τις απειλές κατά της Γαλλίας σε περίπτωση που το αεροπλανοφόρο Ντε Γκόλ εμπόδιζε το «Ορούτς Ρέις». 
  • Για τις ύβρεις του Σουλτάνου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μακρόν δεν έχει ούτε το… μπόι του Ναπολέοντα. 
  • Για τις ύβρεις προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ελληνική πολιτική ηγεσία ότι είναι ανίκανοι, ότι η Ελλάδα είναι τελειωμένη, ότι θα γίνει μεζές…
  • Για τη διακίνηση το 2020 άνω των 14.000 παράνομων μεταναστών καθ’ όλο το μήκος του μετώπου από τον Έβρο έως την Κύπρο.
  • Για τον τουριστικό εποικισμό της Αμμοχώστου.
  • Για την επανάληψη του casus belli, όπως δηλώθηκε επισήμως από τον Τσαβούσογλου, παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών στην Πόλη, ότι αν η Ελλάδα (δηλαδή η χώρα–μέλος της Ε.Ε!) επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η Τουρκία θα της κηρύξει αμέσως τον πόλεμο!
Τελικά:

Ευτυχώς που οι Εταίροι δεν επέβαλαν στην… Ελλάδα κυρώσεις, επειδή τους πονοκεφαλιάζουμε με τα ελληνοτουρκικά!

Αν τις γλυτώσουμε τον Ιούνιο θα είναι άλλη μια… ελληνική «επιτυχία»…

Και όταν λέω «κυρώσεις», σοβαρολογώ… 

Και εννοώ την απαίτηση των Ευρω-αμερικανών, να συζητήσουμε στις Διερευνητικές Συνομιλίες ή στην επικείμενη Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου την παραχώρηση μέρους των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και στο Καστελλόριζο…

Αλλιώς,, δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το «τέρας»…

Γι’ αυτό:

Αφού έτσι κι αλλιώς, διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, είμαστε υπό την προστάτιδα δύναμη των ΗΠΑ και αφού δεν έχουμε παρά 10% αυτοδυναμία εξοπλισμών σε σχέση με το 70% της Τουρκίας, η μόνη ρεαλιστική πολιτική είναι: 

Αξιοποίηση, χωρίς ψευδαισθήσεις, της στήριξης Μπάϊντεν, με αντάλλαγμα την περιορισμένη χρονικά επέκταση της αμυντικής συμφωνίας των Βάσεων, αλλιώς άμεσο πάγωμα της συμφωνίας σε περίπτωση που μείνει ουδέτερος έναντι Αττίλα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και… 

Σκληρός Διάλογος με την Τουρκία  – Σκληρή Άμυνα!

(Μέχρις ότου αποκτήσουμε την αμυντική μας Ανεξαρτησία …) 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΔΑΣ

Από Militaire News -29/03/2021


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        




Ικανοποίηση ή ανησυχία, 
για την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ;

Η ΕΕ είναι Συμμαχία χωρών που πρέπει να υπερασπίζεται τα μέλη της με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν είναι διαιτητής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από την μια πλευρά και Τουρκίας από την άλλη.

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δηλώνει ότι: Είναι ικανοποιημένη από την ισορροπημένη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ; Θυμίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ, και η Τουρκία απειλεί δυο χώρες της ΕΕ, καταπατά το διεθνές δίκαιο, και έχει καταργήσει το κράτος δικαίου.

Πέραν του ότι, οι λεκτικές διπλωματικές ακροβασίες αποκαλύπτουν την δυσμενή για Ελλάδα και Κύπρο απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια απόφαση στην οποία μάλιστα συμφώνησαν οι δύο χώρες, μια προσεκτική ανάγνωση και σύγκριση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Δεκεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2020, δείχνει το αδιέξοδο της εξωτερικής μας πολιτικής.
 
Η απόφαση λέει επίσης ότι: Η ΕΕ είναι ικανοποιημένη από την συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, και γιαυτό δίνει εντολή στην Κομισιόν, μέχρι την Σύνοδο του Ιουνίου, να έχει ετοιμάσει πρόταση για την συμφωνία με την Τουρκία στα δύο μεγάλα θέματα, τους πρόσφυγες-μετανάστες, που είναι στο έδαφός της, και την επικαιροποίηση και αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η Τουρκία δηλαδή, έχει σχεδόν συγχωρεθεί για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, για το άνοιγμα των Βαρωσίων, για την νέα της θέση, ότι στην Κύπρο συζητάει λύση μόνο με δύο ανεξάρτητα κράτη, για το Τουρκολυβικό Μνημόνιο για τον καθαρισμό της ΑΟΖ, για την παραβίαση του εμπάργκου όπλων στην Λιβύη, για τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, για τις έρευνες στην δυνητική ΑΟΖ της χώρας μας, για το  casus belli εις βάρος της χώρας μας, αν ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και πολλά άλλα.

Ναι, όλα αυτά η Τουρκία τα έκανε τα τελευταία τρία χρόνια, και η ΕΕ της ζητάει ουσιαστικά να μην κάνει και άλλα, τουλάχιστον μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, για να προωθήσει την θετική ατζέντα μαζί της.

Καθόλου δύσκολο για τον Ερντογάν, με μία ακόμη διερευνητική συνάντηση, μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, και την πενταμερή στην Γενεύη για το Κυπριακό, έφθασε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο.

Επίσης, στην απόφασή της η ΕΕ με μια απλή καταγραφή της διαφωνίας της, για την απόφαση του Ερντογάν να αποδεσμεύσει την Τουρκία από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολη του 2011, για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, δείχνει να ξεπερνά και αυτό το πρόβλημα. 

Οι 150.000 πολιτικοί κρατούμενοι ουσιαστικά, ο έλεγχος με κάθε μέσο του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ, η φυλάκιση της ηγεσίας του Κουρδικού κόμματος και η παραγγελία, από την ελεγχόμενη δικαιοσύνη, να διαλυθεί το Κουρδικό κόμμα, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές, δηλαδή η απόλυτη κατάλυση του κράτους δικαίου, επίσης δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία.

Οι νεοοθωμανικές της αντιλήψεις με τις επεμβάσεις στις κρίσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, την Αφρική, μέχρι τον Καύκασο, επίσης δεν φαίνεται να την προβληματίζει ιδιαίτερα.

Οι στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει σε κρίσιμους τομείς με τα αυταρχικά καθεστώτα του Ιράν και της Ρωσίας, όπως και οι σχέσεις της με τζιχαντιστικές ομάδες, επίσης δεν τους ενοχλεί ιδιαίτερα.

Ναι, αυτή η Τουρκία, βρίσκεται σε καλό δρόμο, δήλωσαν οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, μεταξύ αυτών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Μακρόν.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο οι χώρες της ΕΕ να παραβλέψουν, όταν μάλιστα μερικές με πρώτη την Γερμανία, είναι μπροστά σε εκλογές, ότι ο Ερντογάν μπορεί να τους απειλήσει  με τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και με εκείνους που μπορούν μέσω Λιβύης να περάσουν στις χώρες της ΕΕ, ούτε μπορούν να αγνοήσουν τις ψήφους των Τούρκων που διαμένουν σε αυτές, όπως επίσης και τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα τους στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ότι η χώρα μας, η Κύπρος, τα εθνικά μας συμφέροντα, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, που την διακρίνει η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα. Πιστεύει πως καλύπτεται προς το παρόν επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας, από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ, και την παρουσίαση των γεγονότων από τα περισσότερα ΜΜΕ, της χώρας μας. Κερδίζει η ίδια πολιτικό χρόνο, υποθηκεύει όμως τα εθνικά συμφέροντα.

Έστω τώρα, πρέπει με εθνική συνεννόηση, να διαμορφωθεί μια άλλη εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται πρωτίστως στην ειλικρίνεια, στην σωστή ανάλυση των εξελίξεων, και στον επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΡΙΩΤΗΣ


27/3/2021