Εμένα τον φτωχό που θα με ωφελήσουν…

Είθε !

    ''Δημιουργία 52 νέων γραμμών παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων που σχεδιάζουν ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα: "Περί τα 12 νέα εργοστάσια" αναφέρει το ρεπορτάζ του Capital.gr,  θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής..." Όπως αναφέρθηκε, σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας,  οι επενδύσεις ύψους 600.000.000 ευρώ που σχεδιάζονται έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.''

 



 Εμένα τον φτωχό που θα με ωφελήσουν…

Οι σημαντικές ειδήσεις σπάνια εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων ιδίως αν είναι θετικές.

Το ίδιο συνέβη πριν από λίγες μέρες με την είδηση που αφορούσε στη δημιουργία 52 νέων γραμμών παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων που σχεδιάζουν ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα.

"Περί τα 12 νέα εργοστάσια" αναφέρει το ρεπορτάζ του Capital.gr,  θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής..."

Όπως αναφέρθηκε, σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας,  οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.


Ωραία όλα αυτά, αλλά εμένα τον φτωχό που θα με ωφελήσουν έγραψε, κάποιος στα σχόλια που ακολουθούν τις αναρτήσεις στα Κοινωνικά Δίκτυα  όταν κοινοποίησα τη μέρα της δημοσίευσης την παραπάνω είδηση;...
 
 
Φίλτατε, αν είσαι άνεργος επενδύσεις σαν αυτές θα σου δώσουν την ευκαιρία για μια σταθερή θέση εργασίας και πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Από τις 2.000 θέσεις εργασίας κάποιες δεκάδες θα αφορούν πτυχιούχους, επιστήμονες υλικών, μηχανικούς, χημικούς, γιατρούς, λογιστές, οικονομικούς συμβούλους, διευθυντές κλπ.

Οι θέσεις αυτές είναι καλά αμειβόμενες καθώς πληρώνονται με όρους αγοράς.

Αν δεν είσαι άνεργος και εργάζεσαι δεν σε αφορά άμεσα αλλά έμμεσα. Η μείωση της ανεργίας μειώνει την πίεση στους μισθούς και τις απολαβές αυτών που ήδη εργάζονται.

Όταν μειώνεται η ανεργία και άρα μειώνεται και η προσφορά εργασίας οι εταιρείες δεν  βρίσκουν τους ανθρώπους με τις ικανότητες που χρειάζονται εύκολα και αναγκάζονται να αυξήσουν τις απολαβές για να προσελκύσουν αυτούς που εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις ή για να εμποδίσουν τους δικούς τους να δελεασθούν από τις προσφορές άλλων επιχειρήσεων.

Μην ακούς τους "πονηρούς" που σου λένε ότι με απεργίες και σηκωμένες γροθιές αυξάνονται οι μισθοί. Οι μισθοί αυξάνονται με επενδύσεις που αυξάνουν τη ζήτηση για εργαζόμενους ταχύτερα από την προσφορά.

Αν στα 40 εργοστάσια φαρμάκων της χώρας προστεθούν άλλα 12 οι νέες αυτές μονάδες,  εκτός της μισθοδοσίας σε  2.000 ανθρώπους, θα καταβάλουν εισφορές και φόρους στα ασφαλιστικά και κρατικά ταμεία...

Αν στο απασχολούμενο εργατικό δυναμικό της χώρας προστεθούν 2.000 εργαζόμενοι, αυτοί  επίσης θα καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ναι, 2.000 θέσεις εργασίας δεν αρκούν για να εκτονωθεί η πίεση των ανέργων που ξεπερνούν τα 1,5  εκατ., είναι όμως μια  αρχή... Και αν αναλογιστεί κάποιος πως δεν είναι θέσεις εργασίας σε καφετέριες και τυροπιτάδικα είναι μια καλή αρχή.

Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των φαρμάκων που παράγονται στη χώρα εξάγονται. Αυτό φίλτατε βοηθάει το εμπορικό ισοζύγιο. Δηλαδή, βοηθάει στην εξισορρόπηση των συναλλαγματικών εκροών που προκαλούν οι εισαγωγές.

Αυτό σε τι με ωφελεί εμένα, θα μπορούσες να επαναλάβεις σαν ερώτηση...

Είναι απλό. Από περιέργεια όταν είδα την ερώτηση μπήκα στο προφίλ που διατηρείς στα Κοινωνικά Δίκτυα για να καταλάβω τα κίνητρα αυτής.

Παρατήρησα λοιπόν πως σου αρέσουν οι μοτοσικλέτες. Οι εξαγωγές φαρμάκων, μεταξύ άλλων βοηθάνε, να μπορείς να έχεις μοτοσικλέτα που είναι εισαγόμενο προϊόν, ανταλλακτικά όταν χρειάζεται επισκευή καθώς και καύσιμα για να κινείται.

Υπό αυτή την έννοια, θα ήταν κέρδος για τη χώρα και εμάς όλους ακόμη και αν κάποιος αποφάσιζε να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα μια ταπεινή επένδυση να κατασκευάζει τα πλαστικά καπάκια για τις βαλβίδες των μοτοσικλετών και να τις εξάγει...

Στο προφίλ σου φίλτατε είδα ακόμη  πως δηλώνεις ως τόπο μόνιμης κατοικίας το Λονδίνο. Αν ισχύει αυτό τότε πράγματι δεν έχεις κανέναν όφελος από αυτές τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τουναντίον, μια επένδυση στην Ελλάδα σημαίνει απώλεια μιας δυνητικής επένδυσης σε  μια άλλη χώρα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ανεργία, αμοιβές εργασίας, ύψος φορολογίας, φορολογικά έσοδα, δωρεάν παιδεία και υγεία εκεί.

Αν  όντως μένεις στο Λονδίνο τότε όντως οι επενδύσεις αυτές μπορεί να σε ζημιώσουν. Αν μένεις και βιοπορίζεσαι στην Ελλάδα όμως τότε σίγουρα σε ωφελούν.

Αν το ερώτημα υποκρύπτει κάποιες αριστερές προκαταλήψεις και  πεποιθήσεις επηρεασμένες από την ταξική ανάλυση έχω να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.

Οι θέσεις εργασίας που θα προσφέρουν αυτές οι επενδύσεις αφορούν όλη την ιεραρχική δομή μιας επιχειρήσεις από διευθυντές και στελέχη με υψηλούς μισθούς μέχρι προϊστάμενους και εργαζόμενους με χαμηλότερες αμοιβές.

Το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνει ο καθένας εξαρτάται από τις ικανότητες που έχει αναπτύξει.

Αν νομίζεις πως δικαιούσαι περισσότερα από αυτά που παίρνεις βγες στην αγορά εργασίας και ζήτησέ τα. Αν τα αξίζεις και υπάρχουν δεν υπάρχει επιχείρηση που θα αφήσει την ευκαιρία να κερδίσει από εσένα να πάει χαμένη.

Για να υπάρχουν προσφορές αμοιβών όλων των κατηγοριών όμως χρειάζονται πολλές επενδύσεις. Αν είμαστε εχθρικοί απέναντι στις επενδύσεις θα πάνε αλλού και θα καθόμαστε στη φτώχεια μας να αναθεματίζουμε τον καπιταλισμό...

Στην ίδια ανάρτηση κάποιος άλλος επεσήμανε πως: "Δυστυχώς κανένας βιομήχανος δεν επενδύει σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

Όλοι αυξάνουν την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία έχουν μικρή προστιθέμενη αξία.

Οι υπεραξίες βρίσκονται μόνο στο R&D…"

Συμφωνώ απόλυτα, οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη προσφέρουν καλύτερες απολαβές. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να διώχνουμε όποιες άλλες προκύπτουν αλλά να τις χρησιμοποιούμε σαν "κράχτες" για όλο και πιο εξεζητημένες επενδύσεις.

  Κώστας Στούπας

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3530712/emena-ton-ftoxo-pou-tha-me-ofelisoun

9/3/2021


       ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ     











Επανάσταση στο επιχειρείν: Ίδρυση εταιρείας με ένα κλικ, χωρίς χαρτιά και γραφειοκρατία. Τα νέα ψηφιακά «εργαλεία» για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ετοιμάζει ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δεσμεύτηκε πρόσφατα έναντι της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και για άλλες δύο ψηφιακές τομές: την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αγοραπωλησίας ακινήτων και την ψηφιακή λήψη του ποινικού μητρώου... (7/2/2021)